Les nuits de la pleine lune (Nopţile cu lună plină)

Andrei RUS
28 martie 2013
Les nuits de la pleine lune (Nopţile cu lună plină) jpeg

Filmul „Les Nuits de la pleine lune” („Nopţile cu lună plină”, 1984, regie Eric Rohmer) rulează vineri 29 martie 2013 de la orele 22.00 în sala de cinema a UNATC, în cadrul Cineclubului Midnight Session. Discuţia ulterioară proiecţiei va fi moderată de Andrei Rus şi de Irina Trocan. Intrarea la proiecţie şi la dezbaterea ulterioară este liberă.

Pentru o protagonistă a unui film realizat de Eric Rohmer, Louise (Pascale Ogier), eroina din „Les Nuits de la pleine lune” („Nopţile cu lună plină”, 1984),  pare destul de nesigură pe propriile opinii şi pe justificările acţiunilor sale. Are o idee fixă – de regulă personajele rohmeriene au mai multe -, dorindu-şi să se mute din apartamentul iubitului ei Remi (Tchéky Keryo) în propriul apartament, situat mult mai central în Paris, pe care e pe cale să îl recupereze de la un chiriaş. În ciuda opoziţiei bărbatului, îşi urmează dorinţa, redecorează apartamentul şi îşi petrece treptat, treptat mai mult timp acolo, decît alături de el.

Precum toate filmele seriei de „Comedii şi proverbe” („Comédies et proverbes”, 1981 – 1987), „Les Nuits de la pleine lune” are la bază un proverb. De această dată, însă, e vorba despre o sintagmă inventată de cineastul francez: „Cine are două femei îşi pierde sufletul, cine are două locuinţe îşi pierde uzul raţiunii”. De obicei – şi „Les Nuits de la pleine lune” nu constituie o excepţie -, structurile narative ale filmelor lui Rohmer sunt simple ilustrări ale zicalelor inserate pe genericul de debut. Ceea ce le conferă întotdeauna complexitate este modul în care sînt construite personajele, aflate în permanenţă în dialog şi exprimîndu-şi opiniile despre diverse probleme ce nu au legătură directă cu tezele filmelor. Creaturile rohmeriene sunt oameni plini de idei clare despre orice subiect de conversaţie propus de ceilalţi şi, mai ales, sunt permanent dispuse să le împărtăşească celorlalţi. Pretind că sunt raţionale, însă de fiecare dată sunt puse la încercare de apariţia unor stimuli destabilizatori, pe care fac efortul de a-i integra în propriile sisteme de gândire. Nu sucombă pur şi simplu în faţa emoţiilor provocate de alte personaje (întotdeauna de sex opus), ci – atunci cînd nu se îndepărtează pur şi simplu de sursele dilemelor – ajung să se convingă că acceptarea intimităţii acestora nu le poate leza şi modifica opiniile. Cu alte cuvinte, personajele lui Rohmer sînt inflexibile şi nu au capacitatea de a se adapta la alteritate, iar procesul prin care încearcă să transforme în principii inalterabile diferenţele fundamentale dintre ele şi ceilalţi capătă adeseori valenţe comice.

Dorinţa lui Louise, din „Les Nuits de la pleine lune”, de a avea un loc propriu în care să stea din cînd în cînd singură, e ridicată la nivelul unei întregi dileme filosofice în cadrul unei discuţii cu Remi, care nu înţelege de ce ar putea simţi ea nevoia de a sta departe de el. Mult mai puţin consecventă şi persuasivă decât alte personaje ale lui Rohmer (de altfel, în repetate rînduri i se spune că e o apariţie himerică), aceasta nu reuşeşte să exprime un sistem clar de gîndire, care să o baricadeze în faţa întrebărilor iubitului. Din acest motiv, pare mai degrabă capricioasă, fapt exploatat de celelalte personaje, care au impresia că e uşor de convins să se conformeze planurilor lor.

Un prim element comic (aproape un gag) e inserat de Rohmer atunci cînd Louise îşi petrece prima noapte departe de Remi. Aflată în sfîrşit singură în propriul apartament – şi realizîndu-şi astfel visul -, începe să dea telefoane pentru a-şi programa o ieşire în oraş. Nu găseşte pe nimeni disponibil pentru acea seară, aşa că îşi petrece noaptea citind. Ulterior, discutând cu prietenul ei cel mai bun – Octave (Patrice Luchini) -, conferă trăsături aproape mistice serii respective pe care o petrecuse în solitudine, ceea ce intră în contradicţie cu impulsul iniţial, de a se refugia în compania altor oameni. Acesta este doar un exemplu al ironiei subtile aplicate de Rohmer eroilor săi, care reuşesc să se convingă de justeţea morală şi de integritatea fiecărei acţiuni întreprinse de ei, chiar dacă la un moment dat s-au aflat la un pas de a acţiona într-un mod aflat la polul opus faţă de cel căruia reuşesc acum să îi găsească fel şi fel de virtuţi; şi, nu de puţine ori, doar şansa e cea care le determină cursul acţiunilor, deşi ei se încăpăţînează să se considere stăpîni ai propriilor destine.

„Les Nuits de la pleine lune” conţine şi o secvenţă care explicitează trăsătura enunţată anterior. Plecînd de la amantul ei – pe care îl întîlneşte în repetate rînduri la petreceri şi cu care acceptă să-şi petreacă o noapte, fără a se gîndi că aceasta ar putea periclita relaţia cu Remi -, Louise se opreşte într-o cafenea pariziană. Un bărbat aflat la o masă apropiată intră în vorbă cu ea şi îi împărtăşeşte o superstiţie căreia nu reuşise niciodată să i se împotrivească cu ajutorul raţiunii: aceea că nopţile cu luni pline provoacă insomnii. În consecinţă, luase cu mult timp înainte hotărîrea să-şi petreacă aceste nopţi prin cafenele şi să se forţeze astfel să nu încerce să doarmă – oricum nu ar reuşi. După ce îşi expune discursul, află de la Louise că nu îşi explicase astfel insomnia din acea noapte şi obţine de la ea o recunoaştere a posibilităţii ca acest fenomen astral să-i fi afectat, într-adevăr, somnul. La fel cum acest bărbat nu este conştient (sau nu acceptă) că decizia lui de a nu dormi în nopţile cu luni pline constituie în sine o formă de opoziţie de natură raţională la un factor exterior imposibil de controlat de oameni – reproşîndu-le, altfel, parizienilor că au ajuns atît de aroganţi încît se cred imuni la fenomenele naturale -, nici Louise nu va fi afectată de revelaţia din această noapte – ca într-un banc sec, dar plin de numeroase complicaţii contradictorii.

Les nuits de la pleine lune (Nopţile cu lună plină)

Franţa 1984

regie, scenariu Eric Rohmer

imagine Renato Berta

montaj Cecile Decugis

muzică Elli et Jacno

costume Pascale Ogier

cu Pascale Ogier, Tcheky Karyo, Fabrice Luchini

man plugging charger into electric    Copy jpg
5 motive să alegi o mașină electrică sau hibrid
În 2022, autoturismele electrice sau hibrid sînt o alegere tot mai populară în rîndul cumpărătorilor auto.
74907741 afc99f4360 k jpg
Scrisoare deschisă Ministrului Educației
Asociația Profesorilor de Limba și Literatura Română Ioana Em. Petrescu (ANPRO) vă solicită atenția cu privire la următoarele sesizări și propuneri referitoare la Proiectul Legii Învățămîntului Preuniversitar „România educată”, aflat în dezbatere publică:
20220726 185215 jpg
Bătrînii
Text de Diana Popescu, jurnalist cultural, realizatoarea celui mai ascultat podcast cultural – Cronicari Digitali
20220728 210201 jpg
Integrarea la scoala jpg
Cum poți facilita integrarea copilului în sistemul de învățămînt
Atunci cînd copiii merg la creșă, grădiniță sau școală, activitățile de orientare îi ajută să se familiarizeze cu mediul nou în care își vor petrece o mare parte a zilei.
Palama lui Dumnezeu jpg
Poiana Omului
Text de Toader Păun, jurnalist, căutător de oameni, locuri și experiențe de milioane
G0122246 JPG
Drumul transformării
Text de Toader Păun, jurnalist, căutător de oameni, locuri și experiențe de milioane
Imagine dilemaveche ro jpg
Ce înseamnă expresia „Toate drumurile duc la Roma” și care sînt originile sale
Roma a fost mereu o destinație populară pentru producătorii de filme și jocuri video.
20220724 174033 jpg
Balauri mici, balauri mari, cale ferată fără șină și povestea celor două țări
Text de Alexandra Bumbăcaru, căutătoare de povești alături de Cronicari Digitali
20220722 180510 jpg
20220721 180351 jpg
Prezent în propria-ți viață
Text de Diana Popescu, jurnalist cultural, realizatoarea celui mai ascultat podcast cultural – Cronicari Digitali
Resita vedere de sus jpg
Cea mai bună dilemă în gama RE
Text de Silvia Teodorescu, coordonator al campaniei Cronicari Digitali
20220719 160815 jpg
Piftii de iulie – jurnalul unui gurmand pe Via Transilvanica
Text de Cosmin Dragomir, jurnalist culinar și autor al cărții „Curatorul de Zacuscă”
20220720 185246 jpg
20220719 170725 jpg
„Rucsacul cu Povestiri de pe Via Transilvanica” concentrează cea mai complexă experiență turistică și culturală din România
Al doilea an de rezidență itinerantă de digital storytelling pune în valoare patrimoniul cultural de pe Via Transilvanica.
Aula magna cairoli jpg
Plagiatul la români: îngrijorări și propuneri
Scrisoare deschisă adresată universităților românești și Ministerului Educației
Rucsacul cu Povestiri de pe Via Transilvanica jpg
„Rucsacul cu Povestiri de pe Via Transilvanica” – Peste 1000 km din România autentică, parcurși în două săptămîni
„Rucsacul cu Povestiri de pe Via Transilvanica” scoate la lumină 50 de obiective de patrimoniu cultural, comunități etnice, antreprenoriate locale, gastronomie, natură, oameni-tezaur și localități uitate.
video poker sanse castig jpg
Are Video Pokerul cele mai bune şanse de cîştig?
În peisajul ofertelor de cazino îşi face apariţia un joc care cel mai adesea este trecut cu vederea de jucători, cel de Video Poker.
imagine (4) jpg
Teorii cu privire la serialul „Stranger Things”, ce ar putea fi confirmate în sezoanele viitoare
Sezonul cu numărul 4 a fost mult timp așteptat de fani, care deja se gîndesc acum la viitorul sezon.
chirilov cover jpg
Mihai Chirilov: „Un festival, dacă nu e construit în jurul comunității, e degeaba”
„Filmul de artă te forțează să devii inventiv în a găsi metode de expunere pentru a ajunge la cît mai mulți oameni.”
ILC jpg
Posteritatea Graziellei
În toți acești (mulți) ani în care l-am recitit, periodic, pe Caragiale, m-am întrebat nu o dată cum se face că opera sa a părut să accepte tot felul de interpretări, unele de-a dreptul stupide, reductive și, în fond, absurde.
jocuri noroc populare jpg
Care sînt cele mai populare jocuri de noroc din străinătate?
Oamenii din diferite țări de pe glob au preferințe specifice în materie de jocuri de noroc, modelate de culturi distincte.
boluri diversificare little prints jpg
Diversificarea, acum o joacă de copii – ce am învățat de la generațiile mai vechi de părinți
Din drag pentru copii, din nevoia de a oferi celor mici tot ce mai bun din tot ce mai bun, au apărut și branduri de lux, cu produse premium.
drujba jpg
Există modele de drujbă care să poată fi manevrate cu o singură mînă? Răspunsul specialiștilor!
Un model eficient de drujbă garantează o tăiere rapidă a elementelor de vegetație nedorite, precum și un confort sporit în utilizare.

Adevarul.ro

image
Vacanţe de coşmar pentru zeci de mii de turişti blocaţi într-o staţiune. O familie susţine că trebuie să dea 26.000 de dolari pentru o săptămână de cazare
Vacanţele în oraşul turistic Sanya de pe insula tropicală Hainan din China au devenit un coşmar în acest weekend pentru zeci de mii de turişti care au rămas blocaţi acolo brusc, după ce autorităţile chineze au impus lockdown din cauza a peste 1.200 de cazuri de Covid-19.
image
EXCLUSIV Bărbatul cu probleme psihice care şi-a măcelărit familia, în Argeş, nu mai fusese evaluat de o comisie din 2004
Bărbatul de 53 de ani din comuna argeşeană Bascov care a masacrat cinci membri ai familiei şi avea probleme psihice nu a mai fost evaluat de către o comisie de specialitate de acum 18 ani, legislaţia fiind una extrem de permisivă.
image
EXCLUSIV Autorul masacrului din Argeş suferă de schizofrenie. Psihiatrul său: „Avea relaţii strict cu familia“
Viorel L., bărbatul de 53 de ani din comuna argeşeană Bascov care şi-a masacrat familia, suferea de mai mult timp de schizofrenie şi urma un tratament medical. Bărbatul nu avea un loc de muncă şi stătea în majoritatea timpului în curtea casei, fiind o persoană izolată.

HIstoria.ro

image
Pacea de la București (10 august 1913): „Ne-am jucat de-a Congresul de la Viena”
O sursă interesantă despre evenimentele anilor 1912-1913 o reprezintă însemnările celor două personalități ale Partidului Conservator – Titu Maiorescu și Alexandru Marghiloman. Jurnalele celor doi sunt caracterizate de un veritabil sincron.
image
Armele dacilor: formidabile și letale
Dacii erau meșteșugari desăvârșiți în prelucrarea metalelor, armele făurite de fierarii daci fiind formidabile și letale. Ateliere de fierărie erau în toate așezările, multe făcând unelte agricole sau obiecte de uz casnic, dar un meșter priceput putea foarte ușor să facă și arme.
image
Războiul Troian, între mit și realitate. A existat cu adevărat?
Conform legendei, Troia a fost asediată timp de zece ani și apoi cucerită de grecii regelui Agamemnon. Motivul izbucnirii Războiului Troiei ar fi fost, conform „Iliadei”, răpirea Elenei, cunoscută drept frumoasa Elena, Elena din Argos sau Elena a Spartei, fata lui Zeus și a Ledei.