Despre cum am stat cu picioarele pe Zid

9 mai 2013
Am întîlnit germani fericiţi (dar nu ştiu dacă toţi erau nemţi!) jpeg

În jurul meu, nu întîlnisem mulţi oameni cărora să le placă Berlinul – aceasta înainte de a-l vedea eu însumi. Este un oraş de care – în măsura în care istoria secolului XX îţi spune ceva – te aproprii mai curnd cu o temătoare curiozitate, şi nu cu excitaţia la care te predispun, de exemplu, locuri precum Parisul, precum Londra sau precum colinele scorojite de soare ale Toscanei. 

Pe locul fostului bunker berlinez al lui Hitler se află azi un loc de parcare – fără nici un semn, fără nici un memento. Cu ceva ani în urmă, cînd am pus pentru prima dată piciorul în oraş, o ghidă de pe un autobus turistic doar ni l-a semnalat în treacăt, arătînd vag cu mîna undeva în dreapta, în sensul nostru de mers. Era (tot) primăvară şi la etajul deschis al bus-ului eram vreo patru-cinci suflete – plus ghida, care ne vorbea legende urbane cu despărţiri şi drame, cu victorii sau crime. Am trecut mai departe şi probabil că n-am fost mulţi cei care am mai rămas cu ochii pe acea parcare anostă, pietruită, verde şi curăţică, spunîndu-ne în gînd (aşa cum am făcut-o eu) fir-ar al dracilor, ce grozăvii s-au petrecut pe-aici şi-acum ce pace este!

Atunci, ca şi acum, am fost emoţionat să văd, prin smoala asfaltului de pe unele străzi şi bulevarde centrale, nişte piese de caldarîm mai aparte. Acel şir de dale altfel colorate decît restul formează, cît le vezi cu ochii, o linie lungă, cotind năucă din loc în loc, ca urma firavă şi deloc strălucitoare a unui mega-melc pe care nu-l mai vezi, dar ştii că a trecut odată pe-acolo. Aceasta este maniera în care primăria oraşului reunificat a decis, acum 20 de ani, să imortalizeze traseul fostului Zid al Berlinului. Există cîteva trasee turistice care te invită să mergi chiar de-a lungul fostului zid, care a secţionat capitala de la începutul anilor ’60 şi pînă la finele anilor ’80 – şi ai cărui pereţi de beton în lormă de L azi sunt nişte bizarerii mai curînd rare, pictate în roz bombon, galben şi negru pe fondul cenuşiu, lîngă care turiştii se fotografiază cu nonşalanţa zîmbitoare în care cu toţii ne regăsim în astfel de situaţii. Atunci, am urmat acel traseu şi, ca orice minte normală, mintea mea aproape c-a refuzat ideea că acest oraş a fost tăiat în două şi că pe linia de falie au murit oameni la modul propriu. Spre sfîrşitul recentului aprilie iată-mă-s privind în jos, mai curînd hipnotizat, către pavajul din Postdamer Plaz – undeva la cinci minute de mers pe jos, spre Sud, de Poarta Brandenburg. Cat în jur şi văd lume de lume, vizitatori sau localnici, văzîndu-şi de drum, ca în orice zi normală din istoria unei săptămîni banale. Privesc iarăşi în jos – şi sub talpa mea dreaptă se află o placă de cupru cu două cuvinte şi opt cifre: Berliner Mauer 1961-1989. Linia în care placa este încastrată despărţea două lumi. Pe-aici a trecut Zidul. Uite-aşa se scrie istoria.

Datu-i fiind trecutul acesta, Berlinul de azi este un oraş fascinant. De la Hitler la Honecker, de la Kohl la frau Merckel şi de la JFK la Ronald Reagan – fără a-l uita, totuşi, nici pe Gorbaciov –, prin acest perimetru s-a conturat ceva din haosul, agonia sau descătuşarea secolului trecut. Prima dată cînd l-am vizitat, în Berlin încă mai vedeai largi spaţii virane – e foarte posibil ca pe-acolo să fi căzut odată bombe, cu duiumul. Azi, vezi un oraş paşnic şi viu, cu o minutată grădină centrală largă cît cîteva parcuri Cişmigiu, cu batimente maiestuoase şi cu blocuri cvasi-proletare din anii ’60-’70, cu terase în care cafelele şi berile au o aromă unică, cu colţuri de cvartal găzduind florării sau magazine de cartier ale căror firme azi le vedem şi în propriile noastre oraşe, cu unghere mirosind a urină şi cu parfumerii în care poza lui Kilian Hennessy vorbeşte despre democratizarea europeană a luxului. Teii pe pe Under den Linden dădeau în verde în acest aprilie, ca şi platanii de dincolo de Poartă, de pe Bulevardul 11 Iunie. Hai să flanăm – mi-am spus. Şi e ceea ce am făcut, timp de trei zile. Şi e ceea ce vă recomand să faceţi cînd veţi (mai) ajunge acolo, pentru că rareori mi-a fost dat să văd un oraş mare atît de recomandabil plimbărilor mici, la pas.

Ca un făcut, vizitele mele anterioare la Berlin m-au ţinut mai mult în partea de est a oraşului – care pentru unii rămîne încă mai frumoasă decît cealaltă. Aşa credeam şi eu. Pînă cînd am cunoscut două creaturi teribile: una dintre ele este Dan Nuţu – după gustul meu, unul dintre cei mai mari actori ai României pînă în momentul în care a spus Pa-pa, RSR!, cîndva prin anii ’70. Despre întîlnirea cu Dan Nuţu voi da ceva detalii, nici o grijă. Dar nu pot trece cu vederea cea de-a doua creatură, cu totul şi cu totul occidental-berlineză. Numele ei, prescurtat, este Ku’damm. Musai să vă vorbesc despre ea – în cazul în care n-o ştiţi. Iară cei care-o cunosc, faceţi bine şi păstraţi secretul – pînă săptămîna viitoare.

(va urma) 

cum alegi cele mai confortabile treninguri de fete pentru fiecare sezon jpg
Cum alegi cele mai confortabile treninguri de fete pentru fiecare sezon?
La școală, prin parc și la locul de joacă, treningul de fete este ținuta preferată ușor de adaptat la fiecare sezon.
specializare sau servicii complete cum alegi abordarea pentru service ul tau auto jpg
Specializare sau servicii complete: cum alegi abordarea pentru service-ul tău auto
Alegerea unei abordări pentru service-ul tău auto poate face diferența între succesul și eșecul afacerii.
vrei sa i surprinzi pe cei dragi du i intr o calatorie in alta tara jpg
Vrei să-i surprinzi pe cei dragi? Du-i într-o călătorie în altă țară
Visezi vreodată să-i duci pe cei dragi într-o călătorie într-o altă țară? Ei bine, acum este șansa ta!
Maia Morgenstern  1200x1200 png
Serile Enayati Medical City continuă cu a IV-a ediție
Serile Enayati Medical City continuă cu a IV-a ediție care va avea loc în 16 martie 2023, începînd cu ora 19.00, în București, în Orașul Medical.
Dilemaveche ro regalfermierul ro jpg
Protejarea serelor de îngheț este preocuparea principală a producătorilor de legume și flori
Serele de legume sînt una dintre cele mai bune modalități de a crește legume proaspete și sănătoase și de a controla condițiile de creștere.
IQOS x RDW Parte din Arte jpg
RE-CONNECT, a celebration of togetherness: Romanian Design Week și IQOS susțin creativitatea în cel mai important eveniment multidisciplinar din România
Creativitatea deschide mintea și imaginația. Ne conectează cu noi înșine și ne hrănește sentimentul de unitate.
Art Safari Constantin Brâncuși jpg
Art Safari îi prezintă pe cei 10 urmași ai lui Constantin Brâncuși
Art Safari anunță prima expoziție temporară a sezonului, în perioada 16 februarie-5 martie, cu ocazia Zilei Naționale Constantin Brâncuși.
Ioan T Morar Foto Digi24 640x404 jpg
Autodafé
Să arzi o carte înseamnă să nu înțelegi de unde vine
RS jpg
Ascunzătoarea
o curățam cu spirt și o dădeam cu parfum așezam piesele ei pe un covoraș
pexels pixabay 270637 jpg
Vrei să îți promovezi afacerea în mediul online? Optimizarea SEO este un pas esențial!
Prin urmare, SEO are ca scop îmbunătățirea poziționării naturale a unui site web în SERP (Search Engine Result Page), făcîndu-l mai vizibil în rîndul utilizatorilor de internet.
woman having painful stomach    Copy jpg
Durerile de stomac: cele mai frecvente afecțiuni care provoacă disconfort gastric
Nu neglijați durerile de stomac, pentru că acestea vă pot perturba activitatea de zi cu zi sau pot ascunde afecțiuni grave.
vitamina c jpg
3 ingrediente miraculoase pentru sănătatea și frumusețea pielii. Și nu numai...
Hrănirea și hidratarea corectă a pielii sînt gesturi esențiale pentru ca aceasta să aibă mereu un aspect sănătos și strălucitor.
protectieficat (2) jpg
În ce fel își pun amprenta asupra sănătății tale ospățurile de sărbători și ce te-ar putea ajuta să-ți recapeți starea de bine
În fiecare an, mesele de sărbători duc la o creștere a numărului de cazuri de anumite afecțiuni, riscurile mai mari fiind mai ales pentru persoanele a căror stare de sănătate este deja fragilă.
Key visual Tur public larg 28 ian jpeg
Open Hearts for Ukraine
Primul tur ghidat al monumentelor create de 24 de tineri refugiați din Ucraina în patru muzee din București
bo popescu4 jpg
de fiecare dată vine iarna
pentru că de fiecare dată vine iarna  cînd avem nevoie de emoții
curs de programare (1) jpg
Cel mai bun curs de programare NU e un curs. Obții primul job în 8 luni, garantat!
O ofertă de nerefuzat, pe care nu o vei mai întîlni în cazul niciunui alt curs de programare.
poster Spoken Word Sessions 15 01 png
SWORDS: Ronin Terente și Lena Chilari în dialog cu Cosmin Perța
Seria de evenimente SWORDS - Spoken Word Sessions continuă la început de an cu doi perfomeri din Republica Moldova.
blonde woman blogger is showing how make up use cosmetics jpg
La ce să fii atentă atunci cînd îți alegi produsele pentru machiaj
Produsele cosmetice au rol foarte important, pe lîngă faptul că ele ajută la conturarea trăsăturilor feței, ele ajută și la regenerarea pielii.
hanorace dama(1) jpg
Hanorace cu glugă fără fermoar pentru femei la modă
Se pare că a decide ce hanorace pentru femei ar trebui să fie în garderoba noastră pare ușor.
IMG 8731 1 jpg
Coșurile cadou, darurile care nu se demodează, indiferent de ocazie!
În primul rînd, coșurile cadou aduc nu unul, ci mai multe bucurii laolaltă. Cînd alegi un coș cadou, nu optezi pentru simple obiecte, ci oferi, de fapt, experiențe memorabile!
infinitul intr o trestie png
vizual toni grecu jpg
Serile Enayati Medical City, ediția a III-a: Terapia rîsului, discuție cu Sever Voinescu și Toni Grecu
Serile Enayati Medical City continuă în 7 decembrie 2022, începînd cu ora 19.00 în cadrul Enayati Medical City!
poster Tess Parks 3 12 jpg
Recomandări de week-end
Artista canadiană Tess Parks concertează în premieră la București.
pre ul uniswap cand este cel mai bun moment sa cumperi uni  dilemaveche png
Prețul Uniswap: Cînd este cel mai bun moment să cumperi UNI?
Pur și simplu cumperi monede cînd prețul Uniswap este scăzut și le vinzi cînd prețul este ridicat.

Adevarul.ro

image
Finala America Express, 19 martie 2023: Victorie la limită în ultimul joc de amuletă din acest sezon
În ediția 39 din 19 martie 2023, două echipe au luptat cot la cot pentru a obține un avantaj extrem de important în următoarea cursă. Una dintre echipe a încălcat o regulă importantă, iar gazda show-ului a oprit jocul.
image
Avertismentul unui economist român: „Criza este aici, nu o așteptați să vină“. Falimentele din SUA, semnalul de alarmă
Temerile cu privire la o nouă criză financiară la nivel mondial au erupt când trei bănci importante din SUA au dat faliment, iar unda de șoc se simte și în Europa. Profesorul de economie Radu Nechita a vorbit cu „Adevărul” despre riscul unei crize economice de amploarea celei din 2007.
image
Soprana Felicia Filip, despre marele regret din viața sa: „Am crescut copii ca și când ar fi fost ai mei“
Soprana Felicia Filip este căsătorită de 32 de ani cu regizorul de operă Cristian Mihăilescu, formând unul dintre cele mai longevive cupluri din muzica românească.

HIstoria.ro

image
Elena Ceaușescu a dat ordin să se dărâme cârciuma în care mergea socrul ei
Femeie cu suflet mic și foarte răutăcioasă, Elenei Ceaușescu îi plăcea să pună limite. Cumnații și nora nu o puteau vizita decât invitați. Nu l-a iertat nici pe Andruță – tată lui Nicolae Ceaușescu – care mai vorbea cu oamenii, la un țoi, despre problemele cotidiene. Sunt întâmplări relatate de Mirela Petcu și Camil Roguski, în cartea „Ceaușescu: adevăruri din umbră”.
image
Întâlnirea dintre Carol al României și Elena a Greciei şi Danemarcei
După despărţirea de Ioana Zizi Lambrino, principele moştenitor Carol e trimis într-o călătorie în jurul lumii, însoţit de colonelul Nicolae Condeescu.
image
Ce consideră o publicație de la Budapesta ca „simbol fascist la Timişoara, capitala culturală europeană”
Recent o publicație din Ungaria a iesit la rampă cu o serie de acuzații de promovare a unor simboluri fasciste, chiar în anul în care orașul este capitală culturală europeană. Dincolo de faptul că articolul denotă multă dezinfomare, o parte chiar intenționată, o doză de invidie și una de ipocrizie.