Diaspora contează

24 noiembrie 2014
Diaspora contează jpeg

- nouă ne pasă de voi -

La Amsterdam trăiesc de aproape 20 de ani. Am dublă cetățenie și sînt mîndră de asta. Aparțin de două culturi, mă identific cu ambele. Muncesc în România și în Olanda. Încerc să fac lucruri în ambele locuri. Vorbesc ambele limbi impecabil. Mi-e dor de casă mereu. Acasă va fi întotdeauna în România. Și da, merg să votez. E dreptul meu. Mi-am dorit să îmi păstrez cetățenia română. Dacă nu puteam, atunci nu o ceream și pe cea olandeză. Îmi pasă de ce se întîmplă acasă pentru că acolo trăiesc mulți oameni la care țin, pe care îi iubesc, cărora le vreau binele. Pentru că acasă întîlnesc oameni atît de frumoși și îmi sînt dragi și vreau să le fie bine. Vreau să ne fie bine. Acasă trăiește mama mea. Și vreau să aibă o pensie tihnită, să-i priască. Acasă e mormîntul lui tata și vreau mereu să mă pot întoarce la el. 

Să votezi e un drept fundamental, sa fii împiedicat să votezi de propriu-ți guvern e o încălcare a legii. Și să trebuiască să stai la coadă ore în șir în vînt și ploaie e grav și foarte trist. Și inuman. Să trebuiască să stai la coadă ca să poți să îți exerciți un drept garantat prin constituție și să nu reușești să o faci e și mai grav, mîrlănesc și de neiertat. Cineva e răspunzător pentru haosul creat la Londra, Paris, München, Torino, Bruxelles.

Eu am votat la Haga. În primul tur mi-a luat cam trei ore. Nu m-am plîns. Cînd am auzit de la prieteni din Londra că nu au reușit să voteze m-am simțit prost că mie mi-a ieșit așa ușor. Cînd în turul doi am văzut cum prieteni la München se așază la coadă de la 4.30 după-amiaza, încă de sîmbătă, ca să știe sigur că apucă să voteze duminică, m-am îngrozit și întristat. Și m-am simțit iar stînjenită. La Haga lucrurile au decurs decent. Ambasada s-a gîndit să pună 2 corturi încălzite în curte, a mărit numărul cabinelor de vot de la 6 la 14, au fost destule ștampile, oamenii au primit cafea și ceai cît au vrut, apă, pixuri și declarații pe care le puteau completa înainte să intre la vot și care se semnau înăuntru, în fața comisiei. Simplu și eficient. Mai mult de trei ore nu s-a stat la coadă. Eu am stat 15 ore în picioare, ajutînd împreună cu ceilalți voluntari și cu însăși ambasadoarea. Eram acolo ca jurnalist independent. În timp ce la Haga făceam cafele și ceaiuri (am făcut vreo mie, dacă nu mai multe) și explicam care e treaba cu formularele, pe telefon și Facebook aflam de situația îngrijorătoare din alte orașe. Prieteni din Londra, Paris, München, colegi de breaslă îmi scriau la ce cozi kilometrice stăteau, cum se avansa cîte jumătate de metru odată la jumătate de oră, cum cei ce veniseră la 8 au apucat să voteze de-abia la 16, însă cei ce veniseră la 10 dimineața nu au mai apucat să voteze pînă la 9 seara. În jurul meu, se făceau glume, poze, filme. Se stătea de vorbă, se legau prietenii. La coadă se regăsea un acasă de care tuturor ne e dor. Am stat 15 ore în picioare duminică, nu știu cînd au trecut, nu îmi mai simțeam spatele sau corpul, de fapt, deloc. Însă simțeam euforie și căldură. Simțeam un fel de unitate, un fel de front comun. Și nici un moment nu am discutat cu cineva cu cine votează.

“Nu conta că ești barman, constructor, student, ardelean, moldovean, oltean, tînăr, bătrîn A fost ca în copilărie, te puteai împrieteni cu cei din rînd fără convenții, aveam același țel, de mult nu am mai pățit așa ceva. Am fost o mare de 4.5km de prieteni”, îmi povestește Iulia, arhitectă în București. Împreună cu Radu au mers să sărbătorească ziua unei prietene, Lidia, care trăiește de 4 ani la Londra.

“Probabil numai 20% din mine s-ar fi dus să voteze dacă nu veneau Radu și Iulia, continuă Lidia, și ea arhitectă, în Londra. “Nu știu ce aș fi făcut altfel. Deja mă vizualizasem cu multe zile înainte ducîndu-mă la ICR cu căștile în urechi și o carte în mînă. Pentru că sînt oameni în România pe care îi iubesc și pentru care aș face orice chiar și să stau în coadă și frig ore întregi. Și am stat ore întregi, am fost la un restaurant și am spus cu cel mai fermecător zîmbet “can I use your toilet, please”. Și am fugit de la coadă cînd a început să se strige în jurul meu ceva, nici nu mai știu ce. Eram conștientă că oamenii care erau în clădirile din jurul ICR ului nu au nici o vină că noi sîntem umiliți și că trebuie să se urle. Știam că civilizația acolo exista. Și am fost din ce în ce mai rezistentă pe măsură ce se apropia noaptea. Opt ore mai tîrziu, cînd de abia zăream ușa institutului, am înțeles că am pierdut din nou. Am plecat din țara în care m-am născut tocmai pentru că mă săturasem să fiu umilită pentru lucruri elementare și, iată-mă, din nou, în aceeași situație în care îi lăsam pe mitocanii și jigodiile de care am fugit să mă umilească. Mă simțeam din nou mînjită de voma și scuipatul lor. Ei care sînt mult prea șmecheri, peste noi ăștia mulți și caraghioși care vrem chestii absurde din punctul lor de vedere, și elementare din al nostru. La 9 am văzut cum se închideau ușile negre și mi-am adus aminte cît spațiu e la parterul ICR-ului, mi-am adus aminte cum am fost acolo la un concert și cum sînt camerele de mari. Eram 3 arhitecți acolo, și știam că există loc pentru mai multe cabine și că nu ar fi existat probleme de flux de circulație pentru că la coada aia eram toți cu o singură voință: voiam doar să votăm. Ne-am fi protejat unul pe celălalt, ne-am fi asigurat că sîntem ok. Un miriapod care s-a mișcat încet, încet timp de ore întregi. Englezii ne întrebau de ce stăm acolo sau “what’s a ponta?”. Și am plecat spre casă cînd am văzut că nu se mai poate face nimic. Am încercat. Umilință mai verde decît cea mai amară fiere. Șoldurile s-au opus cînd am vrut să mă așez pe scaun în metrou, nu mai stătusem jos de mai mult de 10 ore, dar nu ne-am dat seama. Dragii mei de acasă, îmi pare rău că nu am putut. Că nu am reușit. “Da, dar” nu este un răspuns și nu e suficient pentru mine și îmi pare rău.”

La fel îmi pare și mie rău. Că nu am putut face mai mult. M-au durut și pe mine picioarele și spatele, ovarele și capul, sufletul și mintea, tot aflînd întreaga zi cum se desfășura votul pentru mulți dintre cei din diaspora.

Și mai îmi pare rău și mă doare teribil cînd aud oameni spunînd ba că nouă, ăstora afară, ne merge mai bine oricum, așa că la ce contează ce votăm noi, că oricum noi nu trăim acasă, nu știm cum e, ba că să nu ne mai tot miorlăim atît cu dorul și distanța, să facem bine să ne întoarcem dacă ne e chiar atît dor. Nu e chiar așa simplu. Și știm foarte bine cum e să trăiești cu greutăți, viața nu e roz pe nicăieri, plus că, dacă n-am fi știut ce e acasă, mulți dintre noi n-am fi plecat. Și vrem să schimbăm ceva. Vrem să aducem binele și bunul simț înapoi la rang de virtute și merit. Nu batjocura, impostura, minciuna, mîrlănia, mitocănia. Și pentru asta am acceptat să stăm în picioare, în frig ore în șir. Să stăm și să ne așteptăm rîndul la coadă ca să ne exercităm un drept. Am înghițit batjocura propriilor noștri guvernanți, a celor care sînt angajați ai statului român să ne asigure și garanteze nouă, cetățenilor români în afara granițelor țării, drepturile care ne sînt garantate prin lege. Ei sînt acolo să își facă treaba bine pentru și față de noi. Și ei ne-au arătat cu nonșalanță că nu și-o fac, ba ne-au și mințit în față pretinzînd că nu au putut să mărească numărul secțiilor de vot, că nu au fost căi să ușureze votul diasporei, ne-au lăsat să răbdăm pe la cozi și să ne milogim prin cafenele după o toaletă, ne-au lăsat pe noi să ieșim la picnic în fața ambasadelor și consulatelor noastre pentru că ei nu au știut să își gestioneze altfel spațiul și resursele încît să fie loc și timp pentru noi toți. Ne-au servit baliverne goale, lipsite de noimă și respect. Și pentru asta mi-e silă. Ce mi-a dat elan au fost mesajele scurte de mulțumire de-a lungul zilei. Faptul că povesteam mai departe ce și cum îi ajuta și pe ei, cei de pe la cozi, să mai reziste. Și așa am rezistat cu toții. Unii pentru alții. Noi și pentru voi. Căci, oameni buni și dragi, noi ăștia din afară, din diaspora, sîntem ca voi. Vrem să fie bine, să ne crească copiii sănătoși, să ne fie părinții liniștiți, vrem să rîdem, să iubim, să trăim decent. Unii am ales să o facem departe de casă. Asta nu înseamnă că nu vrem să ne și întoarcem. E opțiunea noastră ce facem. Oricare ar fi, ne pasă de voi, de cei rămași acasă. Ne sînteți dragi și contați pentru noi. Și ce facem noi contează pentru voi. Contăm unii pentru alții. Pentru voi am răbdat și acum vrem să ne punem mai departe pe treabă.

“Te-ai torturat 9 ore, te dor spatele, ovarele, picioarele, îți e gura uscată, ești leoarcă, frustrat, obosit, flămînd, nu te poți bucura total decît dimineața, cînd spatele nu te mai doare atît de tare,  cînd începi să-ți simți picioarele și-ți dai seama că, dacă nu făceai asta, dacă oamenii nu vedeau ce nedreptate s-a făcut, nu ieșeau să voteze, și, atunci, începi să uiți. Puțin cîte puțin.  Însă tot îți rămîne o umbră pe care o vei purta cu tine mereu, spaima că se poate întîmpla așa ceva, ideea că, poate, într-o zi, vei fi nevoit să pleci și tu de la tine de acasă”, îmi mai mărturisește Iulia după două zile. “După 9 ore de euforie în care nu contează că e frig, că plouă și-ți curge apa pe spate, că îți e sete da nu mai bei apă pentru că asta înseamnă să cauți o toaletă și cafenelele s-au închis, că te doare spatele și nu ai unde să te așezi că e ud peste tot, că după ce ai stat 8 ore realizezi că euforia, gîndul că vei reuși să schimbi ceva te-a indus în eroare și nu ți-ai dat seama că, de fapt, e foarte multă lume în fața ta și nu ai cum să ajungi la ușă, simți că ai dezamăgit. Îți pare rău și te doare pentru fiecare care a venit de departe și nu a reușit, chiar dacă a ieșit cum ne-am dorit, dar asta e covîrșitor. Devastator. Apoi afli că s-a îndeplinit ce aveai de îndeplinit. Te bucuri, dar te simti nedreptățit. Ți-au furat și asta și nu te poți bucura total. Cînd vezi că ușile se închid, și doar o parte dintre cei de la coadă au reușit să ajungă pînă la capăt, nu îți vine să crezi. Simți un mare gol și frustrare pentru fiecare dintre cei cu care ai povestit 9 ore, cu care ai împărțit mîncare, apă, ceai, speranțe, amintiri, gînduri, vise, zîmbete. Nu știu cum să-i zic, că nu am mai pățit așa ceva, dar ai senzația că se duce totul de rîpă și te apucă disperarea că tu ai făcut tot și nu contează.”

Însă a contat. Și o să conteze mereu. Ce facem noi, ăștia care muncim și trăim prin străinătățuri. Sîntem tot de-ai voștri.

Anca Fronescu este jurnalist și manager cultural.

Text apărut pe Blogul cititorilor.
Temele pe care vi le propunem săptămîna aceasta sînt 1. Ce speranțe și așteptări aveți de la noul Președinte; 2. Cum se descurcă copiii dvs care sînt în clasa I fără manuale. Așteptăm textele dvs pe adresa dilema@satiricon.ro, pînă marți, 25 noiembrie.

image png
Despre îmbătrînire și alți demoni
Cum îți ascunzi ridurile și îți antrenezi corpul să fugi de semnele timpului și cît de bine le maschezi și le cosmetizezi.
image png
Cititori din lumea largă
Apoi m-am uitat pe pozele articolului și am realizat, iarăși previzibil, că majoritare erau cititoarele și în grupul newyorkez.
WhatsApp Image 2023 10 26 at 21 47 10 jpeg
FILIT e un roman în sine... și încă un roman foarte bun
literatura le rezolvă pe toate, tot de ceea ce oamenii nu sînt capabili...
image png
Noi, cînd se ceartă Polonia cu Ucraina
Recentul schimb de vorbe tari dintre Polonia și Ucraina a fost comentat la noi cu același clișeu cu care se comentează cam orice.
index jpeg 5 webp
Putin și Occidentul Al treilea război mondial?
„Rusia este o țară cu un viitor sigur; doar trecutul ei este imprevizibil.”
AMSandu NOU jpg
Feel good - după FILIT -
FILIT-ul e cea mai bună dintre lumile posibile pentru un scriitor, fie el la început de drum sau, din contră, consacrat.
Page Cover Viitorul În constructie 768x432 jpg
Cum își văd adolescenții viitorul? - Termenul pentru înscrieri s-a prelungit până la data de 11 OCTOMBRIE
Ne interesează cum te raportezi la locul în care trăiești, înveți, cum ți-l imaginezi peste ani și unde te vezi la maturitate.
AMSandu NOU jpg
Privirea ei pierdută, de copil neajutorat
Filmele și cărțile ne vorbesc de multe ori chiar despre viețile noastre, în asta stă puterea lor.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Politețe înainte de toate!
Îmi cer scuze doamnei căreia dl Iancu i s-a adresat nepoliticos pentru faptul că am publicat formula ireverențioasă.
Conversations jpg
Călătoria nu s-a desfășurat conform planului
Poți iubi mai mulți oameni în același timp?
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
A fi ortodox, astăzi
Un grup de credincioși a lansat lumii o declarație cu privire la cea mai dureroasă problemă care rănește azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Eu cum pot să ajut? jpeg
Eu cum pot să ajut?
Frică. Negare. Furie. Neputință. Îngrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar împiedicarea propriului guvern să apere țara cu forțe armate cînd aceasta este atacată militar este pacifism?
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin ortodoxă jpeg
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin-ortodoxă
Nu există nici un fel de dispută între oameni care să justifice uciderea semenului nostru, căci în orice ucidere de om ucidem ceva esențial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
România e în linia întîi a UE în fața nebunului sîngeros de la Kremlin, dar se comportă sub conducerea lui Iohannis ca și cum ar vrea să se tragă mai în spate.
Viețile netrăite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el atîtea istorii de viață cîte locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus următorul gînd în colțul meu de rețea: „Fauci are dreptate cînd spune că, dacă vaccinările antivariolă și antipoliomielită ar fi fost însoțite de discuțiile nebunești de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost astăzi eradicate. Recunosc, îmi e în continuare cu neputință să înțeleg atitudinile antivaccin...”
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
România analfabeților funcțional
Constatarea mea este că proporția de 44% analfabeți funcțional se verifică și în cazul adulților.
Viețile netrăite jpeg
Izolarea de după izolare
Poate că ochiul „izolatului”, ca și cel al străinului, vede mai mult și e mai cîrcotaș.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am înțeles cît de adînc reacționăm la familiaritate.
Viețile netrăite jpeg
Slobod la gură. Și la minte
Doi prieteni vechi și deja bătrîni vorbesc despre New York, viață și lume, ca altădată păpușile din Muppets.
Viețile netrăite jpeg
Puterea televizorului
Nemulțumirile au săpat adînc și discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la rînd.
Viețile netrăite jpeg
Viețile netrăite
Înăuntrul nostru sălășluiesc o multitudine de vieți neîncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
În apărarea celor 12 milioane de tăcuți
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu răspund convocării la urne este o barbarie odioasă.

Parteneri

Nutu Camataru FOTO Captură video
Descinderi la ferma lui Nuțu Cămătaru. Incredibil ce au găsit anchetatorii în curtea celebrului interlop
Poliția desfășoară joi, 19 septembrie, percheziții la ferma lui Nuțu Cămătaru, în cadrul unei anchete privind furtul unui cal de rasă, care ar fi fost sustras de la un rival al acestuia.
Helmuth Duckadam (Sportpictures) jpg
Momente dificile pentru Helmut Duckadam: a fost operat pe cord deschis
Fostul portar al Stelei a trecut prin clipe grele.
Ploaie vreme rea umbrela FOTO Shutterstock
Cod galben de vreme rea în sudul și estul României. Averse și vânt puternic până vineri seara
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis atenționări Cod galben pentru vreme severă, valabile până vineri seara.
Pompieri Galati 1 jpg
IGSU anunță înlocuirea efectivelor de pompieri din Galați. Alți 1.000 de salvatori vor acționa
IGSU a anunțat joi, 19 septembrie, că pompierii care au fost dislocați pentru a ajuta echipele ISU Galați vor reveni la unitățile lor, însă alți aproape 1.000 de salvatori se vor deplasa în zonele afectate.
oameni salvati inundatii galati FOTO ISU GALATI (3) jpg
Inundațiile fac ravagii în timp ce conducerea țării face parade electorale
În timp ce în anumite zone din țară, din mai multe județe din Moldova, inundațiile fac ravagii în continuare, au luat și pun în pericol vieți omenești, au distrus case și localități întregi, mai țării fac ce știu mai bine!
colin farrell jpeg
Colin Farrell, de nerecunoscut în rolul din serialul „The Penguin”. „Am văzut ceva care se uita la mine, dar nu eram eu”
Transformarea uluitoare a cunoscutului actor Colin Farrell, care poartă un machiaj prostetic pentru rolul principal din serialul TV „The Penguin”, nu este una doar de suprafaţă, ci şi psihologică, a mărturisit chiar actorul.
IMG 5943 jpg
Experiența Unforgettable sau „Nobody’s Perfect”
Desigur, un festival poate fi eclectic, ca să satisfacă gusturi variate, dar, pentru destui spectatori care au cumpărat din timp bilet pentru toate trei serile, n-a fost tocmai confortabilă trecerea de la Adagio la „Bravo lor, au stil țiganii”, piesa lui Theo Rose.
Sândel Bălan și André la botezul  nepoatei Ella Maya, în aprilie 2017 jpeg
Coincidențele stranii dintre Andreea Bălan și Andreea Antonescu, care au devenit ca două străine. Săndel Bălan: „Nimic nu e întâmplător în viață”
Andreea Bălan și Andreea Antonescu și-au spus „Adio!”. Săndel Bălan mai crede însă în prietenia lor
Nutu Camataru FOTO Captură video
Descinderi la ferma lui Nuțu Cămătaru. Anchetatorii au găsit canguri, maimuțe și păsări răpitoare
Poliția face joi, 19 septembrie, percheziții la ferma lui Nuțu Cămătaru. Anchetatorii căuta un cal de rasă, care ar fi fost furat de la unul dintre rivalii acestuia. Până la această dată, se pare că au găsit în ferma acestuia canguri, cămile, maimuțe și păsări răpitoare.