O aniversare Clara Schumann

28 octombrie 2019
O aniversare Clara Schumann jpeg

Pe 13 septembrie s-au împlinit 200 ani de la nașterea pianistei și compozitoarei Clara Schumann, una dintre marile personalități ale secolului al XIX-lea din domeniul muzicii culte, cu o poveste de viață cel puțin la fel de palpitantă precum cariera pe care a avut-o.

Clara Wieck, căsătorită cu marele compozitor romantic german, Robert Schumann, a fost una dintre marile virtuoze ale pianului din veacul al XIX-lea; ea este, de altfel, cea care a introdus cutuma ca solistul să cînte la pian pe dinafară întregul repertoriu, fără a avea nicio partitură pe notieră. Cariera ei s-a desfășurat pe parcursul a mai bine de 6 decenii – a debutat la vîrsta de doar 9 ani, fiind considerată în epocă un copil-minune. La 18 ani, s-a îndrăgostit de Robert Schumann, care fusese elevul tatălui ei și cei doi s-au hotărît să se căsătorească; însă profesorul Wieck s-a opus cu tărie acestui mariaj, considerîndu-l pe tînărul compozitor nepotrivit pentru fiica sa. Cei doi însă nu au renunțat, l-au acționat chiar în justiție pe Wieck și, în fine, trei ani mai tîrziu, în 1840, s-au căsătorit. Această poveste de iubire i-a marcat însă profund pe cei doi artiști: în mod cert, lucrările lui Robert Schumann au purtat amprenta acestei experiențe personale și se pare că tensiunea trăită în acea perioadă i-a și declanșat boala nervoasă care avea să-i curme viața în 1856, la doar 46 ani.

Iubirea dintre Clara și Robert Schumann a rămas legendară, un simbol pentru o epocă romantică; deși i-a supraviețuit soțului încă 40 ani (ea s-a stins din viață în 26 martie 1896), nu s-a mai recăsătorit niciodată și a dorit să fie înmormîntată lîngă el; aceasta, în ciuda zvonurilor legate de o relație între ea și un alt mare compozitor, Johannes Brahms, la lansarea și afirmarea căruia familia Schumann a contribuit, de altfel, foarte mult. Tînărul Brahms, cu 14 ani mai mic decît Clara, a fost, se pare, îndrăgostit de celebra pianistă, însă ea nu a depășit niciodată limita unei prietenii artistice, între doi muzicieni de mare calibru.

Clara Schumann a avut o viață concertistică foarte intensă, cu turnee în întreaga Europă; în același timp, a avut o familie cu 8 copii de care a avut grijă, în cea mai mare parte a vieții, singură. În calitate de profesoară, în ultimii ani ai vieții, a contribuit mult la dezvoltarea tehnicii pianistice moderne predate elevilor săi. Și, în plus, a fost și o talentată compozitoare: a lăsat mai multe opusuri, care au protagonist, de regulă, pianul; printre ele, și un foarte inspirat concert pentru pian și orchestră.

În mod cert, Clara Schumann a fost una dintre femeile excepționale ale timpului său, iar aniversarea ei de anul acesta a fost marcată atît în stagiunile de concert, cît și prin apariții discografice care i-au fost dedicate.

În 5 iulie 2019, la casa britanică Decca a apărut un disc cu lucrări de Clara Schumann, înregistrat de pianista britanică de culoare Isata Kanneh Mason. A fost un debut discografic pentru această pianistă de 23 ani, încă masterandă a Academiei Regale de Muzică din Londra, dar cu o intensă viață de concert în Marea Britanie și Statele Unite ale Americii. Dacă acest nume vă sună cunoscut, nu este întîmplător: Isata beneficiază de popularitate prin asociere cu fratele ei, violoncelistul Sheku Kanneh Mason, care a devenit celebru cînd a cîntat la nunta prințului Harry al Marii Britanii cu Meghan Markle, în 2018, eveniment urmărit la nivel global de miliarde de oameni.

Iată o situație neobișnuită: familia Mason are 7 copii, Isata fiind sora cea mai mare; toți copiii studiază muzica și toți sînt foarte talentați, cu rezultate la nivel național și internațional. Și părinții au studiat muzica, însă nu la un nivel profesionist; mama, originară din Sierra Leone, a fost asistent universitar la Facultatea de litere din Birmingham, iar tatăl, originar din Antigua, lucrează în managementul unui cunoscut lanț hotelier.

Încă de la lansare, discul Isatei Kanneh Mason s-a plasat pe primul loc în vînzările de discuri cu muzică clasică din Marea Britanie – e, desigur, și un efect  al popularității de care se bucură fratele Isatei. Însă e chiar interesant să verifici dacă doi frați pot fi la fel de talentați, la acest nivel înalt profesional; iar revista Gramophone a considerat deja debutul Isatei drept “încîntător”, și mai mult, că dacă ar fi să alegi un singur disc cu muzica Clarei Schumann, discul Isatei este o opțiune sigură și de calitate.

Găsim pe acest album lucrări pentru pian solo de Clara Schumann: 3 romanțe op. 11, Scherzo nr. 2 op. 14, 3 romanțe op. 22, Sonata în sol minor și două transcripții realizate de Clara după lieduri ale soțului ei, Widmung din ciclul Myrthen și Mondnacht din ciclul Liederkreis. Alături de acestea, Concertul op. 7 pentru pian și orchestră, înregistrat de Isata Kanneh Mason alături de Orchestra Filarmonicii Regale din Liverpool, cu o dirijoare la pupitru, Holly Mathieson.

Mie mi s-a părut emblematică pentru acest disc piesa Mondnacht, în care sensibilitatea, inteligența și capacitatea Isatei de a realiza un piano aproape eteric transpar cu multă forță.

Este cert că Isata Kanneh Mason este o pianistă foarte talentată, cu tehnică și expresivitate, și căreia i se potrivește foarte bine repertoriul romantic. Rămîne de văzut dacă va trece testul rezistenței într-o lume atît de competitivă, cum este cea a muzicii culte de astăzi.

Discul pianistei britanice, cu lucrări de Clara Schumann, a difuzat de Radio România Muzical și poate fi reascultat aici

Cristina Comandașu este critic muzical.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
„Tobol”, arma secretă a lui Putin care bruiază semnalul GPS . Unde este plasată?
O arma secretă a Rusiei ar bruia sistemul GPS de navigație prin satelit al avioanelor și navelor comerciale, în regiunile din Marea Baltică, Marea Neagră și estul Mării Mediterane, potrivit The Sun.
image
Marea Britanie este „pe picior de război”. Ce anunț a făcut premierul Rishi Sunak din Polonia | VIDEO
Aflat într-o vizită oficială în Polonia, premierul britanic Rishi Sunak a declarat marţi că va creşte bugetul pentru apărare până la 2,5% din PIB. Sunak a subliniat că Marea Britanie „nu se află în pragul războiului”, ci „pe picior de război”.
image
Republica Moldova, urmǎtoarea țintǎ a Rusiei. Cine sunt trimișii lui Putin ANALIZǍ
Federaţia Rusă devine tot mai prezentǎ în Republica Moldova, în contextul în care Ilan Şor, omul Kremlinului, a anunţat înființarea platformei Victoria, menitǎ sǎ adune opoziția pro-rusǎ

HIstoria.ro

image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.
image
Măcelul din Lupeni. Cea mai sângeroasă grevă a minerilor din Valea Jiului
Greva minerilor din 1929 a rămas în istoria României ca unul dintre cele mai sângeroase conflicte de muncă din ultimul secol. Peste 20 de oameni au murit răpuşi de gloanţele militarilor chemaţi să îi împrăştie pe protestatari, iar alte peste 150 de persoane au fost rănite în confruntări.
image
Cuceritorii din Normandia
Normandia – locul în care în iunie acum 80 de ani, în așa-numita D-Day, aproximativ 160.000 de Aliați au deschis drumul spre Paris și, implicit, spre distrugerea Germaniei naziste.