Singurătățile noastre

16 octombrie 2014
Gărgăuni de primăvară jpeg

- un colaj - 

”E bine să fim conștienți de ireductibila noastră singurătate. Să știm că nu însemnăm mare lucru pentru prietenii și apropiații noștri. Ca și pentru aceia, infim de puțini, care vor suferi, după o vreme nu prea lungă nu vom mai fi decît un sporadic și potolit prilej de pomeniri”. (Livius Ciocârlie,

, Editura Humanitas, 2005, p. 33; citiți

un interviu cu Livius Ciocârlie, dacă nu cumva l-ați citit deja)

”Izolarea socială e o cauză a morții premature la fel de puternică precum fumatul a 15 țigări pe zi; singurătatea, arată cercetările, e de două ori mai mortală ca obezitatea. Demența, hipertensiunea arterială, alcoolismul și accidentele – toate acestea, la fel ca depresia, paranoia, anxietatea și suicidul, se răspîndesc mai ușor atunci cînd legăturile sînt tăiate. Nu ne putem descurca singuri. (...) 

Copiii britanici nu-și mai doresc să ajungă mecanici de locomotivă sau asistente medicale – mai mult de jumătate spun că ”vor doar să fie bogați”: averea și faima sînt singurele ambiții a

.

, din luna iunie a acestui an, a scos la iveală faptul că Marea Britanie e cea mai singuratică țară din Europa. Avem mai puține șanse decît ceilalți europeni să avem prieni apropiați sau să ne cunoaștem vecinii

. Cum să te surprindă așa ceva, cînd peste tot sîntem încurajați să ne luptăm ca niște cîini vagabonzi în jurul unui coș de gunoi?

Ca să reflectăm această mutație, ne-am schimbat și limbajul. Insulta noastră cea mai tăioasă e ”ratatule”. Nu mai vorbim despre oameni. Acum le spunem ”indivizi”. Acest termen alienant, atomizant, a devenit atît de universal, încît pînă și ong-urile care se luptă cu singurătatea îl folosesc ca să descrie entitățile bipede, numite în trecut ”ființe umane”. De-abia dacă mai putem încheia o frază fără să ne implicăm personal. Din punct de vedere personal (ca să mă disting pe mine însumi de păpușa unui ventriloc), prefer prietenii personali în locul varietății impersonale și posesiunile personale în locul celor care nu îmi aparțin mie. Deși asta-i doar preferința mea personală, cunoscută și drept preferința mea.” (Georgie Monbiot, ”The Age of Loneliness is Killing Us”,

, 14 octombrie 2014)

”Asistăm la un soi de moarte morală într-o cultură care proclamă auto-inventarea juvenilă drept cea mai mare valoare. Nu putem evita această soartă. Ridicarea preferințelor și antipatiilor incontestabile ale fiecărui individ deasupra discursului critic riguros, ascendența zdrobitoarea a fanului, ne-au transformat pe toți în niște copii. Avem jucăriile noastre preferate, cărțile noastre, filmele, jocurile video, cîntecele noastre, și sîntem în stare să ne aflăm în ele atît consolarea, cît și provocarea sau iluminarea”. (A.O.Scott, ”The Death of Adulthood in American Culture,

, 11 septembrie 2014)

– a apărut o aplicație de mobil pentru îmbrățișări, un Tinder al strînsului în brațe. Dacă ai chef să fii strîns în brațe și n-ai pe nimeni cunoscut care să facă asta, îți instalezi Cuddlr, cauți oameni din zona ta, alegi pe cineva, te întîlnești, ești strîns în brațe, mulțumesc, la revedere. Ce spune presa: ”Există o nevoie reală pentru asta... n-avem parte de prea multe atingeri în viața de zi cu zi.” (Salon.com), ”Nici un adult în toate mințile n-ar vrea să se lase strîns în brațe de un străin. Punct.” (Dan Savage)
 

”Ar trebui să avem grijă de viața pe care o trăim pe pămînt. Ar trebui să avem grijă pentru că unii oameni or să vină și or să spună ”Noi sîntem Dumnezeu”. Trebuie să ne iubim unii pe ceilalți, pentru că toată lumea o să înceapă să se urască și să se omoare”, i-a spus Mary lui Endurance, iar Endurance a știut că era adevărat.” (Sarah A. Topol,

 povestea celor 276 de fete răpite de Boko Haram) 

image png
Despre îmbătrînire și alți demoni
Cum îți ascunzi ridurile și îți antrenezi corpul să fugi de semnele timpului și cît de bine le maschezi și le cosmetizezi.
image png
Cititori din lumea largă
Apoi m-am uitat pe pozele articolului și am realizat, iarăși previzibil, că majoritare erau cititoarele și în grupul newyorkez.
WhatsApp Image 2023 10 26 at 21 47 10 jpeg
FILIT e un roman în sine... și încă un roman foarte bun
literatura le rezolvă pe toate, tot de ceea ce oamenii nu sînt capabili...
image png
Noi, cînd se ceartă Polonia cu Ucraina
Recentul schimb de vorbe tari dintre Polonia și Ucraina a fost comentat la noi cu același clișeu cu care se comentează cam orice.
index jpeg 5 webp
Putin și Occidentul Al treilea război mondial?
„Rusia este o țară cu un viitor sigur; doar trecutul ei este imprevizibil.”
AMSandu NOU jpg
Feel good - după FILIT -
FILIT-ul e cea mai bună dintre lumile posibile pentru un scriitor, fie el la început de drum sau, din contră, consacrat.
Page Cover Viitorul În constructie 768x432 jpg
Cum își văd adolescenții viitorul? - Termenul pentru înscrieri s-a prelungit până la data de 11 OCTOMBRIE
Ne interesează cum te raportezi la locul în care trăiești, înveți, cum ți-l imaginezi peste ani și unde te vezi la maturitate.
AMSandu NOU jpg
Privirea ei pierdută, de copil neajutorat
Filmele și cărțile ne vorbesc de multe ori chiar despre viețile noastre, în asta stă puterea lor.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Politețe înainte de toate!
Îmi cer scuze doamnei căreia dl Iancu i s-a adresat nepoliticos pentru faptul că am publicat formula ireverențioasă.
Conversations jpg
Călătoria nu s-a desfășurat conform planului
Poți iubi mai mulți oameni în același timp?
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
A fi ortodox, astăzi
Un grup de credincioși a lansat lumii o declarație cu privire la cea mai dureroasă problemă care rănește azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Eu cum pot să ajut? jpeg
Eu cum pot să ajut?
Frică. Negare. Furie. Neputință. Îngrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar împiedicarea propriului guvern să apere țara cu forțe armate cînd aceasta este atacată militar este pacifism?
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin ortodoxă jpeg
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin-ortodoxă
Nu există nici un fel de dispută între oameni care să justifice uciderea semenului nostru, căci în orice ucidere de om ucidem ceva esențial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
România e în linia întîi a UE în fața nebunului sîngeros de la Kremlin, dar se comportă sub conducerea lui Iohannis ca și cum ar vrea să se tragă mai în spate.
Viețile netrăite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el atîtea istorii de viață cîte locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus următorul gînd în colțul meu de rețea: „Fauci are dreptate cînd spune că, dacă vaccinările antivariolă și antipoliomielită ar fi fost însoțite de discuțiile nebunești de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost astăzi eradicate. Recunosc, îmi e în continuare cu neputință să înțeleg atitudinile antivaccin...”
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
România analfabeților funcțional
Constatarea mea este că proporția de 44% analfabeți funcțional se verifică și în cazul adulților.
Viețile netrăite jpeg
Izolarea de după izolare
Poate că ochiul „izolatului”, ca și cel al străinului, vede mai mult și e mai cîrcotaș.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am înțeles cît de adînc reacționăm la familiaritate.
Viețile netrăite jpeg
Slobod la gură. Și la minte
Doi prieteni vechi și deja bătrîni vorbesc despre New York, viață și lume, ca altădată păpușile din Muppets.
Viețile netrăite jpeg
Puterea televizorului
Nemulțumirile au săpat adînc și discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la rînd.
Viețile netrăite jpeg
Viețile netrăite
Înăuntrul nostru sălășluiesc o multitudine de vieți neîncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
În apărarea celor 12 milioane de tăcuți
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu răspund convocării la urne este o barbarie odioasă.

Parteneri

somn 4 1 1536x1536 jpg
Rutina de noapte: ce trebuie să faceţi înainte de culcare pentru a adormi mai uşor
Specialiştii spun că stabilirea unei bune rutine înainte de culcare ne ajută să adormim mai repede. Citiţi ce ar trebui să faceţi şi ce nu înainte de a merge la somn.
Google Search laptop Apple Macbook Pro FOTO Shutterstock
Cele mai populare căutări ale românilor pe Google: Cum arată sărăcia / Ciocolata Dubai / Coldplay / Idei de afaceri
Google a prezentat cele mai populare (trending) căutări ale românilor în 2024, care includ cele mai populare evenimente, ce i-a interesat în materie de filme, seriale și rețete sau ce întrebări și-au pus.
eduardo bove getty jpg
Bove a fost operat și a pus capăt carierei în Serie A
Edoardo Bove, mijlocaşul echipei de fotbal Fiorentina, victima unui stop cardiac în cursul unui meci din campionatul Italiei, a fost operat marţi pentru a-i fi implantat un defibrilator subcutanat, a anunţat clubul său, confirmând informaţiile din presa italiană, scrie AFP.
boala x jpg
Boala X, un pericol necunoscut. Populația nu este informată și nu știe să se protejeze, avertizează specialiștii
Lumea medicală își îndreaptă atenția spre o boală care a provocat un număr îngrijorător de decese până la această dată. Fostul manager al Institutului Marius Nasta din Bucureşti,
accident sju slatina3   foto euro24 jpg
Unșofer, cu o alcoolemie de 1,1 mg/l, a pierdut controlul asupra direcției de mers și a intrat cu mașina în curtea Spitalului Slatina
Un incident grav s-a petrecut în noaptea de marți spre miercuri, 10/11 decembrie 2024. Un șofer de 27 ani, care a urcat la volan sub influența alcoolului, a pierdut controlul asupra direcției de mers și, în fața SJU Slatina, a trecut peste bordură și a ajuns în curtea unității sanitare.
citit carte barbat istock jpg
Ce este „lerul”? Cuvântul neobișnuit care apare în multe colinde, dar pe care puțini români îl pot explica
O scurtă privire în calendar ne va arăta că deja ne îndreptăm către jumătatea lunii decembrie. Poate că mulți dintre noi deja am început să ascultăm colinde, sau, dacă nu, o vom face destul de curând.
slobozia razie la urziceni si barbulesti foto ipj ialomita
Razie şi percheziţii cu mascaţii în Ploieşti, în mai multe dosare de tâlhărie şi furt
Peste 50 de poliţişti şi jandarmi au demarat, miercuri dimineaţă, o razie de amploare în Prahova, dar şi percheziţii la mai multe persoane suspecte în câteva dosare de tâlhărie şi furt.
Criza economica criza financiara FOTO Shutterstock
Piețele financiare românești, survolate de un stol de „lebede negre”: „Au mai fost văzute în pandemie, la Brexit și în 2008”
Piețele financiare românești au fost lovite de volatilitate în timpul alegerilor prezidențiale, rezultatele surprinzătoare ducând și la o dificultate neașteptată pentru Guvern în a împrumuta bani.
Kim Yong hyun   fostul ministru al Apărării din Coreea de Sud Foto Getty Images jpg
Fostul ministru al Apărării a încercat să-și ia viața în arest, după ce a recomandat impunerea legii marțiale în Coreea de Sud
Kim Yong-hyun, fostul ministru sud-coreean al apărării, a încercat să îşi pună capăt zilelor în timp ce se afla în detenţie, a declarat, miercuri, comisarul general al Serviciului Coreean de Corecţie.