⬆
DILEMABLOG
Pagina 12
Vîrsta mai contează?
În urmă cu cîțiva ani, citeam tot felul de articole străine în care se vorbea despre ștergerea diferențelor dintre vîrste: inclusiv la nivel vestimentar, căci oamenii de 40 încep să se îmbrace ca cei de 20 și de 30, și invers. Nici sentimental nu se anunțau schimbări majore. Deci, pe acest tărîm orice părea posibil.
Schimb televizor cu ouă de prepeliță
O doamnă m-a sunat ca să mă întrebe dacă nu cumva vreau pe televizor un mixer aproape nou. N-am vrut.
Eliminarea controalelor la frontiera româno-bulgară
Ce-ar fi dacă pînă la integrarea în mult rîvnitul spaţiu Schengen, România şi Bulgaria, de comun acord, şi-ar aboli controalele la frontierele reciproce? Nu e de crezut că legislaţia Uniunii Europene poate împiedica aşa ceva.
Eminescu, azi
Dragi cititori, blogul Dilemei vechi vă aparţine! Pe 15 ianuarie s-au împlinit 165 de la naşterea poetului Mihai Eminescu. Mai citiţi din Eminescu? Cînd? Ce? De ce? Aşteptăm textele dvs. pe adresa dilema@satiricon.ro, pînă marţi, 20 ianuarie. Iar săptămîna viitoare o să vă propunem alte subiecte.
Despre libertatea de exprimare
Principiul libertății de exprimare este foarte generos, dar a devenit abuziv.
Zborul "Dragon" către SSI: scoici, muştar, lapte acru şi cadouri de Crăciun
Capsula spaţială privată "Dragon" a ajuns, după o călătorie de două zile, la Staţia Spaţială Internaţională (SSI).
Mergînd pe gheaţă
Autorităţile, care se bat cu pumnii în piept cînd ninge, o lasă moale de tot cînd vine vorba de curăţarea trotuarelor de gheaţă. Ba, cînd se întîmplă rareori să mai trimită echipe "pe teren", aceştia, în loc să spargă sau măcar să împrăştie nisip, au grijă să măture cu migală orice strat de zăpadă.
Curajul: între amenințare și frică
Am citit zilele astea nenumărate texte legate de libertatea presei, de puterea ei, de cine și cît poți să rîzi, pînă unde și în ce condiții. Mi-am dat seama că subiectul discuției e, de fapt: cum ne raportăm la frică și în ce relații sîntem cu ea? Cît de tare ne intră în suflete și în minte?
Franţa, un portret. Fără caricaturi
Anne a crescut cu personajele insolente create de desenatorul satiric Cabu în buzunarul de la piept. Cabu era dreptul ei la televizor în vacanţe, la bunici. Cabu făcea crochiuri tandru impertinente în emisiunea Droit de réponse, sarea şi piperul pe un ecran din care Anne, nu înţelegea, la 10 ani, chiar totul.
Ce așteptați de la presă după atacul de la Charlie Hebdo?
Ce așteptări aveți de la presă după atacul de la Charlie Hebdo? Credeți că jurnaliștii ar trebui să apere libertatea de exprimare în ciuda oricăror amenințări și pericole? Vreți ca jurnaliștii pe care îi urmăriți să facă un pas în spate sau să continue să spună ce au de spus?
Acasă
Nu știu cum se face, dar sărbătorile de iarnă ne transformă pe loc și iremediabil în copiii părinților noștri. Nu contează nici cîți ani avem, nici de cînd am plecat de acasă, în cîteva zile reușesc să ne recupereze definitiv.
Mărunte întîmplări din decembrie 1989
Pe 22 Decembrie 1989, la primele ore ale dimineții, mă îndreptam, împreună cu proaspătul meu soț de atunci, spre spitalul Colțea. În urma fugii noastre rușinoase, dar sănătoase, de la revoluție din seara precedentă, cînd începuse să se tragă în jos, proapătul meu soț se alesese cu o apendincită.
Astăzi tata-i mort.
Pe cînd ieşea Ceauşescu la balcon ultima oară, tata era în Bucureşti cu fratele meu mai mic. Nu-mi amintesc de ce nu eram cu ei, dar ştiu că erau plecaţi că să caute pîine şi cîteva kilograme de mere prin pieţele pustiite din centrul capitalei.
Cuba libre?
Poate că pentru oamenii regimului această apropiere de SUA e convenabilă: la fel ca în România, în anii 90, tocmai foştii nomenclaturişti au fost şi primii capitalişti. Dar cum se vor adapta noilor condiţii?
Cîteva frînturi...
23 decembrie, dimineaţa: Tata şi cu mine, revenind spre casă dinspre aprozarul cartierului, din faţă căruia cumpăraserăm un brad. Eram bucuros, chiar extatic. Dinspre Leu şi Antiaeriană se auzeau continue schimburi de focuri, dar nu reţin să mă fi simţit speriat sau măcar inconfortabil.
DNA şi ICR
Justiţia nu pare să fie printre priorităţile bugetare ale guvernului Ponta. Dar nici cultura n-a prea fost vreodată. Că despre autostrăzi sau armată, mai bine să nu mai vorbim.
Nume care ar merita spuse cu voce tare
Pornind de la ideea lui Tolstoi că toate familiile fericite se aseamănă, pe cînd cele nefericite sînt fiecare nefericite în felul lor, ajung la concluzia că, în ceea ce mă privește, situația stă chiar pe dos atunci cînd vine vorba de școală, această a doua familie a noastră.
Cum ați trăit revoluția din 1989?
Se împlinesc, în curînd, 25 de ani de la căderea regimului ceaușist din 1989. Revoluție sau nu, întrebarea este: Cum ați trăit-o? Unde erați în decembrie 1989, cît și cum v-ați implicat în evenimentele de stradă de atunci?
În căutarea magiei pierdute
Pe vremuri Moş Crăciun era discret şi bun precum un duh. Astăzi e gălăgios şi strident precum un negustor de chilipiruri. Pe vremuri, deşi nu-l vedeai, nu te îndoiai de existenţa sa. Astăzi, îl vezi peste tot, dar eşti convins că e doar o făcătură de marketing.
Ce ne imaginăm despre ceilalţi?
De cînd mă știu, mă uit la oameni și îmi imaginez biografiile lor. Cînd e vorba de un el și-o ea, scenariul se complică. Din replici, din gesturi și mimică, încerc să construiesc genul de relație pe care o au.
Ați avut profesori minunați?
Înainte de 1989, faptul că în România, față de alte țări, „se învață carte” devenise un soi de axiomă ce nu putea fi pusă la îndoială. Însă eșecurile repetate din ultimii 25 de ani, în special cele legate de examenele de Bacalaureat, au demonstrat exact contrariul, spulberînd acest mit.
Ce regrete aveţi?
Să trăieşti fără frică sau îndoieli, să-ţi urmezi visele, să nu te încarci cu prea mult balast zilnic, să nu laşi gelozia să pună stăpînire pe tine, să nu te compari mereu cu alţii, să nu laşi oamenii negativişti să te tragă în jos şi să nu laşi pe mîine ce poţi face astăzi, căci nimeni nu-ţi garantează ziua de mîine.
Presă inteligentă. Adică scrisă de computer
O firmă din Chicago a proiectat un program care transformă şiruri de date sau tabele în naraţiune.
Despre „lucrul bine făcut”
Toată lumea știe deja ce presupun „minivacanțele” de sărbătorile legale – timpul se oprește în loc, străzile orașelor devin pustii, țara încremenește și ea, nimeni nu mai muncește nimic, la apelurile telefonice care nu sînt în scopuri de sărbătorire/ petrecere din nou nu răspunde nimeni, senzația e una de sfîrșitul lumii.
Sînt un idiot
De cîteva zile, personajele principale ale actualității românești sînt Mircea Geoană, Marian Vanghelie, Sebastian Ghiță. (Plus Dan Șova, dar nu se pune: el are un talent unic de a fi absent și cînd e prezent).
Reforma PSD?
Cum ar putea PSD să devină un partid social-democrat care să lucreze în beneficiul oamenilor de rînd? Că doar, marea majoritate a membrilor şi conducătorilor săi nu la aşa ceva s-au gîndit cînd s-au înscris în el.
Mai multe feluri de speranță
Pregătesc un dosar despre donații, donatori și beneficiari. Acesta e unul dintre motivele pentru care am vrut neapărat să ajung la evenimentul de miercuri, 26 noiembrie, de la Hospice Casa Speranței din București.
Din nou despre diaspora
Mă las purtată și eu ca și mulți alții de valurile speranței înspre mult rîvnita schimbare, dispusă fiind la rîndul meu a aduce o contribuție proprie, atrăgînd atenția asupra unor aspecte ale vieții în diaspora, în acest caz, în Italia.
Frontul Naţional şi filiera rusească
Vi se pare că miroase a teoria conspiraţiei? De data asta, lucrurile încep să se lege. Un partid anti-european, care face lobby puternic împotriva sancţiunilor economice aplicate Rusiei de UE, e finanţat de o companie rusească.
Diaspora contează
“Nu conta că ești barman, constructor, student, ardelean, moldovean, oltean, tînăr, bătrîn A fost ca în copilărie, te puteai împrieteni cu cei din rînd fără convenții, aveam același țel, de mult nu am mai pățit așa ceva. Am fost o mare de 4.5km de prieteni”.
Ador statul maximal...
Deci, ca să știți, tocmai am emis și am semnat un certificat epidemiologic și radiologic. Tot am făcut eu liceul de chimie înainte să fac eroarea cu Facultatea de Științe Politice. Mă întorc la meserie.
Deschidem Blogul cititorilor
„Uneori, scrisorile lor sînt mai bune decît articolele noastre”, spunea adesea Radu Cosaşu, pe vremea cînd avea grijă de pagina de scrisori a revistei.
Cum a fost posibil?
Acel „mai bine pierd decît să fiu mîrlan” pe care l-am auzit repetat de la un taximetrist a făcut valuri. A fost spus la Digi 24, iar cei de la Antena 3 s-au tot lăudat cum au zdrobit Digi la audienţe în ultima seară de campanie. Da, dar „mai bine pierd decît să fiu mîrlan” s-a dus din gură în gură – pentru că omul se pregătea se piardă civilizat, cînd ceilalţi nu erau civilizaţi cu el.
Imaginea României pe anumite străzi din orașele europene
Dacă Victor Ponta va ieși președinte – ceea ce e foarte posibil – va purta cu sine, de la început, povara acestei “realizări”: a cîștigat alegerile fără să-i pese de cetățeni.
Votul prin lume
Pentru prietenii mei din străinătate, lucrurile n-au stat, nici de data asta, simplu și calm. A plecat Corlățean, a venit Meleșcanu, secțiile de votare de prin lume au rămas aceleași...A, da, am înțeles că au primit ceva ștampile în plus (numărabile nici pe degetele de la o mînă).
"Propagandă, domle"
Nu prea îţi vine să te cerţi cu vecinii, pe palier, în lift, sau pe alee, în legătură cu cine pe cine a votat. Pentru că primarul, deputatul sau preşedintele mai pleacă, pe cînd vecinul îţi rămîne mereu vecin.
Tăriceanu pe pod
Se pare că revin vremurile în care începem să facem haz de necaz. Fiindcă necazul lui Tăriceanu de pe podul de la Agigea poate fi şi necazul nostru.
Muzică, nu zgomot?
Nu-i mai înțeleg pe cei care umblă toată ziua în oraș cu căștile în urechi și bățîie ușor din cap ca și cum acolo s-ar da un concert exclusivist, special pentru ei. Zgomotele orașului, vocile oamenilor și trăncănelile lor pe care le ascult pe stradă, în tramvai sau metrou mi se par cu mult mai interesante.
Limitele amabilităţii
Deşi mimat, un zîmbet care ascunde gînduri nu tocmai în armonie cu masca socială este de preferat unei încruntări care exprimă, fără nici un soi de dubiu, o stare autentică de nervi - în plus, o asemenea atitudine nu face decît să înteţească stresul, pe de o parte, enervările inutile, pe de alta.
Greutatea votului în aur
De cîteva zile tot vreau să scriu un text despre ce au însemnat, de la Revoluție încoace, alegerile și votul pentru noi. Ce speranțe uriașe am pus joc de fiecare dată și ce dezamăgiri crunte ne-au adus, alteori. Ne-au condiționat, fără să ne dăm seama, destinele.
Românii din străinătate
Nu am vrut niciodată să plec din țară, la nici o vîrstă. Am făcut mereu parte din categoria celor care-și imaginau toată existența aici, în România, și-și făceau planuri de viitor așijderea.
Cum credem
Mai demult, la o petrecere am cunoscut un domn care povestea, extrem de serios, că motivul pentru care s-a despărţit de o potenţială iubire a fost că fata a refuzat să-şi facă cruce, în maşină, înainte de a porni la drum. Ceea ce pentru el a fost de neiertat.
În orașul Berceni
O voce și o clapă. La început, au băgat niște populare, că doar ăsta era specificul, după care au dat-o pe repertoriul internațional. Și la, un moment dat, nu mi-a venit să cred, m-am simți ca fix în mijlocul anilor 80, la mare, la Neptun: „Dedicație specială pentru toți îndrăgostiții din local… să vă iubiți ca în prima zi!” Nothing gonna change my love for you.
Jurnalişti vînduţi?
„În Germania nu există pluralism. În Germania, libertatea presei e o iluzie”.
Cum să nu-i răspunzi lui Gabriel Liiceanu?
Dacă ne uităm la comportamentul tipic al lui Victor Ponta, observăm că el răspunde la orice: nu lasă fără replică nici o declarație a te miri cui, nici o postare pe Facebook a cutărui politician ori jurnalist. Și atunci?
Pseudo vox pop electoral
La alegerile prezidențiale de anul acesta, greu am găsit doi oameni care să voteze la fel. E adevărat că așa-zisele mele sondaje sînt complet nesistematice: sînt întreprinse, mărturisesc, în decursul frecventelor călătorii cu taxiul.
La operă, cu vălul islamic
Nimeni din sală nu s-a simţit stingherit de prezenţa femeii-fără-chip; şi nimeni nu i-a interzis accesul în sală.
Cînd ai plîns ultima oară?
Plîngea în hohote. Și într-un minut, a aruncat în aer toată liniștea autobuzului. Stătea pe un scaun, la geam, și puțin îi păsa că tristețea ei de sîmbătă seara căzuse peste lumea aceea pestriță ca o ghiulea. N-am știut ce să fac.
Mare e grădina Domnului!
Trebuie să recunoaştem că picnic şi plajă cu lumînare aprinsă în miezul zilei nu e o scenă care se vede prea des prin parcuri.
Singurătățile noastre
”E bine să fim conștienți de ireductibila noastră singurătate. Să știm că nu însemnăm mare lucru pentru prietenii și apropiații noștri. Ca și pentru aceia, infim de puțini, care vor suferi, după o vreme nu prea lungă nu vom mai fi decît un sporadic și potolit prilej de pomeniri”.