Leipzig-ul a citit și în 2013

21 martie 2013
Leipzig ul a citit și în 2013 jpeg

Primul oraș în care m-am plimbat pentru prima oară alături de părinții mei în afara graniței a fost Leipzig. Se întîmpla în vara lui ‘90 și aveam 13 ani. 

Toată copilăria am auzit numele orașului ăstuia, Leipzig, rostit la noi acasă. “Tre să plec la Leipzig, la tîrg în martie.” “În mai plec în delegație la Leipzig”. Nu prea înțelegeam ce e aia tîrg și ce se face acolo, însă mă fascinau poveștile de după. “Nu prea se compară. La Leipzig e curat, nu mori de frig, de foame nici pe atît. Oricum tot nu e ca’n vest, asta o zic, ei, cei din est…”. Așteptam cu nerăbdare și poftă fiecare întoarcere a unuia dintre părinți de la Leipzig. Mă bucurau creioanele colorate și gumele de șters parfumate (colecția o mai am și acum); cărțile cu ilustrații și personaje simpatice, toate vorbind germană, și, astfel, ajutîndu-mă să o învăț și mai bine; dar și mezelurile proaspete și incredibil de gustoase, pîinea neagră și muștarurile de toate felurile. Leipzig era pentru mine egal cu gustul bun.

La mai puțin de un an după revoluție, în ‘91, prin primăvară, tata - destul de mare cititor - i-a povestit unui prieten de un tîrg nou, “cumva independent”, organizat după căderea zidului Berlinului: și anume un tîrg de carte. Îmi amintesc bine cum a ținut să puncteze că “acum tîrgul de carte de la Leipzig se adresa întregii Germanii, și nu numai estului sau industriei cărții, ci mai ales cititorilor ei, fiind un tîrg pentru public”. “Leipziger Buchmesse” în varianta sa “nou independentă, de după ”Wende” a devenit un fapt în 1991. Au particpat în jur de 25000 de vizitatori. În 2012 la Leipziger Buchmesse, s-au înregistrat peste 160000 de vizitatori, iar anul ăsta 168000. 

Istoria tîrgului de carte de la Leipzig începe cam din secolul 17, cînd Leipzigul întrecea Frankfurtul pe Main cu numărul de cărți prezentate. În secolul 18, Leipzigul era considerat centrul cărții moderne germane, cu edituri de prestigiu și librării remarcabile. Leipzig și-a păstrat locul “de top” pînă în 1945 cînd tîrgul de la Frankfurt l-a “întrecut”.  Dar și în perioada redegistă tîrgul de carte de la Leipzig a reușit să fie punctul de legătură ș întîlnire între est și vest, atît pentru editori și industria cărții cît și pentru cititorii si iubitorii de carte. În toți cei 20 și un pic de ani de la căderea zidului, Leipzig a reușit să devină acel loc în Europa, de vest și de est, unde cititul e pus la loc de cinste, în cele patru zile în care “Leipzig liest” – Leipzig citeste (acesta este moto-ul tîrgului). Leipzigul a reușit, astfel, la 20 de ani după căderea zidului Berlinului și schimbarea de la sistemul comunist, să organizeze cel de-al doilea tîrg de carte ca mărime și importanță al Germaniei (primul fiind tîrgul de la Frankfurt, cel mai mare tîrg de carte din lume) dar, mai ales, să faciliteze și asigure cel mai mare festin al lecturii din Europa. 

La Leipzig, în fiecare martie, timp de patru zile se celebrează lectura și cititul, cartea și povestea, în limba maternă și traducere, scrisul și scriitorii, de toate felurile și genurile: de la autori “mari” la debutanți, de la scriitori germani la nume consacrate ale literaturii internaționale, de la cărți pentru copii, adolescenți, oameni mari și mici, de la sf-uri și fantasy, la romane grafice și polițiste ,de la chick-lit la manga, de la literatură erotică la benzi desenate. La Leipzig literatura devine spectacol, cititul devine petrecere, lectura e pusă la rang înalt (sau foarte jos, în pivnițe și cafenele subterane). Alături de citit, în zilele astea de martie la Leipzig se cîntă, se dansează, se desenează, se recită, se discută, se fac excursii școlare în halele “galactice” ale tîrgului, se merge la biblioteci și prin birturi, restaurante și baruri pentru a se citi și discuta despre cărți, despre povești cu autori, artiști, editori, jurnaliști, pensionari, elevi.   

Anul acesta în cei 69000 de metri pătrați de spațiu alocat tîrgului de carte, pe Messegelände – adică pe pămînturile tîrgului (deci vreo 5 hale de sticlă imense, unite între ele de niște coridoare lungi orbite de lumină, unde publicul mișună ca furnicile și mai ales tineri, școli întregi de tineri costumați în fel și fel de personaje din cărți și tot felul de alte întruchipări colorate și stufoase, întunecate sau sumbre) s-au regăsit 40000 de rafturi de cărți, s-au întrunit 2800 de jucători și pioni în ale literaturii, scrisului, jurnalismului cultural de la autori la jurnaliști, redactori, editori, agenți, au avut loc în jur de 2900 de evenimente legate de cărti, povești, basme, poezie, lecturi, întîlniri cu autori, petreceri (una din ele – vestită, pe acum, la primărie, party-ul literaturii – Litpop, unde muzica pop merge (așa cum e normal) nemaipomenit de bine cu literatura, și se citește și se dansează pînă foarte tîrziu (sau foarte devreme). Toate aceste evenimente și întîmplări sunt documentate asiduu, formal și informal, live de canale de televiziune și radio de la Arte la ZDF etc. Totul pare o mașinărie foarte bine pusă la punct. Nu mă impresionează atît de mult numărul mare de evenimente și oamenii prezenți, cît armonia în care se întîmplă totul.

Printre toate întrunirile și întîlnirile astea legate de cărți, basme, romane, povești pentru copii, Leipzigul mai face ceva – își îndreaptă privirea atentă asupra literaturilor din sud-estul Europei și hala 4 timp de 4 zile zumzăie și forfotește de autori din toată zona balcanică și restul estului Europei. La fiecare oră (de la 9 dimineața la 6 seara) e cîte o nouă întîlnire, lectură , dezbatere, discuție cu teme și autori, cărți și personaje din estul Europei (simultan la vreo 4, 5 standuri, spații special amenajate pentru întîlniri). Și e lume care vine, ascultă, care rîde și se emoționează la tot ce are estul Europei de spus și citit, povestit și împărtășit prin cărți și autorii și traducătorii lor.

Iar vinerea și sîmbăta seara într-unul din cele mai vechi (și “fallen apart” și lăsate intenționat astfel) cinemauri din Europa, la UT Connewitz se țin seara lecturi maraton din est. Anul ăsta au avut loc noaptea adriatică (cu accent croat căci Croatia devine membră nouă UE și asta se celebrează (sau nu) și prin literatură și lectură, cîntec și poezie), și noaptea balcanică unde autori din toți Balcanii s-au întrunit și au citit fiecare cîte un minut în limba lor maternă, iar apoi un actor, în limba germană, vreo 6/7 minute din vreo carte de–a lor, apărută sau nu (încă) în Germania deja. 

La noaptea balcanică și acolo se cîntă, iar anul ăsta muzica a fost pentru prima oară românească. Monooka, artist român, stabilită de 5 ani la Londra, a fost “the gig of the night” si a încîntat o sală plină cu 300 de oameni cu doine și cîntece tradiționale românești, uneori cu cîte vreun jazzy twist. La final directorul tîrgului de la Leipzig a

cerut CD-ul. 

De cîțiva ani urmăresc la fața locului cine, cînd, unde discută, citește, povestește despre și din literatura română. Și pentru că mi-am dorit mereu să pot contribui cumva la dialogurile și poveștile acestea, anul acesta printr-o colaborare cu și prin diverse instituții și organizații europene le-am propus organizatorilor doi invitați în cadrul Nopții Balcanice. Așa că Monooka a fost prezența muzicală românească aflată în premieră absolută la Leipzig. Și pentru că Monooka e și păpușar, scrie și poezie grafică i-au propus și o lectură pentru copii în cadrul tîrgului. A scris, așadar, ceva special pentru tîrg, și–a adus una din marionete cu ea și cu chitara (și cu mine în fundal ca traducător și interpret) le-a cîntat și prezentat copiilor aventurile lui Miri și ale cucului în pădure. La standul Traduki au fost copii între 3 -12 ani și ni s-a confirmat că e prima oară cînd nu numai că au venit copii în număr atît de mare, dar au și rămas întreaga oră, ba mai voiau să stea cu noi și după). Monooka i-a fermecat de-a dreptul.

Îmi plac mult povestirile scurte și pentru că sînt convinsă de impactul lor, așa că mi-am propus să “duc” un autor român tînăr cu un text scurt la Leipzig.  În toamnă, Andrei Ruse a fost stipendiat la Schloss Solitude, Stuttgart și acolo a avut o lectură cu povestirea lui scurtă Mărioara tradusă în limba germană, de altă stipendiată, Katharina Bendixen, unde l-am și ascultat, de altfel. Așa că l-am recomandat pentru lectura de la tîrg intitulată “vederi din Bucuresti și Lyubliana” – unde a participat alături de Ales Steger și au și discutat despre literatură. Discuția a fost moderată de Jan Cornelius care și-a prezentat și el cartea sa proaspăt apărută la editura Horlemann, Narrenstueck oder Das Wundern des Dolmetschers beim Betrachten der Welt).

Mi-ar fi plăcut să fie acolo și Dan Coman și Theodor Dună, căci cărțile lor apărute la Edition Solitude sînt încă proaspete și o lectură nu le-ar fi stat deloc rău. Ghinga, volumul lui Dan Coman în traducerea lui Georg Aescht, și  Der Lärm des Fleisches, volumul lui Theodor Dună, în traducerea aceluiași Georg Aescht, ambele volume bilingve, au apărut anul trecut la Edition Solitude, ambii autori fiind stipendiați la Schloss Solitude în 2010. Finanțele au (fost) însă o problemă, pe viitor sper să iasă mai bine calculele.

M-am bucurat să tălmăcesc pentru Claudiu Komartin care, invitat de Traduki, a susținut o lectură și a avut o discuție la tîrg, citind din volumul său bilingv “Und wir werden die Maschinen weinen lassen” , în traducerea lui Georg Aescht. Volumul a apărut în colecția “tradukita poezio” la editura Edition Korrespondenzen din Viena, în 2012, și cuprinde o selecție din poeziile sale apărute în diferite volume. 

Radu Vancu a susținut o lectură din ultimul său volum de poezii Frînghia înflorită, tradus în limba germană de Joachim Wittstock, Nora Căpățâna și Doris Sava. Discuția a fost moderată de Jan Cornelius. Radu a povestit despre rolul poeziei în viețile noastre, despre însemnătatea lui Mircea Ivănescu în viața sa, omul și poetul, despre cum a învățat de la el cum se poate trăi și scrie poezie fără emfază. Monooka li s-a alăturat și a strîns în jur  și mai mulți ascultători și privitori cu vocea și poveștile ei cu doine. Poezia lui Radu și vocea Monookăi au fost în perfectă sinergie. 

Tot la Leipzig și-au lansat volumele tocmai apărute în Germania, Gabriela Adameșteanu, “Der gleiche Weg an jedem Tag”, apărut la editura Schöffling, în traducerea lui Georg Aescht și Doina Ruști cu romanul ei Lizoanca , apărut la Horlemann Verlag, în traducerea lui Jan Cornelius.

La Leipzig cărtile sînt vedetele. Iar anul acesta s-au sărbătorit 50 de ani de decernare a premiilor celor mai frumoase cărți din lume. Iar România (mulțumită propunerii si înscrierii facute de Oana Boca și Ioana Grunwald, de la Headsome Communications) a reintrat în această competiție și cartea cu pricina, a lui Nicu Ilfoveanu, Lost and Found, (premianta de anul trecut la categoria cea mai frumoasă carte românească, la Prima Gală a industriei cărții din România), a fost selecționată pentru short list.  

De cînd vin la tîrgul de carte de la Leipzig nu mai apuc să mă plimb prin orașul ce cîndva pentru mine însemna gust bun, cărți cu desene și pantofi de calitate. Însă sper că voi reuși să “aduc” cît mai mulți autori români la cel mai mare festin de lectură din Europa, și, astfel, poveștile lor să fie traduse în germană, publicate și citite. 

Foto: Anca FRONESCU

catre mine 50x70 preview jpg
Control N: Ateliere de autocunoaștere prin scris pentru liceeni
În perioada martie – mai 2023 atelierele își propun să abordeze într-o manieră originală trei forme de scriere.
cum alegi cele mai confortabile treninguri de fete pentru fiecare sezon jpg
Cum alegi cele mai confortabile treninguri de fete pentru fiecare sezon?
La școală, prin parc și la locul de joacă, treningul de fete este ținuta preferată ușor de adaptat la fiecare sezon.
specializare sau servicii complete cum alegi abordarea pentru service ul tau auto jpg
Specializare sau servicii complete: cum alegi abordarea pentru service-ul tău auto
Alegerea unei abordări pentru service-ul tău auto poate face diferența între succesul și eșecul afacerii.
vrei sa i surprinzi pe cei dragi du i intr o calatorie in alta tara jpg
Vrei să-i surprinzi pe cei dragi? Du-i într-o călătorie în altă țară
Visezi vreodată să-i duci pe cei dragi într-o călătorie într-o altă țară? Ei bine, acum este șansa ta!
Maia Morgenstern  1200x1200 png
Serile Enayati Medical City continuă cu a IV-a ediție
Serile Enayati Medical City continuă cu a IV-a ediție care va avea loc în 16 martie 2023, începînd cu ora 19.00, în București, în Orașul Medical.
Dilemaveche ro regalfermierul ro jpg
Protejarea serelor de îngheț este preocuparea principală a producătorilor de legume și flori
Serele de legume sînt una dintre cele mai bune modalități de a crește legume proaspete și sănătoase și de a controla condițiile de creștere.
IQOS x RDW Parte din Arte jpg
RE-CONNECT, a celebration of togetherness: Romanian Design Week și IQOS susțin creativitatea în cel mai important eveniment multidisciplinar din România
Creativitatea deschide mintea și imaginația. Ne conectează cu noi înșine și ne hrănește sentimentul de unitate.
Art Safari Constantin Brâncuși jpg
Art Safari îi prezintă pe cei 10 urmași ai lui Constantin Brâncuși
Art Safari anunță prima expoziție temporară a sezonului, în perioada 16 februarie-5 martie, cu ocazia Zilei Naționale Constantin Brâncuși.
Ioan T Morar Foto Digi24 640x404 jpg
Autodafé
Să arzi o carte înseamnă să nu înțelegi de unde vine
RS jpg
Ascunzătoarea
o curățam cu spirt și o dădeam cu parfum așezam piesele ei pe un covoraș
pexels pixabay 270637 jpg
Vrei să îți promovezi afacerea în mediul online? Optimizarea SEO este un pas esențial!
Prin urmare, SEO are ca scop îmbunătățirea poziționării naturale a unui site web în SERP (Search Engine Result Page), făcîndu-l mai vizibil în rîndul utilizatorilor de internet.
woman having painful stomach    Copy jpg
Durerile de stomac: cele mai frecvente afecțiuni care provoacă disconfort gastric
Nu neglijați durerile de stomac, pentru că acestea vă pot perturba activitatea de zi cu zi sau pot ascunde afecțiuni grave.
vitamina c jpg
3 ingrediente miraculoase pentru sănătatea și frumusețea pielii. Și nu numai...
Hrănirea și hidratarea corectă a pielii sînt gesturi esențiale pentru ca aceasta să aibă mereu un aspect sănătos și strălucitor.
protectieficat (2) jpg
În ce fel își pun amprenta asupra sănătății tale ospățurile de sărbători și ce te-ar putea ajuta să-ți recapeți starea de bine
În fiecare an, mesele de sărbători duc la o creștere a numărului de cazuri de anumite afecțiuni, riscurile mai mari fiind mai ales pentru persoanele a căror stare de sănătate este deja fragilă.
Key visual Tur public larg 28 ian jpeg
Open Hearts for Ukraine
Primul tur ghidat al monumentelor create de 24 de tineri refugiați din Ucraina în patru muzee din București
bo popescu4 jpg
de fiecare dată vine iarna
pentru că de fiecare dată vine iarna  cînd avem nevoie de emoții
curs de programare (1) jpg
Cel mai bun curs de programare NU e un curs. Obții primul job în 8 luni, garantat!
O ofertă de nerefuzat, pe care nu o vei mai întîlni în cazul niciunui alt curs de programare.
poster Spoken Word Sessions 15 01 png
SWORDS: Ronin Terente și Lena Chilari în dialog cu Cosmin Perța
Seria de evenimente SWORDS - Spoken Word Sessions continuă la început de an cu doi perfomeri din Republica Moldova.
blonde woman blogger is showing how make up use cosmetics jpg
La ce să fii atentă atunci cînd îți alegi produsele pentru machiaj
Produsele cosmetice au rol foarte important, pe lîngă faptul că ele ajută la conturarea trăsăturilor feței, ele ajută și la regenerarea pielii.
hanorace dama(1) jpg
Hanorace cu glugă fără fermoar pentru femei la modă
Se pare că a decide ce hanorace pentru femei ar trebui să fie în garderoba noastră pare ușor.
IMG 8731 1 jpg
Coșurile cadou, darurile care nu se demodează, indiferent de ocazie!
În primul rînd, coșurile cadou aduc nu unul, ci mai multe bucurii laolaltă. Cînd alegi un coș cadou, nu optezi pentru simple obiecte, ci oferi, de fapt, experiențe memorabile!
infinitul intr o trestie png
vizual toni grecu jpg
Serile Enayati Medical City, ediția a III-a: Terapia rîsului, discuție cu Sever Voinescu și Toni Grecu
Serile Enayati Medical City continuă în 7 decembrie 2022, începînd cu ora 19.00 în cadrul Enayati Medical City!
poster Tess Parks 3 12 jpg
Recomandări de week-end
Artista canadiană Tess Parks concertează în premieră la București.

Adevarul.ro

image
Ce avere are „Lupul de la Rutieră”. Soția sa, fost viceprimar, conduce afaceri prospere la Râșnov
„Lupul de la Rutieră” a fost arestat preventiv pentru 30 de zile. Soția sa a fost viceprimar al orașului Râșnov și conduce afaceri prospere, care le-au permis să cumpere case și terenuri
image
Revelațiile unor unguri în România. „Până la urmă, m-am înșelat în privința Transilvaniei și a lor”
Zsolt și Daniel sunt doi tineri din Ungaria care au vizitat pe rând România și au vorbit despre surprizele pe care le-au avut în momentul în care au ajuns să cunoască români și chiar să-și facă prieteni.
image
Care sunt cele 3 zodii care mint fără nicio remuşcare
Din punct de vedere al horoscopului există zodii care sunt mai mult sau mai puţin predispuse a se regăsi pe lista mincinoşilor.

HIstoria.ro

image
Irina Bossy-Ghica: „Îmi consacru toate eforturile pentru a reconstrui ceea ce înaintașii mei au clădit”
Stră-strănepoata lui Ion Ghica și a lui Gheorghe Grigore Cantacuzino a plecat din România în liceu, în 1973, și s-a reîntors prima oară 17 ani mai târziu, după „Revoluția” pe care ține s-o scrie cu ghilimele.
image
Basarabia în anul 1917. Atunci când Unirea nu se întrevedea
Colapsul economic cauzat de starea de război, criza alimentară care a debutat în toamna anului 1916 și tensiunea politică crescândă au creat o situație explozivă în Imperiul Rus, care a culminat cu răsturnarea autocrației țariste, în urma Revoluției ruse din februarie 1917.
image
Populația Bucovinei în perioada stăpânirii austriece
În perioada stăpânirii austriece s-au modificat substanțial atât structura etnică, cât și cea confesională a populației din Bucovina, iar efectul cel mai nefast a fost asupra populației românești.