Cronica unui r─âzboi sublimat

Viorel MOŢOC
7 mai 2013
Cronica unui r─âzboi sublimat jpeg

(Apărut în Dilema veche, nr.348, 8-14 octombrie 1999)

├Än┼úelep┼úii fotbalului spun c─â un meci nu genereaz─â violen┼úa; un meci de fotbal ofer─â doar un cadru favorabil manifest─ârilor violente. Real─â - c├«teodat─â, simbolic─â - adeseori, violen┼úa "fotbalistic─â" apare mai ales atunci c├«nd "se declan┼čeaz─â elementele profund ├«nr─âd─âcinate, discriminatorii p├«n─â la extremism ale identit─â┼úii." Este o situa┼úie ├«n care "defularea ├«n mas─â ┼či posibilitatea de identificare s├«nt sporite de prezen┼úa manifest─â sau simbolic─â a unui adversar sau du┼čman". Asta n-o zic eu, din mintea mea de cronicar sportiv, ci o afirm─â reputa┼úii sociologi maghiari Miklos Hadas ┼či Viktor Kar├ídi (Fotbal ┼či identitate civic─â, ├«n Secolul 20, nr. 4-7/1998, trad. Maria Dinescu). ├Än ceea ce m─â prive┼čte, elimin├«nd din start riscurile unei analize aprofundate, voi ├«ncerca s─â fac cronica dublei man┼če Rom├ónia-Ungaria, partide de calificare pentru turneul final al Campionatului European de Fotbal. O poveste cu voievozi, martiri, fotbali┼čti, politicieni, gazetari, mul┼úime, popor. O poveste real─â ┼či simbolic─â despre identitate ┼či violen┼ú─â.

Preliminarii. Secolul IX (sf├«r┼čitul) - secolul X (├«nceputul): voievodatele din Transilvania, conduse de Gelu, Glad ┼či Menumorut, opun o d├«rz─â rezisten┼ú─â n─âv─âlitorilor maghiari, dar, dup─â lupte aprige, s├«nt nevoite s─â-┼či recunoasc─â ├«nfr├«ngerea. Secolele XI-XII: regii Ungariei Geza I, Ladislau I ┼či Coloman extind st─âp├«nirea coroanei ├«n Transilvania; timp de 800 de ani, ├«n forme diferite, Ardealul r─âm├«ne sub domina┼úie maghiar─â. P├«n─â ├«n 1918 c├«nd Transilvania revine la s├«nul patriei-mume, act istoric consfin┼úit pe plan interna┼úional prin Tratatul de la Trianon. ├Äncep├«nd cu acest moment, ├«ntre cele dou─â state na┼úionale - Rom├ónia ┼či Ungaria - se declan┼čeaz─â o frumoas─â lupt─â sportiv─â. De-a lungul a 50 de ani, cele dou─â ┼ú─âri disput─â 20 de meciuri, oficiale sau amicale, la nivel de echipe na┼úionale, olimpice sau de amatori. Palmares: 6 egaluri, 14 victorii ale Ungariei, nici o victorie a rom├ónilor. Este perioada ├«n care Ungaria ajunge de dou─â ori ├«n finala Cupei Mondiale (1938 ┼či 1954), ├«n timp ce Rom├ónia nu conteaz─â, practic, ca for┼ú─â a fotbalului european. Dar, ├«ncep├«nd cu a doua parte a anilor '80, raportul de for┼úe se inverseaz─â: fotbalul maghiar intr─â ├«ntr-o criz─â profund─â, ├«n timp ce Rom├ónia se calific─â ├«n repetate r├«nduri la turneele finale ale campionatelor mondiale ┼či europene. ├Än aceast─â epoc─â (1981-1998), Rom├ónia ┼či Ungaria nu mai disput─â nici o partid─â de fotbal inter-┼ú─âri. La preliminariile pentru Euro 2000 - de┼či diferen┼úa de calibru a celor dou─â loturi este evident─â pentru orice cunosc─âtor ├«ntr-ale fotbalului - miza simbolic─â devine extrem de important─â pentru ambii actori ai dublei confrunt─âri rom├óno-maghiare.

Filmul meciului. Repriza I. 14 octombrie 1998. Budapesta-N├ępstadion. La ├«nceperea partidei, imnul Rom├óniei este ├«nt├«mpinat cu huiduieli ┼či fluier─âturi unanime. O parte a galeriei, "nucleul dur", arboreaz─â ├«nsemne ┼či lozinci xenofobe, printre care se poate citi: "Bucure┼čtiul - sat unguresc". Dup─â ├«ncheierea meciului (scor: 1-1), grupuri de ultras maghiari ├«i fug─âresc ┼či molesteaz─â pe suporterii veni┼úi din Ardeal. Pentru violen┼úii huligani cu capul ras ┼či plin, eventual, doar cu idei de extrem─â-dreapt─â, ei da, victoria este cert─â: i-au b─âtut pe rom├óni, la modul real, ├«n afara stadionului, ├«n timp ce, simbolic, pe teren, Ungaria a reu┼čit s─â-┼či conserve invincibilitatea ├«n fa┼úa Rom├óniei. Cu acela┼či prilej ar mai fi de consemnat greu explicabila lips─â de reac┼úie a poli┼úiei budapestane, precum ┼či inflamatele interpel─âri cu iz na┼úionalist, ce au avut loc ulterior ├«n Parlamentul de la Bucure┼čti.

Repriza a II-a. ├Än Rom├ónia, meciul din 5 iunie 1999 este ├«nt├«mpinat cu o emo┼úie f─âr─â precedent. Hot─âr├«rea lui Hagi de a reveni la echipa na┼úional─â confer─â partidei un sens mitologic: eroul salvator s-a ├«ntors pentru a ap─âra, ├«nc─â o dat─â, cetatea noastr─â asediat─â. Federa┼úia repartizeaz─â ├«n Ardeal o bun─â parte a biletelor de meci, din dorin┼úa de a compensa fireasca frustrare a celor agresa┼úi la Budapesta. Gazeta sporturilor anun┼ú─â pe prima pagin─â: "Cons─âteni cu Mih─âil─â Cofar, victima violen┼úelor de la Tg. Mure┼č, ┼ú─âranii din Hodac se antreneaz─â pentru partida contra Ungariei". ├Än frivola TV mania s├«nt publicate "7 motive pentru care Rom├ónia trebuie s─â bat─â Ungaria". Iat─â numai dou─â dintre acestea: "Pentru c─â, dac─â la rom├óni cel mai popular sport e fotbalul, la unguri e ciupitul femeilor de fund" ┼či "Pentru c─â na┼úionala Rom├óniei va trece pe l├«ng─â echipa Ungariei cu viteza cu care trece Dacia noastr─â pe l├«ng─â singurul mijloc tradi┼úional de transport din Ungaria: Calul lui Attila". Atacantul Gheorghe Craioveanu declar─â: "Vreau un c├«ntec unguresc, ca s─â m─â ├«nr─âiesc". Prin┼či ├«n hora reprezent─ârilor identitare, politicienii rom├óni nu vor s─â ├«ncetineasc─â ritmul declara┼úiilor cu poten┼úial conflictual. Dac─â liberalul M. Ionescu Quintus este de acord c─â "Noi, rom├ónii, nu am venit din fundurile Asiei", na┼úionalistul Vadim Tudor consider─â c─â "A venit momentul ca ungurii s─â regrete c─â n-au r─âmas ├«n Asia". Drept urmare, la Bucure┼čti, datorit─â crizei de bilete ap─ârute pe fondul disfunc┼úionalit─â┼úilor organizatorice, microbi┼čtii se calc─â la modul propriu ├«n picioare pentru un loc la meci.

├Änghesuit─â la coad─â, mul┼úimea identific─â ┼úapul isp─â┼čitor ┼či scandeaz─â ├«nfuriat─â: "Afar─â, afar─â, cu ungurii din ┼úar─â!". E drept, Federa┼úia maghiar─â nu solicitase nici un bilet din cele la care ar fi avut dreptul, conform regulamentelor. Dar - nu-i a┼ča? - antimaghiarismul f─âr─â unguri e o noutate la fel de veche ca ┼či antisemitismul f─âr─â evrei. Plasat─â sub aceste auspicii, partida putea s─â ├«nceap─â lini┼čtit─â. A ┼či ├«nceput, cu deja rituala huiduire a imnului echipei vizitatoare. ┼×i s-a ├«ncheiat cu o fireasc─â ┼či meritat─â victorie a echipei gazd─â. Scor final: 2-0. Au marcat: Ad. Ilie (min. 3), D. Munteanu (min. 15).

Prelungiri ┼či 11 m. Dup─â partid─â, voci din spa┼úiul public rom├ónesc comparau victoria din Ghencea cu istoricele izb├«nzi din b─ât─âliile de la Posada, Rovine sau C─âlug─âreni. Aproape nimeni ├«ns─â nu ┼či-a amintit c─â violen┼úa simbolic─â, adeseori consumat─â ├«n declara┼úii ┼či sloganuri belicoase, poate oric├«nd degenera ├«n violen┼ú─â efectiv─â. Desigur, un meci de fotbal inter-┼ú─âri este adeseori un r─âzboi sublimat. A se vedea nu numai Rom├ónia-Ungaria, ci ┼či cazuri similare, precum Fran┼úa-Germania, Olanda-Belgia, Anglia-Sco┼úia etc. Dar depinde de noi to┼úi ca acest r─âzboi s─â se consume numai ├«n spa┼úiul terenului de joc ┼či al sublim─ârii. Iar jocul de fotbal s─â r─âm├«n─â ├«n zona estetic─â pe care i-o atribuie ├«mp─âtimi┼úii, aceea a sublimului. Hai Rom├ónia, hai tricolori!

man plugging charger into electric    Copy jpg
5 motive să alegi o mașină electrică sau hibrid
În 2022, autoturismele electrice sau hibrid sînt o alegere tot mai populară în rîndul cumpărătorilor auto.
74907741 afc99f4360 k jpg
Scrisoare deschis─â Ministrului Educa╚Ťiei
Asocia╚Ťia Profesorilor de Limba ╚Öi Literatura Rom├ón─â Ioana Em. Petrescu (ANPRO) v─â solicit─â aten╚Ťia cu privire la urm─âtoarele sesiz─âri ╚Öi propuneri referitoare la Proiectul Legii ├Änv─â╚Ť─âm├«ntului Preuniversitar ÔÇ×Rom├ónia educat─âÔÇŁ, aflat ├«n dezbatere public─â:
20220726 185215 jpg
Bătrînii
Text de Diana Popescu, jurnalist cultural, realizatoarea celui mai ascultat podcast cultural ÔÇô Cronicari Digitali
20220728 210201 jpg
Integrarea la scoala jpg
Cum po╚Ťi facilita integrarea copilului ├«n sistemul de ├«nv─â╚Ť─âm├«nt
Atunci c├«nd copiii merg la cre╚Ö─â, gr─âdini╚Ť─â sau ╚Öcoal─â, activit─â╚Ťile de orientare ├«i ajut─â s─â se familiarizeze cu mediul nou ├«n care ├«╚Öi vor petrece o mare parte a zilei.
Palama lui Dumnezeu jpg
Poiana Omului
Text de Toader P─âun, jurnalist, c─âut─âtor de oameni, locuri ╚Öi experien╚Ťe de milioane
G0122246 JPG
Drumul transform─ârii
Text de Toader P─âun, jurnalist, c─âut─âtor de oameni, locuri ╚Öi experien╚Ťe de milioane
Imagine dilemaveche ro jpg
Ce ├«nseamn─â expresia ÔÇ×Toate drumurile duc la RomaÔÇŁ ╚Öi care s├«nt originile sale
Roma a fost mereu o destina╚Ťie popular─â pentru produc─âtorii de filme ╚Öi jocuri video.
20220724 174033 jpg
20220722 180510 jpg
20220721 180351 jpg
Prezent ├«n propria-╚Ťi via╚Ť─â
Text de Diana Popescu, jurnalist cultural, realizatoarea celui mai ascultat podcast cultural ÔÇô Cronicari Digitali
Resita vedere de sus jpg
Cea mai bună dilemă în gama RE
Text de Silvia Teodorescu, coordonator al campaniei Cronicari Digitali
20220719 160815 jpg
Piftii de iulie ÔÇô jurnalul unui gurmand pe Via Transilvanica
Text de Cosmin Dragomir, jurnalist culinar ╚Öi autor al c─âr╚Ťii ÔÇ×Curatorul de Zacusc─âÔÇŁ
20220720 185246 jpg
20220719 170725 jpg
ÔÇ×Rucsacul cu Povestiri de pe Via TransilvanicaÔÇŁ concentreaz─â cea mai complex─â experien╚Ť─â turistic─â ╚Öi cultural─â din Rom├ónia
Al doilea an de reziden╚Ť─â itinerant─â de digital storytelling pune ├«n valoare patrimoniul cultural de pe Via Transilvanica.
Aula magna cairoli jpg
Plagiatul la români: îngrijorări și propuneri
Scrisoare deschis─â adresat─â universit─â╚Ťilor rom├óne╚Öti ╚Öi Ministerului Educa╚Ťiei
Rucsacul cu Povestiri de pe Via Transilvanica jpg
ÔÇ×Rucsacul cu Povestiri de pe Via TransilvanicaÔÇŁ ÔÇô Peste 1000 km din Rom├ónia autentic─â, parcur╚Öi ├«n dou─â s─âpt─âm├«ni
ÔÇ×Rucsacul cu Povestiri de pe Via TransilvanicaÔÇŁ scoate la lumin─â 50 de obiective de patrimoniu cultural, comunit─â╚Ťi etnice, antreprenoriate locale, gastronomie, natur─â, oameni-tezaur ╚Öi localit─â╚Ťi uitate.
video poker sanse castig jpg
Are Video Pokerul cele mai bune ┼čanse de c├«┼čtig?
├Än peisajul ofertelor de cazino ├«┼či face apari┼úia un joc care cel mai adesea este trecut cu vederea de juc─âtori, cel de Video Poker.
imagine (4) jpg
Teorii cu privire la serialul ÔÇ×Stranger ThingsÔÇŁ, ce ar putea fi confirmate ├«n sezoanele viitoare
Sezonul cu numărul 4 a fost mult timp așteptat de fani, care deja se gîndesc acum la viitorul sezon.
chirilov cover jpg
Mihai Chirilov: ÔÇ×Un festival, dac─â nu e construit ├«n jurul comunit─â╚Ťii, e degeabaÔÇŁ
ÔÇ×Filmul de art─â te for╚Ťeaz─â s─â devii inventiv ├«n a g─âsi metode de expunere pentru a ajunge la c├«t mai mul╚Ťi oameni.ÔÇŁ
ILC jpg
Posteritatea Graziellei
├Än to╚Ťi ace╚Öti (mul╚Ťi) ani ├«n care l-am recitit, periodic, pe Caragiale, m-am ├«ntrebat nu o dat─â cum se face c─â opera sa a p─ârut s─â accepte tot felul de interpret─âri, unele de-a dreptul stupide, reductive ╚Öi, ├«n fond, absurde.
jocuri noroc populare jpg
Care sînt cele mai populare jocuri de noroc din străinătate?
Oamenii din diferite ╚Ť─âri de pe glob au preferin╚Ťe specifice ├«n materie de jocuri de noroc, modelate de culturi distincte.
boluri diversificare little prints jpg
Diversificarea, acum o joac─â de copii ÔÇô ce am ├«nv─â╚Ťat de la genera╚Ťiile mai vechi de p─ârin╚Ťi
Din drag pentru copii, din nevoia de a oferi celor mici tot ce mai bun din tot ce mai bun, au apărut și branduri de lux, cu produse premium.
drujba jpg
Exista╠ć modele de drujba╠ć care sa╠ć poata╠ć fi manevrate cu o singura╠ć m├«na╠ć? Ra╠ćspunsul specialis╠Žtilor!
Un model eficient de drujb─â garanteaz─â o t─âiere rapid─â a elementelor de vegeta╚Ťie nedorite, precum ╚Öi un confort sporit ├«n utilizare.

Adevarul.ro

image
Misterele celor mai spectaculoase pe┼čteri din mun┼úii Hunedoarei. Unde s-ar fi aflat comoara lui Decebal
Turi┼čtii care ajung ├«n mun┼úii Hunedoarei pot vizita o mul┼úime de pe┼čteri spectaculoase, pline de mistere. Unele au fost locuite din preistorie.
image
┼×oseaua pierdut─â ├«n mun┼úi, pl├óns─â de localnici: ÔÇ×├Än scurt timp nu o s─â mai admir─âm peisajul minunatÔÇŁ VIDEO
Doar o parte din ┼čoseaua care se afund─â ├«n mun┼úi, pentru a lega Valea Jiului de B─âile Herculane, a fost finalizat─â. Localnicii se pl├óng de starea drumului na┼úional.
image
O influenceri┼ú─â urm─ârit─â de milioane de fani, acuzat─â c─â ┼či-a ucis iubitul. T├ón─âra mai fusese arestat─â pentru c─â l-a agresat fizic FOTO
Courtney Clenney, ├«n v├órst─â de 26 de ani, este o influenceri┼ú─â ┼či model OnlyFans din Statele Unite. Ea a fost arestat─â pentru crim─â, dup─â ce ┼či-a ├«njunghiat mortal iubitul, ├«n timp ce se certau.

HIstoria.ro

image
Necunoscuta poveste a raclei în care s-au odihnit osemintele voievodului Mihai Viteazul
Cu ocazia comemor─ârii recente a mor╚Ťii voievodului Mihai Viteazul, Muzeului Militar Na╚Ťional ÔÇ×Regele Ferdinand IÔÇŁ a publicat pe pagina de socializare a institu╚Ťiei povestea inedit─â a raclei ├«n care, pentru un timp, s-au odihnit osemintele.
image
Armele dacilor: formidabile și letale
Dacii erau me╚Öte╚Öugari des─âv├ór╚Öi╚Ťi ├«n prelucrarea metalelor, armele f─âurite de fierarii daci fiind formidabile ╚Öi letale. Ateliere de fier─ârie erau ├«n toate a╚Öez─ârile, multe f─âc├ónd unelte agricole sau obiecte de uz casnic, dar un me╚Öter priceput putea foarte u╚Öor s─â fac─â ╚Öi arme.
image
Războiul Troian, între mit și realitate. A existat cu adevărat?
Conform legendei, Troia a fost asediat─â timp de zece ani ╚Öi apoi cucerit─â de grecii regelui Agamemnon. Motivul izbucnirii R─âzboiului Troiei ar fi fost, conform ÔÇ×IliadeiÔÇŁ, r─âpirea Elenei, cunoscut─â drept frumoasa Elena, Elena din Argos sau Elena a Spartei, fata lui Zeus ╚Öi a Ledei.