Un sărac poate ascunde un altul

20 aprilie 2013
Securitatea «noastră»? jpeg

Gurile rele vor spune că Imperiul contraatacă. De abia s-a încheiat secvenţa crizei cipriote, în care Germania a fost din nou acuzată că doreşte să-şi impună voinţa asupra ţărilor din sudul Europei prin planuri de salvare cu condiţii draconice, că un studiu publicat de Banca Centrală Europeană a relansat dezbaterea germană cu privire la indolenţa acestor ţări din Sud.

Potrivit acestui studiu, nemţii ar fi

, cu o bogăţie medie mai mică decît cea a spaniolilor, a italienilor, şi chiar şi a grecilor şi ciprioţilor.

Nu a fost nevoie de mai mult pentru ca

să titreze "Minciuna sărăciei. Cum îşi ascund averea ţările europene aflate în criză", alături de imaginea unui bătrîn pe un măgar aruncînd bancnote în vînt. "Salvarea monedei euro este ea cu adevărat echitabilă atunci cînd oamenii din ţările beneficiare sînt mai bogaţi decît cetăţenii ţărilor care dau?", întreabă săptămînalul, care adăugă că "o dezbatere privind o nouă împărţire a sarcinilor s-a lăsat prea mult aşteptată".

Dincolo de acest război de clişee întreţinut cu complezenţă atît în nordul cît şi în sudul Europei, Der Spiegel pune o întrebare crucială: va contesta oare Germania mecanismele de salvare puse în aplicare în zona euro? Dar această întrebare se bazează pe o percepţie greşită. Desigur, Germania plăteşte mai mult decît celelalte state membre pentru a salva ţările în criză, dar ea nu este singura şi nu plăteşte în mod disproporţionat.

Planurile de salvare şi Mecanismul European de Stabilitate sînt finanţate de către state în funcţie de populaţia şi de bogăţia lor naţională. Germania este ţara cea mai populată şi cea mai bogată din UE, este deci normal ca ea să contribuie mai mult, dar proporţional, la solidaritatea în vigoare din 2010 încoace.

Dar această solidaritate – numită uneori uniune de transfer – nu vine de la sine în Germania, în numele tratatelor europene (astăzi deja în mare parte ocolite) şi al argumentului potrivit căruia veniturile muncii celor care fac eforturi şi respectă regulile nu ar trebui să fie folosite pentru a compensa deficienţele celor (din sud), care îşi gerează prost finanţele şi statele.

Concluzia cea mai simplă a acestui argument este oferită de

şi care se pare că va cîntări greu în campania electorală din septembrie.

Studiul BCE consolidează acest argument, afirmînd că nemţii, cei mai riguroşi şi cei mai solicitaţi, sînt de asemenea cei mai săraci. Dar metoda folosită este contestată deoarece ia în calcul mai mult averea decît veniturile.

Iar – şi nu este o surpriză – studiul arată că venitul median şi mediu al nemţilor este mai mare decît cel al majorităţii europenilor. Ceea ce este demonstrat este doar că germanii îşi gerează altfel averile, în special că în mare parte nu sînt proprietari (ci doar locatari) ai caselor lor.

Tabloul care se oferă privirilor este deci cel al unei Europe divizate între ţări mai mult sau mai puţin prospere şi ţări la ananghie; între ţări cu şomaj masiv şi ţări în care este îngrădit; între ţări părăsite de tineri şi ţări în care tinerii vin să-şi încerce norocul; între ţări în care locuitorii au averi dar puţine venituri şi ţări în care bunurile şi serviciile rămîn accesibile majorităţii.

La acestea trebuie oare adăugată diviziunea dintre ţări virtuoase şi păcătoase? Dintr-un punct de vedere moral, cel pe care unii din Nord ar dori să le impună, nu. Dar din punct de vedere al repartiţiei bogăţiilor, al luptei împotriva corupţiei sau ineficienţei statului, dezbaterea merită să fie ţinută. În Nord precum şi în Sud.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Parteneri

Dragos Pătraru. Sursa: Facebook
Câte mese trebuie să avem, de fapt, într-o zi? Dragoș Pătraru: „E greu și din două mese”
Așa cum ne-a obișnuit deja, jurnalistul Dragoș Pătraru revine cu informații utile despre alimentație și sănătate. Recent, acesta a abordat un subiect intens dezbătut, legat de numărul de mese pe care o persoană ar trebui să le aibă într-o zi.
Emmanuel Macron FOTO Profimedia
Mizele deciziei prin care Franța a recunoscut Palestina și de ce România nu are o poziție fermă. Analist: „Exista o decizie pe care azi România o nuanțează"
Decizia Franței de recunoaștere a statului palestinian are la bază mai multe motive ce țin de pozitionarea țării la nivel global. Din aceleași motive, România trebuie sǎ păstreze un ton neutru, potrivit experților.
pictura maica domnului aripi jpg
Postul Adormirii Maicii Domnului începe cu o zi mai devreme în 2025. Regulile de care credincioșii țin cont în această perioadă
Postul Adormirii Maicii Domnului se numără printre cele mai importante sărbători românești. Și cum acest eveniment creștin se apropie, iată câteva lucruri importante de care credincioșii trebuie să țină cont.
Biarezina  Бярэзіна (V  Adam, 1801 50) jpg
De ce a fost Rusia imposibil de cucerit de-a lungul istoriei. Secretele invincibilității rusești în fața oricărei armate
Rusia s-a transformat într-un adevărat iad pentru toate armatele care au încercat să o cucerească. Nici cei mai geniali generali cu cele mai bune armate nu au reușit să invadeze cu succes această țară din Estul Europei. Specialiștii au găsit și secretul invicibilității rusești.
Schimb de focuri Cambodgia Thailanda 2 FOTO EPA EFE jpg
Conflictul reaprins între Thailanda și Cambodgia pune față în față doi adversari inegali. Cât de puternice sunt armatele lor
Conflictul izbucnit la granița dintre Thailanda și Cambodgia opune un aliat vechi și experimentat al Statelor Unite unei țări cu o forță armată relativ tânără, care are în schimb legături strânse cu China, relatează CNN.
Execution of Louis XVI jpg
Cea mai modernă și periculoasă formă de dictatură din istorie. Cum a folosit psihologia maselor pentru a domina și a ucide
Revoluțiile populare, născute mai ales din frustrare și disperare, aduc de cele mai multe ori la putere tirani. Exemplele în istorie sunt multiple, majoritatea revoluțiilor populare având ca obiectiv înlăturarea opresiunii sau a inechității transformându-se în tiranii sângeroase, mult mai opresive.
Burj Khalifa din Dubai cea mai înaltă clădire din lume Foto Wander On dms jpg
Cursa către cer. Topul metropolelor cu cei mai mulți și înalți zgârie-nori din lume. Skyline-uri spectaculoase care sfidează gravitația
Cine domină cerul lumii? Descoperă orașele cu cei mai mulți zgârie-nori și skyline-uri spectaculoase care sfidează gravitația.
Eclipsă totală de Soare Foto JHU Hub Johns Hopkins University dms jpg
Eclipsa totală unică din 2027, un spectacol cosmic ce nu se va mai repeta în viețile noastre. Cum și unde să trăiești noaptea în plină zi
Pe 2 august 2027, vei putea vedea una dintre cele mai lungi eclipse totale de Soare din ultimele secole. Află unde și cum să o urmărești pentru o experiență unică!
lingouri
Cum investesc românii pe piețele globale comparativ cu vecinii din regiune
Investitorii din România și din Europa Centrală și de Est manifestă un interes tot mai mare pentru piețele internaționale, impulsionați de oportunitățile tot mai accesibile și atractive de pe bursele globale.