Imaginea României pe anumite străzi din orașele europene

16 noiembrie 2014
Meseria de profesor jpeg

La ora cînd scriu (16 noiembrie 2014, ora 17.30), mai sînt 3 ore și jumătate de vot. La secțiile de votare din străinătate mai sînt mii de oameni la cozi. Nu vor apuca să voteze. Peste tot – Paris, Munchen, Londra, Roma, Torino etc. – cozile românești sînt păzite de polițiile țărilor respective. La Paris au venit și jandarmii – pentru că poliția e depășită de împejurări. La Torino au venit carabinierii. Unii oameni de la fața locului – jurnaliști ori simpli cetățeni veniți la vot – spun că situația “scapă de sub control” și că, după ora 21, nemulțumirea celor care nu au apucat să voteze va exploda.

Cum rămîne, în acest caz, cu “imaginea României” – una dintre veșnicele noastre preocupări?

Responsabilitatea pentru organizarea alegerilor cade în sarcina Guvernului. În străinătate, le-a organizat mizerabil. Șeful Guvernului este Victor Ponta. “Găselnița” cu demiterea lui Titus Corlățean a fost utilă pentru premier: în locul lui a fost pus Teodor Meleșcanu, care s-a făcut că remediază problemele și, apoi, a fost calm și cinic în relația cu alegătorii nemulțumiți și cu presa care îl lua la întrebări. Dar, pînă la urmă, tot prost a ieșit: peste tot, pe străzile unde s-au format cozi kilometrice, orice om de bun-simț care a întrebat “ce se întîmplă?” și a primit răspunsul “românii votează” a putut trage singur concluzia că alegerile au fost prost organizate, din moment ce sînt asemenea cozi care le blochează traficul și le încurcă obișnuințele duminicale.

Mai mult decît atît, autoritățile din țările respective – de la polițiști și jandarmi pînă la primari și oficiali guvernamentali – au înțeles foarte bine același lucru. Că românii vor să voteze, iar Guvernul lor nu e în stare să le asigure acest drept. Cu atît mai bine au înțeles acest lucru autoritățile din țările care au oferit sprijin executivului român pentru organizarea de secții suplimentare de vot, punînd la dispoziție spații (cum s-a întîmplat în Italia, Germania ori Spania). 

Pe scurt, Guvernul le-a livrat, nepăsător, autorităților din țările partenere, cea mai proastă imagine posibilă: că nu-i pasă de drepturile propriilor cetățeni. Dacă Victor Ponta va ieși președinte – ceea ce e foarte posibil – va purta cu sine, de la început, povara acestei “realizări”: a cîștigat alegerile fără să-i pese de cetățeni. Legitimitatea sa – mai ales că a și-trîmbițat intenția de a fi “un președinte care unește” – va fi foarte slabă. Dacă nu va ieși președinte, rămîne la fel: va purta, ca premier, responsabilitatea proastei organizări a alegerilor. 

Ne rămîne, totuși, o consolare? Cetățenii francezi, italieni, britanici, germani care au văzut cozile de la secțiile de votare au putut rămîne cu o impresie bună despre românii care vor să voteze. Locuitorii de pe străzile pe care au “curs”, ore în șir, cozile românilor dornici să voteze vor fi simțit – chiar dacă au fost deranjați – un pic de empatie, o oarecare înțelegere față de niște oameni nedreptățiți de propriul Guvern. Poate că, printre locuitorii deranjați de cozi ori printre polițiștii germani, francezi și italieni va rămîne o imagine bună. Nu a “României” și în niciun caz a Guvernului. Ci a unor cetățeni care se comportă democratic, în ciuda și chiar împotriva propriului Guvern. Căci, vorba unui polițist italian către un copil venit cu părinții la vot și cuprins de oboseală: “ai răbdare, e pentru țara ta”.

Dar va fi o consolare foarte slabă. Dacă iese Victor Ponta președinte, vor începe discursurile triumfale, iar povestea proastei organizări a alegerilor va fi îngropată.

16 noiembrie 2014, ora 17.30

image png
Despre îmbătrînire și alți demoni
Cum îți ascunzi ridurile și îți antrenezi corpul să fugi de semnele timpului și cît de bine le maschezi și le cosmetizezi.
image png
Cititori din lumea largă
Apoi m-am uitat pe pozele articolului și am realizat, iarăși previzibil, că majoritare erau cititoarele și în grupul newyorkez.
WhatsApp Image 2023 10 26 at 21 47 10 jpeg
FILIT e un roman în sine... și încă un roman foarte bun
literatura le rezolvă pe toate, tot de ceea ce oamenii nu sînt capabili...
image png
Noi, cînd se ceartă Polonia cu Ucraina
Recentul schimb de vorbe tari dintre Polonia și Ucraina a fost comentat la noi cu același clișeu cu care se comentează cam orice.
index jpeg 5 webp
Putin și Occidentul Al treilea război mondial?
„Rusia este o țară cu un viitor sigur; doar trecutul ei este imprevizibil.”
AMSandu NOU jpg
Feel good - după FILIT -
FILIT-ul e cea mai bună dintre lumile posibile pentru un scriitor, fie el la început de drum sau, din contră, consacrat.
Page Cover Viitorul În constructie 768x432 jpg
Cum își văd adolescenții viitorul? - Termenul pentru înscrieri s-a prelungit până la data de 11 OCTOMBRIE
Ne interesează cum te raportezi la locul în care trăiești, înveți, cum ți-l imaginezi peste ani și unde te vezi la maturitate.
AMSandu NOU jpg
Privirea ei pierdută, de copil neajutorat
Filmele și cărțile ne vorbesc de multe ori chiar despre viețile noastre, în asta stă puterea lor.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Politețe înainte de toate!
Îmi cer scuze doamnei căreia dl Iancu i s-a adresat nepoliticos pentru faptul că am publicat formula ireverențioasă.
Conversations jpg
Călătoria nu s-a desfășurat conform planului
Poți iubi mai mulți oameni în același timp?
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
A fi ortodox, astăzi
Un grup de credincioși a lansat lumii o declarație cu privire la cea mai dureroasă problemă care rănește azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Eu cum pot să ajut? jpeg
Eu cum pot să ajut?
Frică. Negare. Furie. Neputință. Îngrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar împiedicarea propriului guvern să apere țara cu forțe armate cînd aceasta este atacată militar este pacifism?
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin ortodoxă jpeg
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin-ortodoxă
Nu există nici un fel de dispută între oameni care să justifice uciderea semenului nostru, căci în orice ucidere de om ucidem ceva esențial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
România e în linia întîi a UE în fața nebunului sîngeros de la Kremlin, dar se comportă sub conducerea lui Iohannis ca și cum ar vrea să se tragă mai în spate.
Viețile netrăite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el atîtea istorii de viață cîte locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus următorul gînd în colțul meu de rețea: „Fauci are dreptate cînd spune că, dacă vaccinările antivariolă și antipoliomielită ar fi fost însoțite de discuțiile nebunești de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost astăzi eradicate. Recunosc, îmi e în continuare cu neputință să înțeleg atitudinile antivaccin...”
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
România analfabeților funcțional
Constatarea mea este că proporția de 44% analfabeți funcțional se verifică și în cazul adulților.
Viețile netrăite jpeg
Izolarea de după izolare
Poate că ochiul „izolatului”, ca și cel al străinului, vede mai mult și e mai cîrcotaș.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am înțeles cît de adînc reacționăm la familiaritate.
Viețile netrăite jpeg
Slobod la gură. Și la minte
Doi prieteni vechi și deja bătrîni vorbesc despre New York, viață și lume, ca altădată păpușile din Muppets.
Viețile netrăite jpeg
Puterea televizorului
Nemulțumirile au săpat adînc și discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la rînd.
Viețile netrăite jpeg
Viețile netrăite
Înăuntrul nostru sălășluiesc o multitudine de vieți neîncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
În apărarea celor 12 milioane de tăcuți
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu răspund convocării la urne este o barbarie odioasă.

Adevarul.ro

image
Ce a scos la iveală ancheta privind moartea actorului din Friends, Matthew Perry. Raportul autopsiei
Poliția din Los Angeles și Agentia de Control al Drogurilor din SUA au deschis o anchetă privind moartea îndrăgitului actor din Friends, Matthew Perry. El a fost găsit fără suflare în octombrie 2023 din cauza efectelor acute ale anestezicului ketamină.
image
Istvan Kovacs „fluieră“, diseară, finala Ligii Europa: cât câștigă cel mai bine plătit arbitru român
La Dublin, pe „Aviva Stadium“, în față a peste 50.000 de spectatori, se va decerna primul trofeu european din acest sezon, cel din Liga Europa. Atalanta – Leverkusen se va juca, diseară, de la ora 22.00 (Pro Arena) cu o brigadă din România.
image
Ce a mâncat la micul dejun o femeie care a reușit să slăbească 45 de kilograme: „ajunge până la prânz și te simți bine“
O utilizatoare TikTok a împărtășit o rețeta de mic dejun care a ajutat-o să slăbească 45 de kilograme, din cele 100 pe care le avea. Este o rețetă simplă, ușor de făcut și la îndemâna tuturor.

HIstoria.ro

image
Războiul aerian împotriva Germaniei
Pe la mijlocul anului 1943, soarta războiului s-a întors în favoarea Aliaților atât în Europa, cât și în Pacific. Informațiile ULTRA au jucat un rol extrem de important în războiul aerian deasupra Germaniei.
image
Unde e corectitudinea presei românești din anii celui de-al Doilea Război Mondial?!
Februarie 1941. România generalului Antonescu aparține Axei. Germania, noul nostru partener strategic, e în război cu Anglia. Presa vremii respective urmărește îndeaproape mersul Războiului.