Extraordinarul Andris Nelsons

Extraordinarul Andris Nelsons jpeg

Are 40 ani; este, ├«n acela╚Öi timp, directorul muzical a dou─â dintre cele mai importante orchestre de dincolo ╚Öi de dincoace de Ocean ÔÇô Orchestra Simfonic─â din Boston ╚Öi Orchestra Gewandhaus din Leipzig; ╚Öi ├«nregistreaz─â, ├«n acela╚Öi timp, 3 proiecte discografice dintre cele mai ambi╚Ťioase: integrala simfoniilor de ╚śostakovici cu Orchestra Simfonic─â din Boston, integrala simfoniilor de Bruckner cu Orchestra Gewandhaus din Leipzig ╚Öi integrala simfoniilor de Beethoven cu Orchestra Filarmonicii din Viena, ├«n cadrul unui contract semnat cu Deutsche Grammophon ├«n aceea╚Öi zi. Nici Herbert von Karajan, recunoscut drept un campion al ├«nregistr─ârilor, nu a avut ├«n paralel asemenea proiecte discografice!

╚śi nu face deloc superficial ceea ce face; proiectul ╚śostakovici, ├«n cadrul c─âruia au ap─ârut deja 4 albume, de╚Ťine un adev─ârat record de premii Grammy ÔÇô 4 pentru 3 discuri, ultimele premii ob╚Ťinute ├«n 2019 pentru cea mai bun─â interpretare orchestral─â ╚Öi cel mai bun sunet. Al patrulea album din serie a ap─ârut ├«n 22 februarie 2019, deci ├«nc─â nici nu a avut ╚Öansa de a lua vreun premiu Grammy, ├«ns─â timpul nu e pierdut!

Andris Nelsons s-a n─âscut ├«n noiembrie 1978 la Riga, ├«n Letonia. La 5 ani a fost fascinat de o reprezenta╚Ťie cu opera Tannhauser de Wagner, un moment care a r─âmas una dintre amintirile cele mai puternice din copil─âria lui. A studiat pianul ╚Öi trompeta, a c├«ntat ╚Öi ├«ntr-un cor. A studiat dirijatul la Sankt Petersburg ╚Öi a fost discipolul celebrului Mariss Jansons. Cariera sa dirijoral─â a ├«nceput ├«n anul 2003, c├«nd a devenit dirijor al Orchestrei Operei Letone; au urmat angajamente la City of Birmingham Symphony Orchestra, ├«n calitate de dirijor principal, ├«ntre 2007 ╚Öi 2015; ├«n 2014 a devenit directorul muzical al Orchestrei Simfonice din Boston ╚Öi ├«n 2018, capelmaistru al Orchestrei Gewandhaus din Leipzig. ├Än tot acest timp, a dirijat ├«n calitate de invitat cele mai importante orchestre ale lumii, de la Filarmonica din Berlin la Concertgebouw din Amsterdam. Andris Nelsons este, cu siguran╚Ť─â, unul dintre staturile incontestabile ale artei dirijorale contemporane; l-am putut admira ╚Öi la Bucure╚Öti, ├«n cadrul edi╚Ťiei din 2015.

Cum se explic─â succesul lui fulminant? O tehnic─â dirijoral─â impecabil─â, venit─â din tradi╚Ťia rus─â de cea mai bun─â calitate ╚Öi trebuie s─â recunoa╚Ötem c─â ╚Öcoala rus─â de dirijat r─âm├«ne una dintre cele mai bune din lume. Un sim╚Ť muzical ie╚Öit din comun, capacitatea de a comunica cu muzicienii din orchestr─â, dar ╚Öi cu publicul; energie, viziune ╚Öi o tu╚Ö─â personal─â pe care o aduce oric─ârei partituri pe care o abordeaz─â. Plus o experien╚Ť─â de via╚Ť─â care ├«i permite s─â ├«n╚Ťeleag─â o partitur─â dincolo de tot ceea ce e scris pe h├«rtie.

Simfoniile a VI-a ╚Öi VII-a de Dmitri ╚śostakovici

Cred c─â acest din urm─â aspect, legat de experien╚Ťa de via╚Ť─â, este crucial ├«n succesul pe care-l au discurile care au ap─ârut ├«n seria integralei simfoniilor de Dmitri ╚śostakovici. Pentru c─â nu po╚Ťi ├«n╚Ťelege cu adev─ârat muzica lui ╚śostakovici dac─â nu ai tr─âit ceva din ce a ├«nsemnat comunismul, ├«n special cel stalinist. Ini╚Ťial, proiectul lui Nelsons s-a intitulat ÔÇť╚śostakovici ├«n umbra lui StalinÔÇŁ ╚Öi trebuia s─â cuprind─â simfoniile de la a cincea la a zecea, compuse ├«ntre 1936 ╚Öi 1953 c├«nd ╚śostakovici a avut o rela╚Ťie extrem de tensionat─â cu regimul stalinist ╚Öi cu Stalin ├«nsu╚Öi. Succesul primului disc (2015), cu Simfonia a X-a, care a luat un premiu Grammy ├«n 2016, a f─âcut ca seria s─â fie extins─â la integrala celor 15 simfonii de ╚śostakovici. P├«n─â ├«n prezent, au mai ap─ârut ├«nregistr─ârile simfoniilor cu numerele 5,8,9 (2016), 4 ╚Öi 11 (2018); ├«n 22 februarie 2019 au ap─ârut Simfoniile cu numerele 6 ╚Öi 7.

Simfonia a VII-a, Leningrad, este unul dintre cele mai cunoscute opusuri simfonice ale lui Dmitri ╚śostakovici. O simfonie scris─â ├«ntre 1939 ╚Öi 1941, evoc├«nd r─âzboiul tr─âit la propriu de ╚śostakovici: primele trei p─âr╚Ťi au fost scrise chiar ├«n Leningradul asediat de trupele naziste, ultima, dup─â evacuarea la Samara. 500.000 de oameni au murit ├«n Leningradul asediat, iar simfonia, chiar dac─â ├«nsu╚Öit─â de propaganda sovietic─â drept o descriere a victoriei sovieticilor ├«n fa╚Ťa nazi╚Ötilor, este mai cur├«nd un omagiu adus acestor victime. Da, este vorba despre victorie, dar victoria este foarte amar─â! ├Än plus, exist─â o interpretare ├«nc─â mai extins─â asupra inten╚Ťiilor pe care le-a avut ╚śostakovici cu aceast─â partitur─â, care vorbe╚Öte despre impactul dezastruos pe care oricare form─â de totalitarism ├«l poate avea pentru societate: ╚Öi nazismul, dar ╚Öi comunismul. De altfel, aceast─â dubl─â cheie de interpretare este caracteristic─â pentru multe dintre lucr─ârile lui ╚śostakovici, care aveau un dublu sens: unul al propagandei ╚Öi altul, al muzicii ├«n sine.

Iat─â ╚Öi cazul simfoniei a VI-a, scris─â ├«n 1939. Vine dup─â simfonia a cincea, cu care ╚śostakovici s-a realibilitat ├«n fa╚Ťa regimului stalinist care-l trimisese ├«n dizgra╚Ťie dup─â premiera operei Lady Macbeth din M╚Ťensk; iar dizgra╚Ťia nu ├«nsemna doar c─â era denigrat ├«n Pravda, ziarul partidului comunist, ci ╚Öi c─â un an ├«ntreg, ╚śostakovici a dormit cu bagajul la u╚Ö─â, a╚Ötept├«nd s─â fie ridicat de NKVD ╚Öi trimis ├«n Siberia. Totu╚Öi, prestigiul s─âu a contat foarte mult ╚Öi dup─â premiera simfoniei a cincea, a fost considerat reabilitat. ├Äntr-un interviu din 1939, ╚śostakovici declara c─â ├«╚Öi dore╚Öte ca simfonia sa a ╚Öasea s─â fie mai senin─â dec├«t a cincea, ├«ns─â istoria a schimbat planurile ini╚Ťiale: ├«n 1939 a izbucnit al doilea r─âzboi mondial, s-a semnat pactul Ribbentrop-Molotov, iar toate aceste tensiuni se reg─âsesc ├«n aceast─â simfonie neobi╚Önuit─â ├«n trei p─âr╚Ťi, din care prima ╚Öi a treia s├«nt lente.

Lectura lui Andris Nelsons asupra acestor simfonii, a ╚Öasea ╚Öi a ╚Öaptea, este entuziasmant─â, cu at├«t mai mult cu c├«t ├«nregistr─ârile au fost realizate ├«n timpul unor concerte live din 2017: nu doar c─â are la dispozi╚Ťie extraordinarul aparat orchestral care este Orchestra Simfonic─â din Boston, dar avem imagini, istorie vie ├«n aceste interpret─âri ├«n care niciun detaliu nu este l─âsat deoparte ╚Öi ├«n care reg─âsim nu doar drama unui popor, ci a unei lumi ├«ntregi care a cunoscut ├«n prima jum─âtate a secolului XX ororile a dou─â r─âzboaie mondiale ╚Öi ale totalitarismului. Mai ales pentru cei mai tineri, audi╚Ťia simfoniilor de ╚śostakovici este o lec╚Ťie: aceea c─â pacea ╚Öi bun─âstarea nu s├«nt un dat, ci un lux al societ─â╚Ťii ├«n care tr─âim ast─âzi ╚Öi c─â totul se poate n─ârui, oric├«nd.

Simfoniile a ╚Öasea ╚Öi a ╚Öaptea de ╚śostakovici cu Andris Nelsons au fost difuzate de Radio Rom├ónia Muzical ╚Öi pot fi reascultate aici.

Simfoniile a VI-a și a IX-a de Bruckner cu Andris Nelsons

├Än 2018, Orchestra Gewandhaus din Leipzig a aniversat 275 ani de existen╚Ť─â. ╚śi cum din februarie 2018, noul capelmaistru al venerabilei orchestre germane, al 21-lea, a devenit Andris Nelsons, au fost g├«ndite mai multe proiecte menite s─â marcheze at├«t aniversarea, c├«t ╚Öi noul directorat. Au fost concerte, dar ╚Öi un proiect discografic: integrala simfoniilor de Bruckner din care au ap─ârut Simfoniile nr. 3 (2017), nr. 4 (2018), nr. 7 (2018) ╚Öi nr. 6 ╚Öi 9 (2019), toate, ├«nregistr─âri din concerte live.

Fiecare dintre simfoniile bruckneriene este ├«nso╚Ťit─â ╚Öi de o lucrare wagnerian─â; e simplu de explicat aceast─â asociere, odat─â prin leg─âtura lui Wagner cu Leipzig ╚Öi Gewandhaus (Wagner s-a n─âscut la Leipzig ╚Öi prima lui lucrare lucrare simfonic─â a fost c├«ntat─â ├«n premier─â de Orchestra Gewandhaus), apoi, prin prisma experien╚Ťei personale a lui Nelsons, care a ales s─â devin─â muzician dup─â ce a v─âzut opera Tannhauser de Wagner.

Anton Bruckner este v─âzut ├«n general ca un compozitor mai dificil, mai cur├«nd prin semnifica╚Ťiile muzicii sale, dec├«t prin sonorit─â╚Ťi, care s├«nt v─âdit romantice. Ca ╚Öi la Mahler sau ╚śostakovici, ├«nt├«lnim dimensiuni foarte mari la simfonii (├«n jur de o or─â sau peste o or─â), desigur, mai greu de urm─ârit dec├«t o pies─â pop de ast─âzi, care are ├«n medie cam 3 minuteÔÇŽ.

Anton Bruckner a fost un om foarte credincios, iar acest lucru transpare din ethosul simfoniilor sale; ultima sa simfonie, a noua, pe care a l─âsat-o neterminat─â ├«n 1896, c├«nd s-a stins din via╚Ť─â, este dedicat─â ÔÇ×iubitului s─âu DumnezeuÔÇŁ. C─â a fost o ├«nt├«mplare sau nu, Simfonia a IX-a are trei p─âr╚Ťi finalizate, care se ╚Öi c├«nt─â ast─âzi, dou─â p─âr╚Ťi lente ├«ncadr├«nd un scherzo viguros, prevalen╚Ťa p─âr╚Ťilor lente venind ╚Öi mai mult ├«n sprijinul dedica╚Ťiei lui Bruckner.

├Än interpretarea simfoniei a IX-a de Bruckner, despre care cronicari interna╚Ťionali deja au scris c─â este una dintre cele mai bune realizate ├«n secolul XXI, Nelsons pune accent pe majestuozitatea partiturii ╚Öi a construc╚Ťiei acelor coloane sonore specifice muzicii bruckneriene. Este servit de o formidabil─â orchestr─â, recunoscut─â, de altfel, pentru calitatea excep╚Ťional─â a muzicienilor de la partidele instrumentelor de suflat ╚Öi de coarde. Gewandhaus are o ├«ndelungat─â istorie ├«n interpretarea muzicii bruckneriene, iar acest lucru se simte; de altfel, unul dintre argumentele alegerii proiectului Bruckner a fost acela c─â Simfonia a VII-a de Bruckner a fost interpretat─â ├«n premier─â de Orchestra Gewandhaus ╚Öi a fost cel mai mare succes pe care l-a cunoscut Bruckner ├«n via╚Ťa sa de compozitor.

Pentru Simfonia a VI-a de Bruckner, Nelsons mizeaz─â pe urm─ârirea detaliilor ├«n tempo-uri mai lente dec├«t se abordeaz─â ├«n mod obi╚Önuit; discursul s─âu este minu╚Ťios construit, de╚Öi imaginea general─â poate avea, uneori de suferit. ├Än orice caz, o audi╚Ťie de neratat, a╚Öa cum este ├«ntregul proiect Bruckner, mai ales pentru cei care vor s─â-╚Öi educe gustul artistic, aten╚Ťia ╚Öi...r─âbdarea. Da, e un curaj pentru o cas─â de discuri s─â lanseze o integral─â Bruckner, ├«ns─â conteaz─â mult numele lui Nelsons ╚Öi faima Orchestrei Gewandhaus, a╚Öa c─â v─â invit s─â asculta╚Ťi Simfonia a IX-a la Radio Rom├ónia Muzical, luni, 1 iulie, de la ora 19.00, ╚Öi ├«ntregul album, pe site-ul proiectului Discurile anului 2019.

Cristina Comandașu este critic muzical.

00 cover event facebook (1) jpg
Via╚Ťa la 18 ani
ÔÇ×Am 18 aniÔÇŁ este un proiect, produs de Asocia╚Ťia Art No More ╚Öi cofinan╚Ťat de AFCN, la care au participat ╚Öapte scriitori rom├óni contemporani: Dan Coman, Augustin Cup╚Öa, Andreea C─ât─âlina Dr─âghici, Andrei Do╚Öa, Jean-Lorin Sterian, Cristina ╚śtefan, Mara Wagner.
serileRRM25 landscape 1920x1080 jpg
Serile Radio Rom├ónia Muzical ÔÇô 25. Recital sus╚Ťinut de violonistul R─âzvan Stoica ╚Öi pianista Andreea Stoica
Îndrăgitul violonist Răzvan Stoica, alături de sora sa, pianista Andreea Stoica, vor urca pe scena Sălii Radio joi, 2 iunie, ora 19:00.
Stailer, inspira╚Ťie pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty jpeg
Stailer, inspira╚Ťie pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty
To╚Ťi cei care au nevoie de serviciile din saloanele de beauty se pot programa online, la doar c├«teva click-uri distan╚Ť─â, la orice salon ├«╚Öi doresc.
4 legende pe care merită să le știi jpeg
4 legende pe care merită să le știi
Anumite legende au intrat deja în folclorul popular și, chiar dacă istoricii nu au reușit să le demonstreze veridicitatea în totalitate și unele par simple fabule, ele au un farmec aparte și sînt foarte interesante.
POLI╚ÜIA ROM├éN─é LANSEAZ─é CAMPANIA DE EDUCA╚ÜIE RUTIER─é PENTRU PIETONI, CONDUC─éTORI DE BICICLETE ╚śI TROTINETE jpeg
POLI╚ÜIA ROM├éN─é LANSEAZ─é CAMPANIA DE EDUCA╚ÜIE RUTIER─é PENTRU PIETONI, CONDUC─éTORI DE BICICLETE ╚śI TROTINETE
Scopul general al proiectului este ca Rom├ónia s─â devin─â o ╚Ťar─â cu un trafic rutier mai sigur, prin┬áreducerea progresiv─â a num─ârului victimelor accidentelor rutiere.
Funda╚Ťia Superbet continu─â s─â fie al─âturi de cel mai cunoscut brand cultural rom├ónesc prin sus╚Ťinerea seriei ÔÇ×Conferin╚Ťele Dilema vecheÔÇŁ jpeg
Funda╚Ťia Superbet continu─â s─â fie al─âturi de cel mai cunoscut brand cultural rom├ónesc prin sus╚Ťinerea seriei ÔÇ×Conferin╚Ťele Dilema vecheÔÇŁ
├Än 2022, Funda╚Ťia Superbet este din nou al─âturi de revista cultural─â, sus╚Ťin├«nd organizarea seriei ÔÇ×Conferin╚Ťele┬áDilema vecheÔÇŁ.
Cum s─â compari jocurile de mas─â la cazino? jpeg
Cum s─â compari jocurile de mas─â la cazino?
S├«nt foarte multe jocuri, foarte multe posibilit─â╚Ťi, iar dac─â e╚Öti ├«ncep─âtor, exist─â riscul s─â te sim╚Ťi pu╚Ťin st├«njenit, s─â nu ╚Ötii exact ce s─â te joci ╚Öi s─â ├«nchei sesiunea cu un gust amar.
Modul ├«n care por╚Ťi geanta poate indica tr─âs─âturi de personalitate pe care le ai  Zevo te inspir─â jpeg
Modul ├«n care por╚Ťi geanta poate indica tr─âs─âturi de personalitate pe care le ai. Zevo te inspir─â
Iubitoarele ╚Öi iubitorii de fashion vor g─âsi la magazinul online Zevo acele accesorii nelipsite din fiecare zi, realizate cu aten╚Ťie la detalii ╚Öi cu designuri inedite - GEN╚ÜILE!
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari jpeg
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari
├Ämbr─âc─âmintea de protec╚Ťie ╚Öi echipamentul personal de protec╚Ťie (EIP) reprezint─â o caracteristic─â de siguran╚Ť─â esen╚Ťial─â ├«n orice loc de munc─â, iar industria alimentar─â nu face excep╚Ťie.
Iat─â o dilem─â nou─â: s─â achizi╚Ťionezi un dulap metalic clasic sau cu u╚Öi glisante? jpeg
Iat─â o dilem─â nou─â: s─â achizi╚Ťionezi un dulap metalic clasic sau cu u╚Öi glisante?
Dulapurile produse din metal sînt structuri solide, foarte sigure și eficiente atunci cînd vine vorba despre depozitarea documentelor, obiectelor vestimentare, dar și a altor obiecte sau accesorii.
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni s─â alegi cu cizmele de dam─â? jpeg
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni s─â alegi cu cizmele de dam─â?
Pentru ca ╚Ťinutele tale s─â arate perfect, merit─â s─â ├«nve╚Ťi arta purt─ârii botinelor ╚Öi cizmelor.
Moda de vară   Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon? jpeg
Moda de vară - Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon?
Noile tendin┼úe ├«n materie de ┼úinute estivale s├«nt extrem de ofertante, d├«ndu-┼úi posibilitatea de a jongla cu creativitatea ┼či de a-┼úi dezvolta ideile vestimentare.
Cum a schimbat inteligen╚Ťa artificial─â joburile din lumea cazinourilor jpeg
Cum a schimbat inteligen╚Ťa artificial─â joburile din lumea cazinourilor
├Än ultimii cinci ani, tot mai mul╚Ťi pasiona╚Ťi de jocuri de noroc au mutat distrac╚Ťia ├«n online, beneficiind de avantajele oferite de acest mediu.
ÔÇ×Via╚Ťa dup─â AuschwitzÔÇŁ de Eva Schloss ╚Öi Karen Bartlett ÔÇô C├«nd suferin╚Ťa are chip de femeie jpeg
ÔÇ×Via╚Ťa dup─â AuschwitzÔÇŁ de Eva Schloss ╚Öi Karen Bartlett ÔÇô C├«nd suferin╚Ťa are chip de femeie
S├«nt c─âr╚Ťi care ├«╚Ťi schimb─â total viziunea despre lume, iar ÔÇ×Via╚Ťa dup─â AuschwitzÔÇŁ este una dintre ele.
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești jpeg
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești
Unul dintre principalele obiective ale producătorilor a fost să creeze produse cît mai naturale și au reușit.
Iat─â o dilem─â nou─â: cum s─â nu cheltui o avere pe accesorii de motocoas─â? jpeg
Iat─â o dilem─â nou─â: cum s─â nu cheltui o avere pe accesorii de motocoas─â?
Pentru a-╚Ťi u╚Öura munca, ai nevoie de instrumente specializate, care s─â te ajute s─â toaletezi elementele de vegeta╚Ťie ├«n siguran╚Ť─â ╚Öi f─âr─â eforturi fizice prea mari.
De ce sînt video urile cu unboxing atît de populare? jpeg
De ce sînt video-urile cu unboxing atît de populare?
Cel mai mare succes îl au prezentările de gadget-uri, cum ar fi ultimele tipuri de telefoane.
Cînd nu se poate produce alăptarea jpeg
Cînd nu se poate produce alăptarea
Există situaţii în care alăptarea nu se poate produce, din varii motive, fie aparţinînd mamei, fie nou-născutului.
Cum s─â economisi╚Ťi bani ├«n mod corespunz─âtor jpeg
Cum s─â economisi╚Ťi bani ├«n mod corespunz─âtor
Cu un plan financiar scris ╚Öi elaborat, va fi mai u╚Öor s─â v─â planifica╚Ťi rambursarea banilor pe care trebuie s─â-i ├«mprumuta╚Ťi.
Revelion cu bun gust: b─âuturi rafinate, ├«n func╚Ťie de preparate jpeg
Revelion cu bun gust: b─âuturi rafinate, ├«n func╚Ťie de preparate
Este important s─â asociem corect preparatele festive cu licorile care le poten╚Ťeaz─â aroma.
Lista cu rezolu╚Ťii de Anul Nou trebuie s─â includ─â cursuri de dezvoltare personal─â jpeg
Lista cu rezolu╚Ťii de Anul Nou trebuie s─â includ─â cursuri de dezvoltare personal─â
╚śtiai c─â exist─â┬ácursuri de dezvoltare personal─â┬áconcepute special pentru adolescen╚Ťi?
Cum po╚Ťi s─â reduci consumul de energie electric─â? jpeg
Cum po╚Ťi s─â reduci consumul de energie electric─â?
Pentru a te asigura c─â de fiecare dat─â c├«nd faci plata factura electrica online pl─âte╚Öti sume c├«t mai mici de bani, este bine s─â respec╚Ťi o serie de reguli.
Nu e prea tîrziu să cumperi pompe de căldură! Iată ce trebuie să știi! jpeg
Nu e prea tîrziu să cumperi pompe de căldură! Iată ce trebuie să știi!
Acest echipament pentru ├«nc─âlzirea locuin╚Ťei se remarc─â prin faptul c─â produce c─âldur─â f─âr─â s─â utilizeze combustibil, ci folosind pur ╚Öi simplu resurse din natur─â, precum apa, aerul ╚Öi solul.
Cum func╚Ťioneaz─â un cazino online? jpeg
Cum func╚Ťioneaz─â un cazino online?
Platformele online permit o dinamic─â mai accentuat─â ╚Öi un ritm de joc mai rapid, deoarece nu exist─â nici o interac╚Ťiune ├«ntre juc─âtori ╚Öi sistemele tehnologice.

Adevarul.ro

image
Implica┼úiile distrugerii cruci┼č─âtorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagr─â | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.