Discuri și recorduri

16 aprilie 2013
Discuri și recorduri jpeg

Ludovico Einaudi, Miloš Karadaglić, Julia Lezhneva – trei nume aparent fără nici o legătură (și nici nu știu cît de cunoscute în România), și trei artiști din muzica clasică ce scriu sau vor scrie recorduri.

Ludovico Einaudi și In a time lapse

Este unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați compozitori de muzică clasică contemporană la nivel global. S-a născut în Italia, în urmă cu 57 de ani, iar bunicul lui a fost președintele Italiei între 1948 și 1955. A studiat la Conservatorul „Giuseppe Verdi“ din Milano, cu unul dintre cei mai respectați compozitori italieni ai secolului XX – Luciano Berio. Este în același timp pianist și compozitor, iar discurile lui se bucură de un succes remarcabil, deși ceea ce scrie el este, fără dubiu, muzică clasică. Se numește Ludovico Einaudi.

Din păcate, cunosc renumele nu prea fericit de care se bucură în general compozitorii de muzică clasică contemporană. (De fapt, știți să numiți vreunul?) Așa că povestea de succes al lui Ludovico Einaudi poate părea cel puțin bizară în acest context. Însă Ludovico Einaudi își merită faima și fanii, pentru că muzica lui are toate ingredientele de care are nevoie pentru a vorbi omului contemporan de astăzi, acelui om care încă mai caută, într-o muzică sau într-o carte bună, un refugiu în fața vieții stresante și, uneori, dezamăgitoare.

Așa este și cel mai nou album al lui Ludovico Einaudi –

(apărut pe 21 ianuarie 2013 și disponibil acum și în România la magazinele de specialitate, cum ar fi Librăriile Humanitas, sau pe site-ul

): lucrări pentru pian și orchestră, într-un stil specific lui Ludovico Einaudi – consonant și totuși contemporan – o muzică de savurat atunci cînd vrei să te desprinzi de realitate.

Discul va fi difuzat și de Radio România Muzical în 13 mai, de la ora 20,00.

O chitară Latino gold

Nu știu dacă vreunul dintre instrumentele din muzica clasică se bucură de o mai mare prețuire în rîndul publicului de astăzi decît chitara clasică. Cui nu-i place chitara clasică? Și dacă mai adăugăm și un repertoriu sud-american și un tînăr chitarist de 30 ani care arată ca un model – atunci avem rețeta perfectă a unui album de succes.

– ultimul album al chitaristului muntenegrean Miloš Karadaglić, unul dintre artiștii ce constituie subiect de promovare globală al concernului Universal Music, este un asemenea disc.

este continuarea albumului

, care a cucerit premiile Classical Brit și Echo anul trecut, iar în prezent este cel mai bine vîndut disc de muzică clasică din Marea Britanie.

Ce putem asculta pe acest album? Astor Piazzolla, Heitor Villa-Lobos, Carlos Gardel, Leo Brouwer, Agustín Barrios-Mangoré, printre alții – adică crème de la crème a componisticii sud-americane. Iar printre piese se regăsesc hituri precum „Girl from Ipanema“ sau aria din „Bachianas brasileiras nr. 5“. Cîteva piese sînt înregistrate în compania unei orchestre europene, iar aria lui Heitor Villa-Lobos o are în prim-plan pe o soprană în ascensiune: austriaca Anna Prohaska.

Dincolo de toate cele spuse deja, ceea ce face acest disc valoros este calitatea excepțională a interpretării lui Miloš Karadaglić, pentru că nu greșesc dacă afirm că el este probabil cel mai bun chitarist al timpurilor noastre: o tehnică impecabilă, o muzicalitate și o inteligență ieșite din comun. Altfel nu ar fi putut convinge un tînăr muntenegrean o mare casă de discuri să-l promoveze. Iar cînd marketingul și artistul de top se întîlnesc, rezultatul este ceva precum albumul

, pe care-l puteți găsi și în România, în magazine sau pe

. Discul poate fi ascultat în data de 8 mai, ora 17,30, la Radio România Muzical.

O voce de înger – soprana Julia Lezhneva

Tot numai calitatea artistică excepțională i-a putut determina pe reprezentanții casei de discuri Decca să lucreze cu tînăra soprană rusă, de doar 23 ani, despre care pînă mai ieri nimeni nu știa nimic. Julia Lezhneva a fost, însă, remarcată de o altă celebră soprană, Kiri Te Kanawa, care a invitat-o să cînte în 2010 la gala Classical Brit Awards. A fost rampa de lansare pentru Julia Lezhneva, posesoarea unei voci excepționale – o soprană de coloratură, cu un timbru mai întunecat.

Primul disc înregistrat de Julia Lezhneva pentru casa Decca a fost lansat pe 11 martie 2013 și cuprinde lucrări religioase semnate de Vivaldi, Porpora (un motet înregistrat în premieră mondială), Handel și Mozart, album intitulat

, potrivit pentru audiție în preajma sărbătorilor pascale – perioadă pe care o parcurgem și noi.

Ar mai fi de spus că discul este înregistrat alături de un celebru ansamblu, specializat în muzica veche – Il Giardino Armonico, dirijat de Giovanni Antonini, ansamblu care va putea fi ascultat și la București, în septembrie 2013, cu ocazia Festivalului Internațional „George Enescu“.

Se poate observa că marile case de discuri mizează în proporție destul de mare pe numele de artiști tineri, pe care-i lansează și îi promovează, și nu cred că Decca nu a avut fler cînd a ales-o pe Julia Lezhneva. Pentru că ea va fi, cu siguranță, una dintre marile stele ale muzicii vocale de mîine.

Discul

poate fi procurat și în România, în magazine sau pe www.getmusic.ro. A fost difuzat de Radio România Muzical chiar în 11 martie 2013 – data lansării oficiale – și poate fi reascultat și votat pe pagina campaniei „Votează discul de muzică clasică al anului 2013” de pe site-ul

.

catre mine 50x70 preview jpg
Control N: Ateliere de autocunoaștere prin scris pentru liceeni
În perioada martie – mai 2023 atelierele își propun să abordeze într-o manieră originală trei forme de scriere.
cum alegi cele mai confortabile treninguri de fete pentru fiecare sezon jpg
Cum alegi cele mai confortabile treninguri de fete pentru fiecare sezon?
La școală, prin parc și la locul de joacă, treningul de fete este ținuta preferată ușor de adaptat la fiecare sezon.
specializare sau servicii complete cum alegi abordarea pentru service ul tau auto jpg
Specializare sau servicii complete: cum alegi abordarea pentru service-ul tău auto
Alegerea unei abordări pentru service-ul tău auto poate face diferența între succesul și eșecul afacerii.
vrei sa i surprinzi pe cei dragi du i intr o calatorie in alta tara jpg
Vrei să-i surprinzi pe cei dragi? Du-i într-o călătorie în altă țară
Visezi vreodată să-i duci pe cei dragi într-o călătorie într-o altă țară? Ei bine, acum este șansa ta!
Maia Morgenstern  1200x1200 png
Serile Enayati Medical City continuă cu a IV-a ediție
Serile Enayati Medical City continuă cu a IV-a ediție care va avea loc în 16 martie 2023, începînd cu ora 19.00, în București, în Orașul Medical.
Dilemaveche ro regalfermierul ro jpg
Protejarea serelor de îngheț este preocuparea principală a producătorilor de legume și flori
Serele de legume sînt una dintre cele mai bune modalități de a crește legume proaspete și sănătoase și de a controla condițiile de creștere.
IQOS x RDW Parte din Arte jpg
RE-CONNECT, a celebration of togetherness: Romanian Design Week și IQOS susțin creativitatea în cel mai important eveniment multidisciplinar din România
Creativitatea deschide mintea și imaginația. Ne conectează cu noi înșine și ne hrănește sentimentul de unitate.
Art Safari Constantin Brâncuși jpg
Art Safari îi prezintă pe cei 10 urmași ai lui Constantin Brâncuși
Art Safari anunță prima expoziție temporară a sezonului, în perioada 16 februarie-5 martie, cu ocazia Zilei Naționale Constantin Brâncuși.
Ioan T Morar Foto Digi24 640x404 jpg
Autodafé
Să arzi o carte înseamnă să nu înțelegi de unde vine
RS jpg
Ascunzătoarea
o curățam cu spirt și o dădeam cu parfum așezam piesele ei pe un covoraș
pexels pixabay 270637 jpg
Vrei să îți promovezi afacerea în mediul online? Optimizarea SEO este un pas esențial!
Prin urmare, SEO are ca scop îmbunătățirea poziționării naturale a unui site web în SERP (Search Engine Result Page), făcîndu-l mai vizibil în rîndul utilizatorilor de internet.
woman having painful stomach    Copy jpg
Durerile de stomac: cele mai frecvente afecțiuni care provoacă disconfort gastric
Nu neglijați durerile de stomac, pentru că acestea vă pot perturba activitatea de zi cu zi sau pot ascunde afecțiuni grave.
vitamina c jpg
3 ingrediente miraculoase pentru sănătatea și frumusețea pielii. Și nu numai...
Hrănirea și hidratarea corectă a pielii sînt gesturi esențiale pentru ca aceasta să aibă mereu un aspect sănătos și strălucitor.
protectieficat (2) jpg
În ce fel își pun amprenta asupra sănătății tale ospățurile de sărbători și ce te-ar putea ajuta să-ți recapeți starea de bine
În fiecare an, mesele de sărbători duc la o creștere a numărului de cazuri de anumite afecțiuni, riscurile mai mari fiind mai ales pentru persoanele a căror stare de sănătate este deja fragilă.
Key visual Tur public larg 28 ian jpeg
Open Hearts for Ukraine
Primul tur ghidat al monumentelor create de 24 de tineri refugiați din Ucraina în patru muzee din București
bo popescu4 jpg
de fiecare dată vine iarna
pentru că de fiecare dată vine iarna  cînd avem nevoie de emoții
curs de programare (1) jpg
Cel mai bun curs de programare NU e un curs. Obții primul job în 8 luni, garantat!
O ofertă de nerefuzat, pe care nu o vei mai întîlni în cazul niciunui alt curs de programare.
poster Spoken Word Sessions 15 01 png
SWORDS: Ronin Terente și Lena Chilari în dialog cu Cosmin Perța
Seria de evenimente SWORDS - Spoken Word Sessions continuă la început de an cu doi perfomeri din Republica Moldova.
blonde woman blogger is showing how make up use cosmetics jpg
La ce să fii atentă atunci cînd îți alegi produsele pentru machiaj
Produsele cosmetice au rol foarte important, pe lîngă faptul că ele ajută la conturarea trăsăturilor feței, ele ajută și la regenerarea pielii.
hanorace dama(1) jpg
Hanorace cu glugă fără fermoar pentru femei la modă
Se pare că a decide ce hanorace pentru femei ar trebui să fie în garderoba noastră pare ușor.
IMG 8731 1 jpg
Coșurile cadou, darurile care nu se demodează, indiferent de ocazie!
În primul rînd, coșurile cadou aduc nu unul, ci mai multe bucurii laolaltă. Cînd alegi un coș cadou, nu optezi pentru simple obiecte, ci oferi, de fapt, experiențe memorabile!
infinitul intr o trestie png
vizual toni grecu jpg
Serile Enayati Medical City, ediția a III-a: Terapia rîsului, discuție cu Sever Voinescu și Toni Grecu
Serile Enayati Medical City continuă în 7 decembrie 2022, începînd cu ora 19.00 în cadrul Enayati Medical City!
poster Tess Parks 3 12 jpg
Recomandări de week-end
Artista canadiană Tess Parks concertează în premieră la București.

Adevarul.ro

image
Mituri despre nutriție, dărâmate de un specialist. Carnea nu face rău, pâinea nu îngrașă. Singurele alimente hipercalorice
Carnea nu ne face rău, la fel cum pâinea nu ne îngrașă. Măsura este însă totul, iar alimentele, oricât de sănătoase, nu pot face, singure, minuni în viața noastră, spune medicul nutriționist Laura Ene.
image
A murit tânărul aflat în comă de două luni de la o durere de măsea
Ionuț Marian Călărău, care a stat în comă aproape două luni după ce a ajuns la spital cu o durere de măsea, a murit în spital. Anunțul a fost făcut pe rețelele sociale de familie și prieteni.
image
Fetiță de 11 ani, filmată în timp ce întreținea relații sexuale cu un elev de liceu. Imaginile au ajuns la colegi
O minoră de 11 ani, elevă în clasa a V-a la o școală din Cluj, a fost filmată în timp ce întreținea relații sexuale cu un elev de liceu. Filmările realizate în vacanța școlară au fost distribuite colegilor.

HIstoria.ro

image
Populația Bucovinei în perioada stăpânirii austriece
În perioada stăpânirii austriece s-au modificat substanțial atât structura etnică, cât și cea confesională a populației din Bucovina, iar efectul cel mai nefast a fost asupra populației românești.
image
Cauza morții lui Ludwig van Beethoven, dezvăluită de un studiu ADN / VIDEO
Examinarea unor mostre de ADN, extrase din câteva șuvițe de păr ale lui Ludwig van Beethoven, a dezvăluit cauza morții legendarului compozitor german.
image
Aventurile lui Landolfo Rufolo, un bancher medieval imaginat de Boccaccio
Deşi Landolfo este un personaj fictiv, numele familiei este cât se poate de real, Rufolo fiind, pe la 1280, una dintre cele mai bogate familii din sudul Italiei.