Sînt un idiot

29 noiembrie 2014
Meseria de profesor jpeg

Am tot mai des senzația că sînt idiot. Că nu înțeleg nimic din politică, din societate, din “actualitatea românească”. Că degeaba încerc să mă informez, să fiu la curent cu știrile zilei și să citesc comentarii și analize pentru a aprofunda situațiunea. Pur și simplu, nu mai pricep nimic.

Bunăoară, de cîteva zile, personajele principale ale actualității românești sînt Mircea Geoană, Marian Vanghelie, Sebastian Ghiță. (Plus Dan Șova, dar nu se pune: el are un talent unic de a fi absent și cînd e prezent).  Bușiți brusc de conștiință după ce au fost dați afară din PSD, cei trei cavaleri ai Apocalipsei post-electorale au început să “dea din ei”. Televiziunile îi urmăresc peste tot, că poate-poate mai obțin vreo declarație “în exclusivitate”. Ziarele (cîte mai sînt) îi pun pe prima pagină, site-urile de știri le pun poze mari pe homepage.

Ce spun ei, de fapt?

Mircea Geoană descoperă ceea ce știau foarte mulți: că Victor Ponta e principalul vinovat pentru balamucul cu votul din diaspora, iar Corlățean e complicele lui. Și că Ponta nu mai e “micul Titulescu”, ci

  Curată revelație! Începe dl Geoană să fie vizitat de îngeri sau ce? N-a observat chestiile asta de cînd era în partid? Nu putea să spună atunci? Nu. După turul I al alegerilor, despre votul din diaspora zicea că “n-a fost nicio rea intenție”.  Iar într-o emisiune la Realitatea TV, vorbea (sub privirile ironice ale lui Mihai Răzvan Ungureanu) despre cît de bun președinte va fi Victor Ponta și ce mari calități de conducător politic are.

Marian Vanghelie e mai colorat și toarnă din abundență “dezvăluiri” din PSD: care-i relația dintre Ponta și Ghiță, cum cîștigă Ghiță licitațiile publice, cum îi urmărește pe politicieni și ziariști cu un “departament de bodyguarzi”. Și promite solemn că nu se lasă pînă nu dă jos Guvernul. Zice că pe el nu-l poate face nimeni să tacă, dar recunoaște că

. Atunci de ce n-a plecat mai demult din partid? De ce nu se duce la mînăstire? De ce nu și-a făcut mai demult Partidul Sectorul 5?

În fine, sare din baie și Sebastian Ghiță și se delimitează de comunism de parcă ar fi cel puțin Milovan Djilas: nu mai poate să stea

. Și decretează solemn: “Nu voi mai reveni în acest partid cît timp chestiunile legate de comunism, corupţie şi schimbarea legii partidelor politice nu sînt  rezolvate”. Dar cînd s-a înscris în PSD, nu era tot partidul lui Ion Iliescu? Nu partidul lui Ion Iliescu l-a făcut deputat și șef de comisie parlamentară? 

De ce ne pierdem vremea cu asemenea caraghioși? De ce sînt fugăriți reporterii și cameramanii TV prin tot Bucureștiul ca să mai obțină vreo cogitațiune din partea unor asemenea inși? De ce se produce cîte o “știre” din fiecare frază a acestor indivizi supărați că li se taie osul de partid? De ce se umplu serverele cu poze și vorbe goale ale unor astfel de oportuniști? De ce stau ditamai comentatorii și analiștii politici să dezghioace “subtilitățile” jocurilor politice din PSD? 

Chiar n-avem alte treburi de făcut și alte griji? N-ar fi mai simplu și mai sănătos ca “dezvăluirile” unor cetățeni precum Geoană, Vanghelie și Ghiță să fie, pur și simplu,

iar acești caraghioși să fie lăsați să plece acasă și să-și etaleze “crizele de conștiință” la ei în sufragerie? După părerea mea, așa ar trebui. Dar se vede treaba că eu nu pricep nimic. Sînt un idiot.

Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Politețe înainte de toate!
Îmi cer scuze doamnei căreia dl Iancu i s-a adresat nepoliticos pentru faptul că am publicat formula ireverențioasă.
Conversations jpg
Călătoria nu s-a desfășurat conform planului
Poți iubi mai mulți oameni în același timp?
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
A fi ortodox, astăzi
Un grup de credincioși a lansat lumii o declarație cu privire la cea mai dureroasă problemă care rănește azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Eu cum pot să ajut? jpeg
Eu cum pot să ajut?
Frică. Negare. Furie. Neputință. Îngrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar împiedicarea propriului guvern să apere țara cu forțe armate cînd aceasta este atacată militar este pacifism?
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin ortodoxă jpeg
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin-ortodoxă
Nu există nici un fel de dispută între oameni care să justifice uciderea semenului nostru, căci în orice ucidere de om ucidem ceva esențial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
România e în linia întîi a UE în fața nebunului sîngeros de la Kremlin, dar se comportă sub conducerea lui Iohannis ca și cum ar vrea să se tragă mai în spate.
Viețile netrăite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el atîtea istorii de viață cîte locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus următorul gînd în colțul meu de rețea: „Fauci are dreptate cînd spune că, dacă vaccinările antivariolă și antipoliomielită ar fi fost însoțite de discuțiile nebunești de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost astăzi eradicate. Recunosc, îmi e în continuare cu neputință să înțeleg atitudinile antivaccin...”
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
România analfabeților funcțional
Constatarea mea este că proporția de 44% analfabeți funcțional se verifică și în cazul adulților.
Viețile netrăite jpeg
Izolarea de după izolare
Poate că ochiul „izolatului”, ca și cel al străinului, vede mai mult și e mai cîrcotaș.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am înțeles cît de adînc reacționăm la familiaritate.
Viețile netrăite jpeg
Slobod la gură. Și la minte
Doi prieteni vechi și deja bătrîni vorbesc despre New York, viață și lume, ca altădată păpușile din Muppets.
Viețile netrăite jpeg
Puterea televizorului
Nemulțumirile au săpat adînc și discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la rînd.
Viețile netrăite jpeg
Viețile netrăite
Înăuntrul nostru sălășluiesc o multitudine de vieți neîncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
În apărarea celor 12 milioane de tăcuți
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu răspund convocării la urne este o barbarie odioasă.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Alegeri fără zvîc. Pariem?
Poate că și pandemia a făcut ca alegerile parlamentare din acest an să fie un eveniment mai degrabă șters.
O scrisoare deschisă    Spre cine? jpeg
O scrisoare deschisă... Spre cine?
În compoziţia credinţei de tip ÎPS Teodosie nu intră nici fir de grijă faţă de semenii care nu i se alătură.
Trump vs Biden – va recunoaște cineva? jpeg
Trump vs Biden – va recunoaște cineva?
Una dintre cele mai importante tradiții ale democrației americane este în pericol: recunoașterea înfrîngerii.
„Luați l acasă” jpeg
Oglinzi
Mie îmi rămîne agățat de creier cuvîntul „doamnă”, pe care el îl spune într-un fel apăsat și solemn.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
Cred că s-au săturat și ei...
Ruptura în societatea americană este atît de mare încît cele două triburi nici măcar asupra condamnării violențelor de stradă nu au mai căzut de acord.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
USL, un zombi care încă bîntuie
Lăsați USL în pace! E o amintire urîtă, o greșeală pe care foarte puțini au evitat-o.
„Luați l acasă” jpeg
Seinfeld Forever
Aș recomanda o cură de Seinfeld oricui simte că se ia prea în serios.
„Luați l acasă” jpeg
Să fii în gîndul cuiva
E greu de primit acest dar nesperat ca cineva să ne placă exact pentru ceea ce sîntem: cu eșecurile, fricile, nesiguranțele noastre.

Adevarul.ro

image
Bătaie generală la Untold, în faţa scenei la concertul lui David Guetta VIDEO
În cea de-a treia zi a Festivalului Untold, când au fost prezente peste 95.000 de persoane din peste 100 de ţări ale lumii, a izbucnit o bătaie între mai mulţi tineri, în timpul concertului lui David Guetta. Filmarea a devenit virală pe Internet.
image
Pericolul frumos „ambalat“ care îi transformă pe tineri în victime. „Inima lor ajunge ca la 80-90 de ani“
Vârsta pacienţilor la care medicii au ajuns să trateze accidentul vascular cerebral sau infarctul miocardic acut a scăzut dramatic în ultimii ani. Produsele foarte populare printre tineri, consumate de la vârste mici, duc la un astfel de deznodământ.
image
Luptă contracronometru pentru a salva balena beluga blocată în râul Sena. Mamiferul refuză hrana VIDEO
Oficialii francezi încearcă cu disperare să salveze o balenă beluga blocată în râul Sena, cu o injecţie cu vitamine pentru a-i stimula apetitul. Observatorii ştiinţifici spun că balena pare să fie vizibil subnutrită, iar salvatorii speră totuşi să o ajute să-şi recapete apetitul şi energia necesară pentru a se întoarce pe mare.

HIstoria.ro

image
„Răceala diplomatică” dintre Bulgaria și România
Per ansamblu, climatul diplomatic de la sfârșit de secol XIX poate fi definit ca fiind „destins”. O dovadă o constituie și vizita lui Carol I, însoțit de fruntașul liberal D. A. Sturdza (un adept al Triplei Alianțe), la Sankt Petersburg, în iulie 1898, unde s-a bucurat de o foarte bună primire.
image
Dacia romană, o provincie puternic militarizată
Distribuţia armatei în interiorul teritoriului provinciei Dacia a servit scopului strategic principal al acestei provincii, şi anume de a separa şi supraveghea neamuri „barbare” care erau potenţial periculoase, în special dacă se aliau între ele contra Romei, cum au fost în special sarmaţii iazigi.
image
Stalin îl întreabă pe Jukov dacă va putea apăra Moscova
Îngrijorat de înaintarea germanilor și de cucerirea Solnechnogorsk (23 noiembrie 1941), Stalin l-a întrebat pe Jukov dacă va putea menține Moscova. Jukov a răspuns afirmativ, cu condiția trimiterii a încă două armate și furnizării a 200 de tancuri, dar Stalin a replicat că nu mai existau tancuri.