După potop: scrisoare către America

Publicat în Dilema Veche nr. 87 din 15 Sep 2005
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

Va apărea cîte ceva din New Orleans peste tot unde refugiaţii de la noi se vor muta în comunităţile voastre. Iată cîteva din aceste schimbări: Mîncarea voastră va deveni mai bună. În ultimii zece ani, datorită aromelor asiatice şi latino-americane aduse de imigranţi, bucătăria Americii s-a ameliorat. Acum va atinge sublimul. În locul muzicii la conservă, veţi căpăta chestii adevărate, live. Cluburile se vor înmulţi ca ciupercile şi muzicienii străzii vor face din oraşul vostru un loc cu mult mai viu. Începeţi de pe acum să vă ocupaţi de eliminarea legislaţiei scorţoase care nu permite spectacolele de stradă. Pregătiţi-vă să-i auziţi pe străini destăinuindu-se în locuri publice şi spunîndu-vă poveşti. Vă veţi aduce aminte că demult, cîndva, înainte de apariţia televiziunii, oamenii obişnuiau să dea bineţe străinilor şi să-şi spună unii altora poveşti. De cîteva ori pe an vor fi festivaluri şi parade care vă vor reaminti ritual că e OK să trăieşti şi că nu trebuie să munceşti ca un cîine, fără nici o bucurie de la viaţă. Or să apară cafenele noi, şi baruri, şi centre comunitare unde veţi uita, să sperăm, cum e să fii legumă. Evident, puteţi risca să deveniţi o gînganie de crîşmă, dar aş alege oricînd o fiinţă umană, fie ea şi beată cui, în faţa unui fals vampir de pixeli electronici. Mulţi oameni vor înfige două gloanţe în televizoarele lor, e inevitabil. Că veni vorba de puşcături, afacerile cu arme vor înflori, cum o fac şi acum, de altfel. Şi alte afaceri vor înflori pe măsură ce îndemînatecii meşteşugari din New Orleans vă vor năpădi. (Doar să nu vă aşteptaţi să termine la timp.) Piaţa imobiliară e deja în creştere. Şcolile vor fi pline ochi şi va fi nevoie de mai mulţi profesori. Or să fie şi mai multe slujbe pentru doctori, asistente, pompieri, poliţişti şi criminali. Veţi resimţi o creştere peste noapte a respectului de sine atunci cînd poeţii şi scriitorii noştri refugiaţi vor începe să vă utilizeze oraşele ca sursă de inspiraţie. Dar veţi resimţi şi un val de ruşinare cînd vor spune lumii întregi ce au văzut acolo. Nu veţi mai avea nici un pic de încredere în autorităţi - dacă mai aveţi cumva. Refugiaţii noştri vă vor învăţa cum să vă purtaţi singuri de grijă, cum să vă bazaţi numai pe comunităţile voastre şi cum să nu mai aveţi încredere în Guvern. Nimuricii care guvernează ţara acum vor fi măturaţi de la putere, mai întîi Bush şi acoliţii lui, apoi oficialii şi birocraţii fără şira spinării care vă cheltuiesc degeaba banii la Washington. Vă veţi înnoi prin inteligenţa unei noi culturi, precum şi noi ne-am înnoit prin refugiaţii din Europa, după al doilea război mondial. Partea proastă este că vă veţi apuca din nou de fumat.

1025 21 Iamandi jpg
Business as usual
Poate că britanicii, spre deosebire de alte nații mai versatile, mai cameleonice, au exercițiul normalului.
VJ jpg
La aniversară. Valeriu Jereghi în spațiul filmului european
Creator a 19 filme ca regizor, 21 și ca scenarist, opt ca director de imagine și unul ca producător, a fost și actor în patru filme.
1014 23 jpg
„Probabil cel mai aşteptat album rap din ultimii zece ani” – G.P. VOLCEANOV în dialog cu PHUNK B –
Prima mea casetă de hip-hop românesc a fost Familiarizează-te de la La Familia, în 2001, septembrie, de ziua mea, la 7 ani.
p 21 WC jpg
Digital și analogic
Dincolo de sensul intrinsec al unui cuvînt sau al unei expresii, mai există unul, extrinsec, care rezultă din relația acestora cu contextul.
1013 23 Miru fotosoto jpg
„De ce iubim femeile MCs” (II) – G.P. VOLCEANOV în dialog cu MIRU
„Mi-ar plăcea măcar la Conservator, fiind de specialitate, să fie o materie legată de rap.”
image png
Trasul de șireturi
Dar nici cel din urmă nu se oprește vreodată din citit. Nu va declara niciodată că nu mai are nevoie de cărți.
1010 22 coperta jpg
image png
Hoțul de timp
Ei se fortifică în interiorul iluziei de a „avea în mînă accelerarea sau încetinirea călătoriilor la graniță, nu cea geografică, ci cea a veșniciei”
image png
Solidaritatea de aparență
Grație coincidenței onomastice, își însușise fără jenă „faptele de vitejie” ale acestui fotbalist sîrb; și-i mersese de minune pînă să fie descoperit.
image png
Iarna pe uliță
Psihic, însă... mi se pare că e invers.
image png
Privirea ca formă de gîndire în arta lui Marin Gherasim
Preocupările teoretice ale pictorului se manifestă de timpuriu.
p 21 Heinrich B”ll jpg
Dragostea tăiată la montaj. Heinrich Böll despre doliul Germaniei
Dar nu la asta se gîndea Heinrich acum: el se gîndea la speranța care luminase o clipă chipul mamei, numai o singură clipă, dar știa că o clipă înseamnă mult.
index jpeg 7 webp
Ce a căzut, de fapt, în 1989?
Ce nu știm este dacă această situație va dura. Experiența ne arată că omul nu poate trăi fără narative și că istoria la un moment dat se repetă.
pata umana jpg
Pata umană. Despre intoleranță și mizantropie
„Ignoranța nu este un vid, este un preaplin de scenarii și de certitudini.”
p 23 jpg
p 22 Dimitrie Cantemir WC jpg
Cantemir – confluenţe culturale şi aculturaţie
Cel care făcea această observaţie vorbea în bună cunoştință de cauză, sugerînd una din componentele procesului de aculturaţie.
p 22 jpg
Întotdeauna tu, niciodată eu sau despre violența invizibilă
Termenul de „violență psihologică” este intrat de puțini ani în vocabularul colectiv și conștientizat ca fenomen care se petrece și la care am fost și sîntem expuși fără a ne da seama.
987 23 Volceanov jpg
„De ce iubim femeile MCs” – G.P. VOLCEANOV în dialog cu GANI (partea I) –
Cel mai important e să fii true şi pasionat pînă la capăt.
982 22 Lepenies jpg
Muncă intelectuală
Munca intelectuală a lui Martus/Spoerhase e o carte foarte interesantă și plină de învățăminte.
p 23 jpg
În aerul firav al Globului
Ce lecție transfiguratoare despre puterea teatrului este acest spectacol! Și totuși, care Ioana? Ioana pitit/ă în fiecare din noi, care-și dorește să fie ascultat/ă, recunoscut/ă și acceptat/ă. Nimic mai simplu.
980 21 Badescu jpeg
Copel Moscu și jocul de-a realitatea
Filmele lui Moscu sînt documentare ale unei lumi ascunse, a unei alter-realități adevărate, care există, dar nu este într-un mod de la sine înțeles, adică prin însuși faptul de a fi, observată și băgată în seamă.
index jpeg 4 webp
Pe scurt, despre iluzia schimbării
Cădem de acord că aceste vremuri trecute erau frumoase atît pentru fete, cît și pentru băieți.
index jpeg 2 webp
Cu iubirea în minte, cu mintea în iubire
Cînd, la rîndul nostru, iubim o anumită persoană, această iubire se poate extinde la un obiect care i-a fost drag, poate deveni o colecție de obiecte iubite de acel om sau o pasiune pentru un anumit domeniu.
Robert Harron and Gertrude Norman in The Tender Hearted Boy (1913) (cropped) jpg
Iubire "all inclusive” sau prietenie?
Ceilalți, care își investesc energia în mai multe relații, în mai multe preocupări, au de-a face cu limitele, distanța, absența și iubirea neîmpărtășită toată viața.

Adevarul.ro

image
Povestea care sparge tiparele în Japonia tradiționalistă. Cum a devenit o însoțitoare de bord prima femeie la conducerea Japan Airlines
Numirea în ianuarie a lui Mitsuko Tottori la conducerea Japan Airlines (JAL) a provocat un adevărat șoc în lumea afacerilor din această țară. Nu numai că Tottori era prima femeie aflată la conducerea companiei aeriene, dar își începuse cariera ca membru al echipajului de cabină.
image
„Era doar o chestiune de timp”: Eminem îl ucide pe alter ego-ul Slim Shady în noul album VIDEO
Unul dintre marile alter ego-uri din pop ar putea avea un sfârșit macabru, Eminem anunțând primul său album de după cel din 2020, intitulat „The Death of Slim Shady (Coup de Grâce)”, relatează The Guardian.
image
Dispariția misterioasă a fiicei de 16 ani a unor magnați americani ai tehnologiei. Când a fost văzută ultima dată VIDEO
Mint Butterfield, fiica unor cunoscuți antreprenori din lumea tehnologiei, a dispărut în weekend. Tânăra de 16 ani a fost zărită pentru ultima dată duminică seara, în Bolinas, California, la nord de San Francisco.

HIstoria.ro

image
Justiția în România secolului al XIX-lea
Evoluția Ministerului Justiției urmărește, în linii mari, evoluția administrației autohtone, dar și pe cea a societății românești, în ansamblul său.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.