Domeniile Vlăsia, parc agricol-ecosat: un nou model „verde”?

Nicolas TRIBOI
30 mai 2013
Domeniile Vlăsia, parc agricol ecosat: un nou model „verde”? jpeg

Conceptul general al ansamblului Domeniile Vlăsia este de a crea un peisaj armonios, plăcut şi productiv, un peisaj comestibil, un ecosat în care omul să îşi regăsească legăturile cu pămîntul şi cu anotimpurile. Ecosat vine din Ecovillage. Expresia Ecovillage a fost folosită şi definită de Diane şi Gilman Robert în 1991, într-un raport scris pentru Gaia Trust, şi a fost preluată la Summitul Pământului de la Rio de Janeiro, în 1992. Ecosat este un termen născut din fuziunea între cuvintele de ecologie şi sat. Face parte din categoria de proiecte de microsocietate, dedicate celor care doresc să trăiască „împreună”, într-un cadru natural, de altă calitate, plăcut şi util. Deja în societăţile tradiţionale se observă structuri săteşti organizate în jurul unui „scop” comun, verde... De exemplu, satul Charlottenburg din judeţul Timiş, creat de crescătorii de omizi. În mijlocul satului era o livadă de duzi. Unele elemente de bază se regăsesc dintr-un sat ecologic în celelalte: calitatea mediului, viaţa socio-economică şi preocupări legate de agricultură. Dificultatea de a aduna proiectele provine din faptul că nici unul dintre ecovillages (ecosate) nu funcţionează în acelaşi mod. Sînt mari diferenţe între o locaţie alternativă rurală şi izolată şi o societate civilă creată în apropierea unei metropole.

Punctul comun al tuturor acestor iniţiative este intenţia de a crea un spirit comunitar viu, bazat pe valori ecologice şi solidare. Create ca locuri de experimente alternative, ecosatele găzduiesc, în general, o zonă de recepţie, de producţie de legume, o minifermă, construcţii ecologice, centre de petrecere, ateliere artistice...

Casa Vlăsia este un nou reper vizual şi cultural, un loc de convivialitate, de întîlnire, un loc de transmitere a unor plăceri de a trăic care funcţionează ca un adevărat domeniu rural. Fiecare anotimp este marcat de evenimente specifice, legate de viaţa agrară.

Domeniile Vlăsia sînt situate la 31 de km de centrul oraşului Bucureşti, în zona de nord, între pădurile şi lacurile din zona Snagov-Căldăruşani-Moara Vlăsia. Codrii Vlăsiei a fost denumirea pădurilor care acopereau odinioară o vastă regiune din sudul României. Pădurile dese erau folosite de români ca loc de refugiu în timpul marilor migraţii, deoarece ofereau adăpost împotriva călăreţilor înarmaţi. Vlăsia este denumirea din slavă veche pentru Valahia. Zona în care este amplasat proiectul este cunoscută ca „poiana Vlăsia”, unde era odinioară un sat denumit Vlăsia. Pe aceste terenuri s-a creat o fermă-model în perioada comunistă, care avea să devină o referinţă de reuşită agricolă. Se mai observă şi azi vechea biserică din sat, dinspre autostradă.

Organizarea spaţială

Conceptul original (2009) a fost păstrat şi dezvoltat după aceeaşi idee, aceea de a propune un ansamblu unicat, al cărui mesaj ar fi: „Trăim bine într-un mediu sănătos, mîncăm bine, ştim de unde şi cum se face!” Ferma poate asigura hrana pentru locuitorii din zonă, produsele find de calitate maximală (calitate gustativă şi calitate în sistem de producţie de tip ecologic). Prin relaţia „intimă” între fermă şi consumator se asigură întotdeauna produse proaspete (comercializare pe circuit scurt, „direct de la producător”). Hanul Casa Vlăsia este un reper vizual puternic, care acţionează asemenea catedralelor din epoca medievală, un nou reper dedicat unui mod de viaţă respectuos faţă de natură, de agricultură, o catedrală a agriculturii...

Ferma Vlăsia, un peisaj util şi agreabil

Pe lîngă han, terenul a fost amenajat în ideea de a oferi un peisaj cît mai natural, verde, cu păşuni întinse şi lac. Poienile generoase sînt dedicate activităţilor în aer liber, statului la iarbă verde. În vecinătatea hanului există o zonă dedicată copiilor, cu locuri de joacă şi o scenă vegetală de spectacol, denumită „Nebunia de salcie”. Aici se pot desfăşura spectacole, concerte şi seri de cinema în aer liber.

Casa Vlăsia, un han contemporan, de inspiraţie tradiţională

Hanul este o construcţie monumentală şi complexă, inspirată de hanurile tradiţionale de tip caravansarai. Funcţiunile sînt complementare: hotel, restaurant, café-bar, sală de petrecere, magazin de produse locale, cramă cu sală de degustare, vinotecă, patiserie, brutărie, atelier de procesare a produselor lactate, camere frigorifice, atelier de preparare a cărnii, bucătarie şi sală de expoziţie. Hanul este un spaţiu centralizator şi adunat, care îi permite peisajului să existe la o scară mare. Totul în jur este agricol, grădini, loc de producţie şi de plimbare.

Satul, între pădure şi „grădini”

Satul se dezvoltă în jurul păşunilor şi grădinilor de producţie. Centrul satului este o grădină utilă şi plăcută. Centrul satului are un han primitor, în care se poate desfăşura o viaţă comunitară, cu activităţi socio-culturale atrăgătoare: ateliere de bucătărie, spectacole, cinema în aer liber. Casele sînt bioclimatice (plantaţii masive, orientarea către sud a zonelor de zi şi protecţie prin umbrirea cu streşini late). Sînt de dimensiune umană, familială (120-160 de mp) şi de casele tradiţionale româneşti şi, în mod mai general, „balcanice”. Se regăsesc detalii tipice, precum prispa, streaşina sau foişorul. Casele sînt respirante (din căramidă şi lemn) pentru a asigura o calitate maximală a aerului. În general, materialele sînt cît mai naturale: lemn, ţiglă ceramică ori cărămidă etc. Încălzirea este asigurată printr-o centrală colectivă de lemn tocat, resursă regenerabilă şi ecologică, autonomă, care asigură un preţ avantajos la întreţinere.

Domeniile Vlăsia s-au născut, vor creşte în timp, precum via, pomii, precum reţetele secrete din bucătărie. Domeniile Vlăsia vor exista – sper eu – ca un nou model cultural pentru mulţi tineri care se vor convinge că e bine să devină grădinari, ţărani, viticultori, crescători de animale... şi nu numai avocaţi, medici sau bancheri.

Nicolas TRIBOI este peisagist si se preocupă intens în ultima perioadă de dezvoltarea rurală şi agriculturală, pentru că – aşa cum zice el – „agricultura este o artă înainte să fie o tehnică, poate cea mai complexă dintre toate, pentru că necesită curaj, răbdare, timp, talent şi desăvîrşite capacităţi de conectare interdisciplinară.”

catre mine 50x70 preview jpg
Control N: Ateliere de autocunoaștere prin scris pentru liceeni
În perioada martie – mai 2023 atelierele își propun să abordeze într-o manieră originală trei forme de scriere.
cum alegi cele mai confortabile treninguri de fete pentru fiecare sezon jpg
Cum alegi cele mai confortabile treninguri de fete pentru fiecare sezon?
La școală, prin parc și la locul de joacă, treningul de fete este ținuta preferată ușor de adaptat la fiecare sezon.
specializare sau servicii complete cum alegi abordarea pentru service ul tau auto jpg
Specializare sau servicii complete: cum alegi abordarea pentru service-ul tău auto
Alegerea unei abordări pentru service-ul tău auto poate face diferența între succesul și eșecul afacerii.
vrei sa i surprinzi pe cei dragi du i intr o calatorie in alta tara jpg
Vrei să-i surprinzi pe cei dragi? Du-i într-o călătorie în altă țară
Visezi vreodată să-i duci pe cei dragi într-o călătorie într-o altă țară? Ei bine, acum este șansa ta!
Maia Morgenstern  1200x1200 png
Serile Enayati Medical City continuă cu a IV-a ediție
Serile Enayati Medical City continuă cu a IV-a ediție care va avea loc în 16 martie 2023, începînd cu ora 19.00, în București, în Orașul Medical.
Dilemaveche ro regalfermierul ro jpg
Protejarea serelor de îngheț este preocuparea principală a producătorilor de legume și flori
Serele de legume sînt una dintre cele mai bune modalități de a crește legume proaspete și sănătoase și de a controla condițiile de creștere.
IQOS x RDW Parte din Arte jpg
RE-CONNECT, a celebration of togetherness: Romanian Design Week și IQOS susțin creativitatea în cel mai important eveniment multidisciplinar din România
Creativitatea deschide mintea și imaginația. Ne conectează cu noi înșine și ne hrănește sentimentul de unitate.
Art Safari Constantin Brâncuși jpg
Art Safari îi prezintă pe cei 10 urmași ai lui Constantin Brâncuși
Art Safari anunță prima expoziție temporară a sezonului, în perioada 16 februarie-5 martie, cu ocazia Zilei Naționale Constantin Brâncuși.
Ioan T Morar Foto Digi24 640x404 jpg
Autodafé
Să arzi o carte înseamnă să nu înțelegi de unde vine
RS jpg
Ascunzătoarea
o curățam cu spirt și o dădeam cu parfum așezam piesele ei pe un covoraș
pexels pixabay 270637 jpg
Vrei să îți promovezi afacerea în mediul online? Optimizarea SEO este un pas esențial!
Prin urmare, SEO are ca scop îmbunătățirea poziționării naturale a unui site web în SERP (Search Engine Result Page), făcîndu-l mai vizibil în rîndul utilizatorilor de internet.
woman having painful stomach    Copy jpg
Durerile de stomac: cele mai frecvente afecțiuni care provoacă disconfort gastric
Nu neglijați durerile de stomac, pentru că acestea vă pot perturba activitatea de zi cu zi sau pot ascunde afecțiuni grave.
vitamina c jpg
3 ingrediente miraculoase pentru sănătatea și frumusețea pielii. Și nu numai...
Hrănirea și hidratarea corectă a pielii sînt gesturi esențiale pentru ca aceasta să aibă mereu un aspect sănătos și strălucitor.
protectieficat (2) jpg
În ce fel își pun amprenta asupra sănătății tale ospățurile de sărbători și ce te-ar putea ajuta să-ți recapeți starea de bine
În fiecare an, mesele de sărbători duc la o creștere a numărului de cazuri de anumite afecțiuni, riscurile mai mari fiind mai ales pentru persoanele a căror stare de sănătate este deja fragilă.
Key visual Tur public larg 28 ian jpeg
Open Hearts for Ukraine
Primul tur ghidat al monumentelor create de 24 de tineri refugiați din Ucraina în patru muzee din București
bo popescu4 jpg
de fiecare dată vine iarna
pentru că de fiecare dată vine iarna  cînd avem nevoie de emoții
curs de programare (1) jpg
Cel mai bun curs de programare NU e un curs. Obții primul job în 8 luni, garantat!
O ofertă de nerefuzat, pe care nu o vei mai întîlni în cazul niciunui alt curs de programare.
poster Spoken Word Sessions 15 01 png
SWORDS: Ronin Terente și Lena Chilari în dialog cu Cosmin Perța
Seria de evenimente SWORDS - Spoken Word Sessions continuă la început de an cu doi perfomeri din Republica Moldova.
blonde woman blogger is showing how make up use cosmetics jpg
La ce să fii atentă atunci cînd îți alegi produsele pentru machiaj
Produsele cosmetice au rol foarte important, pe lîngă faptul că ele ajută la conturarea trăsăturilor feței, ele ajută și la regenerarea pielii.
hanorace dama(1) jpg
Hanorace cu glugă fără fermoar pentru femei la modă
Se pare că a decide ce hanorace pentru femei ar trebui să fie în garderoba noastră pare ușor.
IMG 8731 1 jpg
Coșurile cadou, darurile care nu se demodează, indiferent de ocazie!
În primul rînd, coșurile cadou aduc nu unul, ci mai multe bucurii laolaltă. Cînd alegi un coș cadou, nu optezi pentru simple obiecte, ci oferi, de fapt, experiențe memorabile!
infinitul intr o trestie png
vizual toni grecu jpg
Serile Enayati Medical City, ediția a III-a: Terapia rîsului, discuție cu Sever Voinescu și Toni Grecu
Serile Enayati Medical City continuă în 7 decembrie 2022, începînd cu ora 19.00 în cadrul Enayati Medical City!
poster Tess Parks 3 12 jpg
Recomandări de week-end
Artista canadiană Tess Parks concertează în premieră la București.

Adevarul.ro

image
Ce avere are „Lupul de la Rutieră”. Soția sa, fost viceprimar, conduce afaceri prospere la Râșnov
„Lupul de la Rutieră” a fost arestat preventiv pentru 30 de zile. Soția sa a fost viceprimar al orașului Râșnov și conduce afaceri prospere, care le-au permis să cumpere case și terenuri
image
Revelațiile unor unguri în România. „Până la urmă, m-am înșelat în privința Transilvaniei și a lor”
Zsolt și Daniel sunt doi tineri din Ungaria care au vizitat pe rând România și au vorbit despre surprizele pe care le-au avut în momentul în care au ajuns să cunoască români și chiar să-și facă prieteni.
image
Care sunt cele 3 zodii care mint fără nicio remuşcare
Din punct de vedere al horoscopului există zodii care sunt mai mult sau mai puţin predispuse a se regăsi pe lista mincinoşilor.

HIstoria.ro

image
Irina Bossy-Ghica: „Îmi consacru toate eforturile pentru a reconstrui ceea ce înaintașii mei au clădit”
Stră-strănepoata lui Ion Ghica și a lui Gheorghe Grigore Cantacuzino a plecat din România în liceu, în 1973, și s-a reîntors prima oară 17 ani mai târziu, după „Revoluția” pe care ține s-o scrie cu ghilimele.
image
Basarabia în anul 1917. Atunci când Unirea nu se întrevedea
Colapsul economic cauzat de starea de război, criza alimentară care a debutat în toamna anului 1916 și tensiunea politică crescândă au creat o situație explozivă în Imperiul Rus, care a culminat cu răsturnarea autocrației țariste, în urma Revoluției ruse din februarie 1917.
image
Populația Bucovinei în perioada stăpânirii austriece
În perioada stăpânirii austriece s-au modificat substanțial atât structura etnică, cât și cea confesională a populației din Bucovina, iar efectul cel mai nefast a fost asupra populației românești.