Un Diapason d’or, Vivaldi cântat la acordeon şi o artistă cu mare succes pe youtube

6 iunie 2013
Un Diapason d’or, Vivaldi cântat la acordeon şi o artistă cu mare succes pe youtube jpeg

Tenorul polonez Piotr Beczala, pianista ucraineană Valentina Lisitsa şi acordeonistul francez Richard Galliano au lansat de curând o serie de discuri care au atras atenţia lumii internaţionale prin originalitatea şi valoarea lor.

“Heart’s delight” cu tenorul Piotr Beczala

Iubitorii operei şi cei care urmăresc distribuţiile actuale ale marilor teatre lirice de pe mapamond cunosc foarte bine numele polonezului Piotr Beczala, un artist de aproape 47 de ani cu o voce plină şi caldă, solicitat pentru roluri importante precum Ducele din “Rigoletto” de Verdi, rol interpretat în actuala stagiune la Metropolitan din New York, Rodolfo din”Boema” de Puccini, pus în scenă la Opera de stat din Viena sau Alfredo din “Traviata” de Verdi, posibil de urmărit la Opera de stat din München – pentru a cita doar câteva repere din agenda recentă a tenorului.

În 27 mai 2013, Piotr Beczala şi-a lansat primul său disc de recital în cadrul colaborării cu celebra casă Deutsche Grammophon. Însă, în mod surprinzător pentru unii, a ales ca acest disc să nu cuprindă arii de operă, ci lucrări din repertoriul unui mare tenor al primei jumătăţi a secolului XX, Richard Tauber, o legendă a operetei şi muzicii de film.

Sunt sigură că Richard Tauber nu este un nume prea familiar în România. Austriac de origine, a cunoscut un succes uriaş la operele din Dresda, Berlin şi Viena, însă în acelaşi timp a înregistrat şi peste 700 de discuri de patefon cu repertoriu de operetă şi a jucat în filme alături de nume mari ale epocii, precum Marlene Dietrich. Mulţi dintre compozitorii de operetă ai acelei vremi au scris special pentru Richard Tauber, printre ei Franz Lehar şi Robert Stolz, iar acest repertoriu se găseşte şi pe discul apărut în 27 mai, înregistrat de Piotr Beczala.

Este de luat în seamă faptul că acest disc a primit cea mai bună recenzie a lunii mai din partea revistei franceze Diapason. Aşadar, un Diapason d’or pentru Piotr Beczala şi minunatul său disc, cronicarul francez apreciind bunul gust, vocea plină şi caldă a tenorului, faptul că deşi se putea cădea uşor în kitsch, totul este de o calitate desăvârşită. Şi, aş mai adăuga eu, vocea Piotr Beczala seamănă cu cea a lui Richard Tauber – pentru că una dintre lucrări este înregistrată, într-un duet peste timpuri, prin alternarea vocii lui Beczala cu cea a lui Tauber. 

Richard Tauber, din cauza originii sale evreieşti, s-a refugiat în Marea Britanie, unde s-a şi stins din viaţă în 1948. În acelaşi studio în care a înregistrat Tauber în timpul vieţii sale, a fost înregistrat şi albumul lansat de Deutsche Grammophon în 27 mai 2013. Un album cu adevărat de colecţie, care poate fi achiziţionat în România, în magazinele de specialitate, pe site-ul

sau direct la

.

Radio România Muzical a difuzat acest album chiar în ziua lansării sale internaţionale. Emisiunea este postată pe site-ul campaniei “Votează discul de muzică clasică al anului 2013” de pe

. Ascultaţi, votaţi, comentaţi.

Richard Galliano şi Vivaldi cântat la acordeon

Nu, nu este deloc o glumă proastă. Vivaldi sună excepţional cântat la acordeon. Numai că acordeonul este mânuit de Richard Galliano, celebrul interpret de jazz care s-a aflat de curând şi în România, la Festivalul de jazz de la Sibiu şi la cel de la Ploieşti.

Richard Galliano a înregistrat noul său album pentru Deutsche Grammophon; discul a apărut pe piaţă în 1 aprilie 2013 şi poate fi ascultat la Radio România Muzical în 3 iunie, de la ora 20, ulterior, poate fi reascultat pe site-ul campaniei „Votează discul de muzică clasică al anului 2013” de la

, şi evident, poate fi votat.

Acest album nu este primul clasic din cariera lui Richard Galliano. Tot la Deutsche Grammophon au apărut în 2010 un album Bach şi în 2011, unul cu muzică de Nino Rota.

Vivaldi cântat la acordeon nu sună foarte diferit de originalul concertelor „Anotimpurile” de Vivaldi pentru vioară şi orchestră. Galliano cântă tot în compania unui ansamblu cameral şi impresionează prin sensibilitatea şi virtuozitatea sa.  Iată o bună soluţie pentru cei care s-au plictisit să asculte celebrele „Anotimpuri” vivaldiene în versiunea standard, dar nici nu iubesc prelucrările în stil pop: să aibă discul lui Galliano, de procurat, momentan, la

.

Valentina Lisitsa şi mirajul muzicii lui Rahmaninov

Are mai mult de 30 milioane de vizualizări pe youtube – este unul dintre cei mai urmăriţi artişti de muzică clasică în zona online. Nu ştiu cât de cunoscută este în România, pentru că încă nu a cântat aici, însă în noiembrie va avea un recital la Ateneu: deci, nu rataţi.

Ea este Valentina Lisitsa, o ucraineancă de aproape 40 ani stabilită în Statele Unite ale Americii, care a ales să fie cât mai aproape de publicul actual, utilizând mediul în care acesta se găseşte frecvent, adică cel online. Aceasta nu o împiedică însă să aibă un contract de exclusivitate cu casa Decca, pentru care a lansat în 11 martie 2013 integrala lucrărilor concertante pentru pian şi orchestră de Serghei Rahmaninov, adică cele 4 concerte şi Rapsodia pe o temă de Paganini, înregistrate alături de Orchestra Simfonică din Londra, dirijată de Michael Francis.

Compozitorii preferaţi ai Valentinei Lisitsa sunt Rahmaninov şi Beethoven, deci nu ne putem aştepta decât la o realizare de referinţă a acestei pianiste care se remarcă atât prin tehnica virtuoză, cât şi prin trăirea ei, deşi nu avem de-a face cu versiuni prea siropoase şi feminine, ci de interpretări celebrale şi foarte în acord, de fapt, cu sensibilitatea actuală a publicului. 

Rahmaninov în spiritul secolului XXI – iată ce oferă Valentin Lisitsa pe care am  admirat-o şi în înregistrările ei realizate cu celebra violonistă Hilary Hahn, pe care o vom putea asculta, pentru prima oară în România, în 25 septembrie, la Festivalul Enescu.

Şi dacă tot vorbim despre muzica clasică în secolul XXI vă semnalez şi…

Prima aplicaţie pentru iphone/ipad lansată de Deutsche Grammophon

Dacă mi-ar fi spus cineva în urmă cu 10 ani că aşa ceva este posibil, l-aş fi crezut nebun. Astăzi însă, graţie aplicaţiei lansate în 16 mai 2013, este posibil să alegi glisând cu degetul pe ecran una dintre cele 4 versiuni filmate video ale Simfoniei a IX-a de Beethoven (dirijori: Fricsay, Gardiner, Karajan, Bernstein), să vizualizezi în timpul audiţiei partitura originală, să vezi interviuri cu mari interpreţi ai prezentului şi comentariile muzicologilor. Totul, în schimbul a maximum 13 euro, însă versiunile de mobil sunt mai ieftine. Dacă vă interesează, găsiţi aplicaţia în App Store.

Este evident, şi muzica clasică a ajuns în secolul XXI, dacă cineva se mai îndoia de asta…

                                                                                      

catre mine 50x70 preview jpg
Control N: Ateliere de autocunoaștere prin scris pentru liceeni
În perioada martie – mai 2023 atelierele își propun să abordeze într-o manieră originală trei forme de scriere.
cum alegi cele mai confortabile treninguri de fete pentru fiecare sezon jpg
Cum alegi cele mai confortabile treninguri de fete pentru fiecare sezon?
La școală, prin parc și la locul de joacă, treningul de fete este ținuta preferată ușor de adaptat la fiecare sezon.
specializare sau servicii complete cum alegi abordarea pentru service ul tau auto jpg
Specializare sau servicii complete: cum alegi abordarea pentru service-ul tău auto
Alegerea unei abordări pentru service-ul tău auto poate face diferența între succesul și eșecul afacerii.
vrei sa i surprinzi pe cei dragi du i intr o calatorie in alta tara jpg
Vrei să-i surprinzi pe cei dragi? Du-i într-o călătorie în altă țară
Visezi vreodată să-i duci pe cei dragi într-o călătorie într-o altă țară? Ei bine, acum este șansa ta!
Maia Morgenstern  1200x1200 png
Serile Enayati Medical City continuă cu a IV-a ediție
Serile Enayati Medical City continuă cu a IV-a ediție care va avea loc în 16 martie 2023, începînd cu ora 19.00, în București, în Orașul Medical.
Dilemaveche ro regalfermierul ro jpg
Protejarea serelor de îngheț este preocuparea principală a producătorilor de legume și flori
Serele de legume sînt una dintre cele mai bune modalități de a crește legume proaspete și sănătoase și de a controla condițiile de creștere.
IQOS x RDW Parte din Arte jpg
RE-CONNECT, a celebration of togetherness: Romanian Design Week și IQOS susțin creativitatea în cel mai important eveniment multidisciplinar din România
Creativitatea deschide mintea și imaginația. Ne conectează cu noi înșine și ne hrănește sentimentul de unitate.
Art Safari Constantin Brâncuși jpg
Art Safari îi prezintă pe cei 10 urmași ai lui Constantin Brâncuși
Art Safari anunță prima expoziție temporară a sezonului, în perioada 16 februarie-5 martie, cu ocazia Zilei Naționale Constantin Brâncuși.
Ioan T Morar Foto Digi24 640x404 jpg
Autodafé
Să arzi o carte înseamnă să nu înțelegi de unde vine
RS jpg
Ascunzătoarea
o curățam cu spirt și o dădeam cu parfum așezam piesele ei pe un covoraș
pexels pixabay 270637 jpg
Vrei să îți promovezi afacerea în mediul online? Optimizarea SEO este un pas esențial!
Prin urmare, SEO are ca scop îmbunătățirea poziționării naturale a unui site web în SERP (Search Engine Result Page), făcîndu-l mai vizibil în rîndul utilizatorilor de internet.
woman having painful stomach    Copy jpg
Durerile de stomac: cele mai frecvente afecțiuni care provoacă disconfort gastric
Nu neglijați durerile de stomac, pentru că acestea vă pot perturba activitatea de zi cu zi sau pot ascunde afecțiuni grave.
vitamina c jpg
3 ingrediente miraculoase pentru sănătatea și frumusețea pielii. Și nu numai...
Hrănirea și hidratarea corectă a pielii sînt gesturi esențiale pentru ca aceasta să aibă mereu un aspect sănătos și strălucitor.
protectieficat (2) jpg
În ce fel își pun amprenta asupra sănătății tale ospățurile de sărbători și ce te-ar putea ajuta să-ți recapeți starea de bine
În fiecare an, mesele de sărbători duc la o creștere a numărului de cazuri de anumite afecțiuni, riscurile mai mari fiind mai ales pentru persoanele a căror stare de sănătate este deja fragilă.
Key visual Tur public larg 28 ian jpeg
Open Hearts for Ukraine
Primul tur ghidat al monumentelor create de 24 de tineri refugiați din Ucraina în patru muzee din București
bo popescu4 jpg
de fiecare dată vine iarna
pentru că de fiecare dată vine iarna  cînd avem nevoie de emoții
curs de programare (1) jpg
Cel mai bun curs de programare NU e un curs. Obții primul job în 8 luni, garantat!
O ofertă de nerefuzat, pe care nu o vei mai întîlni în cazul niciunui alt curs de programare.
poster Spoken Word Sessions 15 01 png
SWORDS: Ronin Terente și Lena Chilari în dialog cu Cosmin Perța
Seria de evenimente SWORDS - Spoken Word Sessions continuă la început de an cu doi perfomeri din Republica Moldova.
blonde woman blogger is showing how make up use cosmetics jpg
La ce să fii atentă atunci cînd îți alegi produsele pentru machiaj
Produsele cosmetice au rol foarte important, pe lîngă faptul că ele ajută la conturarea trăsăturilor feței, ele ajută și la regenerarea pielii.
hanorace dama(1) jpg
Hanorace cu glugă fără fermoar pentru femei la modă
Se pare că a decide ce hanorace pentru femei ar trebui să fie în garderoba noastră pare ușor.
IMG 8731 1 jpg
Coșurile cadou, darurile care nu se demodează, indiferent de ocazie!
În primul rînd, coșurile cadou aduc nu unul, ci mai multe bucurii laolaltă. Cînd alegi un coș cadou, nu optezi pentru simple obiecte, ci oferi, de fapt, experiențe memorabile!
infinitul intr o trestie png
vizual toni grecu jpg
Serile Enayati Medical City, ediția a III-a: Terapia rîsului, discuție cu Sever Voinescu și Toni Grecu
Serile Enayati Medical City continuă în 7 decembrie 2022, începînd cu ora 19.00 în cadrul Enayati Medical City!
poster Tess Parks 3 12 jpg
Recomandări de week-end
Artista canadiană Tess Parks concertează în premieră la București.

Adevarul.ro

image
Augustin Viziru a dezvăluit cu cine l-a înșelat Oana Mareș: „Tu ai putea să ai ceva sexual cu el?”
Augustin Viziru a mărturisit că nu a fost „ușă de biserică” în timpul mariajului cu Oana Mareș alături de care a fost vreme de 11 ani.
image
A murit tânărul aflat în comă de două luni de la o durere de măsea
Ionuț Marian Călărău, care a stat în comă aproape două luni după ce a ajuns la spital cu o durere de măsea, a murit în spital. Anunțul a fost făcut pe rețelele sociale de familie și prieteni.
image
Fetiță de 11 ani, filmată în timp ce întreținea relații sexuale cu un elev de liceu. Imaginile au ajuns la colegi
O minoră de 11 ani, elevă în clasa a V-a la o școală din Cluj, a fost filmată în timp ce întreținea relații sexuale cu un elev de liceu. Filmările realizate în vacanța școlară au fost distribuite colegilor.

HIstoria.ro

image
Populația Bucovinei în perioada stăpânirii austriece
În perioada stăpânirii austriece s-au modificat substanțial atât structura etnică, cât și cea confesională a populației din Bucovina, iar efectul cel mai nefast a fost asupra populației românești.
image
Cauza morții lui Ludwig van Beethoven, dezvăluită de un studiu ADN / VIDEO
Examinarea unor mostre de ADN, extrase din câteva șuvițe de păr ale lui Ludwig van Beethoven, a dezvăluit cauza morții legendarului compozitor german.
image
Aventurile lui Landolfo Rufolo, un bancher medieval imaginat de Boccaccio
Deşi Landolfo este un personaj fictiv, numele familiei este cât se poate de real, Rufolo fiind, pe la 1280, una dintre cele mai bogate familii din sudul Italiei.