⬆
Dileme on-line
Pagina 80

„La 6 ani am fugit cu circul” - interviu cu Zoltán Balázs
„Domnu Cătălin, aici schimbăm, punem cealaltă variantă”. Dă indicaţii calm, într-o română cu accent maghiar pe care o vorbeşte cu dezinvoltură şi care la el sună, nu ştiu de ce, poetic. Repetă de cîteva luni Maestrul şi Margareta după Bulgakov la Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu

Debut de aprilie cu 4 discuri ieşite din comun
Richard Galliano, Aleksandra Kurzak, Claudio Abbado şi Janine Jansen – nu ştiu dacă şi în ce măsură cunoaşteţi personalităţile care se ascund în spatele acestor nume, dintre cele mai „grele” ale jazzului şi muzicii clasice contemporane. Însă ştiu că cele 4 discuri pe care apar aceste nume, lansate în 1 şi 2 aprilie 2013 sînt printre cele mai interesante ale anului.

Proiecţie şi dezbatere „Killing Time”
UNATC București şi Film Menu prezintă sîmbătă 6 aprilie, de la orele 19, proiecţia filmului „Killing Time”, în regia lui Florin Piersic Jr., urmată de o dezbatere cu membrii echipei de filmare.

Fețele manipulării
Două cazuri de manipulare la televizor, de care am aflat săptămîna trecută. Unul a fost semnalat de Liviu Avram, în textul său „O mizerie televizată. În apărarea lui Sorin Ioniţă”, publicat în Adevărul. Avram scrie despre o emisiune de la Realitatea TV, moderată de Andreea Creţulescu și de Rareş Bogdan, cu Mircea Geoană şi Corneliu Dobriţoiu drept invitați.

Ce se mai poartă la Paris în primăvara asta
Gîlceava unor intelectuali cu lumea. Pentru că, ce-ar fi Parisul fără românii care să se-mpungă pe-acolo?!

Diviziunile noastre europene
Chiar şi în diviziunile noastre, destinul nostru este acum comun.

El sol en la fruta
Un spectacol de poezie pe versurile poetei Ioana Gruia la Institutul Cervantes din Bucureşti

De la "cărămidă" la smartphone
Telefonia mobilă împlineşte astăzi 40 de ani, scrie The Guardian. Pe 3 aprilie 1973, Martin Cooper - care lucra la compania Motorola şi despre care se spune că este "părintele telefonului celular" - a folosit un prototip al Motorola DynaTAC pentru a face primul apel telefonic mobil, sunînd din New York în New Jersey.

Rapsodie urbană
îmi deschizi o poartă mică în inimă
muguri tineri sînt gata să izbucnească

Autismul
Cu ocazia Zilei Mondiale de Conştientizare a Autismului, Dilema veche vă invită să citiţi un dosar dedicat situaţiei persoanelor cu autism din România. Un dosar despre neimplicarea statului, legislaţie, integrare, toleranţă.

Nous ne vieillirons pas ensemble (Nu vom îmbătrîni împreună)
Filmul „Nous ne vieillirons pas ensemble” („Nu vom îmbătrîni împreună”), 1972, realizat de Maurice Pialat, rulează joi 4 aprilie 2013 de la orele 19.00 în sala de cinema a UNATC, în cadrul Cineclubului Film Menu. Discuţia ulterioară proiecţiei va fi moderată de Anca Buja şi de Tudor Jurgiu.

Ivanciuk, „The Giants Killer”, face dreptate în lumea şahiştilor
Aparent, turneele de şah duc lipsă de spectatori. Dacă aţi fost vreodată la un astfel de turneu, fie el cît de mare şi de promovat, imposibil să nu fi observat că liniştea mormîntală din sala de joc provine nu doar din respectul pentru concentrarea jucătorilor, ci şi de la numărul considerabil de scaune goale din „tribune”.

Clubul Dilema veche de aprilie
Clubul Dilema veche propune o nouă temă: "România - invitată de onoare la tîrgurile de carte. Göteborg, Torino, Madrid, Paris", joi, 4 aprile, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu.

„Poziţia copilului” - proiecţie şi dezbatere
UNATC București şi Film Menu prezintă duminică 31 martie, de la orele 19, proiecţia filmului „Poziţia copilului”, în regia lui Călin Peter Netzer, urmată de o dezbatere cu membrii echipei de filmare.

Les nuits de la pleine lune (Nopţile cu lună plină)
Filmul „Les Nuits de la pleine lune” („Nopţile cu lună plină”, 1984, regie Eric Rohmer) rulează vineri 29 martie 2013 de la orele 22.00 în sala de cinema a UNATC, în cadrul Cineclubului Midnight Session. Discuţia ulterioară proiecţiei va fi moderată de Andrei Rus şi de Irina Trocan.

Fallen Angel
Filmul "Fallen Angel” (1945), realizat de Otto Preminger, rulează joi 28 martie 2013 de la orele 19.00 în sala de cinema a UNATC, în cadrul Cineclubului Film Menu. Discuţia ulterioară proiecţiei va fi moderată de Irina Trocan şi Mihai Kolcsar. Intrarea la proiecţie şi la dezbaterea ulterioară este liberă

Festivalul Enescu pe Aeroportul Otopeni
Aproximativ 500.000 de persoane de naţionalitate română sau străină, care pleacă, sosesc sau tranzitează Aeroportul Otopeni pot să fie informați despre ediţia din 2013 a Festivalului Internațional George Enescu, prin intermediul unei campanii derulate de ARTEXIM în parteneriat cu grupul Spectacular, aflat în top cinci companii de outdoor din ţară.

Hrana între belşug şi risc
Tema revistei Dilema veche de săptămîna aceasta încearcă să răspundă unei provocări mai mult decît actuale: ce mai mîncăm şi care este riscul la care ne supune alimentaţia de azi?

Enciclica papală Spe Salvi
"Actuala criză a credinţei este mai ales criză a speranţei creştine" - este convins papa Benedict al XVI-lea

Parisul pontifical
Benedict al XVI-lea, german meridional (din Bavaria), teolog reputat, a celebrat mesa în faţa celor 200.000 de catolici francezi veniţi, din toate diocezele, pe esplanada Invalizilor.

Vaticanul şi evreii
"Cine ameninţă un evreu îl ameninţă pe Christos" - spunea Sfîntul Bernard, care era totuşi un tip de sfînt ofensiv, aproape militar.

Midnight (back) in Paris
De obicei, în martie, sînt la tîrgul de carte de la Leipzig (care pînă acum pica în același timp cu Salon du Livre). Anul ăsta, însă, cel de la Paris s-a nimerit la un weekend după. Vestea cea mare cum că România e țară invitată m-a făcut să vreau să merg la Paris să urmăresc Salon du Livre de aproape, să văd cu ochii mei, să ascult cu propriile urechi.

Yundi şi David Garrett – două feţe diferite ale succesului în muzica clasică
Cum cîntă un chinez muzica lui Beethoven? Aici sînt multe discuţii de purtat, mai ales principiale, avînd în vedere prejudecăţile care încă ne mai fac să credem că asiaticii pot cînta doar repede şi fără simţire.

Înapoi la argument cu Horia-Roman Patapievici - despre naivitățile noastre
Întîlnirile lunare cu public "Înapoi la argument cu Horia-Roman Patapievici" continua în Libraria Humanitas de la Cişmigiu joi 28 martie, ora 19

Toţi responsabili
Europa şi lipsa ei de voinţă în problema paradisurilor fiscale.

Concursul de Debut Literar UniCredit
În data de 21 martie 2013 au început înscrierile pentru Concursul de Debut Literar UniCredit, un concurs susţinut de către Asociaţia Catalist şi UniCredit Ţiriac Bank. Perioada de înscrieri se încheie în data de 13 mai.

George Enescu și Richard Wagner - dezbatere despre creativitate şi geniu
Compozitorii George Enescu și Richard Wagner sînt, pentru prima dată, față în față într-o dezbatere inedită despre creativitate și despre geniu. Evenimentul va avea loc duminică, 24 martie, de la ora 11.00 în cadrul seriei Duminicile muzicale ale Festivalului George Enescu în Librăria Humanitas de la Cişmigiu

Leipzig-ul a citit și în 2013
Istoria tîrgului de carte de la Leipzig începe cam din secolul 17, cînd Leipzigul întrecea Frankfurtul pe Main cu numărul de cărți prezentate. În secolul 18, Leipzigul era considerat centrul cărții moderne germane, cu edituri de prestigiu și librării remarcabile. Leipzig și-a păstrat locul “de top” pînă în 1945 cînd tîrgul de la Frankfurt l-a “întrecut”.

Salonul de carte de la Paris vine la Timpul prezent
România este ţara invitată de onoare la Salonul de Carte de la Paris. Despre mizele, aşteptările, programul anunţat, invitaţii şi absenţii de la acest eveniment major pentru cultura română – joi, 21 martie, de la ora 11.30, la „Timpul prezent”.

Mi-e sufletul curat ca un pahar
Mi-e sufletul curat ca un pahar
Nemurdărit de buze.

Dorințele profunde ale zeilor (Kamigami no fukaki yokubo)
Filmul „Dorințele profunde ale zeilor” („Kamigami no fukaki yokubo”, 1968), realizat de Shôhei Imamura, rulează sîmbătă 23 martie 2013 de la orele 18.00 în sala de cinema a UNATC, în cadrul Cineclubului Film Menu Extended, dedicat proiecţiei unor filme mai lungi de 150 de minute. Discuţia ulterioară proiecţiei va fi moderată de Iulia Voicu şi de Cristina Bîlea.

Meserii și meseriași
Dilema veche de săptămîna aceasta se întreabă ce se mai întîmplă cu micii meseriași, bucureșteni și nu numai: cîți au mai rămas și cum se adaptează ei timpurilor...postmoderne.

Lia și Dan PERJOVSCHI, ambasadori ai culturii europene
Fundaţia Culturală Europeană le-a decernat artiştilor români Lia şi Dan Perjovschi şi dirijorului de origine israeliană stabilit în Germania, Yoel Gamzou, Premiul Prinţesa Margriet. Ceremonia a avut loc marți, 19 martie 2013, la Centrul Cultural Egg din Bruxelles în prezenţa a peste 300 de persoane.

RFI România în direct de la Salon du Livre Paris
RFI România îşi mută studioul la Salonul de Carte din Paris, unde România este invitată de onoare. Din studioul instalat în standul Centre National du Livre (CNL), jurnaliştii RFI vor realiza emisiuni speciale, reportaje şi interviuri din 22 în 25 martie 2013.

„Cel mai puternic” turneu de şah din istorie
Fiecare organizator îşi laudă evenimentul, ştim asta, dar turneul de şah de la Londra, aflat în desfăşurare, are ceva argumente pentru a fi declarat „cel mai tare din istorie”. Pe de o parte, în vremurile recente, destul de rar poţi să îi aduci în acelaşi concurs pe jucătorii din Top 5.

More
Filmul „More” (1969), realizat de Barbet Schroeder, rulează joi 21 martie 2013 de la orele 19.00 în sala de cinema a UNATC, în cadrul Cineclubului Film Menu. Discuţia ulterioară proiecţiei va fi moderată de Teodora Lascu şi de Raluca Durbacă.

Inscripţiile de pe ziduri - noi modalităţi de exprimare a mentalităţii
De cele mai multe ori, scrierile, graffiti-urile sau diferitele simboluri de pe zidurile clădirilor au un impact asupra celor care le văd. Acestea reprezintă vocea unei minorităţi de oameni şi sunt semnale de alarmă, venite în urma unor evenimente sociale.

Un gînd despre iubire la Pascal
Într-un „Discurs despre pasiunile iubirii“ al cărui manuscris a fost descoperit de Victor Cousin la mijlocul secolului al XIX-lea, Blaise Pascal, încă neconvertit (ceea ce, pentru unii, pune în discuţie autenticitatea manuscrisului), vorbeşte, neaşteptat de liber, despre amorul lumesc. Una dintre temele discursului este perfecta înrudire dintre iubire şi raţiune.

Cîtă iubire încape în dragoste?
… Şi peste iubire se aşază obişnuinţe, frici şi singurătăţi, necesităţi alimentare, griji şi ofuri, temeri şi spaime, vorbele altora şi părerile tuturor şi multe alte lucruri care pervertesc definitiv şi iremediabil frumuseţea extazului. Şi ce urmează? Ar putea fi dragoste dacă acceptăm că acest concept încorporează şi alte ingrediente ca, de pildă, devotament, fidelitate, ceva afecţiune; şi „fericiţi“ se vor simţi cei ce vor topi pasiunea în statornicie.

Erosul omoară moartea
Astăzi vom vorbi despre eros, despre dimensiunea şi vocaţia erotică a omului. Va trebui întîi să ne lămurim ce înţelegem prin eros, pentru că avem de-a face cu un termen pervertit masiv de-a lungul timpului. Bine spunea un poet grec, Livaditis, că diavolul ne-a furat cele mai frumoase cuvinte!

The Irrepressibles – Nude, live la Bucureşti
Unii dintre cei mai inovatori muzicieni britanici ai momentului, mini-orchestra art-pop The Irrepressibles va prezenta în premieră la Bucureşti spectacolul Nude, o inedită punere în scenă a celui mai nou album al trupei. Show-ul are loc sîmbătă, 23 martie, de la ora 22, în Control Club – Sala Berlin.

Dezbatere despre Virginia Woolf şi lansarea romanului Orlando
Dezbatere despre Virginia Woolf şi lansarea romanului Orlando, într-o nouă traducere, a Antoanetei Ralian, marţi, 19 martie, la ora19.00, în Librăria Humanitas de la Cişmigiu

Proiecţie şi dezbatere „Rocker” (România 2012, regia Marian Crişan)
UNATC București şi Film Menu prezintă sîmbătă 16 martie, de la orele 19, proiecţia filmului „Rocker”, în regia lui Marian Crişan, urmată de o dezbatere cu membrii echipei de filmare.

Arta de a fi spontan
Dilema veche de săptămîna aceasta pune în balanţă plusurile şi minusurile talentului de a improviza. Veţi putea citi, printre altele, un dialog cu Ada Milea şi un interviu surpriză, intitulat „Geometria aerului".

Love Story la Timişoara
Joi, 14 martie, de la ora 19, la Galeria 28 din Timişoara...

Les enfants terribles
Filmul „Les enfants terribles” („Copiii teribili”, 1950), realizat de Jean-Pierre Melville, rulează joi 14 martie 2013 de la orele 19.00 în sala de cinema a UNATC, în cadrul Cineclubului Film Menu. Discuţia ulterioară proiecţiei va fi moderată de Andrei Luca şi de Anca Tăbleţ.

Cantos III
Nu am nevoie de somnifere,
eu însumi pot fi sedativ în clipe de glorie.

Asta a fost tare demult
În tine e o scară,
Pe care, urcînd, ai ajunge mai sus de nori.