Un tablou: profitoarea încercănată, „stafia” de la CNA şi jurnalistul furios

16 aprilie 2013
Un tablou: profitoarea încercănată, „stafia” de la CNA şi jurnalistul furios jpeg

Avem, mai întîi, o doamnă învăţătoare din Caracal, care a devenit celebră acum cîţiva ani printr-o grevă a foamei de 70 de zile. O cheamă Cristiana Anghel. În 2010, o vedeam încercănată, pe patul spitalului, cum lupta pentru drepturile cadrelor didactice, cărora Guvernul Boc le tăiase salariile. S-a terminat greva şi, apoi, cei de la Antena 3 au adus-o în studiourile lor, să lupte şi acolo pe baricade. Apoi, a fost preluată de Partidul Conservator, care a şi pus-o pe listele USL la alegerile parlamentare. Acum, Cristiana Anghel este senatoare. 

Între timp, am aflat că luptele ei de pe baricade nu erau aşa de dezinteresate, şi că doamna învăţătoare a încasat de la Antena 3, în anul 2011, în jur de 3000 de euro (conform declaraţiei de avere pe care şi-a depus-o ca senatoare). Cînd lupţi contra cost, te numeşti mercenar. Şi am mai aflat şi că fiica doamnei senatoare a fost plasată într-un loc bun, la Ministerul Educaţiei, după victoria în alegeri a USL.

Aceste lucruri mai puţin glorioase ne-au fost aduse la cunoştinţă şi de Robert Turcescu, în emisiunea Sub semnul întrebării de la postul B1 TV. Informaţii pentru care Turcescu a fost tras de urechi de către Consiliul Naţional al Audiovizualului. Şi acum, intră în scenă al doilea personaj: Monica Gubernat, membră a CNA. Mai întîi, Cristiana Anghel l-a pîrît pe jurnalist la Consiliu că a vorbit despre ea, „aia care a făcut greva foamei şi s-a dovedit apoi că a fost plătită de Antena 3”. Apoi, în şedinţa CNA în care s-a pus în discuţie cazul, Monica Gubernat s-a arătat revoltată că „i-au fost aduse acuzaţii senatoarei Cristiana Anghel, fără să i se ceară şi acesteia punctul de vedere”, şi a cerut o amendă de 5000 de lei. Amendă care s-a şi dat. Monica Gubernat este fostă directoare de cabinet a lui Dan Matei Agaton – pe cînd acesta era ministru –, apoi consilier la grupul parlamentar PSD, calităţi care au recomandat-o pentru CNA, unde a fost numită membru în octombrie anul trecut. E unul dintre nu puţinii membri ai Consiliului Naţional al Audiovizualului care habar n-au cu ce se mănîncă presa, dar sînt puşi s-o judece.

Şi aşa, ajungem la ziua de miercuri, 9 aprilie 2013, cînd Turcescu îşi face şi el adevărata intrare în scenă. Tocmai a aflat că i s-a dat amenda şi se vede că asta l-a enervat peste poate. În emisiunea Sub semnul întrebării, le adresează inclusiv studenţilor săi de la Facultatea de Jurnalism invitaţia să-i urmărească prestaţia, pentru a vedea pe viu încă o lecţie despre cum se face meseria asta. Şi vorbeşte despre „stafia” Gubernat de la CNA, pentru că respectiva nu există nici pe site-ul instituţiei, sau o preia, prin telefon, pe Cristiana Anghel, şi o face să mărturisească, pînă la urmă, că a fost plătită de Antena 3 ca să vină în emisiuni. Turcescu are dreptate – problema e că nervii îl fac să-şi piardă controlul şi sfîrşeşte prin a oferi un spectacol jalnic: urlă, dă cu tifla, îi adresează Cristianei Anghel tot felul de semne care vor să-i facă în ciudă şi-i zice „ciuciu”. (Oare ştie că „ciuciu” înseamnă de fapt sexul masculin?) Pe scurt, n-am mai văzut aşa ceva la televizor de pe vremea lui Stan Păţitu’, cel cu laptop.

Acum, să-i punem laolaltă pe cei trei actori. Pe învăţătoarea luptătoare pentru drepturile semenilor, dar care se dovedeşte luptătoare pentru beneficiile proprii, pe arbitra din CNA care nu ştie ce arbitrează, şi pe jurnalistul cîndva remarcabil, dar care eşuează lamentabil cînd vede roşu în faţa ochilor. Din această alăturare, obţinem un reuşit tablou ce ilustrează o felie din viaţa publică românească.

man plugging charger into electric    Copy jpg
5 motive să alegi o mașină electrică sau hibrid
În 2022, autoturismele electrice sau hibrid sînt o alegere tot mai populară în rîndul cumpărătorilor auto.
74907741 afc99f4360 k jpg
Scrisoare deschisă Ministrului Educației
Asociația Profesorilor de Limba și Literatura Română Ioana Em. Petrescu (ANPRO) vă solicită atenția cu privire la următoarele sesizări și propuneri referitoare la Proiectul Legii Învățămîntului Preuniversitar „România educată”, aflat în dezbatere publică:
20220726 185215 jpg
Bătrînii
Text de Diana Popescu, jurnalist cultural, realizatoarea celui mai ascultat podcast cultural – Cronicari Digitali
20220728 210201 jpg
Integrarea la scoala jpg
Cum poți facilita integrarea copilului în sistemul de învățămînt
Atunci cînd copiii merg la creșă, grădiniță sau școală, activitățile de orientare îi ajută să se familiarizeze cu mediul nou în care își vor petrece o mare parte a zilei.
Palama lui Dumnezeu jpg
Poiana Omului
Text de Toader Păun, jurnalist, căutător de oameni, locuri și experiențe de milioane
G0122246 JPG
Drumul transformării
Text de Toader Păun, jurnalist, căutător de oameni, locuri și experiențe de milioane
Imagine dilemaveche ro jpg
Ce înseamnă expresia „Toate drumurile duc la Roma” și care sînt originile sale
Roma a fost mereu o destinație populară pentru producătorii de filme și jocuri video.
20220724 174033 jpg
Balauri mici, balauri mari, cale ferată fără șină și povestea celor două țări
Text de Alexandra Bumbăcaru, căutătoare de povești alături de Cronicari Digitali
20220722 180510 jpg
20220721 180351 jpg
Prezent în propria-ți viață
Text de Diana Popescu, jurnalist cultural, realizatoarea celui mai ascultat podcast cultural – Cronicari Digitali
Resita vedere de sus jpg
Cea mai bună dilemă în gama RE
Text de Silvia Teodorescu, coordonator al campaniei Cronicari Digitali
20220719 160815 jpg
Piftii de iulie – jurnalul unui gurmand pe Via Transilvanica
Text de Cosmin Dragomir, jurnalist culinar și autor al cărții „Curatorul de Zacuscă”
20220720 185246 jpg
20220719 170725 jpg
„Rucsacul cu Povestiri de pe Via Transilvanica” concentrează cea mai complexă experiență turistică și culturală din România
Al doilea an de rezidență itinerantă de digital storytelling pune în valoare patrimoniul cultural de pe Via Transilvanica.
Aula magna cairoli jpg
Plagiatul la români: îngrijorări și propuneri
Scrisoare deschisă adresată universităților românești și Ministerului Educației
Rucsacul cu Povestiri de pe Via Transilvanica jpg
„Rucsacul cu Povestiri de pe Via Transilvanica” – Peste 1000 km din România autentică, parcurși în două săptămîni
„Rucsacul cu Povestiri de pe Via Transilvanica” scoate la lumină 50 de obiective de patrimoniu cultural, comunități etnice, antreprenoriate locale, gastronomie, natură, oameni-tezaur și localități uitate.
video poker sanse castig jpg
Are Video Pokerul cele mai bune şanse de cîştig?
În peisajul ofertelor de cazino îşi face apariţia un joc care cel mai adesea este trecut cu vederea de jucători, cel de Video Poker.
imagine (4) jpg
Teorii cu privire la serialul „Stranger Things”, ce ar putea fi confirmate în sezoanele viitoare
Sezonul cu numărul 4 a fost mult timp așteptat de fani, care deja se gîndesc acum la viitorul sezon.
chirilov cover jpg
Mihai Chirilov: „Un festival, dacă nu e construit în jurul comunității, e degeaba”
„Filmul de artă te forțează să devii inventiv în a găsi metode de expunere pentru a ajunge la cît mai mulți oameni.”
ILC jpg
Posteritatea Graziellei
În toți acești (mulți) ani în care l-am recitit, periodic, pe Caragiale, m-am întrebat nu o dată cum se face că opera sa a părut să accepte tot felul de interpretări, unele de-a dreptul stupide, reductive și, în fond, absurde.
jocuri noroc populare jpg
Care sînt cele mai populare jocuri de noroc din străinătate?
Oamenii din diferite țări de pe glob au preferințe specifice în materie de jocuri de noroc, modelate de culturi distincte.
boluri diversificare little prints jpg
Diversificarea, acum o joacă de copii – ce am învățat de la generațiile mai vechi de părinți
Din drag pentru copii, din nevoia de a oferi celor mici tot ce mai bun din tot ce mai bun, au apărut și branduri de lux, cu produse premium.
drujba jpg
Există modele de drujbă care să poată fi manevrate cu o singură mînă? Răspunsul specialiștilor!
Un model eficient de drujbă garantează o tăiere rapidă a elementelor de vegetație nedorite, precum și un confort sporit în utilizare.

Adevarul.ro

image
Vacanţe de coşmar pentru zeci de mii de turişti blocaţi într-o staţiune. O familie susţine că trebuie să dea 26.000 de dolari pentru o săptămână de cazare
Vacanţele în oraşul turistic Sanya de pe insula tropicală Hainan din China au devenit un coşmar în acest weekend pentru zeci de mii de turişti care au rămas blocaţi acolo brusc, după ce autorităţile chineze au impus lockdown din cauza a peste 1.200 de cazuri de Covid-19.
image
EXCLUSIV Bărbatul cu probleme psihice care şi-a măcelărit familia, în Argeş, nu mai fusese evaluat de o comisie din 2004
Bărbatul de 53 de ani din comuna argeşeană Bascov care a masacrat cinci membri ai familiei şi avea probleme psihice nu a mai fost evaluat de către o comisie de specialitate de acum 18 ani, legislaţia fiind una extrem de permisivă.
image
EXCLUSIV Autorul masacrului din Argeş suferă de schizofrenie. Psihiatrul său: „Avea relaţii strict cu familia“
Viorel L., bărbatul de 53 de ani din comuna argeşeană Bascov care şi-a masacrat familia, suferea de mai mult timp de schizofrenie şi urma un tratament medical. Bărbatul nu avea un loc de muncă şi stătea în majoritatea timpului în curtea casei, fiind o persoană izolată.

HIstoria.ro

image
Pacea de la București (10 august 1913): „Ne-am jucat de-a Congresul de la Viena”
O sursă interesantă despre evenimentele anilor 1912-1913 o reprezintă însemnările celor două personalități ale Partidului Conservator – Titu Maiorescu și Alexandru Marghiloman. Jurnalele celor doi sunt caracterizate de un veritabil sincron.
image
Armele dacilor: formidabile și letale
Dacii erau meșteșugari desăvârșiți în prelucrarea metalelor, armele făurite de fierarii daci fiind formidabile și letale. Ateliere de fierărie erau în toate așezările, multe făcând unelte agricole sau obiecte de uz casnic, dar un meșter priceput putea foarte ușor să facă și arme.
image
Războiul Troian, între mit și realitate. A existat cu adevărat?
Conform legendei, Troia a fost asediată timp de zece ani și apoi cucerită de grecii regelui Agamemnon. Motivul izbucnirii Războiului Troiei ar fi fost, conform „Iliadei”, răpirea Elenei, cunoscută drept frumoasa Elena, Elena din Argos sau Elena a Spartei, fata lui Zeus și a Ledei.