Limitele amabilităţii

12 noiembrie 2014
Re uniformizarea ┼čcolar─â jpeg

O zi neimportant─â, coad─â mic─â la un supermarket bucure┼čtean: ├«n fa┼úa mea doar dou─â persoane. Cea care se afl─â deja la cas─â mai are doar de pl─âtit. Este o doamn─â ├«n v├«rst─â, care pare c─â are probleme cu banii. Nu-i ajung s─â pl─âteasc─â toate cump─âr─âturile a┼ča c─â ├«ncepe s─â se scotoceasc─â dup─â m─ârun┼úi┼č. Bine├«n┼úeles, are parte de toat─â ├«ncuviin┼úarea noastr─â. At├«t casieri┼úa, care ├«i z├«mbe┼čte extrem de cald, c├«t ┼či noi, restul cozii. Nu ne gr─âbim, nu, ┼či, chiar dac─â am face-o, putem ├«n┼úelege ┼či putem avea ├«ndeajuns de mult─â compasiune pentru asemenea situa┼úii, deloc de invidiat.

De multe ori, fiind martor unei asemenea scene, te pui, automat, ├«n locul protagonistului ┼či ├«┼úi dai seama c─â, dac─â rolurile ar fi inversate, ai avea nevoie de toat─â amabilitatea celor din jur. Este unul dintre acele momente ├«n care, pentru a putea ie┼či dintr-un blocaj ┼či pentru a func┼úiona mai eficient, ai nevoie de z├«mbete, nu de pufnituri, de ochi da┼úi peste cap sau de mustr─âri iritate. De┼či mimat, un z├«mbet care ascunde g├«nduri nu tocmai ├«n armonie cu masca social─â este de preferat unei ├«ncrunt─âri care exprim─â, f─âr─â nici un soi de dubiu, o stare autentic─â de nervi - ├«n plus, o asemenea atitudine nu face dec├«t s─â ├«nte┼úeasc─â stresul, pe de o parte, enerv─ârile inutile, pe de alta.

├Än cazul de fa┼ú─â, de┼či doamna ├«n v├«rst─â se scotocea de ceva vreme, sco┼ú├«nd ba din buzunar o moned─â de 10 bani, ba din portofel alta de 50, ba din str─âfundurile saco┼čei ├«nc─â dou─â monede de 10 bani, dup─â care se caut─â din nou ├«n buzunar, ├«n portofel, ├«n saco┼č─â, sco┼ú├«nd de fiecare dat─â alte ┼či alte monede, ┼či de┼či timpul scurs p─ârea s─â devin─â din ce ├«n ce mai important, iar g├«nduri de genul "dar de ce nu renun┼ú─â oare la unele dintre produse" ├«ncol┼úeau unul dup─â altul, continuam s─â z├«mbim ┼či s─â d─âm din cap, cu amabilitate. "├Än┼úelegem, nu e nici o problem─â".

├Äntr-un final, doamna reu┼če┼čte s─â str├«ng─â toat─â suma lips─â. 50 de lei, doar din m─ârun┼úi┼č. Pl─âte┼čte, mul┼úume┼čte pentru amabilitate casieri┼úei ┼či cozii, care ├«ntre timp s-a mai lungit cu ├«nc─â vreo trei  oameni, la fel de amabili ┼či ├«n┼úeleg─âtori, ┼či d─â, ├«n sf├«r┼čit, s─â plece.

├Äns─â, ├«n ultimul moment se r─âzg├«nde┼čte. Se ├«ntoarce brusc c─âtre casieri┼ú─â (devenit─â, pare-se, de-a lungul sfertului de or─â petrecut cu scotoceala, o bun─â prieten─â) ┼či o ├«ntreab─â: "Dar lapte de cocos bio, ave┼úi?". Moment de stupoare. Casieri┼úei ├«i ├«nghea┼ú─â amabilitatea pe fa┼ú─â, murmur─â pierdut─â un r─âspuns - "├«ncerca┼úi la raionul de produse bio" - restul cozii ├«ncremene┼čte odat─â cu casieri┼úa, iar doamna, singura jovial─â ┼či dezinvolt─â, ne propune, bine├«n┼úeles, cu permisiunea noastr─â, s─â ├«┼či lase cump─âr─âturile "un minu┼úel" pe banc ┼či s─â dea "fugu┼úa" s─â ├«┼či ia cutia de lapte de cocos bio.

Recunosc, din toată amabilitatea întinsă la maximum, mi-a rămas doar ideea: măcar să nu fi fost bio...

Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Polite╚Ťe ├«nainte de toate!
├Ämi cer scuze doamnei c─âreia dl Iancu i s-a adresat nepoliticos pentru faptul c─â am publicat formula ireveren╚Ťioas─â.
Conversations jpg
Călătoria nu s-a desfășurat conform planului
Po╚Ťi iubi mai mul╚Ťi oameni ├«n acela╚Öi timp?
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
A fi ortodox, ast─âzi
Un grup de credincio╚Öi a lansat lumii o declara╚Ťie cu privire la cea mai dureroas─â problem─â care r─âne╚Öte azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Eu cum pot s─â ajut? jpeg
Eu cum pot s─â ajut?
Fric─â. Negare. Furie. Neputin╚Ť─â. ├Ängrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar ├«mpiedicarea propriului guvern s─â apere ╚Ťara cu for╚Ťe armate c├«nd aceasta este atacat─â militar este pacifism?
F─âc─âtorii de r─âzboi ÔÇô Scrisoare c─âtre fra╚Ťii mei ├«n credin╚Ť─â cre╚Ötin ortodox─â jpeg
F─âc─âtorii de r─âzboi ÔÇô Scrisoare c─âtre fra╚Ťii mei ├«n credin╚Ť─â cre╚Ötin-ortodox─â
Nu exist─â nici un fel de disput─â ├«ntre oameni care s─â justifice uciderea semenului nostru, c─âci ├«n orice ucidere de om ucidem ceva esen╚Ťial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
Rom├ónia e ├«n linia ├«nt├«i a UE ├«n fa╚Ťa nebunului s├«ngeros de la Kremlin, dar se comport─â sub conducerea lui Iohannis ca ╚Öi cum ar vrea s─â se trag─â mai ├«n spate.
Vie╚Ťile netr─âite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el at├«tea istorii de via╚Ť─â c├«te locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus urm─âtorul g├«nd ├«n col╚Ťul meu de re╚Ťea: ÔÇ×Fauci are dreptate c├«nd spune c─â, dac─â vaccin─ârile antivariol─â ╚Öi antipoliomielit─â ar fi fost ├«nso╚Ťite de discu╚Ťiile nebune╚Öti de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost ast─âzi eradicate. Recunosc, ├«mi e ├«n continuare cu neputin╚Ť─â s─â ├«n╚Ťeleg atitudinile antivaccin...ÔÇŁ
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Rom├ónia analfabe╚Ťilor func╚Ťional
Constatarea mea este c─â propor╚Ťia de 44% analfabe╚Ťi func╚Ťional se verific─â ╚Öi ├«n cazul adul╚Ťilor.
Vie╚Ťile netr─âite jpeg
Izolarea de dup─â izolare
Poate c─â ochiul ÔÇ×izolatuluiÔÇŁ, ca ╚Öi cel al str─âinului, vede mai mult ╚Öi e mai c├«rcota╚Ö.
Cea mai bun─â parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am ├«n╚Ťeles c├«t de ad├«nc reac╚Ťion─âm la familiaritate.
Vie╚Ťile netr─âite jpeg
Slobod la gur─â. ╚śi la minte
Doi prieteni vechi ╚Öi deja b─âtr├«ni vorbesc despre New York, via╚Ť─â ╚Öi lume, ca alt─âdat─â p─âpu╚Öile din┬áMuppets.
Vie╚Ťile netr─âite jpeg
Puterea televizorului
Nemul╚Ťumirile au s─âpat ad├«nc ╚Öi discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la r├«nd.
Vie╚Ťile netr─âite jpeg
Vie╚Ťile netr─âite
├Än─âuntrul nostru s─âl─â╚Öluiesc o multitudine de vie╚Ťi ne├«ncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
├Än ap─ârarea celor 12 milioane de t─âcu╚Ťi
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu r─âspund convoc─ârii la urne este o barbarie odioas─â.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Alegeri fără zvîc. Pariem?
Poate că și pandemia a făcut ca alegerile parlamentare din acest an să fie un eveniment mai degrabă șters.
O scrisoare deschis─â    Spre cine? jpeg
O scrisoare deschis─â... Spre cine?
În compoziţia credinţei de tip ÎPS Teodosie nu intră nici fir de grijă faţă de semenii care nu i se alătură.
Trump vs Biden ÔÇô va recunoa╚Öte cineva? jpeg
Trump vs Biden ÔÇô va recunoa╚Öte cineva?
Una dintre cele mai importante tradi╚Ťii ale democra╚Ťiei americane este ├«n pericol: recunoa╚Öterea ├«nfr├«ngerii.
ÔÇ×Lua╚Ťi l acas─âÔÇŁ jpeg
Oglinzi
Mie ├«mi r─âm├«ne ag─â╚Ťat de creier cuv├«ntul ÔÇ×doamn─âÔÇŁ, pe care el ├«l spune ├«ntr-un fel ap─âsat ╚Öi solemn.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
Cred că s-au săturat și ei...
Ruptura ├«n societatea american─â este at├«t de mare ├«nc├«t cele dou─â triburi nici m─âcar asupra condamn─ârii violen╚Ťelor de strad─â nu au mai c─âzut de acord.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
USL, un zombi care încă bîntuie
L─âsa╚Ťi USL ├«n pace! E o amintire ur├«t─â, o gre╚Öeal─â pe care foarte pu╚Ťini au evitat-o.
ÔÇ×Lua╚Ťi l acas─âÔÇŁ jpeg
Seinfeld Forever
Aș recomanda o cură de Seinfeld oricui simte că se ia prea în serios.
ÔÇ×Lua╚Ťi l acas─âÔÇŁ jpeg
Să fii în gîndul cuiva
E greu de primit acest dar nesperat ca cineva s─â ne plac─â exact pentru ceea ce s├«ntem: cu e╚Öecurile, fricile, nesiguran╚Ťele noastre.

Adevarul.ro

image
├Änchisoare pe via┼ú─â ├«n┬áMarea Britanie pentru ┼čoferii care produc accidente mortale. ├Än ce condi┼úii se aplic─â pedeapsa maxim─â
Marea Britanie introduce pedeapsa cu ├«nchisoarea pe via┼ú─â pentru ┼čoferii care ucid, ├«n cadrul unei ample reforme a justi┼úiei care a intrat duminic─â ├«n vigoare, potrivit informa┼úiilor publicate de BBC.
image
O t├ón─âr─â ┼či-a dorit o noapte de vis ├«n compania unui ÔÇ×Don JuanÔÇŁ. Idila s-a transformat ├«n co┼čmar
O t├ón─âr─â care credea c─â va tr─âi o noapte de vis al─âturi de un a┼ča-zis ÔÇ×Don JuanÔÇŁ s-a trezit a doua zi ca dintr-un co┼čmar. B─ârbatul a fost condamnat pentru faptele sale.
image
Imagini din patiseria Paul din mall Promenada ├«nchis─â de ANPC din cauza mizeriei ┼či a alimentelor expirate VIDEO
O echipa din Comisariatul pentru Protec┼úia Consumatorilor din Municipiul Bucure┼čti a constatat un mod defectuos ├«n desf─â┼čurarea activit─â┼úii Patiseriei/cofet─âriei Paul, care oferea spre consum produse care pot pune ├«n pericol via┼úa ┼či s─ân─âtatea consumatorilor.

HIstoria.ro

image
100 de ani de show-uri culinare
├Än prim─âvara lui 1924 se auzea la radio primul show culinar, a c─ârui gazd─â era Betty Crocker, devenit─â o emblem─â a emisiunilor de acest gen ╚Öi un idol al gospodinelor de peste Ocean. Pu╚Ťin─â lume ╚Ötia c─â Betty nu exista cu adev─ârat, ci era doar o pl─âsmuire a min╚Ťilor creatoare ale postului de radio.
image
ÔÇ×UverturaÔÇŁ r─âzboiului austro-turc din 1715-1718
R─âzboiul turco-vene╚Ťiano-austriac dintre anii 1714-1718, cunoscut ╚Öi drept R─âzboiul Austro-Turc din 1715-1718, sau ÔÇ×R─âzboiul lui Eugeniu de SavoiaÔÇŁ, este primul din seria r─âzboaielor ruso-austro-turce din secolul XVIII.
image
Capitularea lui Osman Pașa
La 4/16 decembrie 1877, Carol ├«i scria Elisabetei c─â otomanii ├«ncercaser─â pe data de 28 s─â ias─â din Plevna lupt├ónd ╚Öi construind un pod peste r├óul Vid, ├«n zon─â desf─â╚Öur├óndu-se b─ât─âlii cumplite. Carol s-a ├«ndreptat imediat ├«n acea direc╚Ťie, ├«n timp ce ├«mp─âratul se dusese ├«n centrul dispozitivului.