Pseudo vox pop electoral

22 octombrie 2014
Povestitori și ascultători (întîmplători) jpeg

La alegerile prezidențiale de anul acesta, greu am găsit doi oameni care să voteze la fel. E adevărat că așa-zisele mele sondaje sînt complet nesistematice: sînt întreprinse, mărturisesc, în decursul frecventelor călătorii cu taxiul.

Ele decurg cam în felul următor: mă sui, îl măsor pe șofer dintr-o privire piezișă, indirectă; fac small talk-ul de rigoare, despre vreme și vremi; îl întreb direct cu cine votează, pe un ton cît de neutru pot, ca și cum n-ar conta, așa, într-o doară...

Unii dintre ei nu marșează. Îmi zic: ”Mă duc la vot, da nu votez cu nimeni. Pun ștampila pe toți.”

Am auzit replica asta de zeci de ori. ”De ce?” îi întreb. ”Pentru că nici unul nu merită. Toți sînt o apă și-un pămînt.”

Viziunea asta...holistică e înspăimîntătoare. Niciodată nu pot fi chiar toți la fel. Probabil că nici cei întrebați nu cred în mod real așa, doar că nu vor să-mi spună mie adevărul. ”Nici unul nu-i mai cinstit?” insist eu. ”Care?” mai se prinde în joc cîte unul din șoferi. ”Nici Monica?” adaug eu, ca și cînd atunci mi-ar fi venit ideea, sfioasă.

Mulți tac, cînd îi aud numele. Alții îi găsesc imediat cîte o hibă: ”Nu s-ar descurca...”, mi-a zis azi un taximetrist. ”Ce-a făcut cînd a fost la Justiție?”; „N-ați auzit ce făcea pe vremea lui Ceaușescu?”; ”N-are nici o șansă”. Cam astea le sînt replicile standard.

„Dar Johannis?” mai încerc eu. ”De el nu vă place? Sper să-l votez în turul 2... Pare liniștit...”. ”Ne vinde străinilor, doamnă...”, am auzit de cîteva ori. ” De unde are un profesor 6 case?”; ”Nu e ortodox...”.

Alții au opțiuni reale: ”Îl votez pe Tăriceanu. ” ”De ce?” mă mir eu. ”E mai echilibrat”. ”Pe vremea lui ne-a fost mai bine.” ”E cu adevărat independent...”(!).

Unul singur am întîlnit fan Elena Udrea. Evident, și al lui Băsescu. Îl consideră cel mai bun președinte al României și pe ea continuatorea lui, pe singura linie demnă de urmat.

Cel mai tare a fost un votant al lui Ponta. De ce îl votează? Pentru că ”ei deja sînt la putere, au început ceva, să-i lăsăm să continue, nu să vină alții...”. ”Dar Ponta e PSD”, încerc timid. ”Și știți, PSD-ul...”. ”Nu contează că-i PSD” , mi se răspunde. ”Oricum va face ce-i dictează Occidentul. ”. ”Îl votez pe Ponta numai pentru că abia aștept să-l prindă pe Băsescu...”. ”Știți că a fost agent acoperit...”.  ”Nu trebuiau să-l descopere, distrug interesele țării...”

Conversațiile ar fi distractive, dacă nu s-ar dovedi absurde, și, de fapt triste. Alegătorii aleatorii întrebați nu par să aibă nici un fel de criterii morale. Judecă haotic și nu bazat pe principii și valori reale. Valori materiale, economice se amestecă cu impulsuri personale într-un talmeș-balmeș. Din care, mă întreb - cu tot mai puțin umor și tot mai multă îngrijorare - ce va putea ieși.

image png
Despre îmbătrînire și alți demoni
Cum îți ascunzi ridurile și îți antrenezi corpul să fugi de semnele timpului și cît de bine le maschezi și le cosmetizezi.
image png
Cititori din lumea largă
Apoi m-am uitat pe pozele articolului și am realizat, iarăși previzibil, că majoritare erau cititoarele și în grupul newyorkez.
WhatsApp Image 2023 10 26 at 21 47 10 jpeg
FILIT e un roman în sine... și încă un roman foarte bun
literatura le rezolvă pe toate, tot de ceea ce oamenii nu sînt capabili...
image png
Noi, cînd se ceartă Polonia cu Ucraina
Recentul schimb de vorbe tari dintre Polonia și Ucraina a fost comentat la noi cu același clișeu cu care se comentează cam orice.
index jpeg 5 webp
Putin și Occidentul Al treilea război mondial?
„Rusia este o țară cu un viitor sigur; doar trecutul ei este imprevizibil.”
AMSandu NOU jpg
Feel good - după FILIT -
FILIT-ul e cea mai bună dintre lumile posibile pentru un scriitor, fie el la început de drum sau, din contră, consacrat.
Page Cover Viitorul În constructie 768x432 jpg
Cum își văd adolescenții viitorul? - Termenul pentru înscrieri s-a prelungit până la data de 11 OCTOMBRIE
Ne interesează cum te raportezi la locul în care trăiești, înveți, cum ți-l imaginezi peste ani și unde te vezi la maturitate.
AMSandu NOU jpg
Privirea ei pierdută, de copil neajutorat
Filmele și cărțile ne vorbesc de multe ori chiar despre viețile noastre, în asta stă puterea lor.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Politețe înainte de toate!
Îmi cer scuze doamnei căreia dl Iancu i s-a adresat nepoliticos pentru faptul că am publicat formula ireverențioasă.
Conversations jpg
Călătoria nu s-a desfășurat conform planului
Poți iubi mai mulți oameni în același timp?
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
A fi ortodox, astăzi
Un grup de credincioși a lansat lumii o declarație cu privire la cea mai dureroasă problemă care rănește azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Eu cum pot să ajut? jpeg
Eu cum pot să ajut?
Frică. Negare. Furie. Neputință. Îngrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar împiedicarea propriului guvern să apere țara cu forțe armate cînd aceasta este atacată militar este pacifism?
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin ortodoxă jpeg
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin-ortodoxă
Nu există nici un fel de dispută între oameni care să justifice uciderea semenului nostru, căci în orice ucidere de om ucidem ceva esențial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
România e în linia întîi a UE în fața nebunului sîngeros de la Kremlin, dar se comportă sub conducerea lui Iohannis ca și cum ar vrea să se tragă mai în spate.
Viețile netrăite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el atîtea istorii de viață cîte locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus următorul gînd în colțul meu de rețea: „Fauci are dreptate cînd spune că, dacă vaccinările antivariolă și antipoliomielită ar fi fost însoțite de discuțiile nebunești de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost astăzi eradicate. Recunosc, îmi e în continuare cu neputință să înțeleg atitudinile antivaccin...”
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
România analfabeților funcțional
Constatarea mea este că proporția de 44% analfabeți funcțional se verifică și în cazul adulților.
Viețile netrăite jpeg
Izolarea de după izolare
Poate că ochiul „izolatului”, ca și cel al străinului, vede mai mult și e mai cîrcotaș.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am înțeles cît de adînc reacționăm la familiaritate.
Viețile netrăite jpeg
Slobod la gură. Și la minte
Doi prieteni vechi și deja bătrîni vorbesc despre New York, viață și lume, ca altădată păpușile din Muppets.
Viețile netrăite jpeg
Puterea televizorului
Nemulțumirile au săpat adînc și discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la rînd.
Viețile netrăite jpeg
Viețile netrăite
Înăuntrul nostru sălășluiesc o multitudine de vieți neîncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
În apărarea celor 12 milioane de tăcuți
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu răspund convocării la urne este o barbarie odioasă.

Adevarul.ro

image
Ce a scos la iveală ancheta privind moartea actorului din Friends, Matthew Perry. Raportul autopsiei
Poliția din Los Angeles și Agentia de Control al Drogurilor din SUA au deschis o anchetă privind moartea îndrăgitului actor din Friends, Matthew Perry. El a fost găsit fără suflare în octombrie 2023 din cauza efectelor acute ale anestezicului ketamină.
image
Istvan Kovacs „fluieră“, diseară, finala Ligii Europa: cât câștigă cel mai bine plătit arbitru român
La Dublin, pe „Aviva Stadium“, în față a peste 50.000 de spectatori, se va decerna primul trofeu european din acest sezon, cel din Liga Europa. Atalanta – Leverkusen se va juca, diseară, de la ora 22.00 (Pro Arena) cu o brigadă din România.
image
Ce a mâncat la micul dejun o femeie care a reușit să slăbească 45 de kilograme: „ajunge până la prânz și te simți bine“
O utilizatoare TikTok a împărtășit o rețeta de mic dejun care a ajutat-o să slăbească 45 de kilograme, din cele 100 pe care le avea. Este o rețetă simplă, ușor de făcut și la îndemâna tuturor.

HIstoria.ro

image
Războiul aerian împotriva Germaniei
Pe la mijlocul anului 1943, soarta războiului s-a întors în favoarea Aliaților atât în Europa, cât și în Pacific. Informațiile ULTRA au jucat un rol extrem de important în războiul aerian deasupra Germaniei.
image
Unde e corectitudinea presei românești din anii celui de-al Doilea Război Mondial?!
Februarie 1941. România generalului Antonescu aparține Axei. Germania, noul nostru partener strategic, e în război cu Anglia. Presa vremii respective urmărește îndeaproape mersul Războiului.