Reforma PSD?

28 noiembrie 2014
Ce a făcut şi ce n a făcut Sorin Oprescu jpeg

E la modă să se discute despre reformarea PSD. Mulţi spun că PSD ar fi de fapt urmaşul partidului comunist de dinainte de 1989. Ştim că după revoluţie, PCR a fost practic înlocuit ca partid conducător, de către FSN, care apoi a trecut prin denumiri succesive (FDSN şi PDSR) pînă cînd, în 2001, a ajuns să se numească PSD.

Aceste modificări de nume s-au produs de cîte ori partidul a trecut prin scindări sau fuziuni şi par a fi fost singurele schimbări autentice.

PSD (via FSN şi celelalte formule) n-a moştenit nici simbolurile şi nici doctrina partidului comunist. A moştenit însă mentalităţile şi modul de a face politică. În el s-au regăsit o bună parte dintre conducătorii şi nomenclaturiştii vechiului regim.

Ne amintim că în anii de dinainte de 1989, marea majoritate a activiştilor comunişti erau în politică doar pentru a trăi ei înşişi ceva mai bine şi pentru satisfacţia de a avea putere asupra semenilor lor. Cîţi mai credeau atunci în comunism?

Probabil că aceasta a fost cea mai importantă caracteristică pe care PSD a moştenit-o de la PCR. Ne putem întreba cîţi indivizi din PSD au intrat în partid  pentru a face bine altora, pentru a promova interese publice. Să fim serioşi, cam toţi au fost şi sînt acolo pentru propriile lor interese şi pentru menţinerea unui sistem care să asigure un bine colectiv doar pentru membrii, clienţii şi apropiaţii partidului.

Sigur, se poate spune că asta e boala tuturor partidelor noastre. Este, dar nu neapărat  în aceeaşi măsură. Alte partide au beneficiat şi de altfel de moşteniri. PNL avea una chiar istorică, de dinaintea comunismului iar PD a rezultat dintr-o ramură reformistă care s-a rupt de FSN-ul iniţial. Sigur, şi ele au fost invadate de tot felul de chiţoi. Totuşi, în interiorul acestor partide e o şansă să mai existe sămînţa ideii că politica se face şi în interes public.

PSD nu pare să fi avut vreodată această sămînţă. Şi a rămas un monolit, cu o politică aproape la fel ca în 1990. În ciuda schimbărilor de generaţii, scopurile, mentalităţile şi stilul sînt în continuare aceleaşi. Partidul e plin de oportunişti.

Victor Ponta nu pare a face excepţie de la acest fenomen. După cum reiese chiar din spusele  mamei lui, în documentarul lui Florin Iepan „2 pentru România”, acesta ar fi intrat tocmai în tabăra celor responsabili de chemarea minerilor care l-au fugărit în 1990, pe motiv că:  „Au fost singurii care mi-au dat o şansă.”    

Dincolo de oportunism, ipocrizia de sorginte comunistă e la mare preţ. E evident că mulţi dintre mai marii PSD doar mimează că lucrează pentru binele cetăţenilor şi pentru prosperitatea ţării. Pentru ei, social democraţia nu e decît o etichetă. Cînd vorbesc despre reforme, nu se gîndesc de fapt, decît cum să ambaleze lucrurile în aşa fel încît să păcălească încă o dată electoratul şi să mai cîştige un mandat.

Pe scurt, nu sînt de bună credinţă şi nici măcar nu-şi imaginează că politica ar avea ceva de-a face cu onestitatea.

La ultimele alegeri, lumea le-a înţeles jocul (că doar îi ştia demult) şi nu le-a votat candidatul. Electoratul a demonstrat că vrea şi conţinut, şi dovada calităţilor, nu doar un ambalaj aparent atractiv.

Pentru PSD, o reformă adevărată ar înseamna o strategie prin care partidul să înceapă să funcţioneze în interesul societăţii, o metodă de selecţie care să aducă în partid membri dispuşi şi pregătiţi pentru a lucra aşa. Nişte oameni cu adevărat de stînga, generoşi, competenţi, serioşi. Or, cine din interior să vrea asta? Că, aşa cum spuneam, doar nu pentru aşa ceva au intrat în partid actualii membri.  
 

image png
Despre îmbătrînire și alți demoni
Cum îți ascunzi ridurile și îți antrenezi corpul să fugi de semnele timpului și cît de bine le maschezi și le cosmetizezi.
image png
Cititori din lumea largă
Apoi m-am uitat pe pozele articolului și am realizat, iarăși previzibil, că majoritare erau cititoarele și în grupul newyorkez.
WhatsApp Image 2023 10 26 at 21 47 10 jpeg
FILIT e un roman în sine... și încă un roman foarte bun
literatura le rezolvă pe toate, tot de ceea ce oamenii nu sînt capabili...
image png
Noi, cînd se ceartă Polonia cu Ucraina
Recentul schimb de vorbe tari dintre Polonia și Ucraina a fost comentat la noi cu același clișeu cu care se comentează cam orice.
index jpeg 5 webp
Putin și Occidentul Al treilea război mondial?
„Rusia este o țară cu un viitor sigur; doar trecutul ei este imprevizibil.”
AMSandu NOU jpg
Feel good - după FILIT -
FILIT-ul e cea mai bună dintre lumile posibile pentru un scriitor, fie el la început de drum sau, din contră, consacrat.
Page Cover Viitorul În constructie 768x432 jpg
Cum își văd adolescenții viitorul? - Termenul pentru înscrieri s-a prelungit până la data de 11 OCTOMBRIE
Ne interesează cum te raportezi la locul în care trăiești, înveți, cum ți-l imaginezi peste ani și unde te vezi la maturitate.
AMSandu NOU jpg
Privirea ei pierdută, de copil neajutorat
Filmele și cărțile ne vorbesc de multe ori chiar despre viețile noastre, în asta stă puterea lor.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Politețe înainte de toate!
Îmi cer scuze doamnei căreia dl Iancu i s-a adresat nepoliticos pentru faptul că am publicat formula ireverențioasă.
Conversations jpg
Călătoria nu s-a desfășurat conform planului
Poți iubi mai mulți oameni în același timp?
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
A fi ortodox, astăzi
Un grup de credincioși a lansat lumii o declarație cu privire la cea mai dureroasă problemă care rănește azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Eu cum pot să ajut? jpeg
Eu cum pot să ajut?
Frică. Negare. Furie. Neputință. Îngrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar împiedicarea propriului guvern să apere țara cu forțe armate cînd aceasta este atacată militar este pacifism?
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin ortodoxă jpeg
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin-ortodoxă
Nu există nici un fel de dispută între oameni care să justifice uciderea semenului nostru, căci în orice ucidere de om ucidem ceva esențial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
România e în linia întîi a UE în fața nebunului sîngeros de la Kremlin, dar se comportă sub conducerea lui Iohannis ca și cum ar vrea să se tragă mai în spate.
Viețile netrăite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el atîtea istorii de viață cîte locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus următorul gînd în colțul meu de rețea: „Fauci are dreptate cînd spune că, dacă vaccinările antivariolă și antipoliomielită ar fi fost însoțite de discuțiile nebunești de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost astăzi eradicate. Recunosc, îmi e în continuare cu neputință să înțeleg atitudinile antivaccin...”
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
România analfabeților funcțional
Constatarea mea este că proporția de 44% analfabeți funcțional se verifică și în cazul adulților.
Viețile netrăite jpeg
Izolarea de după izolare
Poate că ochiul „izolatului”, ca și cel al străinului, vede mai mult și e mai cîrcotaș.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am înțeles cît de adînc reacționăm la familiaritate.
Viețile netrăite jpeg
Slobod la gură. Și la minte
Doi prieteni vechi și deja bătrîni vorbesc despre New York, viață și lume, ca altădată păpușile din Muppets.
Viețile netrăite jpeg
Puterea televizorului
Nemulțumirile au săpat adînc și discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la rînd.
Viețile netrăite jpeg
Viețile netrăite
Înăuntrul nostru sălășluiesc o multitudine de vieți neîncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
În apărarea celor 12 milioane de tăcuți
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu răspund convocării la urne este o barbarie odioasă.

Parteneri

Cele mai populare destinații turistice în 2025 potrivit TripAdvisor Colaj TripAdvisor
Destinațiile populare pentru 2025. Descoperă orașele care uimesc lumea
Vacanțele sunt mai mult decât o simplă evadare din cotidian; ele sunt o oportunitate de a descoperi locuri noi și de a trăi experiențe de neuitat.
atac tancuri tunuri razboi shutterstock 2130400232 jpg
E Rusia forța de temut ce sperie toată Europa sau și-a rupt colții pe frontul ucrainean? Concluzia surprinzătoare a lui Armand Goșu
Istoricul Armand Goșu a răspuns la întrebarea care preocupă o lume întreagă: cât de puternică e Rusia, de fapt, în condițiile în care un continent întreg pare terorizat, deși armata lui Putin suferă în Ucraina. Analiza lui ține cont de detalii importante, iar concluzia e una surprinzătoare.
Adevăratele pericole ale României descoperite de un vlogger australian Colaj YouTube Wesda
Vlogger australian în România: „Mi-am riscat viața vizitând Castelul Bran”. Ce spune despre romi, urși și capcane turistice
România, țara urșilor bruni, a miturilor despre Dracula și a peisajelor care îți taie răsuflarea, a fost adesea etichetată drept un loc periculos. Meme-uri care exagerează realitatea, povești alarmiste și prejudecăți adânc înrădăcinate contribuie la această reputație.
pexels aplicatie urmarire fertilitate png
Aplicațiile de urmărire a fertilității, din ce în ce mai populare în rândul femeilor. Acestea vin însă și cu mari riscuri
Un studiu publicat în Marea Britanie arată că din ce în ce mai multe femei care folosesc metode mai „naturale” de prevenire a sarcinii, cum ar fi aplicații de urmărire a ovulației, apelează la avort.
Secventa din Gadjo Dilo jpg
Conflictele barbare care au zdruncinat România după prăbușirea regimului Ceaușescu. Isprăvi tulburătoare, comise pe fondul intoleranței
Entuziasmul cu care era privită România în Occident după Revoluția din Decembrie 1989 a fost umbrit, în scurt timp, de un șir de evenimente tragice care arătau fața intolerantă a românilor, abia ieșiți din epoca regimului Ceaușescu.
Dr Iacob Felix Foto Wikipedia jpg
19 ianuarie: 120 de ani de la moartea medicului Iacob Felix, fondatorul școlii de igienă din România
La 19 ianuarie 1927, s-a născut Romica Puceanu, supranumită regina muzicii lăutăreşti. Tot într-o zi de 19 ianuarie, dar în anul 2015, a murit inventatorul Justin Capră, cel care a realizat prima versiune a „rucsacului-zburător“.
bicicleta, sala de fitness jpg
Cum să ai greutatea ideală fără diete și exerciții chinuitoare. Sfaturile unuia dintre cei mai importanți influenceri în domeniul fitnessului
O viață cu obiceiuri sănătoase este mult mai eficientă decât orice dietă atunci când vine vorba de slăbit. Cel puțin asta susține Ben Carpenter, un important influencer în domeniul fitness-ului. Acesta prezintă câteva sfaturi pentru o nouă viață, fără exces de greutate.
rezervisti jpg
Maghiarii se înghesuie la programul de pregătire militară. Campania „Îmi iubesc țara și o voi proteja” are un succes uriaș
Recruții înscriși în programul pentru rezerviști demarat de Ministerul Apărării din Ungaria au început săptămâna aceasta pregătirea. Programul de recrutare „Îmi iubesc țara și o voi proteja” a înregistrat cel mai mare număr de voluntari de când Ungaria a renunțat la serviciul militar obligatoriu.
australian open foto love tennis jpg
Românii au luat cu asalt Melbourne: 3 fete și 3 băieți pe tabloul principal al juniorilor
Dacă la senioare mai contăm doar la dublu pe Gabriela Ruse, pe tabloul juniorilor de la Melbourne sunt mai mulți români.