⬆
Dileme on-line
Pagina 78

Cvartetul Bălănescu featuring Sanda Wiegl - "Gypsy Songs"
Concertul special al Cvartetului Bălănescu featuring Sanda Wiegl intitulat "Gypsy Songs" va avea loc marţi 11 iunie şi miercuri 12 iunie, de la ora 20.00 la ArCuB

Revoluţie fără frontiere?
De curînd, presa germană a redeschis o mai veche dezbatere în jurul unei cărţi tipărite de Daniel Cohn-Bendit în 1975: „Marele bazar”. E o carte scrisă ca ”manifest împotriva societăţii burgheze”. Tînărul (pe atunci) revoluţionar de stînga, mare vedetă a mişcărilor studenţeşti din Parisul anului 1968, prieten de baricadă cu Joschka Fischer (viitorul ministru de Externe al Germaniei), şi europarlamentar, astăzi, din partea ”verzilor”, a scăpat printre rîndurile cărţii sale cîteva pasaje „inconfor

RFI România în direct de la Festivalul Internațional de Teatru Sibiu 2013
Sezonul francez aduce în premieră în România scene emblematice ca Théâtre de l’Europe Odéon, Théâtre du Soleil, teatre de stradă, compania de dans Alain Buffard, U Teatrino din Corsica, dar şi numeroase surprize. Printre acestea, piese de Richard Demarcy împreună cu Naif Theatre după La Farce de Maitre Pathelin, spectacolele companiei Les Goulus, ale Divine Quincaillerie, Kabaret de poche sau U Teatrino, Musicomicale de le SNOB. Amintim şi de Ubu Roi, după Alfred Jary, pus în scenă de Declan Do

Campania Johnnie Walker pentru consum responsabil de alcool
Primul ministru Victor Ponta a avut parte de o cursă alături de Mika Häkkinen, ambasadorul global Johnnie Walker pentru promovarea consumului responsabil de alcool, la bordul mașinii Join the Pact Caparo T1

Zilele 3 şi 4 (a şasea şi-a şaptea de TIFF)
La un moment dat, pe la jumătatea festivalului, rămîi în urmă cu tot ce ai de făcut în afară de mersul la cinema (telefoane de dat acasă, mailuri de scris, texte, promisiuni de cafea) şi adormi la un film. Mie mi s-au întîmplat amîndouă.

China de lîngă noi
Pe 13 iunie, de la ora 20:00, HBO prezintă în premieră şi exclusivitate o nouă producţie originală: documentarul Anul Dragonului, realizat de Adina Popescu şi Iulian Manuel Ghervas. Filmul a fost difuzat în avanpremieră în cadrul celei a douăsprezecea ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF), în cadrul zilei HBO, joi 6 iunie 2013.

China cu Ciprian Porumbescu
Primul lucru pe care-l observi cînd ajungi în China este că, de fapt, ai ajuns deja în China: dacă mergi cu un avion al unei companii chineze - în cazul de faţă: "Hainan Airlines" -, te trezeşti într-un fel de Chinatown aerian: o aglomeraţie pestriţă şi gălăgioasă de inşi care se descalţă de cum decolează avionul, se strigă peste zece rînduri, se foiesc în scaun sau îşi găsesc repede un şir de scaune goale pe care să se întindă şi să tragă un pui de somn pînă la Beijing - la 10 ore de zbor, e bi

Ţara în care elanii sînt timizi
În Canada te simţi ca un fel de Gulliver în Ţara Uriaşilor, mai ales dacă pleci la drum cu o maşină mică. Între cele două sensuri ale autostrăzilor se află nici mai mult, nici mai puţin, decît… o pădure, iar maşinile care trec pe lîngă tine sînt un soi de jeep-camionetă, cu rulotă sau barcă cu pînze ataşată. Dacă te afli în Ontario, poţi fi sigur că maşinile astea îşi duc proprietarii către lacul celor 1000 de insule, a.k.a Ontario Lake. Pe lacul ăsta se află, de fapt, cam 1800 de insule (se num

Am întîlnit germani fericiţi (dar nu ştiu dacă toţi erau nemţi!)
Într-una dintre amiezile mele berlineze recente, mi s-a oferit ocazia savuroasă de a prezenta un film documentar despre istoria României unui public germanofon – ale cărui impresii, la final, urmau să fie în mod evident diverse. În sala frumos furniruită a Institutului Cultural Român din Berlin erau oameni cîteva zeci, adunaţi la ceas de înserare.

Cafeaua, dulceaţa şi narghileaua
Dimineaţa spre prînz, cînd boierul se trezeşte, cafeluţa neagră îl aşteaptă aburind şi răspîndind în odaie aroma plăcută a gustului amărui. Apoi ea îl însoţeşte mai la fiecare masă, pînă tîrziu către miezul nopţii, cînd la ultima masă de seară abundenţa de bucate se stropeşte cu o altă filigea de cafea cît mai neagră şi cît mai amară.

Un Diapason d’or, Vivaldi cântat la acordeon şi o artistă cu mare succes pe youtube
Tenorul polonez Piotr Beczala, pianista ucraineană Valentina Lisitsa şi acordeonistul francez Richard Galliano au lansat de curând o serie de discuri care au atras atenţia lumii internaţionale prin originalitatea şi valoarea lor.

Ziua 2 (a cincea de TIFF)
Cînd începi să încurci cinematografele între ele, înseamnă că te simţi la TIFF ca acasă (unde ţi se întîmplă să pui cheile în frigider şi să le cauţi pînă înnebuneşti prin toate sertarele). Eu o păţesc cel puţin o dată pe ediţie.

A Woman Under the Influence
Filmul „A Woman Under the Influence” (Statele Unite ale Americii 1974, realizat de John Cassavetes, rulează joi 6 iunie 2013 de la orele 19.00 în sala de cinema a UNATC, în cadrul Cineclubului Film Menu. Discuţia ulterioară proiecţiei va fi moderată de Raluca Durbacă şi de Andrei Luca.

Deadline şi amînare
Dilema veche de săptămîna aceasta se află între „Deadline şi amînare”: „Trăim într-o vîrstă a civilizaţiei obsedată de ideea de eficienţă şi mereu în criză de timp, unde munca şi chiar activităţile domestice se desfăşoară conform unei programări, mai mult sau mai puţin abstracte, între liste cu «to do»-uri, remindere şi deadline-uri. Cei mai mulţi dintre noi, trebuie s-o recunoaştem, găsim nenumărate motive să amînăm şi lăsăm/facem totul în ultima clipă. Cîştigăm timp sau ne furăm singuri timpul

Ziua 1 (a patra de TIFF)
La TIFF e bine să ajungi cu cîteva zile mai tîrziu dacă ai prieteni de încredere care au venit la Cluj de vineri, au văzut cel puţin 10 filme şi-ţi pot spune ce să eviţi cu graţie şi ce să nu ratezi chiar dacă e proiecţie în aer liber şi plouă torenţial.

Lansarea albumului de fotografie 117 scriitori români
Lansarea oficială a albumului de fotografie 117 scriitori români de Mircea Struțeanu va avea loc miercuri, 5 iunie, ora 19:00, pe terasa Grădina Verona.

Jazz for kids
JAZZ.RO vine cu un nou program în premieră în România - JAZZ FOR KIDS – care le va oferi copiilor și părinților, deopotrivă, o întîlnire cu jazzul și improvizația muzicală. Proiectul va fi lansat în iunie, cu prilejul Zilei Copilului, printr-un concert-creație al compozitorului și pianistului de jazz, Mircea Tiberian.

România și eșecul Europei
E cazul să-i cîntăm prohodul Europei?

Politici energetice în jurul Siriei
Energia și politica vor deveni inseparabile în UE.

Domeniile Vlăsia, parc agricol-ecosat: un nou model „verde”?
Conceptul general al ansamblului Domeniile Vlăsia este de a crea un peisaj armonios, plăcut şi productiv, un peisaj comestibil, un ecosat în care omul să îşi regăsească legăturile cu pămîntul şi cu anotimpurile.

Ce-a vrut să spună autorul
Am început să fac interviuri cu scriitori în anul 2002. Genul interviului mi s-a părut deseori mai apropiat de critica literară, decît de jurnalistică, poate şi de-asta îl practic în continuare cu aceeaşi curiozitate şi plăcere.

Distant Voices, Still Lives
Filmul „Distant Voices, Still Lives” (Marea Britanie 1988, realizat de Terence Davies, rulează joi 30 mai 2013 de la orele 19.00 în sala de cinema a UNATC, în cadrul Cineclubului Film Menu. Discuţia ulterioară proiecţiei va fi moderată de Irina Trocan şi de Alina Calotă.

Verde
Săptămîna aceasta, dosarul din Dilema veche este VERDE, căci dezbate problema spaţiilor verzi publice, dar şi a “colţului de natură” pe care fiecare dintre noi şi-l doreşte la el acasă.

Încă o mie de miliarde
Evaziunea fiscală “cîntăreşte” aproape 1 000 de miliarde de euro pe an în Europa.

Prin aburul din Shanghai
În Shanghai am fost împreună cu Orchestra Naţională Radio care a fost invitată să cînte la cel mai vechi festival de muzică din oraş, unde vin orchestre din toată lumea. Concertul a fost într-una dintre cele mai reprezentative şi mai moderne săli de concert din China - Shanghai Oriental Art Center.

Călător din viitor
În acest moment, cumpărătorul de călătorii online este mult mai rău decît un jurnalist. Verifică o informaţie nu din una, nici din trei, ci din vreo zece surse. Însă nu despre prezent o să vă povestesc, ci despre viitor. Unul care se află la mică distanţă în timp de noi.

Un Ziggy Stardust al nostru
Cezar Ouatu nu a intrat îmbrăcat în vampir la proba de sol a campionatelor mondiale de gimnastică.

Operă și balet live la Grand Cinema Digiplex
Cinematograful din Băneasa Shopping City aduce în sălile de cinema cele mai grandioase spectacole de operă și balet din întreaga lume, reprezentații ale teatrelor celebre Royal Opera House, Teatrul Balshoi sau Nederlands Dans Theatre.

Zborul
Dilema veche de săptămîna aceasta vă propune un dosar despre zbor: comercial sau de plăcere, de pe aerodrom sau de pe aeroport. În orice caz, cu avionul.

"Hotel Universal" la Timişoara
Librăria Cărtureşti din Iulius Mall, Timişoara, o are ca invitată joi, 23 mai, ora 19, pe Simona Sora.

Robin and the Backstabbers în Herăstrău
Robin and the Backstabbers vă așteaptă cu inimile deschise joi, 30 mai, ora 19:00, la Teatrul de Vară Herăstrău din București.

Iron Man 3, dna Merkel şi dl Băsescu
Nu vreau să vă plictisesc cu harta gastronomică a Ku’damm-ului – mai ales că bulevardul e vestit mai puţin prin terasele cu wurst & bere şi mai mult prin magazinele Louis Vuitton, Gucci sau Hublot care-l ornează pe un întreg segment. Vă propun să ne retragem într-o ceainărie, tot la stradă – şi să vorbim puţin despre culorile publicitare ale bulevardului Ku’damm.

România lui Richard Edwards
Expoziţia “România mea”, concepută şi organizată de Richard Edwards, va avea vernisajul joi 23 mai, ora 18,30, la Librăria Cărtureşti (Verona).

Cecilia Bartoli este Norma
În 20 mai se lansează cel mai nou album al celebrei mezzosoprane Cecilia Bartoli: opera Norma de Vincenzo Bellini.

Oraşul morţilor vii
Filmul „Paura nella citta dei morti viventi” („Oraşul morţilor vii”, 1980, regie Lucio Fulci) rulează vineri, 17 mai, ora 22.00, în sala de cinema a UNATC, în cadrul Cineclubului Midnight Session. Discuţia ulterioară proiecţiei va fi moderată de Andra Petrescu, Teodora Lascu şi de Bogdan Drumea.

Să Film! (11): Proiecţie şi dezbatere „Domestic”
UNATC București şi Film Menu prezintă sîmbătă, 18 mai, ora 19, proiecţia filmului „Domestic”, în regia lui Adrian Sitaru, urmată de o dezbatere cu membrii echipei de filmare.

Să ne privim în oglindă!
Dacă ar candida, un mare scriitor sau un mare artist ar strînge doar o mînă de voturi. Ba, mai mult, minţile luminate ale ţării sînt de multe ori puse la stîlpul infamiei de către mase. Poporul nu se vrea reprezentat de ele, ci de oameni ca Vadim Tudor. Ei sînt adevăraţii exponenţi ai naţiei.

Obiecte subiective
Dilema veche vă propune săptămîna aceasta un dosar despre lucrurile de care ne ataşăm: obiecte subiective. "Am colecţionat în acest dosar poveşti mici, dar preţioase, despre lucrurile la care ţinem."

şi dacă
şi dacă cineva, în patul de alături, la terapie intensivă, îţi cere să-i citeşti ziarul?

Play - atelier de scenaristică
Începînd de marţi, 21 mai, Cecilia Ştefănescu şi Cristi Puiu vor coordona un atelier de scenaristică organizat de Revista de povestiri.

Cel mai bătrîn taximetrist din New Orleans
Mi-am luat o oră de rezervă ca să ajung la aeroport, ceea ce ştiam că este prea de-ajuns la New Orleans, asta dacă nu ridică ăştia nivelul de alertă şi încep să vîneze teroristul care zace în fiecare, căci e al dracului de greu să-l găbjeşti şi să-l pui pe tavă.

Despre cum am stat cu picioarele pe Zid
În jurul meu, nu întîlnisem mulţi oameni cărora să le placă Berlinul – aceasta înainte de a-l vedea eu însumi. Este un oraş de care – în măsura în care istoria secolului XX îţi spune ceva – te aproprii mai curnd cu o temătoare curiozitate, şi nu cu excitaţia la care te predispun, de exemplu, locuri precum Parisul, precum Londra sau precum colinele scorojite de soare ale Toscanei.

De Paşti, femeia se cere bătută
Nu mă uit la emisiunea „O dată-n viaţă” de la TVR 1, aşa că nu am ascultat niciodată schimbul de replici dintre Floarea şi Gheorghe, personajele jucate de Maria Buză şi de Marius Rizea. În „minivacanţa” de Paşti însă, avînd timp să butonez telecomanda fără rost, am dat peste varianta de sărbători a emisiunii Iulianei Tudor, intitulată „La masa de Paşti”.

Olafur Arnalds, Daniel Hope şi Giuliano Carmignola
Chiar dacă Sărbătoarea Paştelui și cele cîteva zile libere au trecut, vă recomand să ascultaţi muzică: este, totuşi, una dintre cele mai plăcute forme de relaxare. Şi am selectat şi trei noi albume numai potrivite pentru timpul liber. Protagonişti: compozitorul islandez Olafur Arnalds, violonistul britanic Daniel Hope şi un alt violonist, italianul Giuliano Carmignola.

Comunismul pe înțelesul celor tineri
Dilema veche de săptămîna aceasta vă propune o discuţie despre cum mai percep copiii de azi comunismul de ieri. Printre semnatarii dosarului se numără Alexadru Ofrim, istoric, Zoltan Rostas, sociolog, Mihai Stamatescu, profesor, Ştefan Constantinescu, artist vizual, Antonio Momoc, lector universitar.

Intimni osvetlni (Lumină intimă)
Filmul „Intimni osvetleni” („Lumină intimă”), 1965, realizat de Ivan Passer, rulează joi 9 mai 2013 de la orele 19.00 în sala de cinema a UNATC, în cadrul Cineclubului Film Menu. Discuţia ulterioară proiecţiei va fi moderată de Gabriela Fillipi şi de Andrei Luca.