Nume care ar merita spuse cu voce tare

Florin ROGOJAN
11 decembrie 2014
Nume care ar merita spuse cu voce tare jpeg

N.red.: Întrebarea săptămînii pentru "Blogul cititorilor" a fost: ați avut profesori minunați?

Pornind de la ideea lui Tolstoi că toate familiile fericite se aseamănă, pe cînd cele nefericite sînt fiecare nefericite în felul lor, ajung la concluzia că, în ceea ce mă privește, situația stă chiar pe dos atunci cînd vine vorba de școală, această a doua familie a noastră. Profesorii care o reprezintă și prin mîna cărora am trecut se împart și ei în două categorii – buni sau răi, cu sau fără chemare, apreciați sau detestați, numiți-i cum vreți –, cu diferența majoră că aceia dintre ei care au rămas în minipanteonul meu personal nu au mare lucru în comun.

Cu vîrste, temperamente, pregătiri și chiar abordări pedagogice diferite, aceștia erau minunați într-un mod divers, ce se refuza încartiruirii într-un șablon. Respectul discipolilor, un galon greu de obținut în acest domeniu, și-l cîștigase fiecare cu alte arme. Spun respect, și nu admirație, deoarece am impresia că felul lor de a se purta cu noi făcea superfluă orice punere pe piedestal. De altfel, nu încercau să pretindă că sînt oameni perfecți, deținători de adevăruri ultime și atoateștiutori. Nu aveau, cu alte cuvinte, acea scorțoșenie tipică funcționarilor model, nici nu se așteptau să fim aidoma sfinților din cadrele de pe pereți. Aveau, în schimb, care umor și vervă, care disponibilitate, care pasiune pentru disciplina sa. Unii știau să ne vorbească, alții să ne asculte sau să ne audă. Fiecare a sădit în mintea învățăcelului de altădată un alt soi de sămînță și îndrăznesc să sper că, vorba lui Voltaire, mi-am cultivat bine grădina între timp.

Ce am învățat, așadar, de la ei? Carte, în primul rînd. Am descoperit cu uimire că literatura veche poate fi la fel de interesantă ca ultimul roman apărut în librării al lui Murakami. Că limba franceză nu este doar o chinuitoare înșiruire de excepții. Că în artă regula e că nu există reguli. Sau că o pictură poate fi o lectură vizuală la fel de pasionantă precum același ultim roman al lui Murakami. Uneori am primit și ceea ce foarte emfatic numim «lecții de viață». Una dintre cele mai timpurii ar fi aceea că oricît de multă înzestrare ai avea, în orice domeniu, ea se risipește fără un efort susținut. Că trebuie să te instruiești, să te strunești și să clădești pe dramul acela de talent pentru a-l face să înflorească. Printre acești dascăli, unii erau pur și simplu personalități carismatice și, întîmplîndu-se să mă intereseze îndeaproape ce aveau de spus, am profitat de erudiția – dublată de pasiune – cu care abordau subiecte ce le erau aproape de suflet. Alții mi-au transmis valori precum rigurozitatea și perseverența, dîndu-mi cheile cu care am desferecat porțile multor împărății de sensuri. Iar alții m-au făcut să înțeleg că nimic nu valorează mai mult decît umanitatea din noi, că e preferabil să îți dai osteneala să îi înțelegi pe cei din jur și, atunci cînd poți, să le întinzi o mînă în ajutor. 

Pe unii îi consider deosebiți și pentru că a existat un moment în care au spus ori au făcut ceva ce a reprezentat o pîrghie în devenirea mea. Uneori chiar fără să își dea seama. Două exemple. În timpul unei ore de limba română la liceul meu băimărean, pe cînd fiecare dintre elevi interpreta la prima vedere titlul unei poezii, vocea profesoarei care citise peste umăr ceea ce scrisesem eu mi-a șoptit că trebuie să merg la Cluj. Adică la universitatea din Cluj. Acolo unde își făcuse, la rîndul său, studiile. Ne-am uitat o clipă unul la altul, eu surprins și dînsa serioasă. Asta a fost tot – nu s-au mai spus alte cuvinte, dar declicul se produsese. În anul admiterii la facultate (Cluj, evident), cînd pregăteam de unul singur examene pentru care colegii mei luau cu asiduitate meditații ce nici măcar nu intrau în discuție în cazul meu, o altă doamnă profesoară mi-a propus să îmi dea ore particulare fără plată întreaga vară doar fiindcă i se părea că merit o șansă.

Toți acești oameni poartă cîte un nume care ar merita spus cu voce tare – Ioana Both, Cosette Herța, Maria Pirău, Doina Rogojan (simplă coincidență onomastică), Ion Vlad, Victor Ieronim Stoichiță. Ei sînt profesorii mei preferați.

image png
Despre îmbătrînire și alți demoni
Cum îți ascunzi ridurile și îți antrenezi corpul să fugi de semnele timpului și cît de bine le maschezi și le cosmetizezi.
image png
Cititori din lumea largă
Apoi m-am uitat pe pozele articolului și am realizat, iarăși previzibil, că majoritare erau cititoarele și în grupul newyorkez.
WhatsApp Image 2023 10 26 at 21 47 10 jpeg
FILIT e un roman în sine... și încă un roman foarte bun
literatura le rezolvă pe toate, tot de ceea ce oamenii nu sînt capabili...
image png
Noi, cînd se ceartă Polonia cu Ucraina
Recentul schimb de vorbe tari dintre Polonia și Ucraina a fost comentat la noi cu același clișeu cu care se comentează cam orice.
index jpeg 5 webp
Putin și Occidentul Al treilea război mondial?
„Rusia este o țară cu un viitor sigur; doar trecutul ei este imprevizibil.”
AMSandu NOU jpg
Feel good - după FILIT -
FILIT-ul e cea mai bună dintre lumile posibile pentru un scriitor, fie el la început de drum sau, din contră, consacrat.
Page Cover Viitorul În constructie 768x432 jpg
Cum își văd adolescenții viitorul? - Termenul pentru înscrieri s-a prelungit până la data de 11 OCTOMBRIE
Ne interesează cum te raportezi la locul în care trăiești, înveți, cum ți-l imaginezi peste ani și unde te vezi la maturitate.
AMSandu NOU jpg
Privirea ei pierdută, de copil neajutorat
Filmele și cărțile ne vorbesc de multe ori chiar despre viețile noastre, în asta stă puterea lor.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Politețe înainte de toate!
Îmi cer scuze doamnei căreia dl Iancu i s-a adresat nepoliticos pentru faptul că am publicat formula ireverențioasă.
Conversations jpg
Călătoria nu s-a desfășurat conform planului
Poți iubi mai mulți oameni în același timp?
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
A fi ortodox, astăzi
Un grup de credincioși a lansat lumii o declarație cu privire la cea mai dureroasă problemă care rănește azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Eu cum pot să ajut? jpeg
Eu cum pot să ajut?
Frică. Negare. Furie. Neputință. Îngrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar împiedicarea propriului guvern să apere țara cu forțe armate cînd aceasta este atacată militar este pacifism?
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin ortodoxă jpeg
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin-ortodoxă
Nu există nici un fel de dispută între oameni care să justifice uciderea semenului nostru, căci în orice ucidere de om ucidem ceva esențial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
România e în linia întîi a UE în fața nebunului sîngeros de la Kremlin, dar se comportă sub conducerea lui Iohannis ca și cum ar vrea să se tragă mai în spate.
Viețile netrăite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el atîtea istorii de viață cîte locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus următorul gînd în colțul meu de rețea: „Fauci are dreptate cînd spune că, dacă vaccinările antivariolă și antipoliomielită ar fi fost însoțite de discuțiile nebunești de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost astăzi eradicate. Recunosc, îmi e în continuare cu neputință să înțeleg atitudinile antivaccin...”
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
România analfabeților funcțional
Constatarea mea este că proporția de 44% analfabeți funcțional se verifică și în cazul adulților.
Viețile netrăite jpeg
Izolarea de după izolare
Poate că ochiul „izolatului”, ca și cel al străinului, vede mai mult și e mai cîrcotaș.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am înțeles cît de adînc reacționăm la familiaritate.
Viețile netrăite jpeg
Slobod la gură. Și la minte
Doi prieteni vechi și deja bătrîni vorbesc despre New York, viață și lume, ca altădată păpușile din Muppets.
Viețile netrăite jpeg
Puterea televizorului
Nemulțumirile au săpat adînc și discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la rînd.
Viețile netrăite jpeg
Viețile netrăite
Înăuntrul nostru sălășluiesc o multitudine de vieți neîncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
În apărarea celor 12 milioane de tăcuți
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu răspund convocării la urne este o barbarie odioasă.

Parteneri

Kelemen Hunor la vot, 2024, foto Facebook jpg
Kelemen Hunor, candidatul UDMR la alegerile prezidenţiale: „Am votat vocea raţiunii”
Candidatul UDMR, Kelemen Hunor, a votat în localitatea sa natală din Harghita, pentru un „preşedinte protector”, care reprezintă „vocea raţiunii”.
Djokovici Facebook jpg
image png
Ce s-a întâmplat, de fapt, între George Restivan și Silviu Prigoană: „A fost lupta de putere”
Povestea de dragoste dintre Adriana Bahmuțeanu și George Restivan, pare-se că nu ar fi ajuns la sfârșit, așa cum jurnalista a declarat acum câteva luni. Ce a declarat încă partenerul său de viață, descoperiți din rândurile de mai jos.
CTP
CTP, despre „tăcerea” lui Klaus Iohannis după vot: „Mesajul este limpede: prăpădiților, m-am folosit de voi 10 ani”
Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a criticat atitudinea președintelui României, Klaus Iohannis, la ieșirea din secția de votare.
IMG 6959 jpg
Un show în care s-a aruncat prosopul
Spre deosebire de box, unde aruncatul prosopului e semn de abandon, la Sala Palatului, prosoapele au zburat prin aer alimentând parcă energia celui care le lansa. Înnobilate cu amprenta unui artist, aceste râvnite suveniruri au făcut furori în rândul publicului, care a ajuns să le ceară insistent...
GdIokYVXMAA8NSR jfif
Rachetele nord-coreene furnizate Rusiei sunt alimentate de componente vestice: Doar metalul provine din Coreea
Rusia și-a intensificat utilizarea rachetelor balistice nord-coreene în atacurile împotriva Ucrainei, aproximativ o treime din atacurile sale din 2024 implicând aceste arme, potrivit oficialilor militari ucraineni și înregistrările publice analizate de CNN.
Ilie bolojan Inquam Photos / Octav Ganea
Ilie Bolojan a votat la Bihor şi a vorbit cu jurnaliştii „doar din politeţe”
Președintele PNL Bihor, Ilie Bolojan, curtat de liderii a trei mari partide pentru funcţia de viitor premier al României, a fost primul politician din Bihor care a votat, el prezentându-se la secţie cu un minut înainte de ora 9.
shutterstock 2275523597 jpg
Pluto a început tranzitul în Vărsător pentru prima dată în 200 de ani. Ce schimbări te așteaptă până în 2043
Iată cum îți va afecta zodia intrarea lui Pluto în Vărsător, pe 19 noiembrie, unde va rămâne până în martie 2043.
image png
Angela Similea, devastată de moartea lui Gabriel Cotabiță! Ce mesaj a transmis marea artistă: „Cu o clipire ți-ai luat zborul spre stele”
Cântăreți, compozitori, actori și mulți alți artiști își iau „adio” de la Gabriel Cotabiță, prieten sau coleg de breaslă ce le-a fost. Angela Similea plânge și ea trecerea în neființă a celebrului cântăreț, și i-a transmis un ultim mesaj pe rețelele de socializare.