Les nuits de la pleine lune (Nopţile cu lună plină)

Andrei RUS
28 martie 2013
Les nuits de la pleine lune (Nopţile cu lună plină) jpeg

Filmul „Les Nuits de la pleine lune” („Nopţile cu lună plină”, 1984, regie Eric Rohmer) rulează vineri 29 martie 2013 de la orele 22.00 în sala de cinema a UNATC, în cadrul Cineclubului Midnight Session. Discuţia ulterioară proiecţiei va fi moderată de Andrei Rus şi de Irina Trocan. Intrarea la proiecţie şi la dezbaterea ulterioară este liberă.

Pentru o protagonistă a unui film realizat de Eric Rohmer, Louise (Pascale Ogier), eroina din „Les Nuits de la pleine lune” („Nopţile cu lună plină”, 1984),  pare destul de nesigură pe propriile opinii şi pe justificările acţiunilor sale. Are o idee fixă – de regulă personajele rohmeriene au mai multe -, dorindu-şi să se mute din apartamentul iubitului ei Remi (Tchéky Keryo) în propriul apartament, situat mult mai central în Paris, pe care e pe cale să îl recupereze de la un chiriaş. În ciuda opoziţiei bărbatului, îşi urmează dorinţa, redecorează apartamentul şi îşi petrece treptat, treptat mai mult timp acolo, decît alături de el.

Precum toate filmele seriei de „Comedii şi proverbe” („Comédies et proverbes”, 1981 – 1987), „Les Nuits de la pleine lune” are la bază un proverb. De această dată, însă, e vorba despre o sintagmă inventată de cineastul francez: „Cine are două femei îşi pierde sufletul, cine are două locuinţe îşi pierde uzul raţiunii”. De obicei – şi „Les Nuits de la pleine lune” nu constituie o excepţie -, structurile narative ale filmelor lui Rohmer sunt simple ilustrări ale zicalelor inserate pe genericul de debut. Ceea ce le conferă întotdeauna complexitate este modul în care sînt construite personajele, aflate în permanenţă în dialog şi exprimîndu-şi opiniile despre diverse probleme ce nu au legătură directă cu tezele filmelor. Creaturile rohmeriene sunt oameni plini de idei clare despre orice subiect de conversaţie propus de ceilalţi şi, mai ales, sunt permanent dispuse să le împărtăşească celorlalţi. Pretind că sunt raţionale, însă de fiecare dată sunt puse la încercare de apariţia unor stimuli destabilizatori, pe care fac efortul de a-i integra în propriile sisteme de gândire. Nu sucombă pur şi simplu în faţa emoţiilor provocate de alte personaje (întotdeauna de sex opus), ci – atunci cînd nu se îndepărtează pur şi simplu de sursele dilemelor – ajung să se convingă că acceptarea intimităţii acestora nu le poate leza şi modifica opiniile. Cu alte cuvinte, personajele lui Rohmer sînt inflexibile şi nu au capacitatea de a se adapta la alteritate, iar procesul prin care încearcă să transforme în principii inalterabile diferenţele fundamentale dintre ele şi ceilalţi capătă adeseori valenţe comice.

Dorinţa lui Louise, din „Les Nuits de la pleine lune”, de a avea un loc propriu în care să stea din cînd în cînd singură, e ridicată la nivelul unei întregi dileme filosofice în cadrul unei discuţii cu Remi, care nu înţelege de ce ar putea simţi ea nevoia de a sta departe de el. Mult mai puţin consecventă şi persuasivă decât alte personaje ale lui Rohmer (de altfel, în repetate rînduri i se spune că e o apariţie himerică), aceasta nu reuşeşte să exprime un sistem clar de gîndire, care să o baricadeze în faţa întrebărilor iubitului. Din acest motiv, pare mai degrabă capricioasă, fapt exploatat de celelalte personaje, care au impresia că e uşor de convins să se conformeze planurilor lor.

Un prim element comic (aproape un gag) e inserat de Rohmer atunci cînd Louise îşi petrece prima noapte departe de Remi. Aflată în sfîrşit singură în propriul apartament – şi realizîndu-şi astfel visul -, începe să dea telefoane pentru a-şi programa o ieşire în oraş. Nu găseşte pe nimeni disponibil pentru acea seară, aşa că îşi petrece noaptea citind. Ulterior, discutând cu prietenul ei cel mai bun – Octave (Patrice Luchini) -, conferă trăsături aproape mistice serii respective pe care o petrecuse în solitudine, ceea ce intră în contradicţie cu impulsul iniţial, de a se refugia în compania altor oameni. Acesta este doar un exemplu al ironiei subtile aplicate de Rohmer eroilor săi, care reuşesc să se convingă de justeţea morală şi de integritatea fiecărei acţiuni întreprinse de ei, chiar dacă la un moment dat s-au aflat la un pas de a acţiona într-un mod aflat la polul opus faţă de cel căruia reuşesc acum să îi găsească fel şi fel de virtuţi; şi, nu de puţine ori, doar şansa e cea care le determină cursul acţiunilor, deşi ei se încăpăţînează să se considere stăpîni ai propriilor destine.

„Les Nuits de la pleine lune” conţine şi o secvenţă care explicitează trăsătura enunţată anterior. Plecînd de la amantul ei – pe care îl întîlneşte în repetate rînduri la petreceri şi cu care acceptă să-şi petreacă o noapte, fără a se gîndi că aceasta ar putea periclita relaţia cu Remi -, Louise se opreşte într-o cafenea pariziană. Un bărbat aflat la o masă apropiată intră în vorbă cu ea şi îi împărtăşeşte o superstiţie căreia nu reuşise niciodată să i se împotrivească cu ajutorul raţiunii: aceea că nopţile cu luni pline provoacă insomnii. În consecinţă, luase cu mult timp înainte hotărîrea să-şi petreacă aceste nopţi prin cafenele şi să se forţeze astfel să nu încerce să doarmă – oricum nu ar reuşi. După ce îşi expune discursul, află de la Louise că nu îşi explicase astfel insomnia din acea noapte şi obţine de la ea o recunoaştere a posibilităţii ca acest fenomen astral să-i fi afectat, într-adevăr, somnul. La fel cum acest bărbat nu este conştient (sau nu acceptă) că decizia lui de a nu dormi în nopţile cu luni pline constituie în sine o formă de opoziţie de natură raţională la un factor exterior imposibil de controlat de oameni – reproşîndu-le, altfel, parizienilor că au ajuns atît de aroganţi încît se cred imuni la fenomenele naturale -, nici Louise nu va fi afectată de revelaţia din această noapte – ca într-un banc sec, dar plin de numeroase complicaţii contradictorii.

Les nuits de la pleine lune (Nopţile cu lună plină)

Franţa 1984

regie, scenariu Eric Rohmer

imagine Renato Berta

montaj Cecile Decugis

muzică Elli et Jacno

costume Pascale Ogier

cu Pascale Ogier, Tcheky Karyo, Fabrice Luchini

protectieficat (2) jpg
În ce fel își pun amprenta asupra sănătății tale ospățurile de sărbători și ce te-ar putea ajuta să-ți recapeți starea de bine
În fiecare an, mesele de sărbători duc la o creștere a numărului de cazuri de anumite afecțiuni, riscurile mai mari fiind mai ales pentru persoanele a căror stare de sănătate este deja fragilă.
Key visual Tur public larg 28 ian jpeg
Open Hearts for Ukraine
Primul tur ghidat al monumentelor create de 24 de tineri refugiați din Ucraina în patru muzee din București
bo popescu4 jpg
de fiecare dată vine iarna
pentru că de fiecare dată vine iarna  cînd avem nevoie de emoții
curs de programare (1) jpg
Cel mai bun curs de programare NU e un curs. Obții primul job în 8 luni, garantat!
O ofertă de nerefuzat, pe care nu o vei mai întîlni în cazul niciunui alt curs de programare.
poster Spoken Word Sessions 15 01 png
SWORDS: Ronin Terente și Lena Chilari în dialog cu Cosmin Perța
Seria de evenimente SWORDS - Spoken Word Sessions continuă la început de an cu doi perfomeri din Republica Moldova.
blonde woman blogger is showing how make up use cosmetics jpg
La ce să fii atentă atunci cînd îți alegi produsele pentru machiaj
Produsele cosmetice au rol foarte important, pe lîngă faptul că ele ajută la conturarea trăsăturilor feței, ele ajută și la regenerarea pielii.
hanorace dama(1) jpg
Hanorace cu glugă fără fermoar pentru femei la modă
Se pare că a decide ce hanorace pentru femei ar trebui să fie în garderoba noastră pare ușor.
IMG 8731 1 jpg
Coșurile cadou, darurile care nu se demodează, indiferent de ocazie!
În primul rînd, coșurile cadou aduc nu unul, ci mai multe bucurii laolaltă. Cînd alegi un coș cadou, nu optezi pentru simple obiecte, ci oferi, de fapt, experiențe memorabile!
infinitul intr o trestie png
vizual toni grecu jpg
Serile Enayati Medical City, ediția a III-a: Terapia rîsului, discuție cu Sever Voinescu și Toni Grecu
Serile Enayati Medical City continuă în 7 decembrie 2022, începînd cu ora 19.00 în cadrul Enayati Medical City!
poster Tess Parks 3 12 jpg
Recomandări de week-end
Artista canadiană Tess Parks concertează în premieră la București.
pre ul uniswap cand este cel mai bun moment sa cumperi uni  dilemaveche png
Prețul Uniswap: Cînd este cel mai bun moment să cumperi UNI?
Pur și simplu cumperi monede cînd prețul Uniswap este scăzut și le vinzi cînd prețul este ridicat.
dylan gillis KdeqA3aTnBY unsplash jpg
Scurt ghid despre cultura și structura organizațională
Construirea unei culturi și structuri organizaționale sănătoase și pozitive nu este o sarcină ușoara, dar orice organizație o poate realiza.
floraria online bloomeria livrare flori jpg
Ești o persoană creativă și pasionată de beauty Vezi ce job ți se potrivește! jpg
Proiectul Open Museums Open Hearts jpg
„Rădăcini și visuri” ale tinerilor din Ucraina
De joi, 27 octombrie, pînă la finalul lunii noiembrie, 40 de tineri din Ucraina cu vîrstă cuprinsă între 15-18 ani sînt invitați să participe la etapa a doua a proiectului Open Museums Open Hearts.
Red Bull Dance Your Style 2022 (1) jpg
16 dintre cei mai buni dansatori români se duelează pentru un loc în Finala Mondială din Africa de Sud
O demonstrație în forță, de o energie molipsitoare, Red Bull Dance Your Style este o competiție internațională de all-styles street-dance, cu evenimente în peste 30 de țări.
Masterclass Cronicari Digitali Cine asculta o Casa   Bucuresti 15 octombrie 2022 (17) jpg
Soluții pentru problemele de patrimoniu, indentificate în Masteclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”
La finalul săptămînii trecute, la București, timp de mai bine de șase ore, în patru sesiuni de masterclass, arhitecți, specialiști și profesioniști implicați în restaurarea și valorificarea caselor istorice au luat parte la Masteclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”.
pexels ylanite koppens 744969 jpg
Sugestii de cadouri care pot fi oferite angajaților
Ești om de afaceri, ceea ce înseamnă că ești conștient că fără dedicarea, experiența și profesionalismul salariaților tăi, firma ar fi avut destul de mult de suferit.
Vizual Masterclass Cronicari Digitali Cine asculta o casa 15 octombrie 2022 jpg
Valorizarea clădirilor istorice, în centrul primului Masterclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”
Cine ascultă o casă?”, proiectul care își propune să ofere exemple de bune practici de la cei care „au ascultat o clădire” în beneficiul comunității și al protejării clădirilor istorice, invită experții, autoritățile și pe toți cei interesați de patrimoniu pentru o zi de Masterclass, în București.
 SF 6065 JPG
Karpatia Horse Show 2022: șapte premii pentru România, 15 mii de spectatori și o atmosferă chic!
Un weekend de excepție si un „salt” important pentru Karpatia Horse Show, cu ocazia celei de-a VII-a ediții desfășurate pe Domeniul Cantacuzino din Florești (Prahova).
Scoala de la Piscu la Premiile Europa Nostra 2022 (1) jpg
Premiu Europa Nostra 2022 acordat Muzeului-Atelier Școala de la Piscu
Luni, pe 26 septembrie, în clădirea Operei de Stat din Praga, a avut loc ceremonia de acordare a distincțiilor European Heritage Awards, organizată de Comisia Europeană și Europa Nostra în cinstea cîștigătorilor Europa Nostra Awards 2022.
NEI jpg
NEC: Naționalism, populism, fascism și (in)stabilitate democratică în Europa de Est
Colegiul Noua Europă-Institut de Studii Avansate (NEC) vă invită la workshop-ul „Naționalism, populism, fascism și (in)stabilitate democratică în Europa de Est. Continuitate și transformări istorice”, care va avea loc miercuri, 28 septembrie 2022, ora 9:30, în sala de conferințe a Colegiului.
WhatsApp Image 2022 09 15 at 11 25 55 (2) jpeg
Bucharest International Film Festival 2022: Secțiunea Panorama aduce filme în premieră în România
Bucharest International Film Festival este cel mai longeviv și singurul festival de film din București cu o competiție internațională dedicată lungmetrajului. Ediția a XVIII-a se va desfășura în perioada 29 septembrie – 9 octombrie 2022.

Adevarul.ro

image
Ce îi distrează la culme pe americani în România. „Nu eram pregătit pentru asta, dar n-a fost așa rea pe cât aș fi crezut” VIDEO
Americanii de la Lifey au realizat pe Youtube un top cu 22 de lucruri pe care ei le consideră amuzante și despre care spun că sunt specifice României. Este vorba, spun ei, despre „șocuri culturale românești”, povești haioase sau tradiții fascinante
image
Băiatul unei românce a fost aruncat de colegi sub tren, în Italia. Imagini cu puternic impact emoțional VIDEO
Un băiat în vârstă de 15 ani, fiul unei românce, a fost atacat de câțiva colegi în Italia. Tânărul a fost victima unei tentative de omor la care a supraviețuit în mod miraculos după ce a fost aruncat sub un tren.
image
Cum și-a pierdut Florina Cercel marea iubire. Artista și bărbatul care a cucerit-o au murit de aceeași boală, la jumătate de veac distanță VIDEO
Artista Florina Cercel a povestit într-un interviu drama trăită la vârsta de 29 de ani, când a pierdut o sarcină iar, la scurt timp, iubirea vieții ei s-a îmbolnăvit și a murit.

HIstoria.ro

image
Moștenirea fabuloasă a lui Heinrich Schliemann, descoperitorul Troiei
Când, în 1891, i s-a citit testamentul, s-a dovedit că Heinrich Schliemann lăsase în urmă o moștenire (apropo de lichidități, judecând după valoarea de azi) de aproximativ 100 de milioane de euro.
image
„Orașul de aur”, de sub nisipurile Egiptului
Pe lista descoperirilor recente și considerate fascinante se înscrie și dezvăluirea unui oraș de aur, din Luxor, Egipt.
image
Ce mai mare soprană a nostră, Hariclea Darclée, cea care a salvat opera La Tosca / VIDEO
E duminică, 14 ianuarie 1900, iar pe scena Teatrului Constanzi din Roma are loc o premieră memorabilă:„Tosca”, opera în trei acte a lui Giacomo Puccini. E prima reprezentaţie a poveştii dramatice care va cuceri lumea, iar soprana româncă Hariclea Darclée o interpretează pe Floria Tosca.