Ziua 1 (a patra de TIFF)

4 iunie 2013
Ziua 1 (a patra de TIFF) jpeg

La TIFF e bine să ajungi cu cîteva zile mai tîrziu dacă ai prieteni de încredere care au venit la Cluj de vineri, au văzut cel puţin 10 filme şi-ţi pot spune ce să eviţi cu graţie şi ce să nu ratezi chiar dacă e proiecţie în aer liber şi plouă torenţial.

La TIFF, e bine să vii chiar de vineri, ca să le poţi spune prietenilor care ajung luni, cu un aer plin de entuziasm şi încîntare: „Nu mă interesează ce faceţi în rest, dar trebuie neapărat să vedeţi Thy Womb al lui Mendoza. Neapărat.”

După 9 ani de festival, pot formula axiome care se contrazic, pot argumenta teorii opuse, pentru că la TIFF se poate întîmpla orice, chiar şi să stai la coadă la îngheţată cu Wim Wenders şi nevastă-sa.

La TIFF, lucrurile se leagă între ele mai bine ca în altă parte. De pildă, contează foarte mult care-i primul  film pe care-l vezi într-o ediţie (el poate să dea tonul, să anunţe un festival bun sau un festival slab). E, de fapt, o mică superstiţie care face parte din panoplia de idiosincrazii ale unui veteran de TIFF. Anul trecut, am început cu 900 de zile, un documentar despre asediul Leningradului, cu supravieţuitori care vorbesc pentru prima dată despre trucajele memoriei, foame şi canibalism. După ce-am ieşit de la film, ne-am dus să dăm pe gît nişte whisky, deşi era de-abia 2 după-amiaza. Anul ăsta, am început cu un film grecesc, Băiatul care mînca hrană pentru păsări (r. Ektoras Lygizos, 2012), o istorie cu un băiat cu voce de contra-tenor care, nu se ştie de ce, rămîne fără bani şi ajunge să mănînce seminţe pentru păsări, zahăr şi propria spermă. Filmul, parabolă grea de înţelesuri despre nepăsarea ucigătoare a lumii în care trăim, pare făcut special ca să-ţi smulgă empatia, simpatia, compasiunea, dar cade în gol. Ca o vază pe care vrei s-o spargi de-un zid, o arunci şi ratezi ţinta: vaza iese pe geamul deschis şi se sparge undeva, departe.

Al doilea film văzut luni, A Hijacking (r. Tobias Lindholm - scenaristul de la The Hunt şi Borgen, 2012), un thriller danez extrem de bine dozat care merge pe firul întins al negocierilor dintre piraţii somalezi care au luat ostatec echipajul unei nave şi CEO-ul firmei de care aparţine nava respectivă. A Hijacking e în competiţie şi sper să nu plece fără un premiu. Asta şi pentru că ne-a făcut să deschidem în timpul proiecţiei sticla de votcă primită în geanta de festival. Ce se negociază, de fapt, la sute de mii de kilometri distanţă, prin fax şi telefon, nu e suma cerută de piraţi, ci valoarea vieţii umane. Şi, nu, nu e nepreţuită, aşa cum se spune. În plus, nu există nici răi, nici buni, ci personaje care acţionează împinse de motivaţii perfect valabile, ceea ce face lucrurile şi mai greu de cîntărit. Cîteva scene memorabile, actori impecabili, imagine sobră şi o tensiune care-ţi urcă pînă-n gît.

Votcă au băut şi banditul, muzicianul şi alcoolicul din Şi eu, ultimul film al lui Alexei Balabanov. Cele trei personaje pleacă în căutarea unui „turn al fericirii” din apropierea Sankt Petersburgului, o zonă apărută misterios în urma unor radiaţii şi despre care se zvoneşte că te ia din lumea asta şi te transportă într-un a fericirii absolute. Balabanov distruge minuţios orice fel de grandoare simbolistică, căutarea fericirii e-un road trip înecat în votcă şi poveşti fără sens, misticismul rus e un discurs de Hamm şi Clov, muzicianul e o caricatură de Vîsoţki, Sank Petersburgul o suburbie tristă. Pînă şi ratarea, această specialitate rusesc-cehoviană, e o poantă răsuflată. După ce ieşi de la Balabanov, nu-ţi mai trebuie absolut nimic. Dar, din pricină c-am horărît că media la TIFF trebuie să fie de 4 filme pe zi, am mai mers la încă un film din competiţie, It Felt Like Love (r. Eliza Hittman, 2013), despre care Richard Brody de la New Yorker a scris „N-aş mai fi vrut să se termine.” Eu aş fi vrut, pentru că scena în care Lila (jucată excelent de o puştoaică de 14 ani, Gina Piersanti) se aşază în genunchi în faţa prietenilor tipului de care e amorezată, iar el îi spune: „Do you like my cock? Do you like it? Well, it doesn’t like you.”, e de nesuportat. It Felt Like Love e cronica unei veri în Brooklyn şi a unei fete care ar vrea să devină, la fel ca prietena ei, o mică bombă sexuală, dar o face în cel mai umilitor şi dezorientat mod cu putinţă. Un fel de „la umbra tinerelor în floare din Coney Island”.



O zi bună de TIFF se recunoaşte după petrecerea de seara. Dacă dansezi pe Mamma Mia şi Hit the Road, Jack, cîntate live de o trupă dubioasă de coveruri, înseamnă că a fost bine. Şi a fost. 

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Parteneri

emanuel mazare foto arhiva personala jpg
Povestea elevului român genial, medaliat cu aur la Balcaniada de Matematică. Vrea să facă facultatea în România
România s-a clasat pe primul loc la Olimpiada Balcanică de Matematică încheiată în această săptămână la Sarajevo, obținând patru medalii de aur și două medalii de argint. Emanuel Mazăre, elev la Colegiul Național Alexandru Odobescu din Pitești a obținut medalia de aur.
apa pixabay (2) jpg
Mitul celor doi litri de apă, demontat. Ce cantitate ar trebui să consumi zi de zi, conform unui studiu japonez?
Mult timp, regula de aur pentru hidratare a fost simplă: opt pahare de apă pe zi, adică aproximativ doi litri. Însă, un studiu recent desfășurat de Institutul Național de Inovare Biomedicală, Sănătate și Nutriție din Japonia vine să zdruncine această recomandare universal valabilă.
copil bolnav de rujeola pojar foto shutterstock jpg
Când miturile fac legea în România. Rujeola nu este o simplă boală a copilăriei
Rujeola nu este „o simplă boală a copilăriei”, cum încă mai cred unii părinți. Este o infecție virală extrem de contagioasă, care poate duce la complicații grave. În România, mulți copii ajung în spital, unii în stare gravă, din cauza refuzului părinților de a-i vaccina.
par alb istock jpg
Albirea prematură a părului începe în farfurie: nutrientul-cheie care influențează culoarea naturală
Te confrunți cu primele fire albe? Află cum un mineral esențial și o alimentație corectă pot încetini albirea părului. Sfaturi de la specialiști și soluții naturale care chiar funcționează!
sandu sticlaru colaj captura video jpg
Actorul emblematic ce nu s-a oprit din învățat. La 80 de ani s-a înscris la cursuri de informatică
Născut pe 15 octombrie 1923, în orașul Roman, Sandu Sticlaru a fost unul dintre actorii care au lăsat o amprentă discretă, dar profundă asupra scenei românești. Provenind dintr-o familie de origine evreiască, și-a urmat vocația artistică la Conservatorul de Artă Dramatică din București, pe care l-a
Anul Nou care n a fost The New Year That Never Came Foto FB jpg
Gala Premiilor Gopo: „Anul Nou care n-a fost", desemnat cel mai bun film de lungmetraj. Producția a mai primit alte nouă premii
Filmul „Anul Nou care n-a fost”, regizat de Bogdan Mureşanu, a primit Trofeul Gopo pentru cel mai bun film de lungmetraj, la cea de a XIX-a ediţie a Galei Premiilor Gopo, care s-a desfăşurat, marţi seara, la Teatrul Naţional „I. L. Caragiale” din Capitală.
Casa eficientă energetic a proiectului Efden în Bucureşti FOTO Inquam Photos / George Călin
Cât costă transformarea unei case într-o locuință eficientă energetic
Tot mai mulți români fac pasul spre independența energetică și aleg să își transforme locuințele în case eficiente energetic. Este o schimbare care implică investiții serioase, dar care aduce beneficii clare: facturi mai mici, confort termic crescut și o valoare mai mare a proprietății.
DEZBATERE TVR 003 INQUAM Photos George Calin jpg
Predoiu spune că, într-o situaţie complicată, ar apela la Trump, Erdogan și la conducerea CE: „N-ar fi rău să avem şi telefonul preşedintelui Chinei"
În cadrul dezbaterii organizate la Palatul Cotroceni de TVR, candidatul PLAN la alegerile prezidenţiale, Silviu Predoiu, a precizat că, într-o situaţie complicată pentru ţară, ar apela la conducerea CE, la preşedintele SUA, Donald Trump, şi la liderul Turciei, Recep Tayyip Erdogan.
Statue of Milo of Croton in Holland Park hand not yet stuck jpg
Secretele celui mai puternic om din istorie. Ce metodă de antrenament avea Milo, luptătorul care a câștigat șase titluri olimpice
Primul bodybuilder și cel mai puternic om din istoria Terrei a fost un grec, pe nume Milo din Crotona. Acesta a câștigat șase titluri olimpice la cel mai dur stil de lupte, fără să fie vreodată învins. În jurul lui au fost create numeroase legende și povești.