Bezna de la ”Nocturne”

24 aprilie 2013
De Paşti, femeia se cere bătută jpeg

Unii ar spune că invitarea lui Mihai Gâdea în emisiunea ”Nocturne” nu ar trebui să surprindă pe nimeni, după ce pe-acolo trecuse cu vreo două săptămîni în urmă Marius Tucă și după ce, cu cîteva zile înainte, TVR 1 ne oferea un interviu amplu cu Dan Voiculescu. Cîrcotașii ar putea vedea în această serie o dovadă a încolonării TVR în urma trustului Intact.

Pentru mine însă, prezența în emisiune a lui Mihai Gâdea alături de Marina Constantinescu are o altă semnificație. Rostul acestei alăturări a fost, cu siguranță, pentru a ne arăta tuturor că ei se aseamănă de fapt foarte mult.

Atunci cînd nu e lătrător și nu are de desființat vreun personaj care l-a deranjat pe patronul său, Mihai Gâdea e prolix. L-am văzut astfel cînd a avut în studiou invitați ca Pascal Bruckner sau diverși artiști și, în general, cînd ia interviuri unor oameni la beregata cărora nu trebuie să sară. Atunci, Gâdea bîjbîie, e anacolutic și pare că nu și-a făcut deloc lecția.

Aceeași impresie a lăsat și emisiunea Marinei Constantinescu – de improvizație nereușită, în lipsa oricărei pregătiri. 

”Încercăm să radiografiem puterea verbului. Mă interesează în ce măsură degradarea verbului în societatea în care trăim implică o degradare a verbului în ceea ce scriem, în ceea ce spunem la radio sau la televiziune. În ce măsură societatea noastră e într-un picaj și mai există o șansă, și mai există șanse să mergem frumos și luminos mai departe.” a spus Marina Constantinescu la începutul emisiunii. N-a fost deloc despre așa ceva. Am putut vedea două monologuri, în care gazda se bătea cu pumnul în piept cum a luptat ea pe baricade înainte de 89 și la începutul anilor 90, împotriva lui Iliescu, iar invitatul – cum este el campionul luptei împotriva Puterii de astăzi, adică a lui Băsescu, desigur. ”Am criticat derapaje majore”, spunea Gâdea. ”Eu am un trecut aventuros în luptele pentru democrație, încă dinainte de 89”, zicea la rîndul ei Marina Constantinescu. ”Am fost întotdeauna preocupat de libertățile individuale și colective”, adăuga directorul Antenei 3. ”Am trăit cenzura chiar și pe propria piele, în care manifestam într-o universitate înghețată împotriva ridicării dreptului la semnătură al Anei Blandiana și al lui Mircea Dinescu”, se fălea Marina Constantinescu. Și așa mai departe.

De fapt, Marina Constantinescu nu punea întrebări, ci avea intervenții. Discursuri dezlînate, în care bătea cîmpii, trecînd de la una la alta, de fapt de la o banalitate la alta, dar totul făcut cu un aer sfătos, cu pauze pline de înțeles și oftaturi. Este exact stilul lui Mihai Gâdea, atunci cînd vrea să pară inteligent și cult.

Iată doar o mostră din această emisiune: finalul unui lung și incoerent monolog al Marinei Constatinescu, încheiat cu plecăciuni reciproce.

Marina Constantinescu: În 1990, mi s-a părut că eram deși extrem de intoleranți față de Iliescu, față de limbajul lui, față de puterea lui. Față de intelectualii care erau în jurul lui Ion Iliescu făceam un pas înapoi. Atunci a fost și Cărtărescu, și Eugen Simion, și Breban, și Buzura. Dar cumva mi s-a părut că, așa cum Adam Michnik va rămîne un rebel pînă la capăt, indiferent ce se va întîmpla, așa cum probabil că una din cărțile fundamentale o să rămînă «Toba de tinichea» a lui Günter Grass, deși lui Günter Grass i s-au adus după cum știi mari acuze că la o vîrsta fragedă a fost fidel trupelor SS. Cred că trebuie să avem puterea să fim mai relativi față de o putere și față de capricioșii oameni de cultură care au altfel de umori decît noi. Este singurul amendament pe care l-am făcut, pentru că tu ai deschis discuția despre pluralitate.

Mihai Gâdea: A fost un reproș pe care mi l-ai făcut?

Marina Constantinescu: Doamne ferește! Dimpotrivă, cred că mi-era și foarte dor de Octavian Paler și cred că... cred că aș vrea să-mi spui cum ați ajuns împreună.

Mihai Gâdea: Ăsta este un lucru despre care-mi place să vorbesc.

Plecăciuni, după care se înfiripă desigur un mic cadril.

Cînd avea invitați valoroși, emisiunea ”Nocturne” era salvată de aceștia și de lucrurile cu miez pe care le spuneau ei. Acum, am putut vedea toată goliciunea. 

E simplu: două personaje sumare s-au întîlnit și au tras o beție. De cuvinte. Ei s-au simțit bine pe-ntuneric și se vor simți la fel de bine și în continuare, noi mai puțin.

man plugging charger into electric    Copy jpg
5 motive să alegi o mașină electrică sau hibrid
În 2022, autoturismele electrice sau hibrid sînt o alegere tot mai populară în rîndul cumpărătorilor auto.
74907741 afc99f4360 k jpg
Scrisoare deschisă Ministrului Educației
Asociația Profesorilor de Limba și Literatura Română Ioana Em. Petrescu (ANPRO) vă solicită atenția cu privire la următoarele sesizări și propuneri referitoare la Proiectul Legii Învățămîntului Preuniversitar „România educată”, aflat în dezbatere publică:
20220726 185215 jpg
Bătrînii
Text de Diana Popescu, jurnalist cultural, realizatoarea celui mai ascultat podcast cultural – Cronicari Digitali
20220728 210201 jpg
Integrarea la scoala jpg
Cum poți facilita integrarea copilului în sistemul de învățămînt
Atunci cînd copiii merg la creșă, grădiniță sau școală, activitățile de orientare îi ajută să se familiarizeze cu mediul nou în care își vor petrece o mare parte a zilei.
Palama lui Dumnezeu jpg
Poiana Omului
Text de Toader Păun, jurnalist, căutător de oameni, locuri și experiențe de milioane
G0122246 JPG
Drumul transformării
Text de Toader Păun, jurnalist, căutător de oameni, locuri și experiențe de milioane
Imagine dilemaveche ro jpg
Ce înseamnă expresia „Toate drumurile duc la Roma” și care sînt originile sale
Roma a fost mereu o destinație populară pentru producătorii de filme și jocuri video.
20220724 174033 jpg
Balauri mici, balauri mari, cale ferată fără șină și povestea celor două țări
Text de Alexandra Bumbăcaru, căutătoare de povești alături de Cronicari Digitali
20220722 180510 jpg
20220721 180351 jpg
Prezent în propria-ți viață
Text de Diana Popescu, jurnalist cultural, realizatoarea celui mai ascultat podcast cultural – Cronicari Digitali
Resita vedere de sus jpg
Cea mai bună dilemă în gama RE
Text de Silvia Teodorescu, coordonator al campaniei Cronicari Digitali
20220719 160815 jpg
Piftii de iulie – jurnalul unui gurmand pe Via Transilvanica
Text de Cosmin Dragomir, jurnalist culinar și autor al cărții „Curatorul de Zacuscă”
20220720 185246 jpg
20220719 170725 jpg
„Rucsacul cu Povestiri de pe Via Transilvanica” concentrează cea mai complexă experiență turistică și culturală din România
Al doilea an de rezidență itinerantă de digital storytelling pune în valoare patrimoniul cultural de pe Via Transilvanica.
Aula magna cairoli jpg
Plagiatul la români: îngrijorări și propuneri
Scrisoare deschisă adresată universităților românești și Ministerului Educației
Rucsacul cu Povestiri de pe Via Transilvanica jpg
„Rucsacul cu Povestiri de pe Via Transilvanica” – Peste 1000 km din România autentică, parcurși în două săptămîni
„Rucsacul cu Povestiri de pe Via Transilvanica” scoate la lumină 50 de obiective de patrimoniu cultural, comunități etnice, antreprenoriate locale, gastronomie, natură, oameni-tezaur și localități uitate.
video poker sanse castig jpg
Are Video Pokerul cele mai bune şanse de cîştig?
În peisajul ofertelor de cazino îşi face apariţia un joc care cel mai adesea este trecut cu vederea de jucători, cel de Video Poker.
imagine (4) jpg
Teorii cu privire la serialul „Stranger Things”, ce ar putea fi confirmate în sezoanele viitoare
Sezonul cu numărul 4 a fost mult timp așteptat de fani, care deja se gîndesc acum la viitorul sezon.
chirilov cover jpg
Mihai Chirilov: „Un festival, dacă nu e construit în jurul comunității, e degeaba”
„Filmul de artă te forțează să devii inventiv în a găsi metode de expunere pentru a ajunge la cît mai mulți oameni.”
ILC jpg
Posteritatea Graziellei
În toți acești (mulți) ani în care l-am recitit, periodic, pe Caragiale, m-am întrebat nu o dată cum se face că opera sa a părut să accepte tot felul de interpretări, unele de-a dreptul stupide, reductive și, în fond, absurde.
jocuri noroc populare jpg
Care sînt cele mai populare jocuri de noroc din străinătate?
Oamenii din diferite țări de pe glob au preferințe specifice în materie de jocuri de noroc, modelate de culturi distincte.
boluri diversificare little prints jpg
Diversificarea, acum o joacă de copii – ce am învățat de la generațiile mai vechi de părinți
Din drag pentru copii, din nevoia de a oferi celor mici tot ce mai bun din tot ce mai bun, au apărut și branduri de lux, cu produse premium.
drujba jpg
Există modele de drujbă care să poată fi manevrate cu o singură mînă? Răspunsul specialiștilor!
Un model eficient de drujbă garantează o tăiere rapidă a elementelor de vegetație nedorite, precum și un confort sporit în utilizare.

Adevarul.ro

image
Vacanţe de coşmar pentru zeci de mii de turişti blocaţi într-o staţiune. O familie susţine că trebuie să dea 26.000 de dolari pentru o săptămână de cazare
Vacanţele în oraşul turistic Sanya de pe insula tropicală Hainan din China au devenit un coşmar în acest weekend pentru zeci de mii de turişti care au rămas blocaţi acolo brusc, după ce autorităţile chineze au impus lockdown din cauza a peste 1.200 de cazuri de Covid-19.
image
EXCLUSIV Bărbatul cu probleme psihice care şi-a măcelărit familia, în Argeş, nu mai fusese evaluat de o comisie din 2004
Bărbatul de 53 de ani din comuna argeşeană Bascov care a masacrat cinci membri ai familiei şi avea probleme psihice nu a mai fost evaluat de către o comisie de specialitate de acum 18 ani, legislaţia fiind una extrem de permisivă.
image
EXCLUSIV Autorul masacrului din Argeş suferă de schizofrenie. Psihiatrul său: „Avea relaţii strict cu familia“
Viorel L., bărbatul de 53 de ani din comuna argeşeană Bascov care şi-a masacrat familia, suferea de mai mult timp de schizofrenie şi urma un tratament medical. Bărbatul nu avea un loc de muncă şi stătea în majoritatea timpului în curtea casei, fiind o persoană izolată.

HIstoria.ro

image
Pacea de la București (10 august 1913): „Ne-am jucat de-a Congresul de la Viena”
O sursă interesantă despre evenimentele anilor 1912-1913 o reprezintă însemnările celor două personalități ale Partidului Conservator – Titu Maiorescu și Alexandru Marghiloman. Jurnalele celor doi sunt caracterizate de un veritabil sincron.
image
Armele dacilor: formidabile și letale
Dacii erau meșteșugari desăvârșiți în prelucrarea metalelor, armele făurite de fierarii daci fiind formidabile și letale. Ateliere de fierărie erau în toate așezările, multe făcând unelte agricole sau obiecte de uz casnic, dar un meșter priceput putea foarte ușor să facă și arme.
image
Războiul Troian, între mit și realitate. A existat cu adevărat?
Conform legendei, Troia a fost asediată timp de zece ani și apoi cucerită de grecii regelui Agamemnon. Motivul izbucnirii Războiului Troiei ar fi fost, conform „Iliadei”, răpirea Elenei, cunoscută drept frumoasa Elena, Elena din Argos sau Elena a Spartei, fata lui Zeus și a Ledei.