Dileme on-line

Pagina 79
Cronica unui război sublimat jpeg
Cronica unui război sublimat
Înţelepţii fotbalului spun că un meci nu generează violenţa; un meci de fotbal oferă doar un cadru favorabil manifestărilor violente. Reală - cîteodată, simbolică - adeseori, violenţa "fotbalistică" apare mai ales atunci cînd "se declanşează elementele profund înrădăcinate, discriminatorii pînă la extremism ale identităţii."
Cum a trecut cămila prin urechile acului jpeg
Cum a trecut cămila prin urechile acului
Ani de zile am fluturat în vînt stindardul sincerităţii. Mi-a plăcut să se spună despre mine "e un om deschis, sincer". Mi s-a părut sinceritatea o haină sigură precum un scut şi mi-am construit toate relaţiile pornind de la ea.
Un român la Bruxelles (sau la Haga?) jpeg
Un român la Bruxelles (sau la Haga?)
Bineînţeles, stînd la coadă la aparatul de cafea, cu nasul proptit între omoplaţii geneticianului maghiar de reputaţie internaţională, m-am luminat tot la faţă cînd l-am văzut pe Predrag apărînd în uşă.
Clubul Dilema   Cum ne mai jucăm? jpeg
Clubul Dilema - Cum ne mai jucăm?
O nouă ediție a Clubului Dilema va avea loc miercuri, 8 mai, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cişmigiu. Tema acestei întîlniri este "Cum ne mai jucăm?"
De Paşti, femeia se cere bătută jpeg
Bucate de post, cu girofar
Sînt unii duhovnici care-i sfătuiesc pe enoriași ca, în timpul postului, ”să postească și de televizor”. Adică să facă o pauză, să nu se mai uite la el. Așa cum își purifică organismul renunțînd la alimente de origine animală, să-și purifice și privirea și mintea, ținîndu-se departe de televizor în această perioadă.
Educația nonformală jpeg
Educația nonformală
Dosarul Dilemei vechi de săptămîna aceasta încearcă să definească conceptul de educaţie nonformală în contextul sistemului de învăţămînt din Romania.
Cernobîl: după 27 de ani jpeg
Cernobîl: după 27 de ani
Cernobîl: după 27 de ani -  Expoziție de fotografie găzduită de Muzeul Național al Țăramului Român, în Sala Acvariu, deschisă în perioada 29 aprilie – 12 mai 2013.
Nervi de primăvară png
Nervi de primăvară
Melancolia m-a prins pe stradă, Sînt ameţit. Oh, primăvara, iar a venit...
Programul de master “Politica în Europa  State, frontiere şi societăţi" png
Programul de master “Politica în Europa. State, frontiere şi societăţi"
Program de master “Politica în Europa. State, frontiere şi societăţi” cu  dubla diplomă franco-româna
Securitatea «noastră»? jpeg
Speranţe balcanice
Serbia şi vecinii săi dau în ultimele zile semne încurajatoare.
Eddie Izzard în România jpeg
Eddie Izzard în România
Pe 29 aprilie 2013, la Sala Palatului, Eddie Izzard - bine-cunoscutul actor britanic şi reprezentant de seamă al curentului de stand-up comedy - va susţine pentru prima dată un spectacol în România, fiind parte din turneul său mondial intitulat Force Majeure.
Laureaţii Galei Industriei de Carte din România "BUN DE TIPAR" jpeg
Laureaţii Galei Industriei de Carte din România "BUN DE TIPAR"
Decernarea premiilor de excelenţă ale industriei de carte din România, în cadrul Galei „Bun de Tipar”, a avut loc la Biblioteca Națională a României, joi, 25 aprilie 2013. La festivitate, au participat aproximativ 500 de profesioniști ai publishingului de carte autohton și iubitori ai cărții.
Duminicile muzicale ale festivalului „George Enescu” jpeg
Duminicile muzicale ale festivalului „George Enescu”
Scriitorul Horia-Roman Patapievici, criticul muzical Dumitru Avakian și Mircea Vasilescu, redactor-șef al săptămînalului “Dilema Veche” sînt invitații Duminicilor muzicale ale Festivalului “George Enescu” în Librăria Humanitas Cișmigiu pe 28 aprilie, de la ora 11.00
Am întîlnit germani fericiţi (dar nu ştiu dacă toţi erau nemţi!) jpeg
Salonul cărţii parizian şi drogaţii Occidentului (şi ai noştri)
În anii preadolescenţei mele – începutul anilor '80 –, una dintre temele recurente ale propagandei oficiale (atîta cîtă ajungea ea la un puştan) era că în Occident sînt droguri şi drogaţi, pe cînd, vezi bine, în România nu erau.
De Paşti, femeia se cere bătută jpeg
Bezna de la ”Nocturne”
Unii ar spune că invitarea lui Mihai Gâdea în emisiunea ”Nocturne” nu ar trebui să surprindă pe nimeni, după ce pe-acolo trecuse cu vreo două săptămîni în urmă Marius Tucă și după ce, cu cîteva zile înainte, TVR 1 ne oferea un interviu amplu cu Dan Voiculescu. Cîrcotașii ar putea vedea în această serie o dovadă a încolonării TVR în urma trustului Intact.
Ura dăunează grav sănătăţii jpeg
Ura dăunează grav sănătăţii
Dilema veche de săptămîna aceasta constată că „Ura dăunează grav sănătăţii”. Mircea Kivu, Ioana Avădani sau Alexandru Solomon sînt doar cîţiva dintre colaboratorii dosarului despre ură, intoleranţă şi prejudecăţi.
Mark Knopfler la Bucureşti jpeg
Mark Knopfler la Bucureşti
Mark Knopfler – vocalist, chitarist şi compozitor şi fondator al formaţiei britanice Dire Straits – va concerta la Sala Palatului din Bucureşti, joi, 25 aprilie 2013. Muzicianul a acordat un singur interviu în România, care a fost difuzat de Smooth Radio pe 31 martie 2013 şi pe care îl veţi putea citi în paginile revistei Dilema veche de joia aceasta.
10 motive ca să l vedeţi pe Avishai Cohen în concert jpeg
10 motive ca să-l vedeţi pe Avishai Cohen în concert
Joi, 25 aprilie, de la ora 19.00, bucureştenii se vor împărţi în trei categorii: cei care merg la Mark Knopfler, cei care se duc la Avishai Cohen şi cei care ies la terasă/aleg Cineclubul Film Menu/rămîn pe dinafară. Dacă încă nu ştiţi din care categorie să faceţi parte, avem noi 10 motive pro-Avishai.
Seminar cu Marius Chivu jpeg
Seminar cu Marius Chivu
La Seminarul DoR de miercuri, 24 aprilie, e rîndul lui Marius Chivu împărtăşească din învăţăturile lui despre scriitura de călătorie şi despre meşteşugul poveştilor.
Salò o le 120 giornate di Sodoma jpeg
Salò o le 120 giornate di Sodoma
Filmul „Salò, sau cele 120 de zile ale Sodomei” (1975), realizat de Pier Paolo Pasolini, rulează joi 25 aprilie 2013 de la orele 19.00 în sala de cinema a UNATC, în cadrul Cineclubului Film Menu. Discuţia ulterioară proiecţiei va fi moderată de Raluca Durbacă şi Andrei Luca.
Poveştile pierdute ale oului roşu jpeg
Poveştile pierdute ale oului roşu
„Legendele de întemeiere” ale oului de Paşti sînt multe şi variate. Trei dintre ele o au în centru pe Maica Domnului. Potrivit celei dintîi, Maria era urmărită de iudei şi, pentru a le distrage atenţia, vopseşte nişte ouă şi le aruncă peste umăr. Într-o altă variantă, urmăritorii aruncă cu pietre înspre ea, dar pietrele se transformă, în zbor, în ouă roşii. Cea mai cunoscută legendă ne spune că Maria Magdalena sau Fecioara Maria aduce pe Golgota un coş cu ouă cu care încearcă să îi îmbuneze pe s
Logica rafinată a tradiţiilor spirituale jpeg
Logica rafinată a tradiţiilor spirituale
Nimeni nu e obligat să dea năvală nici la post, nici la mîncare sau că ciorba de lobodă poate fi sorbită cu tot atîta lăcomie precum borşul de miel dres cu smîntînă multă. Ceea ce importă pînă la urmă este intenţia de a intra în metabolismul sărbătorii, este o minimă atenţie faţă de sensurile ei. Bucuria Învierii, eficacitatea ei covîrşesc oricum, cu anvergura lor trans-lumească, toate meritele şi pregătirile pe care, în finitudinea noastră, le-am putea achiziţiona. O spune Cuvîntul pascal al Sf
De ce scade politeţea în sondaje? jpeg
De ce scade politeţea în sondaje?
Politeţea e împinsă la margine, ridiculizată şi compromisă ca o redingotă veche, mîncată de molii, sau ca partidele istorice care, în viziunea unora, şi-au trăit traiul şi-au mîncat mălaiul. Să fie principalul duşman al politeţii libertatea?
Îi cunoaşteţi? Myung Whun Chung, Jan Lisiecki, Julia Fischer jpeg
Îi cunoaşteţi? Myung-Whun Chung, Jan Lisiecki, Julia Fischer
Poate pentru mulţi dintre noi, aceste nume sînt necunoscute. Însă este important să le cunoaştem, pentru că, fără a avea reperele adevăratelor valori, aşa cum este standardul actual la nivel internaţional, este greu să facem judecăţi de valoare, aici, în România.
Asociaţia „Oameni cu dileme” jpeg
Asociaţia „Oameni cu dileme”
Unii spun că Dilema veche este „un brand puternic” şi cool pentru tînăra generaţie. Cititorii noştri fideli spun că Dilema a creat un spirit. Noi credem, înainte de toate, că am creat o echipă şi un stil în presa românească. Pentru a duce mai departe toate acestea, în vremuri de criză şi de restricţii, am găsit o formulă prin care să putem face mai mult decît pînă acum: am înfiinţat o organizaţie non-profit. Şi – ca să fie limpede pentru toată lumea – i-am spus Asociaţia „Oameni cu dileme”.
Securitatea «noastră»? jpeg
Un sărac poate ascunde un altul
Nemţii ar fi "cei mai săraci din Europa", potrivit unui studiu BCE.
Lansarea cărții „Umbre pe ecranul tranziţiei“ de Cezar Paul Bădescu jpeg
Lansarea cărții „Umbre pe ecranul tranziţiei“ de Cezar Paul-Bădescu
Lansarea cărții „Umbre pe ecranul tranziţiei“ de Cezar Paul-Bădescu va avea loc luni, 22 aprilie, ora 19.00, la Librăria Humanitas Kretzulescu.
Trilogia lui Fritz Lang despre doctorul Mabuse jpeg
Trilogia lui Fritz Lang despre doctorul Mabuse
Trilogia doctorului Mabuse (1922-1960), realizată de Fritz Lang, rulează duminică 21 aprilie 2013 în sala de cinema a UNATC, în cadrul Cineclubului Film Menu Extended, dedicat proiecţiei unor filme mai lungi de 150 de minute. Discuţia ulterioară proiecţiei va fi moderată de Irina Trocan şi de Răzvan Dutchevici.
Insinuare pe lîngă o fiinţă ciudată jpeg
Insinuare pe lîngă o fiinţă ciudată
eram detaşată, ca un obiect sexual ce imploda
Cele mai frumoase povestiri din Biblie  Primul legămînt jpeg
Cele mai frumoase povestiri din Biblie. Primul legămînt
Marţi, 23 aprilie, ora 19.00 va avea loc lansarea cărţii Cele mai frumoase povestiri din Biblie. Primul legămînt. Volumul, apărut la editura Humanitas, conţine povestiri din Vechiul Testament, cărora istoria, arta şi literatura le-au dat în timp putere de mit.
Mika Häkkinen, ambasadorul global Johnnie Walker vine la București jpeg
Mika Häkkinen, ambasadorul global Johnnie Walker vine la București
Mika Häkkinen, ambasadorul global Johnnie Walker pentru promovarea consumului responsabil de alcool, vine pentru prima dată la București pe data de 5 iunie pentru a transmite consumatorilor mesajul “Nu te urca la volan sub influența alcoolului”.
Londra   Bucureşti  Filmul unor neînţelegeri jpeg
Londra - Bucureşti. Filmul unor neînţelegeri
Dosarul de săptămîna aceasta al Dilemei vechi, dedicat simbolic personalităţii lui Margaret Thatcher, se ocupă de relaţia dintre Marea Britanie şi UE, Londra şi Bucureşti. Dosarul cuprinde, printre altele, şi un interviu cu David Lidington, ministrul britanic pentru Europa.
Satyricon   Federico Fellini jpeg
Satyricon - Federico Fellini
Filmul „Satyricon” (1969, regie Federico Fellini) rulează vineri 19 aprilie 2013 de la orele 22.00 în sala de cinema a UNATC, în cadrul Cineclubului Midnight Session. Discuţia ulterioară proiecţiei va fi moderată de Doru Niţescu şi de Andrei Rus.
Un tablou: profitoarea încercănată, „stafia” de la CNA şi jurnalistul furios jpeg
Un tablou: profitoarea încercănată, „stafia” de la CNA şi jurnalistul furios
Avem, mai întîi, o doamnă învăţătoare din Caracal, care a devenit celebră acum cîţiva ani printr-o grevă a foamei de 70 de zile. O cheamă Cristiana Anghel. În 2010, o vedeam încercănată, pe patul spitalului, cum lupta pentru drepturile cadrelor didactice, cărora Guvernul Boc le tăiase salariile.
Discuri și recorduri jpeg
Discuri și recorduri
Ludovico Einaudi, Miloš Karadaglić, Julia Lezhneva – trei nume aparent fără nici o legătură (și nici nu știu cît de cunoscute în România), și trei artiști din muzica clasică ce scriu sau vor scrie recorduri.
Two Lane Blacktop jpeg
Two-Lane Blacktop
Lansarea numărului al 18-lea al revistei FILM MENU  va coincide cu proiecţia în sala de cinema a UNATC, de la orele 19.00, a filmului „Two-Lane Blacktop” (Statele Unite ale Americii 1971, subtitluri engleză), în regia lui Monte Hellman, în cadrul Cineclubului Film Menu, dar şi cu un Party organizat în Club Modern.
Eradicarea instinctului plăcerii jpeg
Eradicarea instinctului plăcerii
Portretul unei zile banale de iarnă din viaţa unei neveste în comunismul anilor `80 era cam acesta:
A doua ediţie a Galei Industriei de Carte din România jpeg
A doua ediţie a Galei Industriei de Carte din România
„Bun de Tipar. Gala Industriei de Carte din România” îşi propune să marcheze reuşitele anuale ale industriei editoriale autohtone, scopul evenimentului fiind acela de a atrage atenţia publicului asupra celor mai bune produse editoriale româneşti.
Cum ne mai jucăm jpeg
Cum ne mai jucăm
Dilema veche de săptămîna aceasta încearcă să afle dacă ne jucăm altfel, copii şi adulţi, şi de ce: "Care sînt formele și funcțiile ludicului în acest moment? De-a ce se mai joacă copiii și care mai sînt jocurile adulților? Le controlăm sau sîntem dependenți de ele?"
Olimpicii jpeg
Olimpicii
În vreme ce noi ne vedem de ale noastre, olimpicii români la ştiinţe exacte se concentrează pe studiu, pregătindu-se intens pentru Olimpiadele Internaţionale din iulie-august 2013. În perioada 1-5 aprilie 2013, au avut loc Olimpiadele Naţionale de Matematică (Braşov), Fizică (Satu Mare) şi Informatică (Timişoara). Din cei peste 1400 de elevi participanţi doar cîte 20 vor face parte din lotul extins al României, urmînd ca în luna mai să fie selectaţi, dintre aceştia, patru-şase elevi care vor rep
Am întîlnit germani fericiţi (dar nu ştiu dacă toţi erau nemţi!) jpeg
O propunere de fracturare a Facultăţii de Istorie
Obligat de evenimente, întrerup povestea despre Salonul de carte de la Paris – şi despre polemicile de acolo – pentru a reveni în plin centrul Bucureştiului, unde par a se iţi scînteile unui viitor scandal. Ceva se întîmplă azi printre istoricii români. Un vînt de dihonie bate – de parcă am alerga cu toţii pe acelaşi culoar.
Straw Dogs jpeg
Straw Dogs
Filmul „Straw Dogs” (1972), realizat de Sam Peckinpah, rulează joi 11 aprilie 2013 de la orele 19.00 în sala de cinema a UNATC, în cadrul Cineclubului Film Menu. Discuţia ulterioară proiecţiei va fi moderată de Andreea Mihalcea şi de Andrei Rus.
De Paşti, femeia se cere bătută jpeg
Vedem hoția și haosul, dar închidem ochii la cauzele lor
Impresionant și deprimant reportajul de la ”România, te iubesc”, de duminica trecută! În grupajul intitulat ”România, țara risipei”, am putut vedea tot felul de construcții aberante, făcute din bani publici, în sate altfel cu ulițele desfundate și fără canalizare.
Republica magistraţilor a eşuat   facem alta sau o spălăm pe asta?  jpeg
Republica magistraţilor a eşuat - facem alta sau o spălăm pe asta?
Magistraţii. Sînt independenţi. Prea independenţi. Şi-au cîştigat înainte de 2004 independenţa faţă de guvern. Ce au făcut cu ea? Au făcut-o praf.
"Îmi place să cred că nu ne vom mai întoarce în anul 2000" jpeg
"Îmi place să cred că nu ne vom mai întoarce în anul 2000"
Dilema a făcut, în urmă cu zece ani, un număr despre corupţie. Era un număr foarte pesimist, vorbeam mai degrabă despre ce ar trebui să facem, iar toate aceste discuţii şi controverse pe care le avem astăzi nu erau atunci, pentru că nu aveam despre ce să vorbim, nu aveam cazurile pe masă. Dumneavoastră ce făceaţi acum zece ani, ţineţi minte?
Justiţia e pentru oameni, nu pentru dosare jpeg
Justiţia e pentru oameni, nu pentru dosare
Ideea de a o invita pe doamna Monica Macovei la un dialog a fost acceptată de membrii redacţiei în unanimitate (nu ni se întîmplă prea des - de-aia sîntem dilematici), predominînd probabil senzaţia că actualul ministru al Justiţiei aparţine mai curînd spiritului revistei noastre decît Guvernului. Nu ne-am aşteptat la cine ştie ce revelaţii, indiscreţii, revolte înăbuşite. Am vrut o conversaţie detensionată, pe acele probleme care introduc cele mai ireductibile dezbateri în viaţa publică româneas
O lume transparentă jpeg
O lume transparentă
OK, Orwell (1984) e peste tot. Dar ştiţi care-i surpriza? Că poate fi fun!
Spectacol ratat jpeg
Spectacol ratat
"Să fie raţă? - Mă-sa găină! Să fie găină? - Botul lătăreţ".
Tonul vocii jpeg
Tonul vocii
Familiile sînt ultimele locuri în care oamenii se mai ciocnesc de oameni.
"În căutarea fericirii"   o conferinţă a lui Andrei Pleşu jpeg
"În căutarea fericirii" - o conferinţă a lui Andrei Pleşu
"Prefer fericirile calme, iradiante, fără spectacol prea mare", a spus Andrei Pleşu joi, 4 aprilie 2013, în cadrul primului eveniment din seria „Dialoguri necesare”, intitulat „În căutarea fericirii” şi organizat de revista Cariere la JW Marriott Bucharest Grand Hotel .