Mărunte întîmplări din decembrie 1989

22 decembrie 2014
Povestitori și ascultători (întîmplători) jpeg

Pe 22 Decembrie 1989, la primele ore ale dimineții, mă îndreptam, împreună cu proaspătul meu soț de atunci, spre spitalul Colțea. În urma fugii noastre rușinoase, dar sănătoase, de la revoluție din seara precedentă, cînd începuse să se tragă în jos, proapătul meu soț se alesese cu o apendincită. Lumea se deplasa haotic pe stradă, iar la Universitate era plin de milițieni, scutieri... Aveam obsesia că ne filmaseră, cu o seară înainte, și acum o să ne aresteze.  

La Colțea, agitație imensă. Doctorul nostru, care ne era și prieten, l-a internat imediat pe soțul meu, deși i-a spus că și-a ales un moment complet nepotrivit să facă apendicită: tot spitalul era plin de răniți din noaptea de 21. Cîte nu văzuse doctorul în noaptea aia! Nenumărați oameni împușcați din spate, de aproape...Veniseră rănți cu duiumul la porțile spitalului, cu o noapte înainte, și un alt coleg de-al lui, mai mare în funcție, închisese porțile și dăduse ordin să nu fie primiți...

Și totuși, destui fuseseră primiți...În spital era o agitație de nedescris. Ne-am întîlnit acolo și cu un coleg de-al nostru împușcat în plămîni, care se pare că fusese primul rănit de la revoluție, erou în adevăratul sens al cuvîntului...Radiourile huruiau peste tot, în disperare, dînd știri care de care mai senzaționale, incredibile de-a dreptul: sinuciderea generalului Milea, chestia cu agenturile străine care puseseră la cale o lovitură de stat...În sfîrșit, fuga Ceaușeștilor...La televizor, celebra scenă ”a puloverului” ( lui Dinescu, alături de Caramitru), în care, practic, s-a anunțat victoria revoluției și fraternizarea armatei cu populația - din studiourile televiziunii române, care fusese preluată.

Nu am mai rezistat la spital și am ieșit pe stradă, împreună cu mama mea. De altfel, la radio și la televizor apelurile către populație, să vină cetățenii și să apere televiziunea care e în pericol, erau cît se poate de insistente, și au fost și în zilele următoare. Nenumărate mașini, cu steaguri (deja, cred, fără stemă și cu gaură-n mijloc) și oameni exaltați și fericiți, care strigau ”Haideți cu noi!” ( și încă multe altele...) treceau pe lîngă noi și se îndreptau spre televiziune. Eu abia așteptam să merg, dar mama mea a insistat să nu mă duc, mi-a zis că o să iasă urît, că nu-i plăcea cum se prefigurează lucrurile...Contre coeur, și neeroică, am urmat-o...În schimb, ne-am dus  la Studioul Sahia, unde lucra ea, care era, atunci, pe Batiștei. Acolo se întîmpla ce s-a petrecut, probabil, în toate întreprinderile socialiste: se dădeau jos portretele lui Ceaușescu de pe pereți, se rupeau cărțile cu poza lui pe prima pagină într-o frenezie a eliberării și a recuperării multor ani care, atunci, cel puțin, păreau irosiți. N-aș fi crezut că poți să simți vreo plăcere, barbară, rupînd cărți, dar recunosc că pînă și eu am simțit-o.

După un timp și alte cîteva frenezii m-am întors la Colțea. Pe seară, doctori, asistente și pacienți erau cuprinși de o altfel de frenezie: cea a teroriștilor de pe acoperișul spitalului. Nimeni nu-i văzuse, dar se trăgea de acolo. Se organizau gărzi, prin fiecare salon. Oamenii erau speriați să nu fie împușcați, dar și dornici de  a săvîrși măcar un mic act de eroism. Seara am văzut, cu toții, o nouă scenă a ”Puloverului” (de astă roșu, cel al lui Roman): constituirea Consiliului Frontului Salvării Naționale.

Pe soțul meu nu au avut timp să-l opereze, atunci, de apendicită: s-a dovedit că nu era atît de acută și erau prea mulți răniți împușcați... Am plecat amîndoi din spital, în...aventura vieții noastre. Cronologia zilelor care au urmat e...într-o ”ceață deasă”: în ziua următoare, cred, ne-am dus să păzim Universitatea, noaptea, de...aceiași teroriști (pe care, iarăși, nu i-am văzut și nu i-am prins, dar ne-am simțit utili și civici împreună cu colegii); de cîte ori ieșeam pe stradă, prin centru, se auzeau tiruri de arme, despre care habar nu aveam de unde veneau și dacă erau reale, cert e că ne fofilam pe lîngă ziduri, ne ghemuiam și fugeam de la o clădire la alta; am fost la Casa Studenților, tot ferindu-ne de ceea ce credeam că erau gloanțe, să scoatem un prim ziar studențesc liber; am avut, în sfîrșit, ”curajul” să ne certăm cu diverșii prestatori de servicii care ne nedreptățeau, un fel de ”mică nomenclatură” care, pînă atunci, avea și ea o parte de pîine și cuțit; ne-am întîlnit cu prietenii noștri mai eroici cînd ne controlau în genți, la metrou, să nu avem arme ascunse...

Pînă la urmă, perioada tinereții mele a fost una... revoluționară (dacă e să punem și Piața Universității, care a urmat...). Am avut, pot spune norocul (?), să trăiesc, chair în felul meu mai marginal, nu doar mica istorie cotidiană (în care te duci și te întorci de la serviciu...), ci cea în care se schimbă regimuri și se petrec fapte, reale, de eroism.

Din păcate, în toată epoca aceea de emulație și adrenalină, au murit mulți oameni, mulți tineri (un cimitir întreg...). Înțeleg că mai mulți după 22 decembrie decît pe 21, cel puțin în București. Nu s-a aflat nici acum răspunsul la celebra, dar deja retorica întrebare ”Cine-a tras în noi, după 22?”, ori cine au fost (dac-au fost...) teroriștii. 

image png
Despre îmbătrînire și alți demoni
Cum îți ascunzi ridurile și îți antrenezi corpul să fugi de semnele timpului și cît de bine le maschezi și le cosmetizezi.
image png
Cititori din lumea largă
Apoi m-am uitat pe pozele articolului și am realizat, iarăși previzibil, că majoritare erau cititoarele și în grupul newyorkez.
WhatsApp Image 2023 10 26 at 21 47 10 jpeg
FILIT e un roman în sine... și încă un roman foarte bun
literatura le rezolvă pe toate, tot de ceea ce oamenii nu sînt capabili...
image png
Noi, cînd se ceartă Polonia cu Ucraina
Recentul schimb de vorbe tari dintre Polonia și Ucraina a fost comentat la noi cu același clișeu cu care se comentează cam orice.
index jpeg 5 webp
Putin și Occidentul Al treilea război mondial?
„Rusia este o țară cu un viitor sigur; doar trecutul ei este imprevizibil.”
AMSandu NOU jpg
Feel good - după FILIT -
FILIT-ul e cea mai bună dintre lumile posibile pentru un scriitor, fie el la început de drum sau, din contră, consacrat.
Page Cover Viitorul În constructie 768x432 jpg
Cum își văd adolescenții viitorul? - Termenul pentru înscrieri s-a prelungit până la data de 11 OCTOMBRIE
Ne interesează cum te raportezi la locul în care trăiești, înveți, cum ți-l imaginezi peste ani și unde te vezi la maturitate.
AMSandu NOU jpg
Privirea ei pierdută, de copil neajutorat
Filmele și cărțile ne vorbesc de multe ori chiar despre viețile noastre, în asta stă puterea lor.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Politețe înainte de toate!
Îmi cer scuze doamnei căreia dl Iancu i s-a adresat nepoliticos pentru faptul că am publicat formula ireverențioasă.
Conversations jpg
Călătoria nu s-a desfășurat conform planului
Poți iubi mai mulți oameni în același timp?
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
A fi ortodox, astăzi
Un grup de credincioși a lansat lumii o declarație cu privire la cea mai dureroasă problemă care rănește azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Eu cum pot să ajut? jpeg
Eu cum pot să ajut?
Frică. Negare. Furie. Neputință. Îngrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar împiedicarea propriului guvern să apere țara cu forțe armate cînd aceasta este atacată militar este pacifism?
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin ortodoxă jpeg
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin-ortodoxă
Nu există nici un fel de dispută între oameni care să justifice uciderea semenului nostru, căci în orice ucidere de om ucidem ceva esențial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
România e în linia întîi a UE în fața nebunului sîngeros de la Kremlin, dar se comportă sub conducerea lui Iohannis ca și cum ar vrea să se tragă mai în spate.
Viețile netrăite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el atîtea istorii de viață cîte locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus următorul gînd în colțul meu de rețea: „Fauci are dreptate cînd spune că, dacă vaccinările antivariolă și antipoliomielită ar fi fost însoțite de discuțiile nebunești de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost astăzi eradicate. Recunosc, îmi e în continuare cu neputință să înțeleg atitudinile antivaccin...”
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
România analfabeților funcțional
Constatarea mea este că proporția de 44% analfabeți funcțional se verifică și în cazul adulților.
Viețile netrăite jpeg
Izolarea de după izolare
Poate că ochiul „izolatului”, ca și cel al străinului, vede mai mult și e mai cîrcotaș.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am înțeles cît de adînc reacționăm la familiaritate.
Viețile netrăite jpeg
Slobod la gură. Și la minte
Doi prieteni vechi și deja bătrîni vorbesc despre New York, viață și lume, ca altădată păpușile din Muppets.
Viețile netrăite jpeg
Puterea televizorului
Nemulțumirile au săpat adînc și discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la rînd.
Viețile netrăite jpeg
Viețile netrăite
Înăuntrul nostru sălășluiesc o multitudine de vieți neîncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
În apărarea celor 12 milioane de tăcuți
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu răspund convocării la urne este o barbarie odioasă.

Parteneri

pisica in curte   foto pixabay   Ralphs Fotos webp
Un bărbat de 46 ani, la un pas de moarte de la o zgârietură de pisică. „I-am salvat viața, acum trebuie să-i salvăm mâna”
Un bărbat de 46 ani, din județul Olt, a fost la un pas de moarte după un accident domestic. Cu o zi înainte de Revelion a fost zgâriat de pisica din gospodărie, detaliu pe care l-a trecut, câteva zile, cu vederea, după șase zile de la eveniment ajungând la spital în stare gravă.
masina politie foto: pexels
Urmărire ca în filme în Constanța: Un șofer a fost oprit în trafic de polițiști cu focuri de armă
Un tânăr de 26 de ani, cu dreptul de condus suspendat, a fost oprit de poliţişti în trafic cu focuri de armă, pe drumul naţional DN 22C, între Medgidia şi Poarta Albă, după ce a refuzat să oprească la semnalul oamenilor legii.
 Pastile, antibiotice FOTO Shutterstock
Cum să iei antibiotice ca să nu-ți distrugi stomacul. Sfatul unui medic
Tratamentele cu antibiotice afectează flora intestinală, iar în condiţiile în care în organism există un echilibru sensibil între bacterii, virusuri şi fungi, orice tratament cu antibiotic ar trebui însoţit de un probiotic, dar şi de un antifungic.
profimedia 0733858592 jpg
Cum a reușit Suedia să reducă migrația la cel mai scăzut nivel în 40 de ani: O „schimbare de paradigmă”
Suedia a înregistrat în 2024 cel mai mic număr de aprobări ale cererilor de azil în 40 de ani, potrivit datelor guvernamentale. Este consecința unei modificări de politică din 2015, anul apogeului crizei migrației, când Suedia a absorbit 163.000 de migranți, cel mai mare număr raportat la populație
carne oaie miel istock jpg
Carnea gustoasă și plină de vitamine. Perfectă pentru imunitate de fier, vedere bună și inimă sănătoasă
Mulți dintre noi consumăm carne zilnic, sau aproape zilnic. Este o componentă integrală în dieta noastră, indiferent de modul în care o preparăm. Iar dacă suntem în căutarea unei opțiuni cât mai sănătoase, trebuie să știm că putem apela cu încredere la carnea de oaie!
bacalaureat jpg
Școală dimineața, Bacalaureat după-amiaza. Decizia Ministerului Educației aruncă în aer programul elevilor de liceu: „O debandadă”
Ministerul Educației a transmis liceelor care organizează la finalul lunii examenul de Bacalaureat o serie de recomandări prin care să eficientizeze și să simplifice cât mai mult procesul. În realitate însă, mai mult îl încurcă, a declarat pentru „Adevărul” directoarea Colegiului I.L.Caragiale.
image png
Cea mai mare dezamăgire pentru o tânără de 21 de ani: a fost înșelată de iubit cu cea mai bună prietenă. Totul s-a întâmplat de ziua ei de naștere
O tânără de 21 de ani a fost extrem de dezamăgită de ceea ce s-a întâmplat la petrecerea de ziua ei de naștere. Cea mai bună prietenă și iubitul ei au făcut-o să sufere.
Cele mai bune destinații din lume în 2025 potrivit TripAdvisor Colaj TripAdvisor
Top 10 cele mai bune destinații în 2025. O capitală europeană domină clasamentele în ultimul sfert de secol
TripAdvisor, lider mondial în ghidarea călătoriilor, a lansat prima categorie din cadrul mult așteptatelor Premii Travelers' Choice® 2025: „Cele mai bune destinații din lume” - „Best of the Best Destinations”.
plata cu cardul FOTO SHUTTERSTOCK
Dispar bonurile fiscale pe hârtie la plata cu cardul. Ce probleme majore pot întâmpina clienții
O nouă lege care a modificat Codul Fiscal în decembrie 2024 stabilește că bonurile fiscale nu mai sunt imprimate la plata cu cardul, decât la solicitarea expresă a clienților.