Curajul: între amenințare și frică

10 ianuarie 2015
Arta de a îmbătrîni jpeg

Trebuie să spun din capul locului că nu sînt un om al conflictelor. Tensiunile mă consumă îngrozitor, sufăr ca un cîine, somatizez orice ceartă tîmpită, așa că evit cît pot să ies cu pieptul dezgolit în bătălii și să pun gaz pe foc. Încerc mai degrabă să le domolesc. Sau rup definitiv pisica fără să mai trec prin bolgiile confruntărilor, despre care cred că lasă întotdeauna în urma lor un zaț greu și otrăvitor. Practic mai degrabă un fel de „împăciuitorism”, vorba domnului Cosașu. Nu știu dacă e bine sau e rău și dacă asta e calea de urmat în rezolvarea situațiilor tensionate, dar pînă una alta, așa funcționez în viața civilă.

În cea profesională, legată de scris, nu m-am menajat niciodată. N-am lustruit nici o tinichea pentru a ieși bine. Am plecat mereu de la premisa că trebuie să fii onest cu tine ca să poți să fii și cu ceilalți. Mi-am apărat ideile, opțiunile. Nu-mi pun problema dacă sînt un scriitor curajos sau nu, ci încerc să-mi fac treaba cît pot de bine.

Am citit zilele astea nenumărate texte legate de libertatea presei, de puterea ei, de cine și cît poți să rîzi, pînă unde și în ce condiții. Mi-am dat seama că subiectul discuției e, de fapt: cum ne raportăm la frică și în ce relații sîntem cu ea? Cît de tare ne intră în suflete și în minte? Răspunsurile, date așa, la perete, în timp ce butonăm telefoanele mobile în încercarea de a vedea ce s-a mai întîmplat la Paris, dacă atacatorii au fost prinși, dacă au mai apărut victime, n-au cum să fie altfel decît emoționale. Oricare dintre noi se pune ușor în pielea victimelor. 

Mă gîndesc acum cît se poate de uman la cei din redacția Charlie Hebdo, cum am făcut-o și în alte condiții – la Roberto Saviano, la Rushdie și la atîția alți autori cunoscuți sau necunoscuți – care au trăit și trăiesc cu amenințarea reală și înfricoșătoare sub pernă. Și pot să scrie, să deseneze și să-și continue lupta, îmblînzindu-și zi de zi frica. Pentru că simt că, de la un punct încolo, nu mai există cale de întors. Dar atitudinea asta nu e la îndemînă. Chiar deloc, aș zice.

Să discuți despre corzi întinse prea tare în ceea ce se publica în Charlie Hebdo și despre subiectul tabu, religia, mi se pare trist. Poate ar fi mai bine să acceptăm că există pe lume oameni curajoși, pe care sperieturile nu-i amorțesc, ci, din contră, îi inspiră și le ascut dinții.

Oricine a scris vreodată știe că n-are cum să-i mulțumești pe toți cei care te citesc. Unii îți vor sări la beregată dintr-un motiv pe care n-ai putea niciodată să-l anticipezi. Cel mai nevinovat text poate să te căptușească cu un „apucat” care o va lua personal și va avea senzația că i-ai făcut rău intenționat. Și că va trebui să plătești pentru asta.

În urmă cu trei-patru ani, timp de vreo două luni, am primit, aproape seară de seară, niște telefoane ciudate. Vocile erau cînd de femeie, cînd de bărbat. Înjurăturile și amenințările – constante. Păreau să pornească de la un text. Mi-am dat seama în timp de asta. Nu înseamnă că mi-ar fi căzut imediat fisa și de la ce anume mi se trage. Am recapitulat. Am recitit tot ce scrisesem în ultimul an. Prin eliminare, nu putea fi vorba decît despre o cronică TV, publicată într-o revistă online. În care, desigur, povesteam ironic despre un reportaj halucinant. Asta fusese tot. Dar cineva dăduse, probabil, peste textul meu și pentru producătoarea respectivă nu ieșise bine. Răspundeam de fiecare dată la telefon pentru că îmi doream să înțeleg. Dacă mă întorceam seara acasă, grăbeam pasul și mă și uitam în spate la vreo mașină care mi se părea că se apropie prea mult de mine. Mă căptușisem cu un fel ciudat de neliniște. Povestea s-a terminat într-o seară de revelion, cînd mă îmbrăcam să plec, și am primit ultimul telefon: „Îți doresc să mori!”. Mi-aduc aminte că am rîs cu prietenii, am vorbit vrute și nevrute la petrecerea la care mă dusesem, dar nu mă puteam scutura de vocea aceea care îmi rămăsese înșurubată în minte.

Așa cum ziceam, la ruleta rusească se joacă doar curajul și frica. Chapeau bas pentru cei mai curajoși dintre noi!

image png
Despre îmbătrînire și alți demoni
Cum îți ascunzi ridurile și îți antrenezi corpul să fugi de semnele timpului și cît de bine le maschezi și le cosmetizezi.
image png
Cititori din lumea largă
Apoi m-am uitat pe pozele articolului și am realizat, iarăși previzibil, că majoritare erau cititoarele și în grupul newyorkez.
WhatsApp Image 2023 10 26 at 21 47 10 jpeg
FILIT e un roman în sine... și încă un roman foarte bun
literatura le rezolvă pe toate, tot de ceea ce oamenii nu sînt capabili...
image png
Noi, cînd se ceartă Polonia cu Ucraina
Recentul schimb de vorbe tari dintre Polonia și Ucraina a fost comentat la noi cu același clișeu cu care se comentează cam orice.
index jpeg 5 webp
Putin și Occidentul Al treilea război mondial?
„Rusia este o țară cu un viitor sigur; doar trecutul ei este imprevizibil.”
AMSandu NOU jpg
Feel good - după FILIT -
FILIT-ul e cea mai bună dintre lumile posibile pentru un scriitor, fie el la început de drum sau, din contră, consacrat.
Page Cover Viitorul În constructie 768x432 jpg
Cum își văd adolescenții viitorul? - Termenul pentru înscrieri s-a prelungit până la data de 11 OCTOMBRIE
Ne interesează cum te raportezi la locul în care trăiești, înveți, cum ți-l imaginezi peste ani și unde te vezi la maturitate.
AMSandu NOU jpg
Privirea ei pierdută, de copil neajutorat
Filmele și cărțile ne vorbesc de multe ori chiar despre viețile noastre, în asta stă puterea lor.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Politețe înainte de toate!
Îmi cer scuze doamnei căreia dl Iancu i s-a adresat nepoliticos pentru faptul că am publicat formula ireverențioasă.
Conversations jpg
Călătoria nu s-a desfășurat conform planului
Poți iubi mai mulți oameni în același timp?
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
A fi ortodox, astăzi
Un grup de credincioși a lansat lumii o declarație cu privire la cea mai dureroasă problemă care rănește azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Eu cum pot să ajut? jpeg
Eu cum pot să ajut?
Frică. Negare. Furie. Neputință. Îngrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar împiedicarea propriului guvern să apere țara cu forțe armate cînd aceasta este atacată militar este pacifism?
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin ortodoxă jpeg
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin-ortodoxă
Nu există nici un fel de dispută între oameni care să justifice uciderea semenului nostru, căci în orice ucidere de om ucidem ceva esențial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
România e în linia întîi a UE în fața nebunului sîngeros de la Kremlin, dar se comportă sub conducerea lui Iohannis ca și cum ar vrea să se tragă mai în spate.
Viețile netrăite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el atîtea istorii de viață cîte locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus următorul gînd în colțul meu de rețea: „Fauci are dreptate cînd spune că, dacă vaccinările antivariolă și antipoliomielită ar fi fost însoțite de discuțiile nebunești de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost astăzi eradicate. Recunosc, îmi e în continuare cu neputință să înțeleg atitudinile antivaccin...”
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
România analfabeților funcțional
Constatarea mea este că proporția de 44% analfabeți funcțional se verifică și în cazul adulților.
Viețile netrăite jpeg
Izolarea de după izolare
Poate că ochiul „izolatului”, ca și cel al străinului, vede mai mult și e mai cîrcotaș.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am înțeles cît de adînc reacționăm la familiaritate.
Viețile netrăite jpeg
Slobod la gură. Și la minte
Doi prieteni vechi și deja bătrîni vorbesc despre New York, viață și lume, ca altădată păpușile din Muppets.
Viețile netrăite jpeg
Puterea televizorului
Nemulțumirile au săpat adînc și discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la rînd.
Viețile netrăite jpeg
Viețile netrăite
Înăuntrul nostru sălășluiesc o multitudine de vieți neîncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
În apărarea celor 12 milioane de tăcuți
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu răspund convocării la urne este o barbarie odioasă.

Parteneri

nicusor dan a votat png
„Am votat cum votez de 35 de ani”. Nicușor Dan a vorbit despre importanța referendumului local inițiat de el
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, s-a prezentat la urnele de vot pentru referendumul local inițiat de el și turul I al alegerilor prezidențiale. El a declarat că votul la referendum a fost împotriva mafiei imobiliare, iar cel de la prezidențiale pentru „o direcţie occidentală”.
Elena Lasconi la ieșirea din secția de vot pentru alegerile prezidențiale 2024 Foto captură video
Elena Lasconi: „Am votat pentru o Românie din care să nu mai vrei să pleci! Am adus prăjituri fără «blat»”
Candidata USR la alegerile prezidențiale din 2024, Elena Lasconi, și-a exprimat opțiunea de vot, marcând momentul cu o notă de umor. Aceasta a precizat că nu a venit cu mâinile goale la secția de votare, oferindu-le membrilor comisiei cafea, ceai și prăjituri „fără blat”.
Kelemen Hunor la vot, 2024, foto Facebook jpg
Kelemen Hunor, candidatul UDMR la alegerile prezidenţiale: „Am votat vocea raţiunii”
Candidatul UDMR, Kelemen Hunor, a votat în localitatea sa natală din Harghita, pentru un „preşedinte protector”, care reprezintă „vocea raţiunii”.
Djokovici Facebook jpg
image png
Ce s-a întâmplat, de fapt, între George Restivan și Silviu Prigoană: „A fost lupta de putere”
Povestea de dragoste dintre Adriana Bahmuțeanu și George Restivan, pare-se că nu ar fi ajuns la sfârșit, așa cum jurnalista a declarat acum câteva luni. Ce a declarat încă partenerul său de viață, descoperiți din rândurile de mai jos.
CTP
CTP, despre „tăcerea” lui Klaus Iohannis după vot: „Mesajul este limpede: prăpădiților, m-am folosit de voi 10 ani”
Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a criticat atitudinea președintelui României, Klaus Iohannis, la ieșirea din secția de votare.
IMG 6959 jpg
Un show în care s-a aruncat prosopul
Spre deosebire de box, unde aruncatul prosopului e semn de abandon, la Sala Palatului, prosoapele au zburat prin aer alimentând parcă energia celui care le lansa. Înnobilate cu amprenta unui artist, aceste râvnite suveniruri au făcut furori în rândul publicului, care a ajuns să le ceară insistent...
GdIokYVXMAA8NSR jfif
Rachetele nord-coreene furnizate Rusiei sunt alimentate de componente vestice: Doar metalul provine din Coreea
Rusia și-a intensificat utilizarea rachetelor balistice nord-coreene în atacurile împotriva Ucrainei, aproximativ o treime din atacurile sale din 2024 implicând aceste arme, potrivit oficialilor militari ucraineni și înregistrările publice analizate de CNN.
Ilie bolojan Inquam Photos / Octav Ganea
Ilie Bolojan a votat la Bihor şi a vorbit cu jurnaliştii „doar din politeţe”
Președintele PNL Bihor, Ilie Bolojan, curtat de liderii a trei mari partide pentru funcţia de viitor premier al României, a fost primul politician din Bihor care a votat, el prezentându-se la secţie cu un minut înainte de ora 9.