Oraşul morţilor vii

Andra PETRESCU
16 mai 2013
Oraşul morţilor vii jpeg

Filmul „Paura nella citta dei morti viventi” („Oraşul morţilor vii”, 1980, regie Lucio Fulci) rulează vineri, 17 mai, ora 22.00, în sala de cinema a UNATC, în cadrul Cineclubului Midnight Session. Discuţia ulterioară proiecţiei va fi moderată de Andra Petrescu, Teodora Lascu şi de Bogdan Drumea.

Porţile iadului s-au deschis cînd un preot s-a sinucis  – şi judecînd după cinismul filmului, ăsta nu ar fi un lucru atît de rău. Acum (de fapt, atunci şi acolo, pe tărîmul grotesc al lui Lucio Fulci) fantoma preotului bîntuie gagici frumoase, le omoară şi le provoacă „zombificarea” – mai omoară şi personaje masculine, dar de nevoie, cînd sînt în locul nepotrivit, la momentul nepotrivit. De exemplu, Rose şi Tommy se sărută în maşină, fata simte că ceva e în neregulă, i se pare că cineva îi spionează, băiatul aprinde farurile ca s-o liniştească şi descoperă silueta preotului-fantomă în faţa maşinii. Muzică. Ochii lui Rose se înlăcrimează de sînge, fata începe să scoată nişte sunete, ca şi cum ar regurgita – îşi vomită intestinele şi stomacul, eveniment reprezentat cît se poate de grafic. Relaţia de cauzalitate dintre apariţia preotului şi reacţia vomitivă a fetei e construită prin montaj de atracţie clasic: prim-plan cu fata, prim-plan cu preotul, camera se apropie de el (pînă ajunge la un detaliu al ochilor, ceea ce dă impresia că manipulează reacţia ei) şi se depărtează de ea (de la detaliul pe ochii ei însîngeraţi la un prim-plan în care începe să-şi vomite intestinele) – să mai facă cineva mişto de reacţiile viscerale! Tommy moare uşor, se alege cu o mînă în creier (literal). Muzica se opreşte – fără să continue, pentru racord, în următorul cadru.

„Paura nella città dei morti viventi”, la fel ca toate filmele horror ale regizorului italian Lucio Fulci, neglijează (voit) naraţiunea în favoarea unui spectacol de imagini hidoase care oripilează şi dezgustă. Personajele lui Fulci n-au calităţi şi nici defecte complexe, sînt schiţate neglijent; probabil, un factor era şi stilul de producţie low-budget, grăbit, dar pe regizor îl interesa prea puţin relaţia clasică de empatie dintre spectator şi personaj. Ideea că filmele lui ar fi incoerente narativ e simplistă, căci coerente sînt; de exemplu, în „Paura nella città dei morti viventi”, Mary Woodhouse (interpretată de actriţa-muză a lui Fulci, Catriona MacColl) are o viziune/premoniţie cu sfîrşitul lumii, cu deschiderea porţilor iadului, şi trebuie să meargă să le închidă. Şi asta încearcă să facă, întîmpinînd obstacolele pe care le presupune lupta ei cu forţele răului; coerenţa naraţiunii e dată de motivaţia clară a personajului. Totuşi, ce face Fulci este să simplifice „lupta” protagonistei cu antagonistul, substituind evenimentele care ar reprezenta concret conflictul dintre cei doi cu imagini vizuale groteşti, toate implicînd personaje secundare cu acţiuni pasive din partea victimelor. Regizorul elimină posibilitatea de a simpatiza cu personajele şi creează o naraţiune predominant noncauzală, doar ilustrativă, pe care o contrastează cu conţinutul vizual dezgustător. Violenţa nu e caracterizată de acţiuni precum cea din „Non si sevizia un paperino” (1972), în care o femeie este bătută cu lanţuri, ci violentă devine ilustrarea grafică a felului în care se poate distruge/descompune corpul uman; deşi vătămarea fizică e provocată de un factor exterior, acţiunea în sine nu pare violentă, pe cît pare rezultatul de dezgustător. Nici măcar atmosfera filmului nu e apăsătoare sau înfricoşătoare în vreun fel, ba chiar tonul ironic o face relaxantă. E doar un spectacol de sînge, intestine, creier şi morţi-vii.

Relaţia lui Lucio Fulci cu zombii a fost pusă (pe nedrept) pe seama parazitării succesului lui George Romero. Într-adevăr, după succesul americanului cu apocalipticul „Dawn of the Dead” (1978), producătorii doreau să beneficieze de pe urma popularităţii nou-instaurate a filmelor cu zombi, iar „Zombie 2” (r. Lucio Fulci, 1979) a fost prezentat ca o continuare a filmului lui Romero. Însă cele două filme nu împart mai mult de atît. George Romero a creat tipologia de zombi care pare să fie cea mai populară - şi nu mă refer la apocalipsă, căci asta se făcea deja în anii ’50, ca expresie a pericolului comunismului asupra societăţilor capitaliste, ci la mortul-viu care mănîncă oameni mînat de o nevoie inexplicabilă, dar nu şi ezoterică, de a consuma; Romero a renunţat la provenienţa haitiană a zombiului şi, în metafora lui despre consumerism, nu a mai explicat sursa „bolii”. Lucio Fulci s-a întors la orginea filmului cu zombi, unde acţiunile se petreceau mereu pe pămînt străin (adică non-american; ironia lui Fulci de a-şi plasa acţiunea pe teren american, dar non-italian, e o dovadă de umor viclean) şi motivaţia transformării morţilor în zombi e determinată de forţe supranaturale – „Zombie 2” (1979) e chiar un omagiu adus lui Jacques Tourneur şi filmului lui, „I Walked with a Zombie” (1942).

Paura nella città dei morti viventi (Oraşul morţilor vii)
Italia 1980
regie Lucio Fulci
scenariu Lucio Fulci, Dardano Sacchetti
imagine Sergio Salvati
montaj Vincenzo Tomassi
cu Christopher George, Catriona MacColl, Carlo De Mejo, Antonella Interlenghi
 

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Parteneri

mihaela alexa soprană jpg
De ce să mergem mai des la spectacole? Sfatul genial oferit de soprana Mihaela Alexa
De ce să mergem mai des la spectacole? Sfatul genial oferit de soprana Mihaela Alexa
anamaria gavrila captura youtube
Anamaria Gavrilă, afirmații controversate. Lidera partidului POT îi cere lui Nicușor Dan să declare public că nu suferă de nicio afecțiune psihică
Anamaria Gavrilă, lidera partidului POT, revine în atenție cu o declarație controversată, cerându-i public candidatului independent Nicușor Dan să prezinte o evaluare medicală care să ateste că nu suferă de nicio afecțiune psihică. Solicitarea vine în contextul unor afirmații recente făcute de lider
Secție de vot - alegeri - stampila FOTO Reuters
STS anunță că toate sistemele informatice pentru alegerile din 18 mai sunt funcționale și securizate
Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) a anunțat vineri, 16 mai, că a finalizat implementarea tuturor cerințelor operaționale stabilite de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), Biroul Electoral Central (BEC) și Institutul Național de Statistică (INS).
armona jpg
Insula superbă pe care trebuie să o vizităm în această vară! Nu mulți turiști cunosc acest loc
O scurtă privire în calendar ne va arăta că deja am ajuns la jumătatea lunii mai, iar vacanța de vară deja se apropie cu pași repezi.
Budapesta FOTO Shutterstock
Budapesta reconfirmă statutul de lider regional în turism și evenimente sportive
Capitala Ungariei atrage tot mai mulți turiști români cu un mix de relaxare urbană și adrenalină
okmagazine ro (2) jpg
Ce trebuie să știi despre fondul de ten Catrice și fondul de ten MUP înainte de cumpărare
Pe piața românească, două mărci au câștigat popularitate datorită raportului calitate-preț: fondul de ten Catrice și fondul de ten MUP. Dacă te întrebi care dintre aceste două opțiuni se potrivește mai bine nevoilor tale, acest articol îți va oferi toate informațiile necesare pentru a lua o decizie
Depresie sursa neoroaxis.ro
Suplimentul care ar putea reduce în doar două săptămâni simptomele depresiei și anxietății
Un nou studiu sugerează că un supliment adăugat în rutina zilnică ar putea reduce simptomele de stres, anxietate și depresie.
joe don baker captura video jpg
Doliu în lumea filmului. Un celebru actor, cunoscut din seria de filme cu James Bond, a murit la 89 de ani
Joe Don Baker, actorul american cunoscut pentru rolurile sale memorabile în filme de acțiune, westernuri și în seria „James Bond”, s-a stins din viață la vârsta de 89 de ani. Familia sa a confirmat decesul survenit pe 7 mai, fără a preciza cauza exactă.
Pacient de Covid Sursa Freepik com jpg
Oamenii de știință spun că au descoperit în sfârșit cauza long Covid. Legătura înspăimântătoare cu demența
Oamenii de știință susțin că persoanele care suferă de COVID pentru o lungă perioadă de timp prezintă unele modificări la nivelul creierului, care le îngreunează gândirea și vorbirea.