Maeștrii și lumea lor colorată

10 noiembrie 2019
Maeștrii și lumea lor colorată jpeg

Pe 18 octombrie a împlinit 75 ani: este unul dintre marii pianiști ai timpului nostru, pe care l-am putut admira și la festivalul Enescu de anul acesta. De ziua sa, Nelson Freire și-a făcut cadou un nou album, lansat la casa Decca: Piano encores, o colecție de 30 piese pe care le-a interpretat ca bis de-a lungul îndelungatei sale cariere.

Piano Encores cu Nelson Freire

Cum recunoști un mare pianist? Ce face diferența între un pianist bun și un mare pianist? Putem găsi răspunsuri ascultînd cel mai nou album semnat de Nelson Freire, acest muzician brazilian cu o carieră fabuloasă, invitat pe toate marile scene ale lumii, partener în concerte cu orchestrele cele mai importante. Un mare pianist știe să aleagă un repertoriu care să-l reprezinte și care exprimă, în sine, un univers. Piano encores înseamnă  o colecție de 30 piese avînd drept liant tema oniricului și a nostalgiei, nu neapărat prin denumirile pieselor, ci prin sentimentul pe care-l exprimă muzica. De la barocul interiorizat al sonatelor de Scarlatti, la aerul modern al unor piese de Șostakovici – un alt numitor comun: punerea în lumină a unor pagini, paradoxal, mai rar cîntate. Nelson Freire nu a simțit nevoia să alăture nu numai hit-uri ale muzicii clasice, ci și mici bijuterii pe care le descoperi, fericit că, iată, poate fi și ceva nou în acest repertoriu mai vechi de 100 de ani.

Albumul se deschide cu eterica Melodie din opera Orfeu și Euridice de Christoph Willibald Gluck, parcurge apoi, printre altele, două sonate de Domenico Scarlatti, un Hornpipe de Henry Purcell, transcripții după lieduri de Richard Strauss, 12 piese lirice de Edvard Grieg, o cunoscută Melodie de Anton Rubinstein, două preludii de Rahmaninov, încheindu-se, într-un ton optimist, cu binecunoscuta Navarra de Isaac Albeniz.

Este un repertoriu divers, care solicită diferitele calități ale unui pianist. Un mare pianist, cum este Nelson Freire, reușește să te țină cu sufletul, parcă, suspendat, atunci cînd propune un piano desprinsă parcă din altă lume, creionînd o lume de basm. Un mare pianist, cum este Nelson Freire, știe că simplitatea este cel mai greu de obținut în muzică, mai ales cînd cînți o piesă simplă. Să fii convingător prin simplitate: iată marea artă, cu atît mai mult de apreciat, într-o lume care pare mai curînd să prețuiască aglomerarea, kitschul, dezordinea.

Nelson Freire și-a început cariera în 1959; odată cu 75 ani de viață, sărbătorește și 60 ani de carieră, din care ultimii 18 ani, petrecuți alături de casa Decca, pentru care a înregistrat exclusiv. S-a bucurat și se bucură de mare succes – eu am ascultat la radio, de exemplu, evoluția din festivalul Enescu de anul acesta, cînd a interpretat Concertul nr. 4 de Beethoven alături de Orchestra Filarmonicii din Sankt Petersburg, dirijor Vassily Sinaiski – a fost, în opinia mea, unul dintre cele  mai bune concerte din festival. Alții poate își amintesc de evoluțiile lui Nelson Freire alături de Martha Argerich, buna sa prietenă.

În orice caz, dacă vreți să (re)descoperiți un mare pianist – ascultați Piano encores cu Nelson Freire: un repertoriu frumos, chiar dacă mai rar cîntat, foarte potrivit pentru serile la gura sobei din iarna aceasta și o interpretare care strălucește discret, ca un diamant. Printre atîtea pietre false printre care trăim, un diamant autentic trebuie cu atît mai mult prețuit….

garanca sol y vida 1 jpg jpeg

Sol y vida cu mezzosoprana Elina Garanca

Ultimele două piese de pe discul lui Nelson Freire se intitulează „Spania” și „Navarra” – tot de lumea Spaniei ne amintește albumul mezzosopranei letone Elina Garanca, una dintre cele mai de succes voci de operă ale timpurilor noastre.

Este blondă cu ochi albaștri și iremediabil îndrăgostită de Spania, unde, de altfel, și locuiește alături de soțul ei, Karel Marc Chichon, cu care a înregistrat albumul Sol y vida. Elina Garanca mărturisește că are sentimentul că s-a născut într-o țară greșită din punct de vedere geografic, aproape de nordul Europei, cînd pe ea sudul frenetic al Spaniei o atrage atît de mult.

După 25 de albume cu arii de operă și opere integrale, ajunsă la 42 ani, într-un vîrf incontestabil al carierei, Elina Garanca alege să se joace, într-un mod profesionist, propunînd un repertoriu în care regăsim cîntece spaniole, canzonete italiene, dar și piese latino de dincolo de ocean. Toate, înregistrate în orchestrații luxuriante alături de Filarmonica din Gran Canaria, o insulă de lîngă Tenerife; Karel Marc Chichon, soțul Elinei Garanca, este din 2017 directorul muzical al orchestrei din Gran Canaria. În paranteză fie spus, și Karel Marc Chichon este unul dintre co-fondatorii Filarmonicii din Gibraltar și a locuit întreaga-i viață în sudul Spaniei.

Discul Sol y vida a fost lansat în 10 mai 2019 de casa Deutsche Grammophon, special pentru anotimpul estival; însă nu doar vara este potrivit să te bucuri de această muzică plină de viață, de care este imposibil să nu te lași mișcat. În zilele noastre, divertismentul poate cădea ușor în kitsch, însă Elina Garanca și Karel Marc Chichon sînt, fără îndoială, niște profesioniști cu un gust impecabil, atît în selecția muzicală, cît și în interpretare. Ea, cu vocea ei care a dobîndit odată cu trecerea anilor o nuanță încă mai întunecată: a fost foarte firesc să treacă de la Carmen la repertoriul acesta cu nuanță mediteraneană.

Mai avem pînă la Anul Nou mai puțin de două luni și pînă la viitoarea vacanță de vară, încă cîteva luni bune în față: dacă vi se face dor de vară și de soare, de o petrecere cu bună dispoziție, dar puțină băutură, încercați Sol y vida cu Elina Garanca.

Ambele discuri au fost difuzate la Radio România Muzical și pot fi ascultate pe site-ul proiectului Discurile anului 2019.

Cristina Comandașu este critic muzical.

ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți
DilemaVeche (2) (2) jpg
10 dintre cele mai importante "remontadas" din istoria fotbalului
FC Barcelona a reușit cea mai impresionantă „remontada” din topul nostru.
IQOS x DIPLOMA 11 jpg
DIPLOMA Show sărbătorește 10 ani. IQOS susține industriile creative ca partener pentru al patrulea an consecutiv
La a X-a ediție a festivalului, vor fi reprezentate 16 specializări, de la arhitectură și peisagistică, arte grafice, design de produs și fashion, pînă la artele clasice - pictură și sculptură.
MS jpg
Soră profet și soldat
Un cîntec acoperă dealuri în Donbas
MCER3 jpg
Muzeul Cărții și Exilului Românesc a fost inaugurat la Craiova
De altfel, una dintre strategiile Consiliului Județean Dolj este de a readuce la viață clădirile de patrimoniu.
Saltele: cheia supremă pentru un somn de calitate și o sănătate excelentă
Pentru a vă păstra salteaua mulți ani de acum înainte, ar trebui să urmați cîteva reguli simple de îngrijire.
Limbă, tehnologie și cultură  Crearea de punți într o lume globalizată png
Limbă, tehnologie și cultură: Crearea de punți într-o lume globalizată
În concluzie, limbă, tehnologie și cultură joacă un rol vital în crearea de punți într-o lume globalizată.
pompa de caldura aer apa monobloc bricolaj market 1 jpg
Cumpără o pompă de căldură aer-apă monobloc de la Bricolaj Market!
Ești pregătit să faci față eficient necesităților tale de încălzire pentru locuință? Verifică ce găsești pe site-ul Bricolaj Market!
unnamed 2 jpg
serile Enayati Medical City png
Serile Enayati Medical City - a VI-a ediție
Continuăm seria evenimentelor Serile Enayati Medical City cu cea de-a VI-a ediție, care va avea loc miercuri, 27 septembrie, ora 19.00, în incinta Enayati Medical City din sectorul 1.
dream prints 1 png
Ce semnificație au culorile în alegerea tapetului și în crearea unei atmosfere de vis?
Nuanțele pe care le alegem pentru a decora locuința au capacitatea de a modela în mod semnificativ stările noastre emoționale.
beneficiile angajarii unui avocat specializat in dreptul muncii1 jpg
Beneficiile angajării unui avocat specializat în dreptul muncii
Dreptul muncii acoperă și protecția împotriva discriminării și abuzurilor la locul de muncă.

Adevarul.ro

image
De ce unii localnici din nordul Angliei ajung să ofere moșteniri regelui Charles atunci când mor
Ce îl leagă pe un fost miner și republican de-o viață de regele Charles al III-lea? Răspunsul surprinzător, așa cum a relatat The Guardian, este că averea fostului miner face parte acum dintr-un fond care generează venituri private pentru monarh.
image
Fenomen inedit în Vârtop: aurora boreală albastră a luminat seara în Apuseni FOTO VIDEO
Un fenomen inedit a fost surprins de un turist în Staţiunea Vârtop din Munţii Apuseni, joi seara. Aurora boreală a luminat seara, pentru câteva minute, printre nori, şi a fost imortalizat de un fotograf amator.
image
Pericolele care îi pândesc pe români într-o destinație exotică de lux. „Paza bună nu e suficientă ca să treacă primejdia”
Tot mai mulți români cu bani aleg destinații exotice, însă unele implică anumite riscuri. O familie de români a aflat acest lucru pe propria piele, iar la final părinții au aflat că cei doi copii ai lor s-au aflat într-un pericol imens, fără măcar ca ei să bănuiască.

HIstoria.ro

image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.
image
Trucul folosit Gheorghiu-Dej când a mers la Moscova pentru ca Stalin să tranșeze disputa cu Ana Pauker
Cînd merge la Moscova pentru ca Stalin să tranşeze în disputa cu Ana Pauker, Dej foloseşte, din instinct, un truc de invidiat.
image
Sfântul Andrei și Dobrogea, între legendă și istorie
Îndelung uitate de către establishment-ul universitar românesc, studiile paleocreștine încep să își facă din ce în ce mai clară prezența și la noi. Încurajarea acestor studii și pătrunderea lor în cadrul cursurilor s-au dovedit lucruri absolut necesare. Ultimii ani au dus la noi dezvăluiri arheologice privind primele comunități paleocreștine (paleoeclesii) din Scythia Minor (actuala Dobrogea), conturând două ipoteze și direcții de cercetare pentru viitor: ipoteza pătrunderii pe filieră apostolic