Zilele 3 şi 4 (a şasea şi-a şaptea de TIFF)

7 iunie 2013
Zilele 3 şi 4 (a şasea şi a şaptea de TIFF) jpeg

La un moment dat, pe la jumătatea festivalului, rămîi în urmă cu tot ce ai de făcut în afară de mersul la cinema (telefoane de dat acasă, mailuri de scris, texte, promisiuni de cafea) şi adormi la un film. Mie mi s-au întîmplat amîndouă. N-am mai apucat să scriu despre a şasea zi de TIFF şi am adormit, ieri seară, la Ultima oară cînd am văzut Macao. Nu daţi cu pietre, e inevitabil, mai ales dacă ai început ziua la 10 dimineaţa, cu o trilogie de şase ore a unui regizor austriac.

Dar să le luăm pe rînd.

Miercuri, ziua 3/6

Partea foarte bună la TIFF nu e doar că poţi să vezi filme pe care nu le mai găseşti nicăieri în altă parte (nici în cinemauri, nici pe torrenţi, nici măcar pe Amazon), ci şi că poţi să cunoşti oamenii care fac filmele, să-i tragi de mînecă, să le ceri socoteală, să-ţi iei notiţe. Miercuri, de pildă, am fost la un masterclass senzaţional de două ore şi jumătate ţinut de Ed Lachman, un director de imagine american care a lucrat la peste 70 de filme, printre care Ken Park (pe care l-a şi co-regizat), Virgin Suicides, Paradise, I’m Not There, Lightning Over Water etc. Lachman a avut chef de poveşti, şi, provocat de Mihai Chirilov, a vorbit despre felul în care îi place să se joace cu temperatura de culoare, despre limbajul cinematografic, peliculă vs. digital, violarea spaţiului (atunci cînd eşti pe platou şi-ţi permiţi să scoţi un perete ca să pui camera într-un loc în care n-ar putea sta în condiţii normale), căutarea ritmului, alegerea unei stilistici hollywoodiene tocmai atunci cînd arăţi imagini pe care Hollywood-ul nu le-ar arăta niciodată, colaborarea cu Altman, Herzog, Wenders, Soderbergh, Solondz, Haynes etc. În plus, folosind secvenţe din Paradise: Love, Erin Brockovich, Virgin Suicides şi Ken Park, Lachman ne-a explicat opţiunile de lumină, de culoare, de mişcare a camerei. Eram vreo 50 de oameni în cafeneaua Piano Cazola, şi cred că tuturor ni s-a părut c-am înţeles puţin mai bine care-i treaba cu cinemaul după ce l-am ascultat pe Lachman.



Miercuri l-am cunoscut şi pe regizorul chilian Sebastian Lelio, pe care-l ştiu din 2007, tot de la TIFF, cînd a luat trofeul festivalului cu Sagrada Familia. Pe lîngă faptul că are simţul umorului şi gropiţe, Lelio mai are şi o mare pasiune pentru improvizaţie. De aceea, filmele lui au o prospeţime şi-o imperfecţiune care le face ataşante, umane, suprinzătoare. La fel şi Gloria, un film după chipul şi asemănarea personajului principal, rol pe care Lelio l-a scris special pentru Paulina Garcia, o actriţă de care e îndrăgostit de cînd era mic şi-a văzut-o jucînd într-o telenovelă („We love her because you love her”, i-am zis lui Lelio şi i-am explicat că ăsta se cheamă „sindromul Gena Rowlands”. A părut să fie de-acord, e mare fan Cassavetes). Gloria e o femeie de 50 şi ceva de ani, divorţată şi singură, care se-ncăpăţînează să ţină dezolarea ultimă cît mai departe şi, chiar dacă nu prea reuşeşte, încheie filmul cu un dans-foc de artificii, bun de trecut în galeria celor mai bune scene de dans fără partener din cinematografia mondială. Filmul rulează deja de cinci săptămîni în Chile şi a pornit un val neaşteptat de Glorii şi de discuţii despre condiţia femeii mature şi divorţate care încearcă, sub o formă sau alta, să se păstreze în viaţă (pe bloguri şi-n ziare apar titluri de genul "Eu sînt Gloria!"). În plus, la proiecţiile de peste tot din ţară, spectatorii se ridică la final şi dansează în cinema. Aş fi vrut să văd asta şi-n sala de la Casa de Cultură a Studenţilor din Cluj, dar m-am mulţumit cu vreo cîteva minute bune de aplauze. Deh, facem şi noi ce putem... Gloria rămîne pentru mine le grand coup de coeur al TIFF-ului de anul ăsta (în care „coeur” chiar e inimă, nu o metaforă oarecare), aşa cum Experimentul Bucureşti al lui Tom Wilson e marea supriză. Dar despre asta, puţin mai încolo.



Joi, ziua 4/7

Trezit cu noaptea-n cap şi cu senzaţia că va fi o zi lungă. În orice caz, să stai şase ore în acelaşi cinematograf, de la 10 dimineaţa pînă la 4 după-amiaza, ca să vezi trilogia unui regizor austriac care se-nţelege de minune cu Haneke e o bună ilustrare a adjectivului „lung”. Din fericire, Paradise, cu cele trei părţi ale lui, Love, Faith şi Hope (sau, altfel spus, bucata prezentată la Cannes, aia de la Veneţia şi aia de la Berlin), e un comentariu alert, cinic, incmod asupra condiţiei umane şi a lipsei noastre fundamentale de speranţă (în afară de ultima parte, Hope, care, după cum îi spune şi titlul, dă impresia că poate-am mai avea totuşi o şansă). Despre Paradise am vorbit vreo două ore cu prietenii mei buni de TIFF, aşa c-ar fi nedrept să-l expediez aici în cîteva rînduri. Mai spun doar că niciodată n-am crezut c-o să rîd atît de tare la o scenă de film în care se recită „Tatăl nostru” (dar s-a întîmplat, în Faith), şi că director de imagine a fost mai sus pomenitul Lachman, ceea ce face lucrurile şi mai şi.



În sfîrşit, ajung la Experimentul Bucureşti, un film independent scris şi regizat de Tom Wilson (şi produs cu un buget mai mult decît minim). N-aveam absolut nici o aşteptare, nu citisem nimic despre film şi, oricum, eram destul de anesteziată după cele 6 ore de Paradise. Aşa că surpriza a fost totală. Nu ştiu dacă aţi văzut Visul cehesc, dar ce se-ntîmplă cu Experimentul Bucureşti e cam acelaşi lucru ca-n Visul cehesc, doar că experimentul e cu spectatorii din sala de cinema, nu cu cehii amăgiţi de perspectiva unui supermarket-minune. Pentru că nu vreau să vă stric surpriza în nici un fel şi pentru că sper că acest film va intra în sălile de cinema sau va fi cumpărat de HBO şi difuzat la teve, n-o să vă spun despre ce e vorba în film. Adaug doar că are legătură cu ficţionalizarea istoriei şi cu capacitatea noastră infinită de-a crede şi de-a crea ficţiuni. Inteligent şi ingenios, Experimentul Bucureşti e doar începutul unei discuţii pe care ne chinuim s-o purtăm de multă vreme, dar nu prea ne iese. Iar dacă ne ies nouă socotelile, veţi putea citi un interviu cu Tom Wilson cît de curînd în Dilema.

Trailer: The Bucuresti Experiment from Tom Wilson on Vimeo.

Textul ăsta n-a fost nici short, nici sweet. Ca să-l mai lungesc puţin, adaug că zilele trecute a fost lansată la TIFF campania de crowdfunding pentru a doua ediţie a Festivalului Making Waves (Festivalul Filmului Românesc de la New York), iniţiat de Corina Şuteu, Mihai Chirilov şi Oana Radu. Dacă anul trecut banii s-au strîns şi dintr-un entuziasm faţă de un gest de rezistenţă exemplară în contextul prăbuşirii ICR-ului sub conducerea lui Marga, de-abia anul ăsta o să se vadă cît ne pasă de filmul românesc şi de iniţiativele private, fără nici un fel de susţinere din partea instituţiilor statului. Ştiţi cum se spune, dacă fiecare spectator căruia i-a plăcut un film românesc în ultimii ani ar intra pe pagina „Making Waves” de pe kickstarter.com, ar citi ce scrie acolo şi ar găsi nimerit să dea cîţiva dolari pentru Festival, atunci lucrurile s-ar rezolva fără prea multă bătaie de cap.

Şi pentru că sîntem la Cluj, nu închei înainte să vă informez că tot zilele trecute, Mircea Arman (aflat de cîteva luni la conducerea revistei Tribuna, unde taie şi spînzură ca-n vremurile bune ale proletcultismului) a dat afară din redacţie trei oameni care n-au stat la locul lor şi au îndrăznit să-i conteste deciziile („manageriale”, spune el, „feudale”, spun eu). Unul dintre cei trei, poetul Ştefan Manasia, a fost vinovat de-a fi scris în Observator Cultural despre situaţia inacceptabilă de la Tribuna. A fost chemat de cîteva ori în comisii disciplinare şi apoi dat frumuşel afară. Sper că lucrurile nu se vor termina fără un proces zgomotos şi fără demiterea domnului Arman. Aşa ar fi normal, nu?

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Parteneri

alegeri romania pixabay png
Bugetul alegerilor prezidențiale 2024. Câți bani se cheltuiesc pentru cele doua tururi de scrutin
Alegerile prezidențiale din 2024 aduc cu ele nu doar o competiție politică intensă, ci și un cost semnificativ pentru România. Candidații pentru alegerile prezidențiale și parlamentare au cheltuit până în prezent 47 de milioane de lei pentru prezidențiale și 93 de milioane de lei pentru parlamentare
coltea jpg
Clădirea din România, construită în 1704, unde se află cel mai înalt turn din țară. A ars în 1739
Nenumărați români trec zilnic pe lângă această clădire din București, însă doar foarte puțini știu cât de importantă este, cu adevărat, pentru istoria orașului. Nu doar că este cel mai vechi spital din București, dar, cândva, adăpostea și cea mai înaltă clădire de la acea vreme.
Romania   Schengen Foto shutterstock 2345910601 jpg
Aderarea României la Schengen terestru: Întâlnire, vineri, între România, Austria şi Bulgaria
Miniştrii afacerilor interne din România, Bulgaria, Ungaria şi Austria se reunesc, vineri, la Budapesta, pentru discuţii informale legate de data la care ar urma să aibă loc intrarea României şi Bulgariei în Schengen terestru.
stampila de vot alegeri romania foto inquam photos
De ce acte avem nevoie pentru a vota la alegerile prezidențiale
Pe 24 noiembrie 2024, românii sunt chemați la urne. Important de reținut este că nu toate documentele de identitate sunt acceptate pentru a putea exercita dreptul de vot, așa cum este pașaportul simplu sau electronic.
revolutia Portocalie Ucraina, foto wikimedia jpg
22 noiembrie: Revoluția Portocalie din Ucraina. În 1963 a fost asasinat președintele american John F. Kennedy
La 22 noiembrie 2004, zeci de mii de manifestanți s-au adunat în Kiev, protestând împotriva rezultatului alegerilor prezidenţiale. Tot într-o zi de 22 noiembrie a murit singura fiică a lui Stalin, cea care a declanşat un scandat internaţional atunci când a cerut azil politic în SUA.
truck 2920533 1280 jpg
Este obligatoriu să faci asta dacă ești pe drum. În caz contrar, primești amendă până la 50.000 de lei
Începând cu 21 noiembrie 2024, regimul sancțiunilor aplicabile pentru nerespectarea obligațiilor de raportare în cadrul sistemului RO e-Transport a fost revizuit, astfel încât să reflecte mai bine gravitatea și frecvența abaterilor.
image png
Val de reacții la adresa Cristinei Șișcanu după ce a declarat că nu lasă familia să intervină între ea și Mădălin Ionescu: „Dar ce ți-au făcut? Sau îi atenționezi aici?”
Cristina Șișcanu a încins din nou spiritele pe internet, în urma unei postări pe care a făcut-o pe Facebook. Vedeta a povestit că atât ea, cât și Mădălin Ionescu, nu au permis niciodată altor persoane să intervină în relația lor, chiar dacă făceau parte din familie.
sectie votare jpg
Ghidul alegerilor de duminică, pentru viitorul preşedinte
Duminică are loc primul tur al alegerilor prezidenţiale din România. Secţiile de votare vor fi deschise între orele 7.00 – 21.00. Click! vă spune tot ce trebuie să ştiţi despre această zi. Dacă nici un candidat nu obţine în primul tur 50 la sută plus 1 din numărul voturilor valabil exprimate, are lo
lovituri Beirut/ FOTO:AFP
Aviaţia israeliană a bombardat intens sudul Beirutului. Lovituri și în estul Libanului, unde au murit 22 de oameni
Aviaţia israeliană a bombardat pe tot parcursul zilei de jou periferia de sud a capitalei libaneze Beirut, considerată un bastion al grupării Hezbollah, precum şi estul Libanului, unde 22 de persoane au fost ucise, potrivit autorităţilor libaneze.