Un Ziggy Stardust al nostru

Publicat în Dilema Veche nr. 484 din 23-29 mai 2013
Un Ziggy Stardust al nostru jpeg

Cezar Ouatu nu a intrat îmbrăcat în vampir la proba de sol a campionatelor mondiale de gimnastică, ori în vreo luare de cuvînt din Parlamentul European, ci într-o competiție cîștigată acu cîțiva ani de Lordi, veniți dintr-o țară care are o la fel de lungă tradiție shock-rock ca și noi. Rochia lui gotic-flamboaiantă proiectată de Doina Levintza nu a fost îmbrăcată pentru o ceremonie honoris causa, ci pentru a face cu ochiul fanilor Jean Paul Gaultier (și lui Gaultier însuși) - nu că m-aș pricepe la modă, dar toată lumea știe design-urile francezului făcute pentru Marilyn Manson, ori pentru filme ca Al cincilea element.

M-am numărat de la bun început printre cei care au ironizat conceptul propus de România pentru această ediție. Și totuși, am fost luat pe nepregătite de valul belicos al presei și publicului român privind așa-zisa rușine adusă imaginii patriei în fața observatorilor sobri ai mapamondului, de a căror judecată pare să depindă următoarea tranșă de la FMI. Ironii, scoase din context, ale presei occidentale ne sînt prezentate drept "critici aspre" și "ridiculizări la adresa prestației României". Comentariile cititorilor și a numeroși bloggeri amintesc de cei care cîntaseră mai deunăzi "Deșteaptă-te, române!" la proiecțiile filmelor gay din incinta Muzeului Țăranului Homofob. Lumea nu e decisă dacă problema cea mai spinoasă e suspiciunea de vampirism, de homosexualitate sau faptul că Ouatu a făcut infamul pas de la operă la pop.

Pe Twitter, scriitorul Lavie Tidhar a considerat prestația sa "the entire run of True Blood in 5 minutes"; Warren Ellis și comentatorii twitterului său l-au comparat cu Generalul Zod "signaling the invasion fleet". Colegii mei de prin țările occidentale, m-au întîmpinat lunea asta cu felurite bancuri pe seama prestației României. Și totuși, din toate direcțiile am perceput doar ironie simpatizantă, dublată adesea de o apreciere sincer pozitivă cu privire la un experiment warholian prezentat în cadrul unui eveniment eminamente pop; nicidecum ostilitatea și criticile aspre referite de presa românească. Blogul The Guardian, din care sînt citate "criticile aspre", e unul de umor, în care autorii au făcut pe rînd comentarii sarcastice despre fiecare concurent, în frunte cu Bonnie Tyler a lor. Mai sîntem prezenți și în diferite topuri ale celor mai bizare/absurde momente ale Eurovisionului (nu neapărat pe primul loc), însă sîntem singurii care au luat toate astea drept amenințări la adresa securității naționale. Înțeleg că a început să se discute și dacă deplasarea la Eurovision s-a făcut din banii contribuabililor (via TVR), deci mă aștept ca problema să escaladeze dintr-o clipă în alta în parlament, ori măcar pe la diverse comisii de etică (căci comisia juridică ne-a fost spartă).

Cu un bizar simț al proporțiilor, nu ne panicăm cînd alegem parlamentari (naționali și europeni) din rîndurile infractorilor și muzicanților, dar sărim cît colo pentru onoarea patriei în funcție de rezultatul de la Eurovision. Nu mai reușesc să fac diferența între un articol despre Eurovision și unul despre fraudarea referendumului. Am visat zilele astea că fata care a cîștigat pentru Danemarca e ridicată de DNA, se vehiculează deja și bîrfe legate de această lepră a societății informaționale – plagierea rochiei de către basarabeni! Că tot veni vorba, mai e și nenorocirea asta a comparației cu piesa Moldovei, dar ar trebui să fim demult resemnați cu faptul că în pop-rock ei sînt cu 10 ani înaintea noastră, poate și pentru că nu le-a fost rușine cînd "Pupăza" a devenit imnul paradelor gay din Europa.

De cealaltă parte, echipa lui Ouatu greșește poziționîndu-l în defensivă, prin victimizare, ceea ce dă și mai multă apă la moară responsabililor cu onoarea patriei. Colaboratoarea sa, soprana Angela Gheorghiu e la curent cu popularitatea genului popera în Marea Britanie și nu ar trebui să emită regrete pe seama compromisului artistic al protagonistului. Nu face decît să adîncească și mai puternic falia dintre muzica profesionistă și pop, care la noi e mai adîncă decît oriunde altundeva. Ar fi fost o oportunitate să avem și noi un Ziggy Stardust al nostru dar, încărcînd situația cu atîta negativism, nimeni nu va mai îndrăzni să experimenteze nimic, iar în viitoarele ediții Eurovision vom sufla și în iaurt, trimițîndu-l probabil pe Costel Busuioc.

Aron Biro este autorul blogului aronbiro.blogspot.com.

cum alegi cele mai confortabile treninguri de fete pentru fiecare sezon jpg
Cum alegi cele mai confortabile treninguri de fete pentru fiecare sezon?
La școală, prin parc și la locul de joacă, treningul de fete este ținuta preferată ușor de adaptat la fiecare sezon.
specializare sau servicii complete cum alegi abordarea pentru service ul tau auto jpg
Specializare sau servicii complete: cum alegi abordarea pentru service-ul tău auto
Alegerea unei abordări pentru service-ul tău auto poate face diferența între succesul și eșecul afacerii.
vrei sa i surprinzi pe cei dragi du i intr o calatorie in alta tara jpg
Vrei să-i surprinzi pe cei dragi? Du-i într-o călătorie în altă țară
Visezi vreodată să-i duci pe cei dragi într-o călătorie într-o altă țară? Ei bine, acum este șansa ta!
Maia Morgenstern  1200x1200 png
Serile Enayati Medical City continuă cu a IV-a ediție
Serile Enayati Medical City continuă cu a IV-a ediție care va avea loc în 16 martie 2023, începînd cu ora 19.00, în București, în Orașul Medical.
Dilemaveche ro regalfermierul ro jpg
Protejarea serelor de îngheț este preocuparea principală a producătorilor de legume și flori
Serele de legume sînt una dintre cele mai bune modalități de a crește legume proaspete și sănătoase și de a controla condițiile de creștere.
IQOS x RDW Parte din Arte jpg
RE-CONNECT, a celebration of togetherness: Romanian Design Week și IQOS susțin creativitatea în cel mai important eveniment multidisciplinar din România
Creativitatea deschide mintea și imaginația. Ne conectează cu noi înșine și ne hrănește sentimentul de unitate.
Art Safari Constantin Brâncuși jpg
Art Safari îi prezintă pe cei 10 urmași ai lui Constantin Brâncuși
Art Safari anunță prima expoziție temporară a sezonului, în perioada 16 februarie-5 martie, cu ocazia Zilei Naționale Constantin Brâncuși.
Ioan T Morar Foto Digi24 640x404 jpg
Autodafé
Să arzi o carte înseamnă să nu înțelegi de unde vine
RS jpg
Ascunzătoarea
o curățam cu spirt și o dădeam cu parfum așezam piesele ei pe un covoraș
pexels pixabay 270637 jpg
Vrei să îți promovezi afacerea în mediul online? Optimizarea SEO este un pas esențial!
Prin urmare, SEO are ca scop îmbunătățirea poziționării naturale a unui site web în SERP (Search Engine Result Page), făcîndu-l mai vizibil în rîndul utilizatorilor de internet.
woman having painful stomach    Copy jpg
Durerile de stomac: cele mai frecvente afecțiuni care provoacă disconfort gastric
Nu neglijați durerile de stomac, pentru că acestea vă pot perturba activitatea de zi cu zi sau pot ascunde afecțiuni grave.
vitamina c jpg
3 ingrediente miraculoase pentru sănătatea și frumusețea pielii. Și nu numai...
Hrănirea și hidratarea corectă a pielii sînt gesturi esențiale pentru ca aceasta să aibă mereu un aspect sănătos și strălucitor.
protectieficat (2) jpg
În ce fel își pun amprenta asupra sănătății tale ospățurile de sărbători și ce te-ar putea ajuta să-ți recapeți starea de bine
În fiecare an, mesele de sărbători duc la o creștere a numărului de cazuri de anumite afecțiuni, riscurile mai mari fiind mai ales pentru persoanele a căror stare de sănătate este deja fragilă.
Key visual Tur public larg 28 ian jpeg
Open Hearts for Ukraine
Primul tur ghidat al monumentelor create de 24 de tineri refugiați din Ucraina în patru muzee din București
bo popescu4 jpg
de fiecare dată vine iarna
pentru că de fiecare dată vine iarna  cînd avem nevoie de emoții
curs de programare (1) jpg
Cel mai bun curs de programare NU e un curs. Obții primul job în 8 luni, garantat!
O ofertă de nerefuzat, pe care nu o vei mai întîlni în cazul niciunui alt curs de programare.
poster Spoken Word Sessions 15 01 png
SWORDS: Ronin Terente și Lena Chilari în dialog cu Cosmin Perța
Seria de evenimente SWORDS - Spoken Word Sessions continuă la început de an cu doi perfomeri din Republica Moldova.
blonde woman blogger is showing how make up use cosmetics jpg
La ce să fii atentă atunci cînd îți alegi produsele pentru machiaj
Produsele cosmetice au rol foarte important, pe lîngă faptul că ele ajută la conturarea trăsăturilor feței, ele ajută și la regenerarea pielii.
hanorace dama(1) jpg
Hanorace cu glugă fără fermoar pentru femei la modă
Se pare că a decide ce hanorace pentru femei ar trebui să fie în garderoba noastră pare ușor.
IMG 8731 1 jpg
Coșurile cadou, darurile care nu se demodează, indiferent de ocazie!
În primul rînd, coșurile cadou aduc nu unul, ci mai multe bucurii laolaltă. Cînd alegi un coș cadou, nu optezi pentru simple obiecte, ci oferi, de fapt, experiențe memorabile!
infinitul intr o trestie png
vizual toni grecu jpg
Serile Enayati Medical City, ediția a III-a: Terapia rîsului, discuție cu Sever Voinescu și Toni Grecu
Serile Enayati Medical City continuă în 7 decembrie 2022, începînd cu ora 19.00 în cadrul Enayati Medical City!
poster Tess Parks 3 12 jpg
Recomandări de week-end
Artista canadiană Tess Parks concertează în premieră la București.
pre ul uniswap cand este cel mai bun moment sa cumperi uni  dilemaveche png
Prețul Uniswap: Cînd este cel mai bun moment să cumperi UNI?
Pur și simplu cumperi monede cînd prețul Uniswap este scăzut și le vinzi cînd prețul este ridicat.

Adevarul.ro

image
Destinul trist al Prinţesei Aiko a Japoniei, numită „Cea mai singură prinţesă din lume"
Fiica Împăratului Naruhito trăieşte izolată şi, deşi unii cred că are o existenţă privilegiată, viitorul nu sună bine, în niciuna dintre variantele acceptate de Palat.
image
Un șofer care a sărit la bătaie cu bâta, pus la respect de victimă VIDEO
În baza datelor strânse de polițiști, șoferul a fost reţinut, urmând a fi prezentat magistraţilor cu propunere legală.
image
Cele mai bune trei alimente pe care să le consumi dimineața. Sunt sățioase și nutritive
Micul dejun nu este o masă obligatorie, nu este necesară tuturor. De fapt, e chiar mai indicat să sari peste micul dejun decât să consumi ceva nesănătos. Ideal este să începi ziua cu ceva ușor, nutritiv și sățios.

HIstoria.ro

image
Apogeul și căderea lui Ernest Urdăreanu, favoritul regelui Carol al II-lea
Odată cu sfârșitul domniei Regelui Carol al II-lea, și-au pierdut pozițiile de la Curte și marii săi demnitari. Urdăreanu însă a fost singurul dintre aceștia ales de fostul suveran pentru a-l însoți într-un exil care s-a dovedit definitiv.
image
Prosecco și Macarons, două produse care au cucerit întreaga lume și altele din bucătarie
Radio România Cultural și Revista Historia, prin vocea Danielei Ivanov, vă aduc un proiect cultural inediat „Povești parfumate”.
image
Mândria națională – arma Ucrainei în război
Războiul declanșat de Vladimir Putin a arătat și o componentă importantă a relațiilor internaționale în secolul al XXI-lea, una a cărei vizibilitate a fost, până acum, scăzută, deoarece nimeni nu se mai aștepta la existența vreunui conflict armat pe teritoriul european.