Leipzig-ul a citit și în 2013

21 martie 2013
Leipzig ul a citit și în 2013 jpeg

Primul oraș în care m-am plimbat pentru prima oară alături de părinții mei în afara graniței a fost Leipzig. Se întîmpla în vara lui ‘90 și aveam 13 ani. 

Toată copilăria am auzit numele orașului ăstuia, Leipzig, rostit la noi acasă. “Tre să plec la Leipzig, la tîrg în martie.” “În mai plec în delegație la Leipzig”. Nu prea înțelegeam ce e aia tîrg și ce se face acolo, însă mă fascinau poveștile de după. “Nu prea se compară. La Leipzig e curat, nu mori de frig, de foame nici pe atît. Oricum tot nu e ca’n vest, asta o zic, ei, cei din est…”. Așteptam cu nerăbdare și poftă fiecare întoarcere a unuia dintre părinți de la Leipzig. Mă bucurau creioanele colorate și gumele de șters parfumate (colecția o mai am și acum); cărțile cu ilustrații și personaje simpatice, toate vorbind germană, și, astfel, ajutîndu-mă să o învăț și mai bine; dar și mezelurile proaspete și incredibil de gustoase, pîinea neagră și muștarurile de toate felurile. Leipzig era pentru mine egal cu gustul bun.

La mai puțin de un an după revoluție, în ‘91, prin primăvară, tata - destul de mare cititor - i-a povestit unui prieten de un tîrg nou, “cumva independent”, organizat după căderea zidului Berlinului: și anume un tîrg de carte. Îmi amintesc bine cum a ținut să puncteze că “acum tîrgul de carte de la Leipzig se adresa întregii Germanii, și nu numai estului sau industriei cărții, ci mai ales cititorilor ei, fiind un tîrg pentru public”. “Leipziger Buchmesse” în varianta sa “nou independentă, de după ”Wende” a devenit un fapt în 1991. Au particpat în jur de 25000 de vizitatori. În 2012 la Leipziger Buchmesse, s-au înregistrat peste 160000 de vizitatori, iar anul ăsta 168000. 

Istoria tîrgului de carte de la Leipzig începe cam din secolul 17, cînd Leipzigul întrecea Frankfurtul pe Main cu numărul de cărți prezentate. În secolul 18, Leipzigul era considerat centrul cărții moderne germane, cu edituri de prestigiu și librării remarcabile. Leipzig și-a păstrat locul “de top” pînă în 1945 cînd tîrgul de la Frankfurt l-a “întrecut”.  Dar și în perioada redegistă tîrgul de carte de la Leipzig a reușit să fie punctul de legătură ș întîlnire între est și vest, atît pentru editori și industria cărții cît și pentru cititorii si iubitorii de carte. În toți cei 20 și un pic de ani de la căderea zidului, Leipzig a reușit să devină acel loc în Europa, de vest și de est, unde cititul e pus la loc de cinste, în cele patru zile în care “Leipzig liest” – Leipzig citeste (acesta este moto-ul tîrgului). Leipzigul a reușit, astfel, la 20 de ani după căderea zidului Berlinului și schimbarea de la sistemul comunist, să organizeze cel de-al doilea tîrg de carte ca mărime și importanță al Germaniei (primul fiind tîrgul de la Frankfurt, cel mai mare tîrg de carte din lume) dar, mai ales, să faciliteze și asigure cel mai mare festin al lecturii din Europa. 

La Leipzig, în fiecare martie, timp de patru zile se celebrează lectura și cititul, cartea și povestea, în limba maternă și traducere, scrisul și scriitorii, de toate felurile și genurile: de la autori “mari” la debutanți, de la scriitori germani la nume consacrate ale literaturii internaționale, de la cărți pentru copii, adolescenți, oameni mari și mici, de la sf-uri și fantasy, la romane grafice și polițiste ,de la chick-lit la manga, de la literatură erotică la benzi desenate. La Leipzig literatura devine spectacol, cititul devine petrecere, lectura e pusă la rang înalt (sau foarte jos, în pivnițe și cafenele subterane). Alături de citit, în zilele astea de martie la Leipzig se cîntă, se dansează, se desenează, se recită, se discută, se fac excursii școlare în halele “galactice” ale tîrgului, se merge la biblioteci și prin birturi, restaurante și baruri pentru a se citi și discuta despre cărți, despre povești cu autori, artiști, editori, jurnaliști, pensionari, elevi.   

Anul acesta în cei 69000 de metri pătrați de spațiu alocat tîrgului de carte, pe Messegelände – adică pe pămînturile tîrgului (deci vreo 5 hale de sticlă imense, unite între ele de niște coridoare lungi orbite de lumină, unde publicul mișună ca furnicile și mai ales tineri, școli întregi de tineri costumați în fel și fel de personaje din cărți și tot felul de alte întruchipări colorate și stufoase, întunecate sau sumbre) s-au regăsit 40000 de rafturi de cărți, s-au întrunit 2800 de jucători și pioni în ale literaturii, scrisului, jurnalismului cultural de la autori la jurnaliști, redactori, editori, agenți, au avut loc în jur de 2900 de evenimente legate de cărti, povești, basme, poezie, lecturi, întîlniri cu autori, petreceri (una din ele – vestită, pe acum, la primărie, party-ul literaturii – Litpop, unde muzica pop merge (așa cum e normal) nemaipomenit de bine cu literatura, și se citește și se dansează pînă foarte tîrziu (sau foarte devreme). Toate aceste evenimente și întîmplări sunt documentate asiduu, formal și informal, live de canale de televiziune și radio de la Arte la ZDF etc. Totul pare o mașinărie foarte bine pusă la punct. Nu mă impresionează atît de mult numărul mare de evenimente și oamenii prezenți, cît armonia în care se întîmplă totul.

Printre toate întrunirile și întîlnirile astea legate de cărți, basme, romane, povești pentru copii, Leipzigul mai face ceva – își îndreaptă privirea atentă asupra literaturilor din sud-estul Europei și hala 4 timp de 4 zile zumzăie și forfotește de autori din toată zona balcanică și restul estului Europei. La fiecare oră (de la 9 dimineața la 6 seara) e cîte o nouă întîlnire, lectură , dezbatere, discuție cu teme și autori, cărți și personaje din estul Europei (simultan la vreo 4, 5 standuri, spații special amenajate pentru întîlniri). Și e lume care vine, ascultă, care rîde și se emoționează la tot ce are estul Europei de spus și citit, povestit și împărtășit prin cărți și autorii și traducătorii lor.

Iar vinerea și sîmbăta seara într-unul din cele mai vechi (și “fallen apart” și lăsate intenționat astfel) cinemauri din Europa, la UT Connewitz se țin seara lecturi maraton din est. Anul ăsta au avut loc noaptea adriatică (cu accent croat căci Croatia devine membră nouă UE și asta se celebrează (sau nu) și prin literatură și lectură, cîntec și poezie), și noaptea balcanică unde autori din toți Balcanii s-au întrunit și au citit fiecare cîte un minut în limba lor maternă, iar apoi un actor, în limba germană, vreo 6/7 minute din vreo carte de–a lor, apărută sau nu (încă) în Germania deja. 

La noaptea balcanică și acolo se cîntă, iar anul ăsta muzica a fost pentru prima oară românească. Monooka, artist român, stabilită de 5 ani la Londra, a fost “the gig of the night” si a încîntat o sală plină cu 300 de oameni cu doine și cîntece tradiționale românești, uneori cu cîte vreun jazzy twist. La final directorul tîrgului de la Leipzig a

cerut CD-ul. 

De cîțiva ani urmăresc la fața locului cine, cînd, unde discută, citește, povestește despre și din literatura română. Și pentru că mi-am dorit mereu să pot contribui cumva la dialogurile și poveștile acestea, anul acesta printr-o colaborare cu și prin diverse instituții și organizații europene le-am propus organizatorilor doi invitați în cadrul Nopții Balcanice. Așa că Monooka a fost prezența muzicală românească aflată în premieră absolută la Leipzig. Și pentru că Monooka e și păpușar, scrie și poezie grafică i-au propus și o lectură pentru copii în cadrul tîrgului. A scris, așadar, ceva special pentru tîrg, și–a adus una din marionete cu ea și cu chitara (și cu mine în fundal ca traducător și interpret) le-a cîntat și prezentat copiilor aventurile lui Miri și ale cucului în pădure. La standul Traduki au fost copii între 3 -12 ani și ni s-a confirmat că e prima oară cînd nu numai că au venit copii în număr atît de mare, dar au și rămas întreaga oră, ba mai voiau să stea cu noi și după). Monooka i-a fermecat de-a dreptul.

Îmi plac mult povestirile scurte și pentru că sînt convinsă de impactul lor, așa că mi-am propus să “duc” un autor român tînăr cu un text scurt la Leipzig.  În toamnă, Andrei Ruse a fost stipendiat la Schloss Solitude, Stuttgart și acolo a avut o lectură cu povestirea lui scurtă Mărioara tradusă în limba germană, de altă stipendiată, Katharina Bendixen, unde l-am și ascultat, de altfel. Așa că l-am recomandat pentru lectura de la tîrg intitulată “vederi din Bucuresti și Lyubliana” – unde a participat alături de Ales Steger și au și discutat despre literatură. Discuția a fost moderată de Jan Cornelius care și-a prezentat și el cartea sa proaspăt apărută la editura Horlemann, Narrenstueck oder Das Wundern des Dolmetschers beim Betrachten der Welt).

Mi-ar fi plăcut să fie acolo și Dan Coman și Theodor Dună, căci cărțile lor apărute la Edition Solitude sînt încă proaspete și o lectură nu le-ar fi stat deloc rău. Ghinga, volumul lui Dan Coman în traducerea lui Georg Aescht, și  Der Lärm des Fleisches, volumul lui Theodor Dună, în traducerea aceluiași Georg Aescht, ambele volume bilingve, au apărut anul trecut la Edition Solitude, ambii autori fiind stipendiați la Schloss Solitude în 2010. Finanțele au (fost) însă o problemă, pe viitor sper să iasă mai bine calculele.

M-am bucurat să tălmăcesc pentru Claudiu Komartin care, invitat de Traduki, a susținut o lectură și a avut o discuție la tîrg, citind din volumul său bilingv “Und wir werden die Maschinen weinen lassen” , în traducerea lui Georg Aescht. Volumul a apărut în colecția “tradukita poezio” la editura Edition Korrespondenzen din Viena, în 2012, și cuprinde o selecție din poeziile sale apărute în diferite volume. 

Radu Vancu a susținut o lectură din ultimul său volum de poezii Frînghia înflorită, tradus în limba germană de Joachim Wittstock, Nora Căpățâna și Doris Sava. Discuția a fost moderată de Jan Cornelius. Radu a povestit despre rolul poeziei în viețile noastre, despre însemnătatea lui Mircea Ivănescu în viața sa, omul și poetul, despre cum a învățat de la el cum se poate trăi și scrie poezie fără emfază. Monooka li s-a alăturat și a strîns în jur  și mai mulți ascultători și privitori cu vocea și poveștile ei cu doine. Poezia lui Radu și vocea Monookăi au fost în perfectă sinergie. 

Tot la Leipzig și-au lansat volumele tocmai apărute în Germania, Gabriela Adameșteanu, “Der gleiche Weg an jedem Tag”, apărut la editura Schöffling, în traducerea lui Georg Aescht și Doina Ruști cu romanul ei Lizoanca , apărut la Horlemann Verlag, în traducerea lui Jan Cornelius.

La Leipzig cărtile sînt vedetele. Iar anul acesta s-au sărbătorit 50 de ani de decernare a premiilor celor mai frumoase cărți din lume. Iar România (mulțumită propunerii si înscrierii facute de Oana Boca și Ioana Grunwald, de la Headsome Communications) a reintrat în această competiție și cartea cu pricina, a lui Nicu Ilfoveanu, Lost and Found, (premianta de anul trecut la categoria cea mai frumoasă carte românească, la Prima Gală a industriei cărții din România), a fost selecționată pentru short list.  

De cînd vin la tîrgul de carte de la Leipzig nu mai apuc să mă plimb prin orașul ce cîndva pentru mine însemna gust bun, cărți cu desene și pantofi de calitate. Însă sper că voi reuși să “aduc” cît mai mulți autori români la cel mai mare festin de lectură din Europa, și, astfel, poveștile lor să fie traduse în germană, publicate și citite. 

Foto: Anca FRONESCU

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Parteneri

transalpina ninsoare jpeg
Vremea rea face ravagii şi în Bulgaria. Avertizarea MAE de călătorie: restricţii de circulaţie, vânt puternic şi ninsori
Timp de două zile, Bulgaria se află sub cod roşu de vreme rea, astfel că MAE a emis o avertizare de călătorie în această ţară pentru cetăţenii români.
podul de piatra baile herculane jpg
Primul pod din Europa construit în curbă, aflat în România. Este vechi de peste 160 de ani și a fost restaurat
Podul de Piatră din Băile Herculane, o bijuterie arhitecturală încărcată de istorie, este primul pod din Europa construit în curbă și e vechi de peste 160 de ani. Nu e de mirare deci, de ce mulți vor să ajungă măcar o singură dată aici. De altfel, acesta a fost și reabilitat.
Andreea Caranda ne-a povestit pentru Click! câte puțin din “culisele” emisiunii sale de suflet
Rachetele Pershing ale aliaților au fost dezafectate după 1987/ FOTO: US Army
Ce rachete similare cu cea folosită în premieră de Rusia în Ucraina mai au SUA și NATO. De ce le-au distrus aliații după 1987
Sute de rachete balistice Pershing cu rază intermediară de acțiune, analoage a celei intercontiennatle rusești Rubej, folosită pentru prima dată, joi împotriva Ucrainei, au fost odată desfășurate în Europa de Vest, dar au fost dezafectate, scrie Defence.ua
Horoscop dragoste Foto shutterstock 1919376245 jpg
Horoscop vineri, 22 noiembrie. Zodia care încheie o relație toxică. Ce nativ e tentat să-și înșele partenerul
Horoscopul zilei de vineri, 22 noiembrie arată că o zodie va pune capăt relațiilor toxice, iar nativii alteia sunt tentați să-și înșele partenerul. Lorina, astrologul Click!, are predicții complete pentru toate cele 12 semne zodiacale.
Yuki Tsunoda, freepics png
Pilotul de Formula 1 Yuki Tsunoda, interogat de biroul de Imigrări la sosirea în SUA. „Aproape că mă trimiseseră acasă...”
Tânărul pilot japonez de Formula 1 a întâmpinat mari dificultăţi la intrarea în SUA, unde a fost oprit de reprezentanţi ai biroului de Imigrări, dus într-o cameră pentru interogatoriu, fără a i se permite să ia legătura cu cineva, şi aproape trimis acasă.
accident ISU arges jpg
O mașină de poliție a fost izbită de un autoturism în timp ce se deplasa spre un accident rutier cu victime
Un echipaj de poliție aflat în misiune spre un eveniment rutier cu victime a fost implicat într-o tamponare cu un autoturism, joi seara, în municipiul Curtea de Argeș.
Guvern FOTO Gov ro jpg
Amnistia fiscală a fost prelungită până în 19 decembrie, dar termenul limită pentru depunerea notificărilor se încheie în patru zile
Guvernul a prelungit până la data de 19 decembrie 2024 termenul pentru aplicarea amnistiei fiscale, însă termenul limită pentru depunerea notificărilor prin care se transmite intenţia de a beneficia de amnistie rămâne 25 noiembrie 2024.
Iarna pe DN 7A Foto DRDP Timișoara jpg
Iarna s-a instalat la munte, în vestul României. Imagini superbe, după „prima noapte albă din sezonul de iarnă 2024 – 2025”
Iarna s-a instalat în zonele alpine din România, iar unele drumuri montane au fost acoperite cu zăpadă. În vestul României, a fost prima „noapte albă” din acest sfârșit de an pentru cei care au în grijă drumurile naționale.