Imaginea României pe anumite străzi din orașele europene

16 noiembrie 2014
Meseria de profesor jpeg

La ora cînd scriu (16 noiembrie 2014, ora 17.30), mai sînt 3 ore și jumătate de vot. La secțiile de votare din străinătate mai sînt mii de oameni la cozi. Nu vor apuca să voteze. Peste tot – Paris, Munchen, Londra, Roma, Torino etc. – cozile românești sînt păzite de polițiile țărilor respective. La Paris au venit și jandarmii – pentru că poliția e depășită de împejurări. La Torino au venit carabinierii. Unii oameni de la fața locului – jurnaliști ori simpli cetățeni veniți la vot – spun că situația “scapă de sub control” și că, după ora 21, nemulțumirea celor care nu au apucat să voteze va exploda.

Cum rămîne, în acest caz, cu “imaginea României” – una dintre veșnicele noastre preocupări?

Responsabilitatea pentru organizarea alegerilor cade în sarcina Guvernului. În străinătate, le-a organizat mizerabil. Șeful Guvernului este Victor Ponta. “Găselnița” cu demiterea lui Titus Corlățean a fost utilă pentru premier: în locul lui a fost pus Teodor Meleșcanu, care s-a făcut că remediază problemele și, apoi, a fost calm și cinic în relația cu alegătorii nemulțumiți și cu presa care îl lua la întrebări. Dar, pînă la urmă, tot prost a ieșit: peste tot, pe străzile unde s-au format cozi kilometrice, orice om de bun-simț care a întrebat “ce se întîmplă?” și a primit răspunsul “românii votează” a putut trage singur concluzia că alegerile au fost prost organizate, din moment ce sînt asemenea cozi care le blochează traficul și le încurcă obișnuințele duminicale.

Mai mult decît atît, autoritățile din țările respective – de la polițiști și jandarmi pînă la primari și oficiali guvernamentali – au înțeles foarte bine același lucru. Că românii vor să voteze, iar Guvernul lor nu e în stare să le asigure acest drept. Cu atît mai bine au înțeles acest lucru autoritățile din țările care au oferit sprijin executivului român pentru organizarea de secții suplimentare de vot, punînd la dispoziție spații (cum s-a întîmplat în Italia, Germania ori Spania). 

Pe scurt, Guvernul le-a livrat, nepăsător, autorităților din țările partenere, cea mai proastă imagine posibilă: că nu-i pasă de drepturile propriilor cetățeni. Dacă Victor Ponta va ieși președinte – ceea ce e foarte posibil – va purta cu sine, de la început, povara acestei “realizări”: a cîștigat alegerile fără să-i pese de cetățeni. Legitimitatea sa – mai ales că a și-trîmbițat intenția de a fi “un președinte care unește” – va fi foarte slabă. Dacă nu va ieși președinte, rămîne la fel: va purta, ca premier, responsabilitatea proastei organizări a alegerilor. 

Ne rămîne, totuși, o consolare? Cetățenii francezi, italieni, britanici, germani care au văzut cozile de la secțiile de votare au putut rămîne cu o impresie bună despre românii care vor să voteze. Locuitorii de pe străzile pe care au “curs”, ore în șir, cozile românilor dornici să voteze vor fi simțit – chiar dacă au fost deranjați – un pic de empatie, o oarecare înțelegere față de niște oameni nedreptățiți de propriul Guvern. Poate că, printre locuitorii deranjați de cozi ori printre polițiștii germani, francezi și italieni va rămîne o imagine bună. Nu a “României” și în niciun caz a Guvernului. Ci a unor cetățeni care se comportă democratic, în ciuda și chiar împotriva propriului Guvern. Căci, vorba unui polițist italian către un copil venit cu părinții la vot și cuprins de oboseală: “ai răbdare, e pentru țara ta”.

Dar va fi o consolare foarte slabă. Dacă iese Victor Ponta președinte, vor începe discursurile triumfale, iar povestea proastei organizări a alegerilor va fi îngropată.

16 noiembrie 2014, ora 17.30

Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Politețe înainte de toate!
Îmi cer scuze doamnei căreia dl Iancu i s-a adresat nepoliticos pentru faptul că am publicat formula ireverențioasă.
Conversations jpg
Călătoria nu s-a desfășurat conform planului
Poți iubi mai mulți oameni în același timp?
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
A fi ortodox, astăzi
Un grup de credincioși a lansat lumii o declarație cu privire la cea mai dureroasă problemă care rănește azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Eu cum pot să ajut? jpeg
Eu cum pot să ajut?
Frică. Negare. Furie. Neputință. Îngrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar împiedicarea propriului guvern să apere țara cu forțe armate cînd aceasta este atacată militar este pacifism?
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin ortodoxă jpeg
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin-ortodoxă
Nu există nici un fel de dispută între oameni care să justifice uciderea semenului nostru, căci în orice ucidere de om ucidem ceva esențial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
România e în linia întîi a UE în fața nebunului sîngeros de la Kremlin, dar se comportă sub conducerea lui Iohannis ca și cum ar vrea să se tragă mai în spate.
Viețile netrăite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el atîtea istorii de viață cîte locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus următorul gînd în colțul meu de rețea: „Fauci are dreptate cînd spune că, dacă vaccinările antivariolă și antipoliomielită ar fi fost însoțite de discuțiile nebunești de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost astăzi eradicate. Recunosc, îmi e în continuare cu neputință să înțeleg atitudinile antivaccin...”
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
România analfabeților funcțional
Constatarea mea este că proporția de 44% analfabeți funcțional se verifică și în cazul adulților.
Viețile netrăite jpeg
Izolarea de după izolare
Poate că ochiul „izolatului”, ca și cel al străinului, vede mai mult și e mai cîrcotaș.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am înțeles cît de adînc reacționăm la familiaritate.
Viețile netrăite jpeg
Slobod la gură. Și la minte
Doi prieteni vechi și deja bătrîni vorbesc despre New York, viață și lume, ca altădată păpușile din Muppets.
Viețile netrăite jpeg
Puterea televizorului
Nemulțumirile au săpat adînc și discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la rînd.
Viețile netrăite jpeg
Viețile netrăite
Înăuntrul nostru sălășluiesc o multitudine de vieți neîncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
În apărarea celor 12 milioane de tăcuți
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu răspund convocării la urne este o barbarie odioasă.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Alegeri fără zvîc. Pariem?
Poate că și pandemia a făcut ca alegerile parlamentare din acest an să fie un eveniment mai degrabă șters.
O scrisoare deschisă    Spre cine? jpeg
O scrisoare deschisă... Spre cine?
În compoziţia credinţei de tip ÎPS Teodosie nu intră nici fir de grijă faţă de semenii care nu i se alătură.
Trump vs Biden – va recunoaște cineva? jpeg
Trump vs Biden – va recunoaște cineva?
Una dintre cele mai importante tradiții ale democrației americane este în pericol: recunoașterea înfrîngerii.
„Luați l acasă” jpeg
Oglinzi
Mie îmi rămîne agățat de creier cuvîntul „doamnă”, pe care el îl spune într-un fel apăsat și solemn.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
Cred că s-au săturat și ei...
Ruptura în societatea americană este atît de mare încît cele două triburi nici măcar asupra condamnării violențelor de stradă nu au mai căzut de acord.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
USL, un zombi care încă bîntuie
Lăsați USL în pace! E o amintire urîtă, o greșeală pe care foarte puțini au evitat-o.
„Luați l acasă” jpeg
Seinfeld Forever
Aș recomanda o cură de Seinfeld oricui simte că se ia prea în serios.
„Luați l acasă” jpeg
Să fii în gîndul cuiva
E greu de primit acest dar nesperat ca cineva să ne placă exact pentru ceea ce sîntem: cu eșecurile, fricile, nesiguranțele noastre.

Adevarul.ro

image
Experimentul social al unui român care a vrut să afle ce cred românii când li se spune că viaţa în luxul paradisului din Bali costă mai puţin decât în Cluj
Patrik Bindea este specialist în marketing şi de câteva luni a început un experiment social. El a făcut o comparaţie „cosmetizată” a costului vieţii în paradisul din Bali, cu Bucureşti sau Cluj, iar concluziile acestul „clickbait” elaborat au fost surprinzătoare: oamenii au înghiţit „găluşca” şi au generat un trafic nebun postării.
image
Un YouTuber care a vizitat un McDonald's-ul rebrănduit din Rusia a povestit cât de multe diferenţe sunt faţă de varianta americană
Un reporter rus de la un cunoscut canal de YouTube a mers la McDonald's-ul rebranduit din Moscova, care s-a deschis pe 12 iunie, şi a spus că mirosul şi mâncarea sunt diferite.
image
Cum au vrut bulgarii să anexeze toată Dobrogea. Jafuri, crime şi bomboane otrăvite în Primul Război Mondial
După nici jumătate de veac de la ieşirea Dobrogei de sub stăpânirea otomană, provincia dintre Dunăre şi Marea Neagră a cunoscut din nou ororile ocupaţiei, de data aceasta ale bulgarilor, care au încercat să anexeze toată provincia prin jefuirea şi omorârea populaţiei.

HIstoria.ro

image
România, alianțele militare și Războaiele Balcanice
Se spune că orice conflict militar extins are parte de un preambul, iar preludiul Primului Război Mondial a fost constituit de cele două conflicte balcanice din anii 1912 și 1913.
image
„Greva regală” și răspunsul lui Ion Mihalache
În prima parte a lui octombrie 1945, Lucreţiu Pătrășcanu îl abordează pe Mihalache, propunându-i să devină prim-ministru în locul lui Petru Groza.
image
Sultanul Mahmud II – călăul ienicerilor
Sultanul otoman Mahmud II (1808-1839) a fost cel care a iniţiat seria de reforme ce urma să modernizeze îmbătrânitul Imperiu Otoman şi să îl ridice la nivelul puterilor occidentale. Urcând pe tron în contextul luptelor dintre reformatori şi conservatori, Mahmud a înţeles mai bine decât vărul său, sultanul Selim III, cum trebuie implementate reformele la nivelul întregului imperiu.