Din nou despre diaspora

Alexa ITU
26 noiembrie 2014
Foarte multă lume a venit miercuri la lansarea cărţii lui Klaus Iohannis, "Pas cu pas" jpeg

Întrebarea „Ce speranțe și așteptări aveți de la noul Președinte?” îmi provoacă un zîmbet involuntar, determinat de o asociere inexplicabilă cu întrebarea finală din concursurile de Miss, de genul „Care este cel mai important lucru de care societatea are nevoie?”, întrebare la care concurentele răspund mereu cu „Pace în lume”.

Este normal ca Președintele să vegheze la asigurarea statului de drept, înfăptuirea justiției, meritocrație, prosperitate economică, promovarea valorilor și culturii românești sau vizibilitate și respect pe plan internațional. Totuși, Președintele este o singură persoană, chiar fiind cel mai important om în stat. Conștiința civică adusă în prim plan prin acest vot exprimat în proporții neașteptate implică și o contribuție personală la această nouă societate preschimbată din care toți dorim a face parte. Departe de a ne asuma obligații extraordinare, putem contribui fiecare cu aporturi mărunte dar esențiale, descrise foarte bine de Eliade în „Criza românismului”, prin exemple care pot părea banale prin simplitatea lor: „Să te cobori din tramvai prin scara din față, să nu scuipi pe stradă, sa nu primești bacșiș, să nu te vinzi partidelor, să nu-ți treci copiii în școală prin proptele, să aduci cinstea întîi în familia ta și apoi la tribuna publică, să-ți faci o cultură solidă, să nu mai spui «las-o încurcată» de cîte ori e vorba de un act în care ți se cere muncă și perseverență, și alte lucruri mici de felul acesta”.

Mă las purtată și eu ca și mulți alții de valurile speranței înspre mult rîvnita schimbare, dispusă fiind la rîndul meu a aduce o contribuție proprie, atrăgînd atenția asupra unor aspecte ale vieții în diaspora, în acest caz, în Italia. (Da, este vorba din nou despre diaspora.) Voi încerca să mă limitez la o singură problemă, care mă afectează profund prezentîndu-se în viața mea de zi cu zi, și anume, limba română vorbită (sau stîlcită) aici în Italia.

Problemele românilor de aici ar fi mai multe, sînt chestiuni la fel de importante, dacă nu și mai importante, datorită factorului uman pe care îl prezintă, cum ar fi „sindromul Italia”, o formă de depresie tot mai răspîndită printre persoanele care prestează servicii în domeniul asistenței la domiciliu sau fenomenul infracțional ridicat avînd ca subiecte active cetățeni români. În această ultimă privință eu nu consider că avem de-a face cu un „linșaj mediatic” așa cum este vehiculat în țară, date fiind cazurile concrete la care sîntem cu toții martori aproape zilnic în presa locală, cazuri care se înscriu într-un spectru amplu de la crime și violuri la jafuri sau răfuieli. În plus, îmi recunosc cu tristețe concetățenii în stare de ebrietate atît în mijloacele de transport public, cît și în parcuri sau în gări unde consumă nestingheriți cantități semnificative de alcool.

Revenind la limba română vorbită de românii în Italia, întrucît aceasta este chestiunea pe care doream a o aduce în prim plan, se poate observa o alterare semnificativă din cauza unei deformări combinate cu elemente din limba italiană, avînd drept rezultat un grai ironizat de unele persoane prin denumirea de „rotaliană”. Nefiind ușor de explicat, voi încerca să dau cîteva exemple: zborul + il volo (traducerea în italiană) = volul, telefonul mobil + il telefonino = telefoninul, somonul + il salmone = salmonul; sau stronzo, la feminin stronza, cu dublă valență de excrement sau persoană rău intenționată, nemernic, nesimțit, devine în românește la feminin stroanță. Exemplele sînt multe, am enumărat doar cîteva pentru a face înțeles fenomenul de maltratare a limbii române tot mai accentuat cu trecerea timpului. Este greu de crezut, dar nu este vorba de cîteva excepții, ci de modul general în care limba noastră este vorbită de majoritatea concetățenilor noștri, nedeterminat neapărat de gradul de educație al persoanelor întrucît se poate verifica la toate categoriile sociale.

Încercînd să îmi explic această nedumerire persistentă, am întrebat mai multe persoane, tot de origine română, cum își explică acest fapt alarmant. Unii, mai ales cei care au crescut în Italia și au urmat cursurile școlilor sau liceelor de aici, au spus că au simțit nevoia de a se separa de limba română pentru a se dedica limbii italiene atît în mediul școlar, cît și în mediul familial urmărind o rapidă și cît mai bună integrare în societatea italiană, iar apoi, au continuat să folosească limba italiană recurgînd la limba română din ce în ce mai rar. Acest argument îmi amintește că cineva mi-a spus odată că limba italiană este o limbă geloasă care nu dorește a conviețui cu alte limbi și încearcă să le îndepărteze. Nu pot crede totuși într-o explicație de acest gen, cu atît mai mult cu cît am interacționat cu alte comunități străine aici în Italia, chiar vorbitoare de limbă spaniolă. În cazul lor nu exista o combinare între italiană și spaniolă. Le vorbeau pe rînd, ori una, ori cealaltă. Alte persoane, care fac parte din cupluri mixte au argumentat că pur și simplu nu au mai avut contact cu limba română și nici ocazii să lege prietenii cu români și cum nici cărți nu se găsesc prin librării în limba noastră; au încetat pur și simplu să mai vorbească limba română, doar în puține ocazii, în discuții telefonice cu rudele din țară. Mai există o categorie de persoane care își reneagă efectiv originile refuzînd a vorbi propria limbă, chiar afirmînd în unele ocazii că aparțin vreunei alte nații și nici nu doresc a-și transmite limba copiilor considerînd că nu ar avea la ce să le fie vreodată de folos. Dintre ei fac parte poate și cei care simt o oarecare aversiune a celorlalți față de români cauzată de evenimentele nefericite din ultimii ani și în consecință nu au nici timp și nici voință să pledeze pentru vreo cauză a românului cumsecade, așa că încearcă să se distanțeze pe cît posibil de tot ce este românesc.

Probabil că nimeni nu este în măsură de a învinovăți pe alții pentru alegerile personale necunoscînd circumstanțele care le-au determinat, dar putem constata că într-adevăr opinia generală despre români este mai mult rea decît bună, chiar cei care cunosc români pe care îi apreciază îi consideră excepții și îi mai și jignesc fără voie spunîndu-le că ei sînt altfel raportați la comunitatea lor. Apoi, cărți în limba română în librăriile cu profil internațional nu există, deși sîntem cea mai mare minoritate din Italia, mai degrabă se găsesc cărți în urdu decît în românește. În fața acestei afirmații am auzit două argumente cum că „Nu citesc, domne’, românii!” sau că sînt în schimb biblioteci. Eu aș spune că în ziua de azi bibliotecile sînt folosite pentru spațiul pus la dispoziție pentru studiat sau pentru consultat cărți și rareori pentru împrumutat, iar pasionații de literatură străină nu vor gasi la biblioteca românească ultimele apariții editoriale semnate de Haruki Murakami, Alice Munro, Philip Roth sau Jhumpa Lahiri.

La capitolul spectacole, proiecții de filme și concerte, trebuie să spun că stăm mai bine datorită ambasadei si inițiativelor promovate de către Accademia di Roma, dar din păcate prea puține persoane intră pe site-urile respective și astfel multe evenimente importante deseori trec neobservate sau cel puțin fără atenția cuvenită.

Instituțiile românești peste hotare au prea multe responsabilități pentru a putea aprofunda o implicare mai activă, personal prea puțin pentru a face față necesităților elementare, după cum s-a văzut și la alegeri, și probabil și fonduri insuficiente pentru inițiative culturale. Fonduri pentru proiecte sînt direcționate către unele din cele aproape o sută de asociații așa-zis culturale ale căror inițiative sînt necunoscute cetățenilor de rînd care mai de grabă ar prefera o asociație care să le pună la dispoziție un spațiu recreativ unde se pot întîlni, sta la taifas și petrece o duminică plăcută. Ar fi interesant un sondaj care să aducă la lumină ce procent din numărul românilor în Italia are la cunoștință despreexistența și numele asociațiilor românești sau despre proiectele lor în interesul comunității. Este nevoie de o mai mare transparență în privința utilizării acestor fonduri și deasemenea de o implicare majoră a comunității care să își facă auzită vocea în privința propriilor necesități și doleanțe.

Nu știu dacă Președintele personal poate oferi soluții în privința aspectelor mai sus menționate sau dacă se pot pretinde speranțe și așteptări din partea domniei sale în acest sens, dar, avînd în vedere afirmația sa că va fi președintele tuturor românilor se poate pretinde cu siguranță o mai mare implicare a statului român în traiul românilor din afara țării, cu atît mai mult cu cît este vorba de acțiuni benefice și pentru imaginea României sau pentru conservarea și promovarea culturii și identității naționale.  

Începînd cu această lună, vom posta pe site și pe Facebook o serie de teme, subiecte şi întrebări la ordinea zilei, iar cele mai bune opinii vor fi selectate săptămînal pe www.dilemaveche.ro în noua secţiune denumită „Blogul cititorilor”.

Foto: adevarul.ro

image png
Despre îmbătrînire și alți demoni
Cum îți ascunzi ridurile și îți antrenezi corpul să fugi de semnele timpului și cît de bine le maschezi și le cosmetizezi.
image png
Cititori din lumea largă
Apoi m-am uitat pe pozele articolului și am realizat, iarăși previzibil, că majoritare erau cititoarele și în grupul newyorkez.
WhatsApp Image 2023 10 26 at 21 47 10 jpeg
FILIT e un roman în sine... și încă un roman foarte bun
literatura le rezolvă pe toate, tot de ceea ce oamenii nu sînt capabili...
image png
Noi, cînd se ceartă Polonia cu Ucraina
Recentul schimb de vorbe tari dintre Polonia și Ucraina a fost comentat la noi cu același clișeu cu care se comentează cam orice.
index jpeg 5 webp
Putin și Occidentul Al treilea război mondial?
„Rusia este o țară cu un viitor sigur; doar trecutul ei este imprevizibil.”
AMSandu NOU jpg
Feel good - după FILIT -
FILIT-ul e cea mai bună dintre lumile posibile pentru un scriitor, fie el la început de drum sau, din contră, consacrat.
Page Cover Viitorul În constructie 768x432 jpg
Cum își văd adolescenții viitorul? - Termenul pentru înscrieri s-a prelungit până la data de 11 OCTOMBRIE
Ne interesează cum te raportezi la locul în care trăiești, înveți, cum ți-l imaginezi peste ani și unde te vezi la maturitate.
AMSandu NOU jpg
Privirea ei pierdută, de copil neajutorat
Filmele și cărțile ne vorbesc de multe ori chiar despre viețile noastre, în asta stă puterea lor.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Politețe înainte de toate!
Îmi cer scuze doamnei căreia dl Iancu i s-a adresat nepoliticos pentru faptul că am publicat formula ireverențioasă.
Conversations jpg
Călătoria nu s-a desfășurat conform planului
Poți iubi mai mulți oameni în același timp?
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
A fi ortodox, astăzi
Un grup de credincioși a lansat lumii o declarație cu privire la cea mai dureroasă problemă care rănește azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Eu cum pot să ajut? jpeg
Eu cum pot să ajut?
Frică. Negare. Furie. Neputință. Îngrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar împiedicarea propriului guvern să apere țara cu forțe armate cînd aceasta este atacată militar este pacifism?
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin ortodoxă jpeg
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin-ortodoxă
Nu există nici un fel de dispută între oameni care să justifice uciderea semenului nostru, căci în orice ucidere de om ucidem ceva esențial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
România e în linia întîi a UE în fața nebunului sîngeros de la Kremlin, dar se comportă sub conducerea lui Iohannis ca și cum ar vrea să se tragă mai în spate.
Viețile netrăite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el atîtea istorii de viață cîte locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus următorul gînd în colțul meu de rețea: „Fauci are dreptate cînd spune că, dacă vaccinările antivariolă și antipoliomielită ar fi fost însoțite de discuțiile nebunești de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost astăzi eradicate. Recunosc, îmi e în continuare cu neputință să înțeleg atitudinile antivaccin...”
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
România analfabeților funcțional
Constatarea mea este că proporția de 44% analfabeți funcțional se verifică și în cazul adulților.
Viețile netrăite jpeg
Izolarea de după izolare
Poate că ochiul „izolatului”, ca și cel al străinului, vede mai mult și e mai cîrcotaș.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am înțeles cît de adînc reacționăm la familiaritate.
Viețile netrăite jpeg
Slobod la gură. Și la minte
Doi prieteni vechi și deja bătrîni vorbesc despre New York, viață și lume, ca altădată păpușile din Muppets.
Viețile netrăite jpeg
Puterea televizorului
Nemulțumirile au săpat adînc și discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la rînd.
Viețile netrăite jpeg
Viețile netrăite
Înăuntrul nostru sălășluiesc o multitudine de vieți neîncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
În apărarea celor 12 milioane de tăcuți
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu răspund convocării la urne este o barbarie odioasă.

Parteneri

image png
Ce s-a întâmplat, de fapt, între George Restivan și Silviu Prigoană: „A fost lupta de putere”
Povestea de dragoste dintre Adriana Bahmuțeanu și George Restivan, pare-se că nu ar fi ajuns la sfârșit, așa cum jurnalista a declarat acum câteva luni. Ce a declarat încă partenerul său de viață, descoperiți din rândurile de mai jos.
CTP
CTP, despre „tăcerea” lui Klaus Iohannis după vot: „Mesajul este limpede: prăpădiților, m-am folosit de voi 10 ani”
Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a criticat atitudinea președintelui României, Klaus Iohannis, la ieșirea din secția de votare.
IMG 6959 jpg
Un show în care s-a aruncat prosopul
Spre deosebire de box, unde aruncatul prosopului e semn de abandon, la Sala Palatului, prosoapele au zburat prin aer alimentând parcă energia celui care le lansa. Înnobilate cu amprenta unui artist, aceste râvnite suveniruri au făcut furori în rândul publicului, care a ajuns să le ceară insistent...
GdIokYVXMAA8NSR jfif
Rachetele nord-coreene furnizate Rusiei sunt alimentate de componente vestice: Doar metalul provine din Coreea
Rusia și-a intensificat utilizarea rachetelor balistice nord-coreene în atacurile împotriva Ucrainei, aproximativ o treime din atacurile sale din 2024 implicând aceste arme, potrivit oficialilor militari ucraineni și înregistrările publice analizate de CNN.
Ilie bolojan Inquam Photos / Octav Ganea
Ilie Bolojan a votat la Bihor şi a vorbit cu jurnaliştii „doar din politeţe”
Președintele PNL Bihor, Ilie Bolojan, curtat de liderii a trei mari partide pentru funcţia de viitor premier al României, a fost primul politician din Bihor care a votat, el prezentându-se la secţie cu un minut înainte de ora 9.
shutterstock 2275523597 jpg
Pluto a început tranzitul în Vărsător pentru prima dată în 200 de ani. Ce schimbări te așteaptă până în 2043
Iată cum îți va afecta zodia intrarea lui Pluto în Vărsător, pe 19 noiembrie, unde va rămâne până în martie 2043.
image png
Angela Similea, devastată de moartea lui Gabriel Cotabiță! Ce mesaj a transmis marea artistă: „Cu o clipire ți-ai luat zborul spre stele”
Cântăreți, compozitori, actori și mulți alți artiști își iau „adio” de la Gabriel Cotabiță, prieten sau coleg de breaslă ce le-a fost. Angela Similea plânge și ea trecerea în neființă a celebrului cântăreț, și i-a transmis un ultim mesaj pe rețelele de socializare.
cub horoscop bani
Cele 2 zodii cărora li se schimbă viața după 1 decembrie. Scapă de datorii și primesc bani din surse neașteptate
Începutul lunii decembrie vine cu o serie de schimbări radicale în viața a doi nativi ai horoscopului european. Astrele le-au pregătit cele mai frumoase surprize pe care le vor resimți începând cu data de 1 decembrie.
Politişti de frontieră FOTO Arhivă
Incident grav în Giurgiu: Un polițist de frontieră a fost găsit împușcat în propria mașină
Victima era în stare inconștientă, având semne vitale. Autoritățile l-au transportat la spital pentru a primi îngrijirile medicale necesare.