China de lîngă noi
Intersecţia de la Obor este de ani buni o graniţă între lumea noastră, bucureşteană şi lumea chinezească, întinsă pînă dincolo de complexul Europa şi Dragonul Roşu, spre Voluntari şi Afumaţi, unde se plănuia construirea unui China Town asemănător celor din toate marile capitale. Deocamdată, din cauza crizei economice, acel China Town a rămas doar un vis al comunităţii . O comunitate în formare, aflată la primele generaţii, cu părinţi care refuză să înveţe limba română şi cu copii care vorbesc deja perfect româneşte. Ne-am obişnuit cu prezenţa lor pe stradă, în hipermarket-uri sau la mall-uri, dar, în continuare, nu ştim mai nimic despre ei. Este o lume închisă a cărei conflicte şi probleme se consumă în mare parte în interiorul ei, ceea ce vedem „la suprafaţă” sînt doar zîmbete de politeţe sau mîncăruri cu denumiri necunoscute din restaurantele lor care ni se par exotice. Oficial, în Bucureşti locuiesc în jur de 8000 de chinezi, neoficial sînt mult mai mulţi. Unii au venit pentru că au învăţat la şcoală că poporul român le este „prieten şi frate” şi pentru că există un trecut politic comun, alţii au venit pur şi simplu „ca să facă bani”. Cei mai mulţi au considerat iniţial România o ţară de tranzit, însă treptat a devenit una de adopţie.
prezintă poveştile unor imigranţi chinezi din Bucureşti, rătăciţi în peisajul social şi economic din România actuală, şi, în acelaşi timp, surprinde fragmente din realitatea românească văzute şi înţelese din perspectiva lor. Indiferent de statutul lor social, primele etape ale adaptării sunt dificile şi ascund adevăruri incomode.
În data de 13 iunie, de la ora 20:00, HBO prezintă în premieră şi exclusivitate o nouă producţie originală: documentarul
a cărui regie este semnată de Adina Popescu şi Iulian Manuel Ghervas. Filmul a fost difuzat în avanpremieră în cadrul celei a douăsprezecea ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF), în cadrul zilei HBO, joi 6 iunie 2013.