O aniversare Clara Schumann

28 octombrie 2019
O aniversare Clara Schumann jpeg

Pe 13 septembrie s-au împlinit 200 ani de la nașterea pianistei și compozitoarei Clara Schumann, una dintre marile personalități ale secolului al XIX-lea din domeniul muzicii culte, cu o poveste de viață cel puțin la fel de palpitantă precum cariera pe care a avut-o.

Clara Wieck, căsătorită cu marele compozitor romantic german, Robert Schumann, a fost una dintre marile virtuoze ale pianului din veacul al XIX-lea; ea este, de altfel, cea care a introdus cutuma ca solistul să cînte la pian pe dinafară întregul repertoriu, fără a avea nicio partitură pe notieră. Cariera ei s-a desfășurat pe parcursul a mai bine de 6 decenii – a debutat la vîrsta de doar 9 ani, fiind considerată în epocă un copil-minune. La 18 ani, s-a îndrăgostit de Robert Schumann, care fusese elevul tatălui ei și cei doi s-au hotărît să se căsătorească; însă profesorul Wieck s-a opus cu tărie acestui mariaj, considerîndu-l pe tînărul compozitor nepotrivit pentru fiica sa. Cei doi însă nu au renunțat, l-au acționat chiar în justiție pe Wieck și, în fine, trei ani mai tîrziu, în 1840, s-au căsătorit. Această poveste de iubire i-a marcat însă profund pe cei doi artiști: în mod cert, lucrările lui Robert Schumann au purtat amprenta acestei experiențe personale și se pare că tensiunea trăită în acea perioadă i-a și declanșat boala nervoasă care avea să-i curme viața în 1856, la doar 46 ani.

Iubirea dintre Clara și Robert Schumann a rămas legendară, un simbol pentru o epocă romantică; deși i-a supraviețuit soțului încă 40 ani (ea s-a stins din viață în 26 martie 1896), nu s-a mai recăsătorit niciodată și a dorit să fie înmormîntată lîngă el; aceasta, în ciuda zvonurilor legate de o relație între ea și un alt mare compozitor, Johannes Brahms, la lansarea și afirmarea căruia familia Schumann a contribuit, de altfel, foarte mult. Tînărul Brahms, cu 14 ani mai mic decît Clara, a fost, se pare, îndrăgostit de celebra pianistă, însă ea nu a depășit niciodată limita unei prietenii artistice, între doi muzicieni de mare calibru.

Clara Schumann a avut o viață concertistică foarte intensă, cu turnee în întreaga Europă; în același timp, a avut o familie cu 8 copii de care a avut grijă, în cea mai mare parte a vieții, singură. În calitate de profesoară, în ultimii ani ai vieții, a contribuit mult la dezvoltarea tehnicii pianistice moderne predate elevilor săi. Și, în plus, a fost și o talentată compozitoare: a lăsat mai multe opusuri, care au protagonist, de regulă, pianul; printre ele, și un foarte inspirat concert pentru pian și orchestră.

În mod cert, Clara Schumann a fost una dintre femeile excepționale ale timpului său, iar aniversarea ei de anul acesta a fost marcată atît în stagiunile de concert, cît și prin apariții discografice care i-au fost dedicate.

În 5 iulie 2019, la casa britanică Decca a apărut un disc cu lucrări de Clara Schumann, înregistrat de pianista britanică de culoare Isata Kanneh Mason. A fost un debut discografic pentru această pianistă de 23 ani, încă masterandă a Academiei Regale de Muzică din Londra, dar cu o intensă viață de concert în Marea Britanie și Statele Unite ale Americii. Dacă acest nume vă sună cunoscut, nu este întîmplător: Isata beneficiază de popularitate prin asociere cu fratele ei, violoncelistul Sheku Kanneh Mason, care a devenit celebru cînd a cîntat la nunta prințului Harry al Marii Britanii cu Meghan Markle, în 2018, eveniment urmărit la nivel global de miliarde de oameni.

Iată o situație neobișnuită: familia Mason are 7 copii, Isata fiind sora cea mai mare; toți copiii studiază muzica și toți sînt foarte talentați, cu rezultate la nivel național și internațional. Și părinții au studiat muzica, însă nu la un nivel profesionist; mama, originară din Sierra Leone, a fost asistent universitar la Facultatea de litere din Birmingham, iar tatăl, originar din Antigua, lucrează în managementul unui cunoscut lanț hotelier.

Încă de la lansare, discul Isatei Kanneh Mason s-a plasat pe primul loc în vînzările de discuri cu muzică clasică din Marea Britanie – e, desigur, și un efect  al popularității de care se bucură fratele Isatei. Însă e chiar interesant să verifici dacă doi frați pot fi la fel de talentați, la acest nivel înalt profesional; iar revista Gramophone a considerat deja debutul Isatei drept “încîntător”, și mai mult, că dacă ar fi să alegi un singur disc cu muzica Clarei Schumann, discul Isatei este o opțiune sigură și de calitate.

Găsim pe acest album lucrări pentru pian solo de Clara Schumann: 3 romanțe op. 11, Scherzo nr. 2 op. 14, 3 romanțe op. 22, Sonata în sol minor și două transcripții realizate de Clara după lieduri ale soțului ei, Widmung din ciclul Myrthen și Mondnacht din ciclul Liederkreis. Alături de acestea, Concertul op. 7 pentru pian și orchestră, înregistrat de Isata Kanneh Mason alături de Orchestra Filarmonicii Regale din Liverpool, cu o dirijoare la pupitru, Holly Mathieson.

Mie mi s-a părut emblematică pentru acest disc piesa Mondnacht, în care sensibilitatea, inteligența și capacitatea Isatei de a realiza un piano aproape eteric transpar cu multă forță.

Este cert că Isata Kanneh Mason este o pianistă foarte talentată, cu tehnică și expresivitate, și căreia i se potrivește foarte bine repertoriul romantic. Rămîne de văzut dacă va trece testul rezistenței într-o lume atît de competitivă, cum este cea a muzicii culte de astăzi.

Discul pianistei britanice, cu lucrări de Clara Schumann, a difuzat de Radio România Muzical și poate fi reascultat aici

Cristina Comandașu este critic muzical.

The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți
DilemaVeche (2) (2) jpg
10 dintre cele mai importante "remontadas" din istoria fotbalului
FC Barcelona a reușit cea mai impresionantă „remontada” din topul nostru.
IQOS x DIPLOMA 11 jpg
DIPLOMA Show sărbătorește 10 ani. IQOS susține industriile creative ca partener pentru al patrulea an consecutiv
La a X-a ediție a festivalului, vor fi reprezentate 16 specializări, de la arhitectură și peisagistică, arte grafice, design de produs și fashion, pînă la artele clasice - pictură și sculptură.
MS jpg
Soră profet și soldat
Un cîntec acoperă dealuri în Donbas
MCER3 jpg
Muzeul Cărții și Exilului Românesc a fost inaugurat la Craiova
De altfel, una dintre strategiile Consiliului Județean Dolj este de a readuce la viață clădirile de patrimoniu.
Saltele: cheia supremă pentru un somn de calitate și o sănătate excelentă
Pentru a vă păstra salteaua mulți ani de acum înainte, ar trebui să urmați cîteva reguli simple de îngrijire.
Limbă, tehnologie și cultură  Crearea de punți într o lume globalizată png
Limbă, tehnologie și cultură: Crearea de punți într-o lume globalizată
În concluzie, limbă, tehnologie și cultură joacă un rol vital în crearea de punți într-o lume globalizată.
pompa de caldura aer apa monobloc bricolaj market 1 jpg
Cumpără o pompă de căldură aer-apă monobloc de la Bricolaj Market!
Ești pregătit să faci față eficient necesităților tale de încălzire pentru locuință? Verifică ce găsești pe site-ul Bricolaj Market!
unnamed 2 jpg
serile Enayati Medical City png
Serile Enayati Medical City - a VI-a ediție
Continuăm seria evenimentelor Serile Enayati Medical City cu cea de-a VI-a ediție, care va avea loc miercuri, 27 septembrie, ora 19.00, în incinta Enayati Medical City din sectorul 1.
dream prints 1 png
Ce semnificație au culorile în alegerea tapetului și în crearea unei atmosfere de vis?
Nuanțele pe care le alegem pentru a decora locuința au capacitatea de a modela în mod semnificativ stările noastre emoționale.

Adevarul.ro

image
Imagini spectaculoase de pe Transapuseana, cel mai scump drum din ţară. Primul tronson este aproape gata VIDEO
Primul tronson din drumul de 78 de kilometri, care face legătura între Aiud (Autostrada A10) şi zona Bucium – Abrud (DN 74), va fi recepționat în decembrie.
image
Schimbarea la față a Bisericii Ortodoxe Române: Aprobarea Sfintei Mucenițe Anticorupția
Sfântul Sinod a făcut publice măsurile pe care le ia pentru a combate corupția din cadrul Bisericii Ortodoxe. Preoții nu vor mai putea solicita și primi donații decât dacă acestea sunt de un real folos unităţilor bisericeşti, iar cei care vor fi prinși cu mită riscă excluderea din BOR.
image
Cât se pierde dintr-un porc viu după tăiere: Prețul real al unui kilogram de carne
Porcii „în viu” se vând cu prețuri cuprinse între 15 și chiar 25 lei/kg, însă puțini știu că după tăiere se pierde un procent uriaș din greutate, ceea ce face ca prețul să fie mult mai mare.

HIstoria.ro

image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.
image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.
image
Trucul folosit Gheorghiu-Dej când a mers la Moscova pentru ca Stalin să tranșeze disputa cu Ana Pauker
Cînd merge la Moscova pentru ca Stalin să tranşeze în disputa cu Ana Pauker, Dej foloseşte, din instinct, un truc de invidiat.