Despre cum am stat cu picioarele pe Zid

9 mai 2013
Am întîlnit germani fericiţi (dar nu ştiu dacă toţi erau nemţi!) jpeg

În jurul meu, nu întîlnisem mulţi oameni cărora să le placă Berlinul – aceasta înainte de a-l vedea eu însumi. Este un oraş de care – în măsura în care istoria secolului XX îţi spune ceva – te aproprii mai curnd cu o temătoare curiozitate, şi nu cu excitaţia la care te predispun, de exemplu, locuri precum Parisul, precum Londra sau precum colinele scorojite de soare ale Toscanei. 

Pe locul fostului bunker berlinez al lui Hitler se află azi un loc de parcare – fără nici un semn, fără nici un memento. Cu ceva ani în urmă, cînd am pus pentru prima dată piciorul în oraş, o ghidă de pe un autobus turistic doar ni l-a semnalat în treacăt, arătînd vag cu mîna undeva în dreapta, în sensul nostru de mers. Era (tot) primăvară şi la etajul deschis al bus-ului eram vreo patru-cinci suflete – plus ghida, care ne vorbea legende urbane cu despărţiri şi drame, cu victorii sau crime. Am trecut mai departe şi probabil că n-am fost mulţi cei care am mai rămas cu ochii pe acea parcare anostă, pietruită, verde şi curăţică, spunîndu-ne în gînd (aşa cum am făcut-o eu) fir-ar al dracilor, ce grozăvii s-au petrecut pe-aici şi-acum ce pace este!

Atunci, ca şi acum, am fost emoţionat să văd, prin smoala asfaltului de pe unele străzi şi bulevarde centrale, nişte piese de caldarîm mai aparte. Acel şir de dale altfel colorate decît restul formează, cît le vezi cu ochii, o linie lungă, cotind năucă din loc în loc, ca urma firavă şi deloc strălucitoare a unui mega-melc pe care nu-l mai vezi, dar ştii că a trecut odată pe-acolo. Aceasta este maniera în care primăria oraşului reunificat a decis, acum 20 de ani, să imortalizeze traseul fostului Zid al Berlinului. Există cîteva trasee turistice care te invită să mergi chiar de-a lungul fostului zid, care a secţionat capitala de la începutul anilor ’60 şi pînă la finele anilor ’80 – şi ai cărui pereţi de beton în lormă de L azi sunt nişte bizarerii mai curînd rare, pictate în roz bombon, galben şi negru pe fondul cenuşiu, lîngă care turiştii se fotografiază cu nonşalanţa zîmbitoare în care cu toţii ne regăsim în astfel de situaţii. Atunci, am urmat acel traseu şi, ca orice minte normală, mintea mea aproape c-a refuzat ideea că acest oraş a fost tăiat în două şi că pe linia de falie au murit oameni la modul propriu. Spre sfîrşitul recentului aprilie iată-mă-s privind în jos, mai curînd hipnotizat, către pavajul din Postdamer Plaz – undeva la cinci minute de mers pe jos, spre Sud, de Poarta Brandenburg. Cat în jur şi văd lume de lume, vizitatori sau localnici, văzîndu-şi de drum, ca în orice zi normală din istoria unei săptămîni banale. Privesc iarăşi în jos – şi sub talpa mea dreaptă se află o placă de cupru cu două cuvinte şi opt cifre: Berliner Mauer 1961-1989. Linia în care placa este încastrată despărţea două lumi. Pe-aici a trecut Zidul. Uite-aşa se scrie istoria.

Datu-i fiind trecutul acesta, Berlinul de azi este un oraş fascinant. De la Hitler la Honecker, de la Kohl la frau Merckel şi de la JFK la Ronald Reagan – fără a-l uita, totuşi, nici pe Gorbaciov –, prin acest perimetru s-a conturat ceva din haosul, agonia sau descătuşarea secolului trecut. Prima dată cînd l-am vizitat, în Berlin încă mai vedeai largi spaţii virane – e foarte posibil ca pe-acolo să fi căzut odată bombe, cu duiumul. Azi, vezi un oraş paşnic şi viu, cu o minutată grădină centrală largă cît cîteva parcuri Cişmigiu, cu batimente maiestuoase şi cu blocuri cvasi-proletare din anii ’60-’70, cu terase în care cafelele şi berile au o aromă unică, cu colţuri de cvartal găzduind florării sau magazine de cartier ale căror firme azi le vedem şi în propriile noastre oraşe, cu unghere mirosind a urină şi cu parfumerii în care poza lui Kilian Hennessy vorbeşte despre democratizarea europeană a luxului. Teii pe pe Under den Linden dădeau în verde în acest aprilie, ca şi platanii de dincolo de Poartă, de pe Bulevardul 11 Iunie. Hai să flanăm – mi-am spus. Şi e ceea ce am făcut, timp de trei zile. Şi e ceea ce vă recomand să faceţi cînd veţi (mai) ajunge acolo, pentru că rareori mi-a fost dat să văd un oraş mare atît de recomandabil plimbărilor mici, la pas.

Ca un făcut, vizitele mele anterioare la Berlin m-au ţinut mai mult în partea de est a oraşului – care pentru unii rămîne încă mai frumoasă decît cealaltă. Aşa credeam şi eu. Pînă cînd am cunoscut două creaturi teribile: una dintre ele este Dan Nuţu – după gustul meu, unul dintre cei mai mari actori ai României pînă în momentul în care a spus Pa-pa, RSR!, cîndva prin anii ’70. Despre întîlnirea cu Dan Nuţu voi da ceva detalii, nici o grijă. Dar nu pot trece cu vederea cea de-a doua creatură, cu totul şi cu totul occidental-berlineză. Numele ei, prescurtat, este Ku’damm. Musai să vă vorbesc despre ea – în cazul în care n-o ştiţi. Iară cei care-o cunosc, faceţi bine şi păstraţi secretul – pînă săptămîna viitoare.

(va urma) 

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Parteneri

Banner Daniela Gyorfi Lora
Sacrificiile Danielei Gyorfi, pentru a-și păstra silueta, la 56 de ani: „Câte 16 ore!” Lora are alt secret: „Apă minerală cu afine!”
Trucurile Danielei Gyorfi pentru a slăbit rapid: „Fac foamea!” Lora are alt secret: „Sport, supe și ceaiuri”
Pedro Sanchez a decis să rămână în fruntea guvernului FOTO EPA-EFE
Miliardarii din domeniul tehnologiei vor să „răstoarne democrația” prin intermediul rețelelor sociale, susține premierul Spaniei
Premierul Spaniei, Pedro Sánchez, a declarat miercuri că miliardarii din domeniul tehnologiei vor să folosească rețelele sociale „pentru a răsturna democrația” și a adăugat că va cere liderilor UE să ia măsuri, transmite POLITICO.
Gabriela Cretu FOTO Facebook
Proteste în Senat. „Vocea” răzvrătiților, Gabriela Crețu, nu e la prima ieșire nervoasă. Cum s-a făcut de râs în 2019
Fosta senatoare PSD Gabriela Crețu s-a numărat printre funcționarii care au protestat față de concedierile anunțate de Ilie Bolojan. Iar Gabriela Crețu a mai avut reacții nervoase și în urmă cu câțiva ani, pe atunci la adresa unor jurnaliști.
Trump s-a întors în locul tentativei de asasinat cu Elon Musk FOTO @aldrin12354 / X
Musk atacă planul lui Trump de 500 de miliarde de dolari pentru dezvoltarea „celui mai mare proiect de infrastructură AI”
Miliardarul Elon Musk, care este un apropiat al președintelui SUA, Donald Trump, atacă una dintre primele propuneri majore ale Casei Albe.
Marte jpg
Călătoria spre Marte ar putea dura doar trei luni, în loc de trei ani. NASA testează noul motor cu propulsie termonucleară
Administrația Națională Aeronautică și Spațială (NASA) testează acum un nou motor prin care ar putea reduce călătoria spre Marte la 45 de zile, de la 450, scrie site-ul companiei, General Atomics.
BeFunky collage (35) jpg
Povestea neștiută de dragoste dintre Dan Chișu și Manuela Hărăbor. Motivul pentru care regizorul nu a vrut un copil cu actrița
Manuela Hărăbor este una dintre cele mai de succes actrițe de teatru, însă pe plan sentimental nu a avut același noroc. S-a iubit cu 3 bărbați, printre care și Dan Chișu, însă ea a investit mai multe sentimente decât el.
Putin si Trump la Osaka FOTO EPA-EFE
Trump amenință Rusia dacă Putin nu pune capăt războiului din Ucraina: „O putem face pe calea ușoară sau pe calea grea”
Într-o postare pe Truth Social, Donald Trump a amenințat că va impune „niveluri ridicate de taxe, tarife și sancțiuni” Rusiei și aliaților săi, potrivit The Guardian, dacă nu oprește războiul din Ucraina.
trupe britanice jpg
Mii de soldați britanici participă la cel mai mare exercițiu NATO din 2025, în România
Peste 2.500 de soldați britanici se află într-o „călătorie masivă” de 2253 de kilometri spre România, pentru a participa la Steadfast Dart, cel mai mare exercițiu NATO din 2025.
Banner Puya