O propunere de fracturare a Facultăţii de Istorie

9 aprilie 2013
Am întîlnit germani fericiţi (dar nu ştiu dacă toţi erau nemţi!) jpeg

Obligat de evenimente, întrerup povestea despre Salonul de carte de la Paris – şi despre polemicile de acolo – pentru a reveni în plin centrul Bucureştiului, unde par a se iţi scînteile unui viitor scandal.

Ceva se întîmplă azi printre istoricii români. Un vînt de dihonie bate – de parcă am alerga cu toţii pe acelaşi culoar. De parcă n-ar mai exista ideea de a duce istoria mai departe, către studenţi ce ar fi bine să vadă în profesionişti modele, şi nu păpuşari ai unor dramolete cu frustrări şi orgolii. Unele polemici se menţin cordiale – vezi schimbul de opinii între Matei Cazacu şi Neagu Djuvara –, altele au ajuns la forme mai belicoase – vezi frămîntările din unele institute sau muzee. La prima vedere, nimic nou; în secolul trecut, nici Nicolae Iorga nu se înţelegea prea bine cu C.C. Giurescu sau Gh. Brătianu.

Dar nimeni, pînă acum, nu şi-a propus amputarea Facultăţii de Istorie, o instituţie care, de un secol şi jumătate, nu s-a făcut de ruşine.

Un astfel de proiect „separatist” a apărut acum, prin idei în care istoria şi politica par a se distila într-un mixaj dubios. Un grup de iniţiativă doreşte scoaterea istoriei antice din cuprinsul Facultăţii de Istorie şi înfiinţarea – în cadrul Universităţii din Bucureşti – a unei alte facultăţi, paralele, care să facă ore de... Patrimoniu. Mai concret: planul prevede ca departamentul de Istorie Antică (al Facultăţii de Istorie) să plece din instituţie, pentru a pune bazele unei alte facultăţi, care să se ocupe de istoria veche, arheologie, istoriografie, istoria artei etc., adică... de ceea ce acum face Facultatea de Istorie. Pînă şi clădirea facultăţii actuale s-ar împărţi pe din două: la unele etaje ar rămîne amputata Facultate de Istorie, iar la alte etaje ar apărea o facultate, cum spuneam, de „Patrimoniu”. Curios, nu? Probabil, iniţiatorii îşi imaginează că Facultatea de Istorie va accepta să acopere disciplina numai de la istoria medievală şi pînă la cea contemporană – lăsînd istoria veche (şi unele specializări) în acoperirea altei instituţii! Sigur, planul va duce la dublarea – contraproductivă şi hazardată – a unor specializări care deja se fac în Universitate. Cine ar cîştiga din aşa ceva? Ca să vorbesc pe limba lui Seneca: Cui prodest scelus, is fecit – adică, cui foloseşte o crimă, înseamnă că acela-i făptaşul.

Ce înseamnă să ne spargem în figuri! 

În faţa unei astfel de bizarerii – repet: scoaterea istoriei antice, istoriografiei etc. din acoperirea Facultăţii de Istorie! –, ipotezele înfloresc. Unii spun că meciul ar fi unul de orgolii: profesori ai departamentului de Istorie Antică au condus 22 de ani facultatea – timp în care instituţia a beneficiat de doi decani remarcabili (şi de alţii... remarcaţi). De un an, conducerea a trecut la alt departament (dintre cele trei ale instituţiei). În calitate de decan, trebuie să mediez acum între o majoritate de cadre didactice, care doresc menţinerea integrităţii instituţionale, şi un grup de „iniţiatori”, dintre care unii au dirijat, pînă mai ieri, facultatea iar acum, brusc, doresc să-şi facă alta nouă. Totul pare a se şti, în avans, despre noua facultate: se avansează numele prezumtivului decan (doamna Dana Zaharia); se sugerează unde-şi va avea secretariatul (undeva în afara facultăţii). Tot ce pare a se fi uitat este că istoria, de fapt, este (şi) patrimoniu – şi nu e nevoie să inventezi funcţii sau să faci experimente futile pentru a afla acest adevăr elementar.

Alte mesaje presupun că miza ar fi mai curînd politică. Unul dintre iniţiatorii proiectului ar dori să-i ia locul actualului ministru al Educaţiei – drept care îi întinde acestuia capcana înfiinţării unei astfel de facultăţi, fiind cu totul de imaginat un scandal în toate universităţile din ţară. Sau miza ar fi competiţia dintre actualul preşedinte al Senatului UB şi o serie de decani din Universitate – de exemplu, antropologia (specializare, în prezent, a Facultăţii de Sociologiei) ar intra şi ea în aria de interes(e) a noii facultăţi. Nu mă pronunţ asupra acestor ipoteze. Dar, oricum, actualul preşedinte al Senatului UB, domnul deputat Vlad Nistor, se află într-o situaţie curioasă: dînsul e iniţiator al noului proiect „secesionist” şi, totodată, cap al forului care ar trebui să valideze proiectul! Adică (ar spune regretatul crainic Domozină), noi centrăm, şi tot noi dăm cu capul!

Recent, citeam un text al filozofului francez Paul Clavier – profesor la École normale supérieure din Paris. Scrie el acolo despre o perfidă „contrarevoluţie antiumanistă”, în plină desfăşurare: sub pretextul „diversităţii umane”, noi uităm că sîntem, în primul rînd, oameni; sub pretextul „pluralismului etic”, pierdem graniţa dintre bine şi rău, dintre demn şi nedemn. Cam la fel şi în acest proiect de amputare a Facultăţii de Istorie: sub pretextul dorinţei de „dezvoltare”, de „modernizare” etc., sabotăm baza instituţională comună a profesiei noastre; invocăm „pluridisciplinaritatea” atunci cînd ne convine, dar, în fapt, negăm fundamentarea logică a disciplinei pe care o servim.

Nu demult, un grup de studenţi şi ong-işti au „ocupat” un amfiteatru al Facultăţii de Istorie. Fiind convins de maturitatea lor – şi ştiind că, dacă la 20+ de ani nu eşti niţel anarhist, atunci nu eşti nimic –, nu le-am opus rezistenţă şi i-am rugat să nu facă ceva de care să se jeneze a doua zi. Evenimentul s-a consumat cu folos şi totul a decurs în ordine. 

Drept care şi mai bizar mi se pare acum, cînd anarhia pare a surîde unor oameni aflaţi de partea cealaltă a catedrei.

PS. Am plăcerea de a vă invita în sala Ateneului Român, luni 15 aprilie a.c., ora 18,30, la un dialog cu fizicianul şi filozoful Basarab Nicolescu. Va fi despre viaţă... şi bizareriile ei.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Parteneri

image png
A murit Dumitru Popescu, zis „Dumnezeu”, arhitectul principal al cultului personalităţii lui Nicolae Ceauşescu
Dumitru Popescu s-a stins la vârsta de 96 de ani, lăsând în urmă o carieră marcată de controverse și un impact adânc asupra istoriei politice a României.
Marius Sumudica (Sportpictures) jpg
Vreme de iarnă  Foto IGSU si DRDP Timișoara jpg
Probleme cauzate de viscolul puternic în România. A fost anunțat Cod Roșu de vreme rea
Cea mai mare parte a României s-a aflat, vineri, sub avertizări de vreme rea. Vântul puternic a produs pagube în mai multe județe, iar Comandamentul de iarnă a fost convocat la Ministerul Energiei.
profimedia 0933923166 jpg
Rusia avertizează că noua bază americană din Polonia creşte nivelul pericolului nuclear
Rusia a avertizat joi că noua bază de apărare antirachetă a SUA din nordul Poloniei va duce la o creştere a nivelului general de pericol nuclear, relatează Reuters.
Survivor Romania webp
Buluc de vedete la castingul SURVIVOR România 2025! Nume de la Puterea Dragostei și Insula Iubirii așteaptă să le vină rândul, dar organizarea lasă de dorit
Survivor România vine cu un nou sezon plin de suspans. S-a dat startul castingului pentru concurenți, iar primii participanți s-au aflat deja. Cine sunt cei care vor face parte din rândurile show-ului de la PRO TV în 2025?
EU cu cine votez jfif
Eu (cu cine) votez ?
Sub fumul alegerilor prezidențiale, trec neobservate cele parlamentare. Acestea sunt mai importante, de fapt. Iar discuțiile despre programele partidelor pur și simplu nu există. La fel cum au trecut neobservate alegerile europarlamentare, ascunse de alegerile locale.
kosovo fani koha net webp
kim jong un 4 jpg
Coreea de Nord acuză SUA de escaladare a tensiunilor și avertizează că va avea loc un război nuclear
Liderul nord-coreean Kim Jong Un a acuzat Statele Unite că intensifică tensiunile, spunând că peninsula coreeană nu s-a confruntat niciodată cu un risc mai mare de război nuclear, a anunțat vineri agenția de stat KCNA, citată de Reuters.
vot alegeri romania foto shutterstock
Sondaje de ultimă oră înaintea alegerilor prezidențiale: diferențe semnificative în ceea ce privește candidații care ar putea să ajungă în turul al doilea
În ultimele zile ale campaniei electorale, două sondaje prezentate publicului arată diferențe semnificative în ceea ce privește candidații care ar putea să ajungă în turul al doilea al alegerilor prezidențiale din România, pe 8 decembrie.