În căutarea magiei pierdute

10 decembrie 2014
Re uniformizarea şcolară jpeg

Pe vremuri Moş Crăciun era discret şi bun precum un duh. Astăzi e gălăgios şi strident precum un negustor de chilipiruri. Pe vremuri, deşi nu-l vedeai, nu te îndoiai de existenţa sa. Astăzi, îl vezi peste tot, dar eşti convins că e doar o făcătură de marketing.

Zilele trecute, la o emsiune TV, o domnişoară cînta ceva cu versuri sexy şi atitudine uşor lascivă. Era îmbrăcată într-un costum sumar de "Crăciuniţă". Pe lîngă ea, se zbenguiau alţi trei Crăciunoi, destul de stîngaci: băieţi bine-făcuţi pe la sălile de forţă care purtau chiloţi roşii şi fesuri de Moş Crăciun. Fiind la bustul gol, îşi încordau, la răstimpuri, pectoralii, în timp ce făceau cu ochiul spre cameră sau trimiteau bezele adolescentelor entuziasmate din public.
*
În copilărie, magia Crăciunului începea să se simtă în aer cam cu o săptămînă înainte. Se precipitau lucrurile în gospodărie. Începea curăţenia generală, se băteau covoare, începeau gătelile. Sarmalele se fierbeau cu cîteva zile înainte, ca să prindă gust, se fierbea piftia, se coceau cozonacii - ţin minte ce chin dulce era totuşi aşteptarea mesei de Ajun. Pînă în seara de 24 nu aveam voie să dăm iama prin bunătăţile din cămară.
*
Astăzi Crăciunul apare prin magazine cu două sau chiar trei luni înainte. Încă din octombrie strălucesc în magazine primele anunţuri: globuri şi beteală. Însă, cu adevărat agresiv, începe marketingul să lucreze din noiembrie. Reclamele la orice, de la hîrtie igienică la aparate electro-casnice îl au ca protagonist pe Moş Crăciun. Moş Crăciun bea sucuri carbogazoase sau bere, mănîncă pizza şi ciocolată, se uită la televizoare LCD - pe care le şi recomandă, sau, regăsindu-şi latura feminină, se îmbracă în lenjerie fină, aduce blugi sau încălţămite, toate la preţuri promoţionale. Cu alte cuvinte, Moş Crăciun devine şi hedonist şi negustor priceput - cel mai adesea apare prin reclame prezentîndu-ţi cîte un produs şi încercînd să încheie afacerea cu o ocheadă.
*
Cînd eram mică, în seara de Ajun, mama ne lua, pe fraţii mei şi pe mine, la cinematograf, ca să lase spaţiu magiei să se producă. Ni se spunea că Moş Crăciun nu poate fi văzut, căci dacă îl vezi, dispare şi ia cu sine şi bradul şi cadourile. Bineînţeles că anticipaţia surprizei ce avea să mă aştepte clădea întreaga magie. Ştiam că se va întîmpla ceva minunat, ştiam că la întoarcere mă vor aşteaptă un brad împodobit şi luminos, şi multe, multe cadouri, dar mai ştiam că, pentru a mă bucura pe deplin de toate acestea, trebuia să aştept. Să învăţ să aştept ceva minunat, ce aveam siguranţa că se va întîmpla, a fost parte din construcţia acelui mecanism al bucuriei, speranţei şi emoţiei.
*
Acum este foarte la modă să îţi împodobeşti bradul de Crăciun cît mai devreme, chiar cu o lună înainte. Pare că oamenii nu mai au răbdare nici să se bucure, şi îşi atîrnă la geam, din noiembrie deja, ghirlande de beculeţe, pornind într-un iureş înspăimîntător al cumpărăturilor. Îşi fac cadouri din timp, intrînd în maratonul obligaţiilor, sărbătorind cît mai devreme Crăciunul, pentru ca, de Crăciun, să aibă timp să bifeze cît mai multe petreceri. Spiritualitatea trece pe plan secund, totul se transformă de fapt într-o mare tevatură, un amalgam de vizite, de mese în familie, de party-uri cu prietenii, de cumpărături, de stres.
*
Pe vremuri, Crăciunul începea cu o săptămînă înainte. Moş Crăciun venea doar în seara de Ajun. Pe vremuri Moş Crăciun era discret şi bun precum un duh. Astăzi e gălăgios şi strident precum un negustor de chilipiruri. Pe vremuri, deşi nu-l vedeai, nu te îndoiai de existenţa sa. Astăzi, îl vezi peste tot, dar eşti convins că e doar o făcătură de marketing.

Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Politețe înainte de toate!
Îmi cer scuze doamnei căreia dl Iancu i s-a adresat nepoliticos pentru faptul că am publicat formula ireverențioasă.
Conversations jpg
Călătoria nu s-a desfășurat conform planului
Poți iubi mai mulți oameni în același timp?
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
A fi ortodox, astăzi
Un grup de credincioși a lansat lumii o declarație cu privire la cea mai dureroasă problemă care rănește azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Eu cum pot să ajut? jpeg
Eu cum pot să ajut?
Frică. Negare. Furie. Neputință. Îngrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar împiedicarea propriului guvern să apere țara cu forțe armate cînd aceasta este atacată militar este pacifism?
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin ortodoxă jpeg
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin-ortodoxă
Nu există nici un fel de dispută între oameni care să justifice uciderea semenului nostru, căci în orice ucidere de om ucidem ceva esențial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
România e în linia întîi a UE în fața nebunului sîngeros de la Kremlin, dar se comportă sub conducerea lui Iohannis ca și cum ar vrea să se tragă mai în spate.
Viețile netrăite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el atîtea istorii de viață cîte locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus următorul gînd în colțul meu de rețea: „Fauci are dreptate cînd spune că, dacă vaccinările antivariolă și antipoliomielită ar fi fost însoțite de discuțiile nebunești de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost astăzi eradicate. Recunosc, îmi e în continuare cu neputință să înțeleg atitudinile antivaccin...”
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
România analfabeților funcțional
Constatarea mea este că proporția de 44% analfabeți funcțional se verifică și în cazul adulților.
Viețile netrăite jpeg
Izolarea de după izolare
Poate că ochiul „izolatului”, ca și cel al străinului, vede mai mult și e mai cîrcotaș.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am înțeles cît de adînc reacționăm la familiaritate.
Viețile netrăite jpeg
Slobod la gură. Și la minte
Doi prieteni vechi și deja bătrîni vorbesc despre New York, viață și lume, ca altădată păpușile din Muppets.
Viețile netrăite jpeg
Puterea televizorului
Nemulțumirile au săpat adînc și discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la rînd.
Viețile netrăite jpeg
Viețile netrăite
Înăuntrul nostru sălășluiesc o multitudine de vieți neîncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
În apărarea celor 12 milioane de tăcuți
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu răspund convocării la urne este o barbarie odioasă.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Alegeri fără zvîc. Pariem?
Poate că și pandemia a făcut ca alegerile parlamentare din acest an să fie un eveniment mai degrabă șters.
O scrisoare deschisă    Spre cine? jpeg
O scrisoare deschisă... Spre cine?
În compoziţia credinţei de tip ÎPS Teodosie nu intră nici fir de grijă faţă de semenii care nu i se alătură.
Trump vs Biden – va recunoaște cineva? jpeg
Trump vs Biden – va recunoaște cineva?
Una dintre cele mai importante tradiții ale democrației americane este în pericol: recunoașterea înfrîngerii.
„Luați l acasă” jpeg
Oglinzi
Mie îmi rămîne agățat de creier cuvîntul „doamnă”, pe care el îl spune într-un fel apăsat și solemn.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
Cred că s-au săturat și ei...
Ruptura în societatea americană este atît de mare încît cele două triburi nici măcar asupra condamnării violențelor de stradă nu au mai căzut de acord.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
USL, un zombi care încă bîntuie
Lăsați USL în pace! E o amintire urîtă, o greșeală pe care foarte puțini au evitat-o.
„Luați l acasă” jpeg
Seinfeld Forever
Aș recomanda o cură de Seinfeld oricui simte că se ia prea în serios.
„Luați l acasă” jpeg
Să fii în gîndul cuiva
E greu de primit acest dar nesperat ca cineva să ne placă exact pentru ceea ce sîntem: cu eșecurile, fricile, nesiguranțele noastre.

HIstoria.ro

image
Războiul Troian, între mit și realitate. A existat cu adevărat?
Conform legendei, Troia a fost asediată timp de zece ani și apoi cucerită de grecii regelui Agamemnon. Motivul izbucnirii Războiului Troiei ar fi fost, conform „Iliadei”, răpirea Elenei, cunoscută drept frumoasa Elena, Elena din Argos sau Elena a Spartei, fata lui Zeus și a Ledei.
image
Şiretlicurile lui Vlad Țepeș: Începutul războiului cu otomanii
În 1460, câțiva dintre boierii nemulțumiți de Vlad Țepeș au sosit la Curtea lui Mahomed al II-lea și i-au prezentat situația din Valahia și probabil unele povești exagerate de-ale lor. Chemat imediat la Edirne/Adrianopol pentru a duce tributul și 500 de băieți, Vlad a trimis vorbă sultanului...
image
Dacia romană, o provincie puternic militarizată
Distribuţia armatei în interiorul teritoriului provinciei Dacia a servit scopului strategic principal al acestei provincii, şi anume de a separa şi supraveghea neamuri „barbare” care erau potenţial periculoase, în special dacă se aliau între ele contra Romei, cum au fost în special sarmaţii iazigi.