Inscripţiile de pe ziduri - noi modalităţi de exprimare a mentalităţii

Ana RACHELEANU
18 martie 2013
Inscripţiile de pe ziduri   noi modalităţi de exprimare a mentalităţii jpeg

De cele mai multe ori, scrierile, graffiti-urile sau diferitele simboluri de pe zidurile clădirilor au un impact asupra celor care le văd. Acestea reprezintă vocea unei minorităţi de oameni şi sunt semnale de alarmă, venite în urma unor evenimente sociale. Minoritatea are obiceiul de a se opune majorităţii şi efectului acesteia, tocmai prin aceste tipuri de manifestaţii. 

Mesajele afişate pe zidurile din centrul vechi al Clujului variază de la cele cu tentă politică, ce vizează problemele interne, la cele care se petrec pe plan internaţional şi de la cele scrise în limba română, la cele scrise în limba engleză.

    

În prim plan se află problematica socială, care îmbracă o formă a politicului şi reiese dintr-un prim mesaj care mi-a atras atenţia. Sintagma „Învăţaţi, învăţaţi, învăţaţi!”  îi aparţine lui Lenin, dar poza îl reprezintă pe Stalin. În dreapta întîlnim semnat Karl Marx. Observăm astfel, alăturarea simbolică a celor 3 personalităţi, Marx, Stalin şi Lenin, într-un termen compus, marxism-leninism-stalinism. Se poate vorbi, în acest context, despre cele trei teorii politice: marxism, stalinism, leninism şi despre legătura ideologică ce există între ele. 

Mesajul acesta apare ca o reacţie a rezultatelor dezastruase de la bacalaureat, din ultimii ani, care s-au mediatizat atît de mult. Acest mesaj reprezintă o conştientizare a problemei şi chiar o soluţie. De asemenea, învăţatul nu este doar o soluţie pentru rezultate mai bune la bac, ci şi un răspuns către toate problemele, căci, odată cu învăţătura, ni se sporesc şi şansele de a ne apropia cît mai mult de rezultatul dorit.

O temă socială cu iz naţionalist este reprezentată de mesajul "Basarabia – Pămînt românesc" subliniat de figura lui Mihai Eminescu, poate cel mai grăitor simbol al naţiunii române. Acest mesaj se referă la identitatea naţională, pe care o împărtăşim cu fraţii noştri de peste Prut. Este sugerată astfel dorinţa nesatisfăcută de unire a Moldovei cu ţara-mamă.

Pe zidurile din Piaţa Muzeului îşi face loc o problematicǎ locală. După cum se poate vedea din fotografi, mesajul Vă ascult, domnule Norris", îl are drept simbol pe Andrei Marga, director al Institutului Cultural Român, fost rector al Univeristăţii „Babeş-Bolyai”, pînă anul trecut, fost ministru al Educaţiei, timp de 3 ani, şi fost ministru de Externe, în anul 2012. Acesta a fost acuzat în repetate rînduri că a colaborat cu fosta poliţie secretă, lucru pe care Marga l-a negat cu vehemenţă, argumentînd că este victima unor atacuri politice. Personajul este ironizat în mod clar (îl ascultă pe Chuck Norris), datorită acuzaţiei de colaborare cu Securitatea.

Un alt mesaj interesant, „lupta de plasă”, însoţit de simbolul unei mîini care ţine o scoşă de plastic, duce cu gîndul la mita electorală, ce a marcat mai toate campaniile electorale de la un timp încoace. „Lupta de plasă” mai poate semnifica şi lupta în campaniile electorale, care se măsoară în ulei, zahăr şi făină. „Lupta de plasă” trimite, de asemenea, la lupta de clasă, fiind, de ce nu, o minimalizare a ei. Ironia sorţii ar fi că lupta de clasă a ajuns „lupta de plasă”. Se trage acelaşi semnal alarmant în legătură cu degradarea politică şi implicit umană, care a dus la stagnarea pe scara evoluţiei.

Luînd în discuţie acum şi mesajele scrise în limba engleză, am descoperit unul reprezentativ, redat mai sus, care se întîlneşte mai des decît toate celelalte. Kony este un film de scurt metraj, realizat de Invisible Children, Inc şi are ca scop oprirea grupării de rebeli, L.R.A. (Lord's Resistance Army), din Uganda, condusă de Joseph Kony, un criminal de război. Acesta răpea copii, transformîndu-i în soldaţi, pentru gruparea sa de rebeli şi îi obliga să fie martori la fapte de agresiune deosebit de grave. Acest mesaj este mai mult o susţinere simbolică pentru cauza filmului, Kony, 2012, care s-a răspîndit în mod viral, devenind un fenomen social internaţional. Povestea gravitează în jurului unui copil din Uganda, Jacob, care reuşeşte să fugă de rebeli, însă este martor la uciderea singurului său frate. Acest film are ca unic scop oprirea lui Joseph Kony, declarat cel mai periculos criminal din lume. Îndemnul desprins este unul singur: „Stop Kony!”.

În plus, este o dovadă că probleme internaţionale, atît de îndepărtate, îşi găsesc reacţia, susţinerea şi rezolvarea prin intermediul internetului, chiar şi în perimetrul ţării noastre, precum şi că un astfel de fenomen capătă proporţii uriaşe în spaţiul virtual.

Un alt mesaj este chiar o lozincă: „Afară cu F.M.I  din ţară !” Clar şi scurt, fără a lăsa loc de interpretări ori confuzii. Mesajul de solidarizare vine în sprijinul organizaţiei „Noua Dreaptă” din Timişoara, care protestează impotriva „ocupǎrii”  României de cǎtre UE şi F.M.I şi susţine că acestea două au pus un jug politic şi financiar pe umerii României. De asemenea, această grupare este împotriva guvernării USL.

Pencilul cu Roşia Montana face parte dintr-o campanie mult mai amplă – „Salvaţi Roşia Montana”, care militează împotriva deschiderii celei mai mari mine din Europa şi luptă pentru protejarea naturii şi conservarea patrimoniului naţional. Multitudinea de mesaje, care sînt construite pe diverse teme, atinge, deci, şi sfera de interes a ecologiştilor. Acest îndemn vizual se alătură unora asemănătoare, despre care am aflat din diverse medii de informare, internet şi televiziune, avînd drept scop cîştigarea cît mai multor persoane de partea acestei cauze nobile şi informarea cu privire la problemele României.

În concluzie, mesajele acestea sînt simbolice, însă cîntăresc în importanţă. Ele necesită o atenţie sporită din partea potenţialului privitor şi reflectă într-adevăr o mentalitate, o formǎ de protest a unei mase mici de oameni în legǎturǎ cu anumite probleme. Consider că cel mai important lucru care reiese din acest tip de manifestare este însăşi conştientizarea unor probleme, într-un mod inedit. Totodată, este o reacţie, o revoltă vizuală a unor tineri, exprimată, de cele mai multe ori, sub formă de satiră, pe seama unor decizii nemulţumitoare.

Ana RACHELEANU este studentă la jurnalism în Cluj

Foto: Ana RACHELEANU           

cum alegi cele mai confortabile treninguri de fete pentru fiecare sezon jpg
Cum alegi cele mai confortabile treninguri de fete pentru fiecare sezon?
La școală, prin parc și la locul de joacă, treningul de fete este ținuta preferată ușor de adaptat la fiecare sezon.
specializare sau servicii complete cum alegi abordarea pentru service ul tau auto jpg
Specializare sau servicii complete: cum alegi abordarea pentru service-ul tău auto
Alegerea unei abordări pentru service-ul tău auto poate face diferența între succesul și eșecul afacerii.
vrei sa i surprinzi pe cei dragi du i intr o calatorie in alta tara jpg
Vrei să-i surprinzi pe cei dragi? Du-i într-o călătorie în altă țară
Visezi vreodată să-i duci pe cei dragi într-o călătorie într-o altă țară? Ei bine, acum este șansa ta!
Maia Morgenstern  1200x1200 png
Serile Enayati Medical City continuă cu a IV-a ediție
Serile Enayati Medical City continuă cu a IV-a ediție care va avea loc în 16 martie 2023, începînd cu ora 19.00, în București, în Orașul Medical.
Dilemaveche ro regalfermierul ro jpg
Protejarea serelor de îngheț este preocuparea principală a producătorilor de legume și flori
Serele de legume sînt una dintre cele mai bune modalități de a crește legume proaspete și sănătoase și de a controla condițiile de creștere.
IQOS x RDW Parte din Arte jpg
RE-CONNECT, a celebration of togetherness: Romanian Design Week și IQOS susțin creativitatea în cel mai important eveniment multidisciplinar din România
Creativitatea deschide mintea și imaginația. Ne conectează cu noi înșine și ne hrănește sentimentul de unitate.
Art Safari Constantin Brâncuși jpg
Art Safari îi prezintă pe cei 10 urmași ai lui Constantin Brâncuși
Art Safari anunță prima expoziție temporară a sezonului, în perioada 16 februarie-5 martie, cu ocazia Zilei Naționale Constantin Brâncuși.
Ioan T Morar Foto Digi24 640x404 jpg
Autodafé
Să arzi o carte înseamnă să nu înțelegi de unde vine
RS jpg
Ascunzătoarea
o curățam cu spirt și o dădeam cu parfum așezam piesele ei pe un covoraș
pexels pixabay 270637 jpg
Vrei să îți promovezi afacerea în mediul online? Optimizarea SEO este un pas esențial!
Prin urmare, SEO are ca scop îmbunătățirea poziționării naturale a unui site web în SERP (Search Engine Result Page), făcîndu-l mai vizibil în rîndul utilizatorilor de internet.
woman having painful stomach    Copy jpg
Durerile de stomac: cele mai frecvente afecțiuni care provoacă disconfort gastric
Nu neglijați durerile de stomac, pentru că acestea vă pot perturba activitatea de zi cu zi sau pot ascunde afecțiuni grave.
vitamina c jpg
3 ingrediente miraculoase pentru sănătatea și frumusețea pielii. Și nu numai...
Hrănirea și hidratarea corectă a pielii sînt gesturi esențiale pentru ca aceasta să aibă mereu un aspect sănătos și strălucitor.
protectieficat (2) jpg
În ce fel își pun amprenta asupra sănătății tale ospățurile de sărbători și ce te-ar putea ajuta să-ți recapeți starea de bine
În fiecare an, mesele de sărbători duc la o creștere a numărului de cazuri de anumite afecțiuni, riscurile mai mari fiind mai ales pentru persoanele a căror stare de sănătate este deja fragilă.
Key visual Tur public larg 28 ian jpeg
Open Hearts for Ukraine
Primul tur ghidat al monumentelor create de 24 de tineri refugiați din Ucraina în patru muzee din București
bo popescu4 jpg
de fiecare dată vine iarna
pentru că de fiecare dată vine iarna  cînd avem nevoie de emoții
curs de programare (1) jpg
Cel mai bun curs de programare NU e un curs. Obții primul job în 8 luni, garantat!
O ofertă de nerefuzat, pe care nu o vei mai întîlni în cazul niciunui alt curs de programare.
poster Spoken Word Sessions 15 01 png
SWORDS: Ronin Terente și Lena Chilari în dialog cu Cosmin Perța
Seria de evenimente SWORDS - Spoken Word Sessions continuă la început de an cu doi perfomeri din Republica Moldova.
blonde woman blogger is showing how make up use cosmetics jpg
La ce să fii atentă atunci cînd îți alegi produsele pentru machiaj
Produsele cosmetice au rol foarte important, pe lîngă faptul că ele ajută la conturarea trăsăturilor feței, ele ajută și la regenerarea pielii.
hanorace dama(1) jpg
Hanorace cu glugă fără fermoar pentru femei la modă
Se pare că a decide ce hanorace pentru femei ar trebui să fie în garderoba noastră pare ușor.
IMG 8731 1 jpg
Coșurile cadou, darurile care nu se demodează, indiferent de ocazie!
În primul rînd, coșurile cadou aduc nu unul, ci mai multe bucurii laolaltă. Cînd alegi un coș cadou, nu optezi pentru simple obiecte, ci oferi, de fapt, experiențe memorabile!
infinitul intr o trestie png
vizual toni grecu jpg
Serile Enayati Medical City, ediția a III-a: Terapia rîsului, discuție cu Sever Voinescu și Toni Grecu
Serile Enayati Medical City continuă în 7 decembrie 2022, începînd cu ora 19.00 în cadrul Enayati Medical City!
poster Tess Parks 3 12 jpg
Recomandări de week-end
Artista canadiană Tess Parks concertează în premieră la București.
pre ul uniswap cand este cel mai bun moment sa cumperi uni  dilemaveche png
Prețul Uniswap: Cînd este cel mai bun moment să cumperi UNI?
Pur și simplu cumperi monede cînd prețul Uniswap este scăzut și le vinzi cînd prețul este ridicat.

Adevarul.ro

image
Finala America Express, 19 martie 2023: Victorie la limită în ultimul joc de amuletă din acest sezon
În ediția 39 din 19 martie 2023, două echipe au luptat cot la cot pentru a obține un avantaj extrem de important în următoarea cursă. Una dintre echipe a încălcat o regulă importantă, iar gazda show-ului a oprit jocul.
image
Avertismentul unui economist român: „Criza este aici, nu o așteptați să vină“. Falimentele din SUA, semnalul de alarmă
Temerile cu privire la o nouă criză financiară la nivel mondial au erupt când trei bănci importante din SUA au dat faliment, iar unda de șoc se simte și în Europa. Profesorul de economie Radu Nechita a vorbit cu „Adevărul” despre riscul unei crize economice de amploarea celei din 2007.
image
Soprana Felicia Filip, despre marele regret din viața sa: „Am crescut copii ca și când ar fi fost ai mei“
Soprana Felicia Filip este căsătorită de 32 de ani cu regizorul de operă Cristian Mihăilescu, formând unul dintre cele mai longevive cupluri din muzica românească.

HIstoria.ro

image
Elena Ceaușescu a dat ordin să se dărâme cârciuma în care mergea socrul ei
Femeie cu suflet mic și foarte răutăcioasă, Elenei Ceaușescu îi plăcea să pună limite. Cumnații și nora nu o puteau vizita decât invitați. Nu l-a iertat nici pe Andruță – tată lui Nicolae Ceaușescu – care mai vorbea cu oamenii, la un țoi, despre problemele cotidiene. Sunt întâmplări relatate de Mirela Petcu și Camil Roguski, în cartea „Ceaușescu: adevăruri din umbră”.
image
Întâlnirea dintre Carol al României și Elena a Greciei şi Danemarcei
După despărţirea de Ioana Zizi Lambrino, principele moştenitor Carol e trimis într-o călătorie în jurul lumii, însoţit de colonelul Nicolae Condeescu.
image
Ce consideră o publicație de la Budapesta ca „simbol fascist la Timişoara, capitala culturală europeană”
Recent o publicație din Ungaria a iesit la rampă cu o serie de acuzații de promovare a unor simboluri fasciste, chiar în anul în care orașul este capitală culturală europeană. Dincolo de faptul că articolul denotă multă dezinfomare, o parte chiar intenționată, o doză de invidie și una de ipocrizie.