Un road movie

Publicat în Dilema Veche nr. 948 din 9 – 15 iunie 2022
image

La trei luni de la declanşarea „operaţiunii speciale“ contra Ucrainei nu citeşti sau reciteşti cu aceiaşi ochi cartea Internat a lui Serhii Jadan. Periplul personajului central, Paşa, de-a lungul celor trei zile petrecute în căutarea nepotului său plasat într-un orfelinat în urma unor neînţelegeri familiale pe fondul mişcărilor eratice al „deplasaţilor temporal“ provocate de ofensiva miliţiilor separatiste asistate de Moscova apare ca un manifest premonitoriu şi totodată ca o cheie de lectură sui generis a evenimentelor care vor urma. Tradusă anul trecut de Maria Hoşciuc la Editura Cartier, cartea a apărut iniţial la o editură din Chernivtsi (Cernăuţi) în 2017. Acţiunea se petrece în ianuarie 2015, la mai puţin de un an după victoria Euromaidanului la Kiev. Ea debutează sub semnul incomprehensiunii şi al stuporii: „…dinspre sud, de la orizont, dinspre partea oraşului asediat, ca dintr-o groapă aeriană invizibilă, încep să apară siluete de bărbaţi. Cîte unul, cîte doi, în grupuri, ies cu greu de după linia orizontului şi se mişcă încoace în direcţia mulţimii care stă tăcută şi aşteaptă. Acolo, la orizont, sînt abia perceptibili, dar treptat se măresc precum umbra după amiază“. Confuzia este totală în a doua zi a periplului: „La gară era mai multă lume. În ciuda faptului că, pare-se, tocmai acest loc fusese bombardat. Cei care erau acolo de mai devreme se uitau cu suspiciune la cei care veniseră mai tîrziu. (…) Atmosfera de aici e tristă, ca într-o închisoare. Toţi înţeleg că împreună nu se vor salva, însă fiecare speră să se salveze singur“. Detalile privind mişcările de trupe care se succed sub ochii lui Paşa şi ai nepotul lui, literalmente tetanizaţi, trimit cititorul de azi la imaginile reluate în buclă de televiziunile din lumea întreagă după 24 februarie 2022.

Epilogul fericit al acestui road movie care se derulează într-o atmosferă de o rară violenţă e derutant la prima vedere: dorinţa bunicului de a reuni familia se împlineşte, Paşa se împacă cu nepotul său a cărui mamă se întoarce acasă… Asta o fi şi soarta Ucrainei? Nici autorul, nici Paşa nu o spun, însă profilul acestuia din urmă, aşa cum rezultă din acţiunile sale de-a lungul celor trei zile cît a durat periplul, dar şi din evoluţia lui în confruntarea cu celelalte personaje, o sugerează. El este o persoană oarecare din toate punctele de vedere: profesor, predă ucraineana şi se bucură de o situaţie cît de cît stabilă, „ar păcătui dacă s-ar plînge, este totuşi bugetar“, este ataşat de locurile unde s-a născut şi trăieşte; de o discreţie exemplară, el votează, dar nu-şi aduce aminte cu cine, nu se uită la ştiri, evită discuţiile în contradictoriu, este scutit de mobilizare fiind handicapat la o mînă… Nimic nu-l predispune la un comportament eroic. Privit prin prisma felului în care se comportă cu femeile, copiii şi bătrînii întîlniţi în cursa pentru a scăpa teferi din situaţiile dramatice pe care le traversează, el apare ca un adevărat honnête homme.

Într-o lume împărţită între „ai noştri“ şi „ăia“, „ai voştri“, în care „nimeni nu are nevoie de nimeni“ şi „nimeni nu are milă“, o asemenea atitudine decentă, în sensul orwellian al cuvîntului, semnifică emergenţa la persoane oarecare ca el a unei conştientizări, a unui spirit de rezistenţă cu consecinţe neaşteptate cărora puţini le-au acordat atenţie. În aceasta constă poate aspectul premonitoriu cel mai captivant al cărţii lui Serhii Jadan dacă ne gîndim la rezistenţa opusă recent de atîţia ucraineni din toate colţurile ţării armatei ruse, la felul în care ei au zădărnicit planurile Federaţiei Ruse care conta pe o victorie incontestabilă încă din primele trei zile ale ofensivei. Această intuiţie este cu atît mai meritorie cu cît cartea lui Serhii Jadan, „roman de război“ unic în felul ei, descrie în termeni de o rară justeţe oroarea războiului din Donbas şi destructurarea pe cît de violentă, pe cît de insidioasă a societăţii. O asemenea dublă performaţă rezultă în bună parte din demersul original al scriitorului, nativ din regiunea Luhansk, mîndru de oraşul său Harkiv în care actualmente este voluntar în apărarea teritorială. El deplasează centrul de gravitate al problemei ucrainene de la vestul mai occidental, aşa-zis mai ucrainean, către un est mai degrabă rusofon, sovietic, apropiat de Rusia. Comportamentul populaţiei Harkivului şi a celorlalte oraşe din zonă pare să-i fi dat dreptate.

Cu situaţia lingvistică complexă a regiunii, care exasperează principalii actori politici doritori de o rapidă „clarificare“, Serhii Jadan cultivă o surprinzătoare relaţie de empatie realistă, refuzînd orice dramatizare. Romanul abundă în remarci maliţioase uneori, cel mai adesea binevoitoare pe această temă. Deseori, limba poate constitui un indiciu periculos: „Paşa nu poate nicidecum să-şi dea seama în ce limbă vorbeşte acesta – soldatul care tocmai îl interpelase. Din gura lui cuvintele ies atît de brusc şi tocit încît nu au nici o intonaţie, sînt nişte strigăte de parcă ar tuşi răcit. Ar trebui să vorbească în limba ţării, se panică Paşa, în limba ţării, acum o lună se aflau aici nişte soldaţi de undeva din Jîtomîr, care rîdeau de el că trecea de la o limbă la alta“.

Oricîtă satisfacţie am putea resimţi realizînd confirmarea pe frontul ruso-ucrainean a spiritului de rezistenţă intuit de Serhii Jadan cu ani înainte, rămîne o întrebare la care nu e uşor să răspunzi. De ce, în numele cui rezistă azi ucrainenii? A priori, în numele democraţiei, al drepturilor omului. Or acestea erau departe de a fi respectate în mod exemplar în ajunul invaziei, Serhii Jadan compusese de altfel un cîntec în care îl ironiza pe Zelenski. (L-a scos de pe YouTube imediat după invazie, salutînd atitudinea curajoasă a acestuia.)

Pentru a încerca să răspund la întrebarea formulată mai sus, aş propune o scurtă incursiune în istorie. Mă refer la road movie-ul prcedent al lui Serhii Jadan, Anarchy in UKR (2005), în care îl evoca pe Mahno, eroul epopeii ţărăneşti din zona Zaporojie care lupta pentru „soviete fără bolşevici“. Într-un articol din presa acestei mişcări datat din 1920, autorul anonim explica de ce o armată revoluţionară poate eventual pune capăt unui regim scelerat sau răspunde unei agresiuni exterioare, nu însă şi realiza idealurile de libertate şi egalitate anarhiste, ea rămînînd o armată… Un secol mai tîrziu, acest avertisment este valabil şi în ceea ce priveşte democraţia şi drepturile omului. Tentativa brutală a Moscovei de reconstituire a unui imperiu poate fi stopată, dar aceasta nu ne pune la adăpost de surprize nedorite în materie de democraţie și drepturi ale omului. În persoane precum Serhii Jadan, şi nu numai în ele, putem în schimb să avem încredere!

Nicolas Trifon este istoric. Împreună cu Matei Cazacu, este autorul volumului Republica Moldova, un stat în căutarea naţiunii (Editura Cartier, 2017).

Foto: Serhii Jadan (wikimedia commons)

1025 21 Iamandi jpg
Business as usual
Poate că britanicii, spre deosebire de alte nații mai versatile, mai cameleonice, au exercițiul normalului.
VJ jpg
La aniversară. Valeriu Jereghi în spațiul filmului european
Creator a 19 filme ca regizor, 21 și ca scenarist, opt ca director de imagine și unul ca producător, a fost și actor în patru filme.
1014 23 jpg
„Probabil cel mai aşteptat album rap din ultimii zece ani” – G.P. VOLCEANOV în dialog cu PHUNK B –
Prima mea casetă de hip-hop românesc a fost Familiarizează-te de la La Familia, în 2001, septembrie, de ziua mea, la 7 ani.
p 21 WC jpg
Digital și analogic
Dincolo de sensul intrinsec al unui cuvînt sau al unei expresii, mai există unul, extrinsec, care rezultă din relația acestora cu contextul.
1013 23 Miru fotosoto jpg
„De ce iubim femeile MCs” (II) – G.P. VOLCEANOV în dialog cu MIRU
„Mi-ar plăcea măcar la Conservator, fiind de specialitate, să fie o materie legată de rap.”
image png
Trasul de șireturi
Dar nici cel din urmă nu se oprește vreodată din citit. Nu va declara niciodată că nu mai are nevoie de cărți.
1010 22 coperta jpg
image png
Hoțul de timp
Ei se fortifică în interiorul iluziei de a „avea în mînă accelerarea sau încetinirea călătoriilor la graniță, nu cea geografică, ci cea a veșniciei”
image png
Solidaritatea de aparență
Grație coincidenței onomastice, își însușise fără jenă „faptele de vitejie” ale acestui fotbalist sîrb; și-i mersese de minune pînă să fie descoperit.
image png
Iarna pe uliță
Psihic, însă... mi se pare că e invers.
image png
Privirea ca formă de gîndire în arta lui Marin Gherasim
Preocupările teoretice ale pictorului se manifestă de timpuriu.
p 21 Heinrich B”ll jpg
Dragostea tăiată la montaj. Heinrich Böll despre doliul Germaniei
Dar nu la asta se gîndea Heinrich acum: el se gîndea la speranța care luminase o clipă chipul mamei, numai o singură clipă, dar știa că o clipă înseamnă mult.
index jpeg 7 webp
Ce a căzut, de fapt, în 1989?
Ce nu știm este dacă această situație va dura. Experiența ne arată că omul nu poate trăi fără narative și că istoria la un moment dat se repetă.
pata umana jpg
Pata umană. Despre intoleranță și mizantropie
„Ignoranța nu este un vid, este un preaplin de scenarii și de certitudini.”
p 23 jpg
p 22 Dimitrie Cantemir WC jpg
Cantemir – confluenţe culturale şi aculturaţie
Cel care făcea această observaţie vorbea în bună cunoştință de cauză, sugerînd una din componentele procesului de aculturaţie.
p 22 jpg
Întotdeauna tu, niciodată eu sau despre violența invizibilă
Termenul de „violență psihologică” este intrat de puțini ani în vocabularul colectiv și conștientizat ca fenomen care se petrece și la care am fost și sîntem expuși fără a ne da seama.
987 23 Volceanov jpg
„De ce iubim femeile MCs” – G.P. VOLCEANOV în dialog cu GANI (partea I) –
Cel mai important e să fii true şi pasionat pînă la capăt.
982 22 Lepenies jpg
Muncă intelectuală
Munca intelectuală a lui Martus/Spoerhase e o carte foarte interesantă și plină de învățăminte.
p 23 jpg
În aerul firav al Globului
Ce lecție transfiguratoare despre puterea teatrului este acest spectacol! Și totuși, care Ioana? Ioana pitit/ă în fiecare din noi, care-și dorește să fie ascultat/ă, recunoscut/ă și acceptat/ă. Nimic mai simplu.
980 21 Badescu jpeg
Copel Moscu și jocul de-a realitatea
Filmele lui Moscu sînt documentare ale unei lumi ascunse, a unei alter-realități adevărate, care există, dar nu este într-un mod de la sine înțeles, adică prin însuși faptul de a fi, observată și băgată în seamă.
index jpeg 4 webp
Pe scurt, despre iluzia schimbării
Cădem de acord că aceste vremuri trecute erau frumoase atît pentru fete, cît și pentru băieți.
index jpeg 2 webp
Cu iubirea în minte, cu mintea în iubire
Cînd, la rîndul nostru, iubim o anumită persoană, această iubire se poate extinde la un obiect care i-a fost drag, poate deveni o colecție de obiecte iubite de acel om sau o pasiune pentru un anumit domeniu.
Robert Harron and Gertrude Norman in The Tender Hearted Boy (1913) (cropped) jpg
Iubire "all inclusive” sau prietenie?
Ceilalți, care își investesc energia în mai multe relații, în mai multe preocupări, au de-a face cu limitele, distanța, absența și iubirea neîmpărtășită toată viața.

Parteneri

MIRCEA SI MIHAELA GEOANA  foto fb jpg
Mihaela Geoană îi răspunde soțului său după 15 ani: „Mircea, dragostea mea”. Mesajul transmis cu trei zile înainte de alegeri
La 15 ani de la momentul „Mihaela , dragostea mea”, când Mircea Geoană a crezut că a câștigat fotoliul de la Cotroceni, soția îi răspunde, parafrazându-l, cu un mesaj de susținere, transmis joi, cu trei zile înaintea alegerilor prezidențiale 2024, la care fostul adjunct NATO candidează din nou.
image png
Scandal fără precedent la Survivor România 2025, care se transformă în Puterea Dragostei! Acuzații grave cu privire la castingul „pe pile”
Nici măcar nu au început filmările pentru Survivor România 2025, căci Viperele Vesele anunță deja detalii bombă, în exclusivitate, despre cum se împart cărțile. Mai concret, acestea anunță că emisiunea sportivă se transformă în Puterea Dragostei, prin prisma foștilor concurenți care sunt dispuși să
banner andreea Bălan png
Cum să menții aerul curat în bucătărie  Sfaturi și soluții eficiente jpg
Cum să menții aerul curat în bucătărie: Sfaturi și soluții eficiente
Menținerea aerului curat în bucătărie este esențială atât pentru confortul personal, cât și pentru sănătatea celor din casă. Bucătăria este unul dintre cele mai utilizate spații din locuință, iar procesul de gătit generează aburi, mirosuri și particule de grăsime care se pot acumula în aer. De aceea
brancardier spital
Spital amendat după ce un angajat a murit în timp ce era în comă alcoolică la serviciu
Un spital din Iași a fost amendat de Inspectoratul Teritorial de Munca, după ce un brancardier a murit la serviciu în timp ce era sub influența băuturilor alcoolice.
mona von bismarck colaj captura video jpg
Cine a fost contesa Mona von Bismarck, prima americancă numită „Cel mai bine îmbrăcată femeie din lume”
În anul 1993, un grup de mari personalități, precum Coco Chanel, Madeleine Vionnet și Jeanne-Marie Lanvin, au numit-o pe contesa Mona von Bismarck „Cea mai bine îmbrăcată femeie din lume”, devenind astfel prima americancă care a primit acest titlu.
image png
Secția de Pediatrie a Spitalului de Pediatrie din Curtea de Argeș va fi renovată
Unitatea medicală beneficiază de o donație de 300.000 de euro din partea Lidl România și face parte din campania „Pentru copiii noștri”.
Ucraina Rusia jpg
Un plan secret al Rusiei prevede dizolvarea Ucrainei și redefinirea ordinii mondiale
Rusia ar putea încerca să transmită conducerii SUA planul său pentru o nouă ordine mondială până în anul 2045, inclusiv un plan de divizare a Ucrainei în trei părți, scrie agenția de știri Interfax Ucraina, citând surse dintr-o agenție de informații ucraineană.
Josep Borrell FOTO EPA EFE jpg
Premierul israelian Benjamin Netanyahu ar putea fi arestat dacă pune piciorul în UE. „Aceasta nu este o decizie politică”
Şeful diplomaţiei europene le-a cerut tuturor statelor membre ale Uniunii Europene să pună în aplicare mandatele de arestare emise pe numele premierului Benjamin Netanyahu şi altor oficiali israelieni şi Hamas acuzaţi de crime împotriva umanităţii.