Salonul cărţii parizian şi drogaţii Occidentului (şi ai noştri)

24 aprilie 2013
Am întîlnit germani fericiţi (dar nu ştiu dacă toţi erau nemţi!) jpeg

În anii preadolescenţei mele – începutul anilor '80 –, una dintre temele recurente ale propagandei oficiale (atîta cîtă ajungea ea la un puştan) era că în Occident sînt droguri şi drogaţi, pe cînd, vezi bine, în România nu erau. Ca unul care citeam revista Lumea – azi, ca abonat la The Economist, încă aş spune că era o revistă bună a acelor ani – şi ca unul care privea arar la TV (mai mult pe TV Belgrad), ideea că libertatea din Vest presupune şi dreptul de a fi mai mult sau mai puţin năuc de droguri mi s-a părut, de timpuriu, ca fiind subînţeleasă.

Au venit apoi primii ani ’90 în România. Chiar vreţi să vă aduc aminte?! Au fost anii paradisului aurolacilor de la noi. Uneori obişnuiam să iau un tren de dimineaţă spre părinţi, din Gara de Nord a Bucureştiului - iar aurolacii erau efectiv peste tot prin gară, în toate colţurile şi pe toate banchetele de lemn. Fie dormeau încolăciţi pe te miri unde, fie bălăngăneau ameţiţi pe culoarele caselor de bilete. Nu, nu miroseau a apă de toaletă Héritage de Guerlain – ci puţeau groaznic, cum n-am curaj să vă spun. Libertatea a adus multe în România: libertatea cuvîntului, pluripartidism... şi auroloac cît încape.

Iată-mă-s acum, vă spuneam, încă o dată la Paris – sîntem la sfîrşit de martie anul curent, iar România e invitată de onoare la Salon du livre. Bat oraşul alături de actorul Dorel Vişan; după miroznă, dînsul poartă apa Fahrenheit a casei Dior; ca să nu mă las mai prejos, eu port Azzaro Pour Homme. Unii dintre dvs. vor spune: da’ de ce aceste detalii snoabe, musiu? Iar eu voi răspunde: tocmai pentru că sîntem la Paris, trebuie să ne onorăm cum se cuvine parfumurile – dacă nu aici, atunci unde?!

Într-o seară, mergem la un restaurant relativ vestit. Băiatul mai mare al dlui Vişan este căsătorit cu o franţuzoaică – simpatică şi empatică, ai zice că e ardeleancă sadea –, iar restaurantul cu pricina e faimos pentru fructele de mare pe care le oferă. Nu voi intra în detalii meschine – doar voi spune că nota de plată nu e mult peste cea a unui restaurant spălat din Bucureşti. Păpăm stridii şi scoici, ceva melci şi creveţi de calibre diferite, plus nişte sosuri care să le împingă pe gît. Bănuiţi, nici aceste de-ale gurii marine nu miros a Héritage de Guerlain. Plus un vin alb – sau două – care să le însoţească... e genul de mîncare care-ţi place cînd o înfuleci şi care-ţi aduce, a doua zi dimineaţa, o delicată aromă de azbest în gură... Dar, ce mai contează? Sîntem la Paris!

Cum fu la Salon du Livre (3) 

După escapada de la restaurant, merg cu maestrul Vişan spre hotelul nostru şi căutăm o staţie de autobuz, pe undeva pe lîngă Tour de Montparnasse – numai că, la acea oră a nopţii, autobuzul nu mai circulă. Pe undeva, sub noi, mai mişcă doar metroul (metroul parizian – cîţi români nu i-ar putea scrie ode!), doar că staţia este undeva în spate şi ne este lene să ne întoarcem. O luăm pe jos. La primul colţ, nişte aurolaci ai Franţei – bucurîndu-se, ca şi noi, de vremea în încălzire. Trebuie să fiu corect faţă de ei: nu-s drogaţi cu substanţe chimice, ci doar beţi cu vin ieftin. La al doilea colţ – aidoma. La al treilea colţ – aferim, alţii! Nu-s din specia celor din Gara de Nord ’92 – ci doar persoane fără cămin fix (aşa-i numesc francezii), cu obrajii îmbujoraţi de alcooluri la preţ redus. Da, au dreptate nutriţioniştii – alcoolul îngraşă! N-am prea văzut boschetari ai Franţei sfrijiţi – ei sînt mai degrabă buhăiţi la faţă şi la burtă, de la băutură. Nu-s violenţi, nu-s scandalagii – ci doar nişte oameni împăcaţi cu propria lor misère. Beţivii sînt la fel, în Est şi în Vest; doar că ce nu vezi la Paris – spre deosebire de Bucureşti – sînt cîinii vagabonzi. Flora umană seamănă mai mult decît fauna.

La ora la care scriu aceste rînduri, aflu că tocmai azi poliţia română a făcut o descindere în canalele aurolacilor din Bucureşti. Au trebuit 23 de ani pentru aşa ceva. Ce căuta poliţia pe acolo? Nişte opere de artă furate! Ah! – iată, deja e un bonus pentru homleşii români: se vede treaba că talentul lor de colecţionari dă clasă omologilor din Paris. Aud că liderul catacombiştilor români e poreclit Bruce Lee; are 39 de ani ca vîrstă, dintre care pe cei mai mulţi i-a petrecut prin labirintul canalelor – şi abia o parte dintre ei prin puşcărie. Dac-aş fi cinic, aş spune că boschetarii noştrii sînt mai pretenţioşi decît ai francezilor. Drogul chimic inhalat de ai noştri costă mai mult decît drogul cvasi-viticol dat pe gît de ai lor. Franţa – România: 0-1!

Da, ştiu: vă aşteptaţi să vă scriu mai mult despre Tîrgul de carte. Ce să vă spun? Că francezii citesc, inclusiv în metrou? Că ei cumpără mai multe cărţi decît românii? Merci, ştiaţi deja. Cu gîndul la Berlinul spre care mă îndrept – vă voi povesti săptămîna viitoare de ce –, închei cu gîndul că nici măcar catacombele şi misterele Parisului nu mai sînt azi ce erau altădată!

catre mine 50x70 preview jpg
Control N: Ateliere de autocunoaștere prin scris pentru liceeni
În perioada martie – mai 2023 atelierele își propun să abordeze într-o manieră originală trei forme de scriere.
cum alegi cele mai confortabile treninguri de fete pentru fiecare sezon jpg
Cum alegi cele mai confortabile treninguri de fete pentru fiecare sezon?
La școală, prin parc și la locul de joacă, treningul de fete este ținuta preferată ușor de adaptat la fiecare sezon.
specializare sau servicii complete cum alegi abordarea pentru service ul tau auto jpg
Specializare sau servicii complete: cum alegi abordarea pentru service-ul tău auto
Alegerea unei abordări pentru service-ul tău auto poate face diferența între succesul și eșecul afacerii.
vrei sa i surprinzi pe cei dragi du i intr o calatorie in alta tara jpg
Vrei să-i surprinzi pe cei dragi? Du-i într-o călătorie în altă țară
Visezi vreodată să-i duci pe cei dragi într-o călătorie într-o altă țară? Ei bine, acum este șansa ta!
Maia Morgenstern  1200x1200 png
Serile Enayati Medical City continuă cu a IV-a ediție
Serile Enayati Medical City continuă cu a IV-a ediție care va avea loc în 16 martie 2023, începînd cu ora 19.00, în București, în Orașul Medical.
Dilemaveche ro regalfermierul ro jpg
Protejarea serelor de îngheț este preocuparea principală a producătorilor de legume și flori
Serele de legume sînt una dintre cele mai bune modalități de a crește legume proaspete și sănătoase și de a controla condițiile de creștere.
IQOS x RDW Parte din Arte jpg
RE-CONNECT, a celebration of togetherness: Romanian Design Week și IQOS susțin creativitatea în cel mai important eveniment multidisciplinar din România
Creativitatea deschide mintea și imaginația. Ne conectează cu noi înșine și ne hrănește sentimentul de unitate.
Art Safari Constantin Brâncuși jpg
Art Safari îi prezintă pe cei 10 urmași ai lui Constantin Brâncuși
Art Safari anunță prima expoziție temporară a sezonului, în perioada 16 februarie-5 martie, cu ocazia Zilei Naționale Constantin Brâncuși.
Ioan T Morar Foto Digi24 640x404 jpg
Autodafé
Să arzi o carte înseamnă să nu înțelegi de unde vine
RS jpg
Ascunzătoarea
o curățam cu spirt și o dădeam cu parfum așezam piesele ei pe un covoraș
pexels pixabay 270637 jpg
Vrei să îți promovezi afacerea în mediul online? Optimizarea SEO este un pas esențial!
Prin urmare, SEO are ca scop îmbunătățirea poziționării naturale a unui site web în SERP (Search Engine Result Page), făcîndu-l mai vizibil în rîndul utilizatorilor de internet.
woman having painful stomach    Copy jpg
Durerile de stomac: cele mai frecvente afecțiuni care provoacă disconfort gastric
Nu neglijați durerile de stomac, pentru că acestea vă pot perturba activitatea de zi cu zi sau pot ascunde afecțiuni grave.
vitamina c jpg
3 ingrediente miraculoase pentru sănătatea și frumusețea pielii. Și nu numai...
Hrănirea și hidratarea corectă a pielii sînt gesturi esențiale pentru ca aceasta să aibă mereu un aspect sănătos și strălucitor.
protectieficat (2) jpg
În ce fel își pun amprenta asupra sănătății tale ospățurile de sărbători și ce te-ar putea ajuta să-ți recapeți starea de bine
În fiecare an, mesele de sărbători duc la o creștere a numărului de cazuri de anumite afecțiuni, riscurile mai mari fiind mai ales pentru persoanele a căror stare de sănătate este deja fragilă.
Key visual Tur public larg 28 ian jpeg
Open Hearts for Ukraine
Primul tur ghidat al monumentelor create de 24 de tineri refugiați din Ucraina în patru muzee din București
bo popescu4 jpg
de fiecare dată vine iarna
pentru că de fiecare dată vine iarna  cînd avem nevoie de emoții
curs de programare (1) jpg
Cel mai bun curs de programare NU e un curs. Obții primul job în 8 luni, garantat!
O ofertă de nerefuzat, pe care nu o vei mai întîlni în cazul niciunui alt curs de programare.
poster Spoken Word Sessions 15 01 png
SWORDS: Ronin Terente și Lena Chilari în dialog cu Cosmin Perța
Seria de evenimente SWORDS - Spoken Word Sessions continuă la început de an cu doi perfomeri din Republica Moldova.
blonde woman blogger is showing how make up use cosmetics jpg
La ce să fii atentă atunci cînd îți alegi produsele pentru machiaj
Produsele cosmetice au rol foarte important, pe lîngă faptul că ele ajută la conturarea trăsăturilor feței, ele ajută și la regenerarea pielii.
hanorace dama(1) jpg
Hanorace cu glugă fără fermoar pentru femei la modă
Se pare că a decide ce hanorace pentru femei ar trebui să fie în garderoba noastră pare ușor.
IMG 8731 1 jpg
Coșurile cadou, darurile care nu se demodează, indiferent de ocazie!
În primul rînd, coșurile cadou aduc nu unul, ci mai multe bucurii laolaltă. Cînd alegi un coș cadou, nu optezi pentru simple obiecte, ci oferi, de fapt, experiențe memorabile!
infinitul intr o trestie png
vizual toni grecu jpg
Serile Enayati Medical City, ediția a III-a: Terapia rîsului, discuție cu Sever Voinescu și Toni Grecu
Serile Enayati Medical City continuă în 7 decembrie 2022, începînd cu ora 19.00 în cadrul Enayati Medical City!
poster Tess Parks 3 12 jpg
Recomandări de week-end
Artista canadiană Tess Parks concertează în premieră la București.

Adevarul.ro

image
Vietnamezii din Timișoara, filmați când prind popândăi pentru a-i mânca. Animalele sunt protejate de lege VIDEO FOTO
Mai mulți cetățeni vietnamezi, care locuiesc în căminul fabricii Smithfield de pe strada Polonă din Timișoara, au fost filmați în timp ce săpau pe un câmp și prindeau popândăi.
image
Revelațiile unor unguri în România. „Până la urmă, m-am înșelat în privința Transilvaniei și a lor”
Zsolt și Daniel sunt doi tineri din Ungaria care au vizitat pe rând România și au vorbit despre surprizele pe care le-au avut în momentul în care au ajuns să cunoască români și chiar să-și facă prieteni.
image
Care sunt cele 3 zodii care mint fără nicio remuşcare
Din punct de vedere al horoscopului există zodii care sunt mai mult sau mai puţin predispuse a se regăsi pe lista mincinoşilor.

HIstoria.ro

image
Irina Bossy-Ghica: „Îmi consacru toate eforturile pentru a reconstrui ceea ce înaintașii mei au clădit”
Stră-strănepoata lui Ion Ghica și a lui Gheorghe Grigore Cantacuzino a plecat din România în liceu, în 1973, și s-a reîntors prima oară 17 ani mai târziu, după „Revoluția” pe care ține s-o scrie cu ghilimele.
image
Basarabia în anul 1917. Atunci când Unirea nu se întrevedea
Colapsul economic cauzat de starea de război, criza alimentară care a debutat în toamna anului 1916 și tensiunea politică crescândă au creat o situație explozivă în Imperiul Rus, care a culminat cu răsturnarea autocrației țariste, în urma Revoluției ruse din februarie 1917.
image
Populația Bucovinei în perioada stăpânirii austriece
În perioada stăpânirii austriece s-au modificat substanțial atât structura etnică, cât și cea confesională a populației din Bucovina, iar efectul cel mai nefast a fost asupra populației românești.