„Literatura. Arie protejată” – interviu cu Robert ȘERBAN

Publicat în Dilema Veche nr. 1018 din 12 octombrie – 18 octombrie 2023
© Ariana Șerban
© Ariana Șerban

Scriitorul Robert Șerban (n. 1970) este directorul Festivalului Internațional de Literatură de la Timișoara (FILTM) a cărui a XII-a ediție va avea loc între 25-28 octombrie. Lista invitaților și programul festivalului pot fi consultate la https://filtm.ro.

Această ediție a FILTM se numește „Literatura. Arie protejată”. De ce și de cine anume ar trebui protejată literatura într-o lume marcată de distrugere, de la climă la orașe și vieți omenești? 

Am căutat, an de an, să identificăm cîte o temă, care să nu eludeze actualitatea și realitatea. Chiar dacă literatura înseamnă, îndeobște, ficțiune, scriitorii au fost și sînt atenți la ceea ce se întîmplă în lumea în care trăiesc, au fost și sînt reactivi prin scris, atitudine, chiar prin tăcere. De asta FILTM nu e un festival unde scriitorii doar citesc din cărțile ori manuscrisele lor, ci și unul în care sînt în dialog cu un moderator, între ei, cît și cu publicul prezent. 

Iar dialogul nu vizează numai literatura, ci și lumea în care invitații noștri trăiesc, în care noi trăim, cu toate problemele ei. Cum ar fi războiul din Europa, cel de la granița de nord a României, declanșat de Rusia prin invadarea Ucrainei, care oricînd se poate extinde și poate schimba radical lumea în care trăim. Să nu uităm că Putin a declanșat conflictul, iar acum dă impresia că nu mai are nimic de pierdut. Cum ar (mai) arăta literatura dacă întreg continentul nostru ar lua foc? O putem apăra? În ce condiții, cine să o facă? Vrea literatura să fie protejată? Cum? Din aceste întrebări s-a ițit tema. 

Dar mai există și alte chestiuni ce pun în pericol literatura. Statisticienii ni le oferă. Se împuținează cititorii. Se micșorează tirajele cărților. Scade timpul pe care îl dedicăm cititului, mai ales celui de ficțiune. Literatura își pierde relevanța. Și asta, la Vest de Est, la Est de Vest. 

Ce s-a schimbat și ce s-a păstrat intact în ceea ce privește festivalul în acești 12 ani? Ce vă mai motivează să-l duceți mai departe?

Intacte nu sînt decît pasiunea pentru literatură, admirația pentru oamenii ce fac cărți (scriitori, redactori, traducători, editori, librari) și fixul că, dintre toate actele care pun intelectul la treabă, cititul e cel mai important, fiind, totodată, și cel mai dificil. Am mai păstrat „statul major” al FILTM: Sala Barocă a Muzeului Național de Artă din Timișoara. Literatura merită o scenă centrală și elegantă. La fiecare ediție am avut invitați scriitori din țări vecine României, din țări ale Europei Centrale și de Est, fiindcă e esențial să cunoaștem literatura care se scrie lîngă noi. La fel va fi și la această ediție. 

Pînă anul trecut, am căutat să nu invităm un scriitor de două ori. De data asta există cîteva, puține, excepții, justificate. E foarte dificil să faci un ditamai evenimentul, mai ales că sîntem doar trei oameni în nucleul de bază: Ioana Gruenwald, Marilena Tudor și cu mine. Ne mai ajută scriitorii Alexandru Potcoavă și Daniela Rațiu, cît și prietenii de la Fundația Politehnica, prin care se realizează proiectul. O știi bine: piața de carte din România nu e o miză pentru scriitorii străini, tirajele sînt mici. Greu convingi nume mari ale literaturii să vină aici. Cînd vin, o fac fiindcă sînt prieteni cu prietenii tăi ori sînt curioși. Or, ca și noi, cred că literatura merită tot efortul. 

Ediția de anul acesta revine la un număr sporit de invitați, dar și de manifestări și de locații: muzeu plus licee din Timișoara, dar și orașe limitrofe, precum Jimbolia, Lugoj, Sînnicolau Mare. De ce și, mai ales, cu ce sprijin, mai ales că anul trecut festivalul a avut de trecut un mare hop?

Timișoara trece, anul acesta, prin cel mai fast moment al ei, după Revoluție: e Capitală Europeană a Culturii. Prin urmare, și pentru FILTM e firesc să aibă o ediție ieșită din parametri, cu mai mulți invitați, mai multe evenimente, cu o rază mai largă de acțiune. Un festival e o sărbătoare, iar cînd orașul sărbătorește cultura, se cade ca și arta scrisului să fie, măcar pentru cîteva zile, în prim-plan. 

Consiliul Județean Timiș este principalul finanțator al festivalului, asta după ce ne-a ajutat și în anii trecuți și a înțeles că nu e firesc ca Timișoara să piardă un bun cultural care și-a demonstrat soliditatea și impactul în timp, după zece ediții. Mai ales în preajma anului 2023, cînd orașul urma să fie Capitală Europeană a Culturii (și nu aveam un evantai prea larg de evenimente cu alură internațională și cu tradiție, în același timp). Fiindcă suportul financiar al CJT a fost solid, e firesc să facem o ediție puternică. 

O parte dintre scriitorii invitați la FILTM vor merge în licee din Timișoara, dar și din județ, unde vor fi față în față cu publicul tînăr, cel pe care vrem să-l atragem de partea literaturii. Nu doar că vor citi, ci vor și discuta cu liceenii, cu profesorii lor. Da, există scriitori vii, mari, clasici în viață, iar ei, cînd e festival, coboară din manuale direct în sălile de curs și demonstrează ce magică-i literatura. 

Line-up-ul festivalului este foarte divers: scriitori români și străini, debutanți și consacrați, din mai multe generații. Cum se ajunge la un astfel de line-up: e plăcut, dificil, frustrant? De care anume aspect depinde confirmarea unor nume pe care vi le doriți prezente la festival?

Literatura e compusă din voci distincte și diverse. Căutăm să prindem o secvență din polifonia ei. În ceea ce privește autorii străini, e de preferat să fie traduși, să aibă cărți bune în limba română. Sîntem atenți la debutanții ce s-au remarcat prin valoarea literară, uneori recompensată cu premii care contează. Autorii consacrați, care au avut un an fast, marcat printr-un titlu ce a atras atenția, sînt, firesc, în atenția noastră. Încercăm să ținem un echilibru între generații și să avem la Timișoara scriitori de primă mînă. 

Vor fi seri de dezbateri, seri de proză, seri de poezie, dar și o seară specială, dedicată autorilor germani de origine română, noua generație, încă netraduși la noi. Cum s-a conturat acest eveniment?

L-am invitat pe domnul Ernest Wichner să gîndească un proiect pentru FILTM. Domnia-sa este născut lîngă Timișoara, a trăit aici, și-a făcut studile aici, cariera îi este strîns legată de relația dintre literatura germană și cea română. E cel mai activ promotor al literaturii române în spațiul german, prin numeroasele sale traduceri. Domnul Wichner a venit cu ideea de a privi și „reversul” poveștii: scriitori apăruți, în ultimele decenii, în spațiul literar de limbă germană și care au rădăcini românești. Fie emigrați în anii ’90, împreună cu familia, fie născuți acolo. Sînt scriitori originali și avem convingerea – vorbesc în numele echipei FILTM – că întîlnirea cu ei va fi remarcabilă.

AI a citit enorm

Timișoara a pierdut recent un scriitor-fanion, Daniel Vighi. Dacă ar fi să alegi din moștenirea sa literară cîteva lucruri pe care să le știe și cei mai puțin familiarizați cu opera sa, care ar fi acelea? Ce ar trebui să rămînă neapărat în urma lui?

Trebuie să pun cîteva accente. Daniel a iubit literatura și i-a arătat dragostea. I-a citit și i-a ajutat pe scriitorii locului, inclusiv pe cei tineri și foarte tineri. I-a susținut cu recomandări, i-a luat ca parte în proiectele lui culturale, a scris despre cărțile lor, despre cărțile noastre, a pledat pentru ele, ne-a adus în fața studenților săi, ca să dialogăm despre citit și scris. S-a implicat în viața cetății încă de la Revoluție, cînd a fost în stradă, în fața gloanțelor. A fost reactiv și un cetățean adevărat, care și-a spus punctul de vedere, care a protestat atunci cînd a considerat că are motive să o facă, dar, mai ales, care a coagulat idei și energii. Un om cald, bun, generos, cu umor și autoironie. 

Cît privește literatura sa, dau glas vocii criticului Vasile Popovici, care i-a fost coleg și prieten, care știe foarte bine cărțile lui Vighi și care a scris, recent, un eseu despre el, din care desprind un fragment: „Profund înrădăcinat în cultura locului, în linia directă a lui Ioan Slavici, Sorin Titel și Livius Ciocârlie, cultivînd modernismul formal și substanța culturală a universului bănățean, Daniel Vighi este scriitorul român cel mai important de azi inspirat de valorile central-europene. Nu e întîmplător faptul că toată această linie – pot să spun marginală – a literaturii noastre pare multora de neînțeles, prea diferită fiind ea de tot restul. După atîta vreme, deși «mare clasic», dar mare, cumva, de al doilea rînd în ochii criticii, Slavici nu prea se cunoaște, Sorin Titel nu se citește, Livius Ciocârlie e prețuit doar de o sectă de inițiați, iar Daniel Vighi rămîne în seama celor ce vin, dacă literatura îi va mai interesa pe ei cu adevărat. Aceasta e linia marcat central-europeană a literaturii noastre, cu nostalgiile ei, detestînd naționalismele și excesele, deschisă spre Europa și spre un stil de conviețuire situat cu un semiton, ba uneori chiar cu o octavă mai jos decît tot restul lumii noastre”.

Ne aflăm în zorii tehnologiei AI în care se pot genera opere de artă vizuală și muzicală în genul unor artiști morți. Crezi că scriitorii au motive de îngrijorare sau mai degrabă de curiozitate în ceea ce privește posibile generatoare AI de texte literare?

Depinde cum vedem literatura. Dacă o privim ca pe o industrie (și sigur că e și asta), atunci scriitorii (împreună cu toți cei care fac drum manuscrisului spre cititor) trebuie să fie îngrijorați. Fiindcă AI este o inteligență care a citit enorm și care scrie nu pe baza imaginației și, dacă vrei, a inspirației, ci pe cea a bibliografiei. Care înseamnă sute de mii de cărți. Și care va însemna milioane de cărți, zeci de milioane. Or, nu se scriu cărțile din cărți? Nu susținem noi că dacă citești mai mult ai șanse să fii un scriitor și mai bun? E, AI îngurgitează cît nu va putea niciodată un scriitor să o facă. Iar după asta, se pune și așterne povești, poeme, eseuri. Lui nu-i trebuie chestia aia perimată, inspirație, el știe să scrie, a învățat, fiindcă a citit sute de cărți despre scrierea creatoare. Sau creativă. Toate rețetele posibile sînt în „capul” lui și, fiind deștept, are habar cum să jongleze cu ele. Iar AI e abia la începutul muncii sale de scriitor. În cîțiva ani, hard-ul îi va fi extrem de sofisticat, încît să ne scrie ce dorim să citim. Va ști care ne e orizontul de așteptare. Sau chiar ne va deschide orizonturi noi. 

Pe de altă parte, dacă privim literatura ca artă pentru artă – și ce altceva este ea pentru majoritatea poeților, de exemplu? –, ca instrument de sondare a umanului și a umanității, scriitorii n-au de ce să-și facă griji. Vocația și-o vor urma fără să aibă frici iscate de AI. N-am dubii că AI va scrie texte și cărți surprinzătoare, iar dacă în spate va avea și redactori pricepuți, cu intuiție și – uf, ce cuvînt! – talent, textele și cărțile lor vor avea cititori. Dar și dacă ar fi ca AI să scoată din joc scriitorii din carne și oase, care-i problema? Nu spunem noi peste tot că nu e important suportul pe care citești, ci să citești? Ei bine, duc raționamentul mai departe și zic: nu e important cine e autorul și cine-i sînt părinții, ci calitatea literaturii. Dacă AI va scrie grozav, să ne bucurăm: copiii și nepoții noștri vor avea ce să citească. Iar roboții sigur vor ști cum să-și protejeze literatura. Marius, ia asta ca pe începutul unei proze.

interviu realizat de Marius CHIVU

1038 15 cop2 jpg
Levitația electromagnetică în tesseract
Eul de scriitor ratat apreciază această fragmentare din care se alcătuiește întregul: „Nu cred în cărți, cred în pagini, în fraze, în rînduri“.
p 22 Katherine Pangonis jpg
Fenicienii, oamenii purpurii
În unele contexte, fenicianismul și renașterea interesului pentru trecutul fenician al Libanului nu reprezintă decît o reacție rasistă la panarabism.
1035 15 coperta jpg
Sculptînd în timp
Există însă şi o altă cale de unire a materialului cinematografic, în care esenţială este dezvăluirea logicii în ceea ce privește modul de a gîndi al oamenilor.
foto 1 back stages jpg
1033 15 Iulia Lumanare copy (5) jpg
„Ne vom opri mereu la ceea ce ne este familiar” – interviu cu actrița Iulia LUMÂNARE
„Timpul a fost comprimat, și asta este, poate, cel mai dificil aspect al scenariului, deci al poveștii.”
1033 23 Foto Iulian Popa jpg
„Scriu ce văd în jurul meu, ca și cum aș fi în mijlocul acțiunii, dar invizibil“ – interviu cu Iulian POPA
„Un chimist, un om cu educație științifică, dar care are o abordare total neștiințifică, bazată pe percepții senzoriale.”
p 23 Passivité courtoise, 1930 jpg
Victor Brauner – Sfîrșitul și începutul
Opera lui îl face să meargă înainte mai degrabă decît o face el.
1031 15 Strøksnes, Morten Photo Cathrine Strøm webp
image png
Hotarul nevăzut al pictorului – expoziție aniversară Mihail Gavril* –
Lucrările prezente în expoziția de la Palatul Parlamentului, Sala „Brâncuși”, au o tematică ce aparține zonei sacrului.
1028 15 charlotte higgins miturile grecesti jpg
Miturile grecești repovestire din perspectivă feminină
Acestea sînt cîteva dintre personajele care controlează multe dintre narațiunile incluse în această carte.
1027 15 ёGoodlife Photography jpeg
p 22   Expoziția Victor Brauner jpg
Culoarea Artei
„Important e ce se vede.” Da, toți știm asta. Dar dacă v-aș spune că la fel de important e ce nu se vede?
1026 15 Calin Pop cu Nicu Covaci2 jpg
Rock, opoziție și represiune – Phoenix & Celelalte Cuvinte –
Spre deosebire de Phoenix, Celelalte Cuvinte nu au luat vreodată în considerație fuga din România comunistă.
DoinaLemny jpg
1025 22 Mario Martone  jpg
„Și cinematograful e un joc cu reguli” – interviu cu regizorul Mario MARTONE
„Atunci cînd regizez un film după un roman, nu mă interesează să pun în scenă doar povestea personajelor, ci și vocea scriitorului.“
1024 15 ABRA, Costinesti, anii 80 jpg
Unde sînt rockerii de odinioară?
„Toți am simțit că nici un zid nu ne va mai ține despărțiți vreodată”, avea să-și amintească ani mai tîrziu unul dintre cei prezenți la eveniment.
1023 15 Abziehbild  Unapplied Arts, 2023, Arsmonitor jpg
Lumea artei – elitism non-profit sau marginal pentru profit –
Și se încearcă același lucru de către artist-run-space-urile din Casa Presei.
1022 15 Marian Crișan jpeg
„Cînd ai în film un texan călare, inevitabil te gîndești și la western” – interviu cu regizorul Marian CRIȘAN –
Ca surse de inspirație au fost compozițiile lui George Enescu și Eugen Doga, în special albumul lui Echoes of the East.
10 pentru Rushdie jpeg
Dacă pacea ar fi un premiu
Cu toate acestea, am să mă întorc acasă cu acest premiu pentru pace.
Taifas 3 png
Cineaști balcanici la Taifas – anchetă –
Pentru că sînteți o revistă românească, iar el este pentru mine cel mai interesant regizor român al momentului.
1020 15 Andrei Tanase jpg
1020 15 1 jpg
Un tip de încordare
Artistul propune un storyboard neconvențional prin plasarea privitorului într-un spațiu definit vizual prin contraste.
1019 15 Foto Cristian Sutu jpg
GRsnnKq5 jpeg

Parteneri

Isak Andic Foto Getty Images jpg
Fondatorul lanțului de modă Mango a murit la vârsta de 71 de ani, în urma unui incident petrecut pe munte
Isak Andic, fondatorul miliardar al lanțului de modă Mango, a murit sâmbătă într-un accident, potrivit companiei.
Marius Oprea FOTO Mediafax Foto Eduard Vinatoru jpeg
Marius Oprea, istoric, despre manipulare „Ești capabil să judeci tu, sau judecă Tik-tok-ul ori un cal alb pentru tine, tot aia e“
Istoricul Marius Oprea a explicat într-un interviu pentru „Weekend Adevărul“ că, spre deosebire de comunism, când nu puteai să îți exprimi în mod liber opiniile, în prezent, dacă nu ai discernământ și o cultură a faptelor, lași influencerii să aleagă pentru tine.
zurabisvili x png
Criza din Georgia se adâncește. Preşedinta în funcție refuză să părăsească postul şi îndeamnă la noi proteste
Premierul georgian Irakli Kobahidze a cerut demisia președintei Salomé Zurabișvili după alegerea unui nou șef al statului în Parlamentul de la Tbilisi.
Crin Antonescu FOTO FAcebook Antonescu
Crin Antonescu vrea ca viitorul preşedinte al Senatului să fie interimar la Cotroceni. „Se creează impresia că Iohannis stă cât vrea”
Crin Antonescu, fostul preşedinte al PNL, spune că „nu există nicio candidatură” a sa la alegerile prezidenţiale. Acesta a mai susținut că „ar fi ideal” ca viitoarea coaliţie de guvernare să aibă un singur candidat la prezidenţiale.
Craciun copii jpg
Diana Miron, psiholog: „Trăim într-o epocă a consumerismului și multe lucruri devin rele pentru că pierd măsura“
Sărbătorile pot deveni copleșitoare din cauza presiunii sociale și personale de a fi fericiți. Goana după cadouri și alimente, care multe ajung la coșul de gunoi, ne dau în acele zile sentimentul că am intrat în spiritul Crăciunului, dar acest trend ne costă nu numai la buzunare, ci și timp și nervi
colet jpg
Prins în flagrant. Comportamentul sfidător al unui curier care livra în batjocură coletele unui client
Șoferul unei firme de curierat a fost surprins aruncând pachetele fragile ale unui client peste poarta acestuia, lăsându-le deteriorate.
horoscop dragoste 9 octombrie 15 octombrie 2023 vhxji6i3 jpg
Horoscop duminică, 15 decembrie. Leii își caută jumătatea, iar Gemenii sunt apreciați la locul de muncă
Unii nativi petrec timpul liber cu vârstnicii din familie, iar alții trebuie să aibă grijă de sănătatea lor. Lorina, astrologul Click!, vine cu predicțiile complete pentru toate cele 12 semne zodiacale, pentru ziua de duminică, 15 decembrie.
masina de pompieri   FOTO Isu Facebook jpeg
Incendiu violent în Capitală. Două familii, inclusiv doi copii, au sărit pe geam pentru a se salva de flăcări
Un incendiu puterrnic a izbucnit la o clădire din zona centrală a Capitalei, iar de mai bine de o oră pompierii încearcă să stingă flăcările. Două familii au reușit să iasă din imobil, adulți dar și copii în vârstă de 9 și 11 ani.
FOTO Maxar / X
Rusia își retrage trupele de pe fronturile din Siria, dar nu renunță la cele două baze militare pe care le are în țară
Rusia își retrage trupele militare de pe liniile de front din nordul Siriei și din posturile din Munții Alawiți, însă nu intenționează să renunțe la cele două baze principale din țară, în ciuda căderii președintelui Bashar al-Assad, au declarat pentru Reuters patru oficiali sirieni.