Olafur Arnalds, Daniel Hope şi Giuliano Carmignola

Olafur Arnalds, Daniel Hope şi Giuliano Carmignola  jpeg

Chiar dacă Sărbătoarea Paştelui și cele cîteva zile libere au trecut, vă recomand să ascultaţi muzică: este, totuşi, una dintre cele mai plăcute forme de relaxare. Şi am selectat şi trei noi albume numai potrivite pentru timpul liber. Protagonişti: compozitorul islandez Olafur Arnalds, violonistul britanic Daniel Hope şi un alt violonist, italianul Giuliano Carmignola.

Olafur Arnalds – For now I am winter

Am ascultat cu încîntare cel mai nou album al islandezului Olafur Arnalds, cel care face ceea ce eu numesc muzica totală a timpurilor noastră, cu sonorităţi ce combină muzica clasică, indie, medii electronice. Albumul For now I am winter a fost lansat în 25 februarie 2013 şi este una dintre priorităţile globale de promovare ale concernului Universal Music. Pe drept cuvînt: este o muzică de înaltă calitate, adică de calitatea muzicii clasice, însă cu o adresabilitate mult mai largă către publicul de astăzi.

Poate că mulţi dintre dvs. au citit romane poliţiste ale scriitorilor nordici contemporani – vă reamintesc nume precum Stieg Larsson, Camilla Lackberg sau Analdur Indridason – şi au remarcat atmosfera generală specială a acestor cărţi. Cred că noul album al lui Olafur Arnalds este exact muzica ce poate însoţi lectura acestor romane. Încercaţi şi nu veţi fi dezamăgiţi.

Olafur Arnalds are doar 26 ani şi un succes remarcabil – toate concertele sale sunt sold out, acum lucrează cu unul dintre cei mai importanţi jucători din piaţa producătorilor de discuri, din martie 2013 a debutat şi serialul de televiziune Broadchurch cu muzica compusă chiar de el – iar acest serial este vizionat numai în Marea Britanie de un număr record de spectatori, 8-9 milioane de persoane per episod.

Şi cu toate acestea, Olafur Arnalds rămîne o persoană modestă – îl puteţi descoperi în interviul acordat pentru Radio România Muzical, postul de radio care difuzează luni, 6 mai, de la ora 17.30 albumul For now I am winter şi selecţiuni din coloana sonoră a serialului „Broadchurch”. Albumul se găseşte şi în România, în magazinele de specialitate sau pe site-ul www.getmusic.ro. Fişierele audio sunt de asemenea disponibile pe

Violonistul

– albumul

Din aceeaşi sferă a muzicii clasice contemporane, însă acea muzică accesibilă oricui, nu doar unor iniţiaţi, face parte şi albumul Spheres, înregistrat de violonistul britanic Daniel Hope şi lansat de casa Deutsche Grammophon în 15 februarie 2013. Un album pe care se regăsesc lucrări semnate de Ludovico Einaudi, Philipp Glass, John Rutter, Arvo Part, Michael Nyman, dar şi de mai tinerii Lera Auerbach (născută în 1973) şi Alex Baranowski (născut în 1983).

Daniel Hope apare în compania selectă a Orchestrei Germane de Cameră din Berlin, însoţit chiar de unii dintre compozitori. Piesa ce poate fi considerată single-ul acestui album este  - I giorni de Ludovico Einaudi - este interpretată chiar în compania lui Ludovico Einaudi.

Şi Spheres este una dintre priorităţile globale de promovare a concernului Universal Music – şi sincer, acest lucru mă bucură, dar dă şi de gîndit. Pentru că din 6 artişti promovaţi la nivel global – doi vin din sfera muzicii contemporane clasice, ceea ce în România ar putea părea cel puţin bizar în contextul lipsei aproape totale a acestui tip de muzică din spaţiul public. Însă Universal Music nu se înşeală: Olafur Arnalds şi violonistul Daniel Hope, cu acest album Spheres, aduc o muzică de factură clasică, de înaltă calitate, dar mult mai aproape de publicul de astăzi decît este oricare alt compozitor clasic din vechime.

Selecţiuni de pe albumul Spheres pot fi ascultate la Radio România Muzical luni, 6 mai, ora 17,30. Albumul este disponibil şi în România, în magazine, pe

sau direct la

.

Vivaldi con moto…

…e un joc de cuvinte cu dublă semnificaţie – Vivaldi cîntat mai reţinut / Vivaldi cu motocicletă. Este în acelaşi timp şi un album apărut în 1 martie 2013 la casa Deutsche Grammophon, semnat de violonistul italian

, pozat pe coperta discului pe o motocicletă (muzicianul este, într-adevăr, un pasionat al motocicletelor). 

Dincolo de alura sa de byker, Giuliano Carmignola este unul dintre cei mai importanţi violonişti europeni specializaţi în muzică veche, iar audiţia celor 6 concerte pentru vioară şi orchestră de Vivaldi, înregistrate pe acest disc alături de ansamblul Accademia Bizantina, dirijat de Ottavio Dantone este cu adevărat o încîntare.

Tocmai pentru că

nu include cele mai cunoscute concerte pentru vioară şi orchestră de Vivaldi, cred că merită ascultat: Vivaldi nu înseamnă doar „Anotimpurile” , ci şi incredibil de multă altă muzică de calitate.

Giuliano Carmignola este de altfel cunoscut publicului din România graţie apariţiilor sale în Festivalul George Enescu – este posibil să-l ascultăm anul acesta şi la Sibiu, în 24 mai, după cum găsim pe site-ul artistului.

poate fi ascultat integral la Radio România Muzical vineri, 10 mai, de la ora 17.30; este disponibil şi în România, în magazinele de specialitate, la

sau

Toate albumele prezentate:

,

şi

sunt incluse în campania Rado România Muzical

derulată pe pagina

. Campania îşi propune ca pe baza votului vizitatorilor să desemneze cel mai bun album al anului. Pe pagina campaniei pot fi reascultate toate emisiunile care includ discurile intrate în concurs.

Imagine featured jpg
Enola Holmes 2, noul film bazat pe seria autoarei Nancy Springer, se lansează spre finalul anului
Filmele ale căror scenarii sînt inspirate din cărți de succes rămîn o constantă și în lumea actuală a cinematografiei.
man plugging charger into electric    Copy jpg
5 motive să alegi o mașină electrică sau hibrid
În 2022, autoturismele electrice sau hibrid sînt o alegere tot mai populară în rîndul cumpărătorilor auto.
74907741 afc99f4360 k jpg
Scrisoare deschisă Ministrului Educației
Asociația Profesorilor de Limba și Literatura Română Ioana Em. Petrescu (ANPRO) vă solicită atenția cu privire la următoarele sesizări și propuneri referitoare la Proiectul Legii Învățămîntului Preuniversitar „România educată”, aflat în dezbatere publică:
20220726 185215 jpg
Bătrînii
Text de Diana Popescu, jurnalist cultural, realizatoarea celui mai ascultat podcast cultural – Cronicari Digitali
20220728 210201 jpg
Integrarea la scoala jpg
Cum poți facilita integrarea copilului în sistemul de învățămînt
Atunci cînd copiii merg la creșă, grădiniță sau școală, activitățile de orientare îi ajută să se familiarizeze cu mediul nou în care își vor petrece o mare parte a zilei.
Palama lui Dumnezeu jpg
Poiana Omului
Text de Toader Păun, jurnalist, căutător de oameni, locuri și experiențe de milioane
G0122246 JPG
Drumul transformării
Text de Toader Păun, jurnalist, căutător de oameni, locuri și experiențe de milioane
Imagine dilemaveche ro jpg
Ce înseamnă expresia „Toate drumurile duc la Roma” și care sînt originile sale
Roma a fost mereu o destinație populară pentru producătorii de filme și jocuri video.
20220724 174033 jpg
Balauri mici, balauri mari, cale ferată fără șină și povestea celor două țări
Text de Alexandra Bumbăcaru, căutătoare de povești alături de Cronicari Digitali
20220722 180510 jpg
20220721 180351 jpg
Prezent în propria-ți viață
Text de Diana Popescu, jurnalist cultural, realizatoarea celui mai ascultat podcast cultural – Cronicari Digitali
Resita vedere de sus jpg
Cea mai bună dilemă în gama RE
Text de Silvia Teodorescu, coordonator al campaniei Cronicari Digitali
20220719 160815 jpg
Piftii de iulie – jurnalul unui gurmand pe Via Transilvanica
Text de Cosmin Dragomir, jurnalist culinar și autor al cărții „Curatorul de Zacuscă”
20220720 185246 jpg
20220719 170725 jpg
„Rucsacul cu Povestiri de pe Via Transilvanica” concentrează cea mai complexă experiență turistică și culturală din România
Al doilea an de rezidență itinerantă de digital storytelling pune în valoare patrimoniul cultural de pe Via Transilvanica.
Aula magna cairoli jpg
Plagiatul la români: îngrijorări și propuneri
Scrisoare deschisă adresată universităților românești și Ministerului Educației
Rucsacul cu Povestiri de pe Via Transilvanica jpg
„Rucsacul cu Povestiri de pe Via Transilvanica” – Peste 1000 km din România autentică, parcurși în două săptămîni
„Rucsacul cu Povestiri de pe Via Transilvanica” scoate la lumină 50 de obiective de patrimoniu cultural, comunități etnice, antreprenoriate locale, gastronomie, natură, oameni-tezaur și localități uitate.
video poker sanse castig jpg
Are Video Pokerul cele mai bune şanse de cîştig?
În peisajul ofertelor de cazino îşi face apariţia un joc care cel mai adesea este trecut cu vederea de jucători, cel de Video Poker.
imagine (4) jpg
Teorii cu privire la serialul „Stranger Things”, ce ar putea fi confirmate în sezoanele viitoare
Sezonul cu numărul 4 a fost mult timp așteptat de fani, care deja se gîndesc acum la viitorul sezon.
chirilov cover jpg
Mihai Chirilov: „Un festival, dacă nu e construit în jurul comunității, e degeaba”
„Filmul de artă te forțează să devii inventiv în a găsi metode de expunere pentru a ajunge la cît mai mulți oameni.”
ILC jpg
Posteritatea Graziellei
În toți acești (mulți) ani în care l-am recitit, periodic, pe Caragiale, m-am întrebat nu o dată cum se face că opera sa a părut să accepte tot felul de interpretări, unele de-a dreptul stupide, reductive și, în fond, absurde.
jocuri noroc populare jpg
Care sînt cele mai populare jocuri de noroc din străinătate?
Oamenii din diferite țări de pe glob au preferințe specifice în materie de jocuri de noroc, modelate de culturi distincte.
boluri diversificare little prints jpg
Diversificarea, acum o joacă de copii – ce am învățat de la generațiile mai vechi de părinți
Din drag pentru copii, din nevoia de a oferi celor mici tot ce mai bun din tot ce mai bun, au apărut și branduri de lux, cu produse premium.

HIstoria.ro

image
Predica de la Clermont: Chemarea la Prima Cruciadă
În ziua de 27 noiembrie 1095, pe câmpul din fața orașului Clermont, câteva sute de oameni așteptau să audă predica papei Urban al II-lea.
image
Frontul din Caucaz al Războiului ruso-turc din 1877-1878
Războiul din 1877-1878 este cunoscut mai ales pentru frontul din Balcani, la care au luat parte mari unități otomane, rusești și românești în principal, dar și trupe sârbești și muntenegrene.
image
Necunoscuta poveste a raclei în care s-au odihnit osemintele voievodului Mihai Viteazul
Cu ocazia comemorării recente a morții voievodului Mihai Viteazul, Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I” a publicat pe pagina de socializare a instituției povestea inedită a raclei în care, pentru un timp, s-au odihnit osemintele.