Toţi responsabili

24 martie 2013
Securitatea «noastră»? jpeg

Cum se ştie, istoria este un etern reînceput. Întrebarea este dacă oamenii, şi în special cei care ne guvernează, ştiu să tragă ceva învăţături din ea. Telenovela cipriotă, pe care europenii o urmăreau cu un ochi din vara anului 2012, a accelerat cadenţa în ultimele zile, iar peripeţiile ei au iscat temeri privind vreo repetare a scenariului grecesc. Adică o criză financiară într-o ţară care reprezintă doar 0,2% din PIB-ul zonei euro dar care poate destabiliza întreaga zonă şi cufunda UE într-o nouă criză sistemică.

Pericolul de data aceasta nu a venit din partea instabilităţii pieţelor speculatoare, ci din încălcarea unui tabu. Taxînd conturile bancare de mai puţin de 100 000 de euro, pragul sub care depunerile sînt în principiu garantate, Eurogrupul, guvernul cipriot şi Fondul Monetar Internaţional au luat riscul unui "bank run" [retragere masivă din partea titularilor de conturi], şi a unei amplificări a sentimentului de respingere faţă de modul lor de gestionare a crizei, din partea populaţiilor care strigă deja nedreptate.

Acest dublu risc economic şi politic oare merita? Rapoartele întrunirii Euro-grupului care s-a desfăşurat în spatele uşilor închise în noaptea din 15-16 martie par să arate că miniştrii de finanţe au trebuit să descîlcească o situaţie care nu avea nicio soluţie pe deplin satisfăcătoare. A evita falimentul unui sistem bancar care duce în cîrcă o ţară fără niciun model economic alternativ, a salva băncile cipriote fără a pune pe fugă capitalurile ruseşti, a finanţa pe plan local un plan de ajutor care nici FMI, nici Germania nu vroiau să depăşească 10 miliarde de de euro, a găsi repede aceşti bani, iată ce se poate numi cuadratura cercului.

Această situaţie este într-un fel preţul care trebuie plătit pentru ani de zile de complezenţă şi neglijenţă. Pe de o parte, Cipru a adoptat moneda euro în 2008, în timp ce partenerii săi erau perfect conştienţi de faptul că economia sa era alimentată de bani de provenienţă majoritar dubioasă. Pe de altă parte, guvernul cipriot a cerut ajutor deja de-acum zece luni, pentru o sumă estimată la momentul respectiv de 3-4 miliarde de euro. Planul încheiat în zorii zilei de 16 martie este de 10 miliarde, la care se adaugă faimoasa taxă pe depuneri, presupusă să aducă 5,8 miliarde.

Europa este deci astăzi prinsă din urmă de lipsa ei de voinţă de a aborda problema paradisurilor fiscale (care priveşte de asemenea Luxemburgul) şi de blîndeţea excesivă faţă de liderii ciprioţi (comunistul Dimitri Christofias şi de o lună conservatorul Nicos Anastasiades) care au tras de timp ca să nu trebuiască să se atingă de sistemul lor bancar şi să-şi păstreze apropierea atît de profitabilă de Moscova.

Întrucît după China în Grecia, este acum rîndul Rusiei de a fi în măsură să se posteze în rolul de ultim recurs, pe fundalul exploatării gazului în largul insulei, şi cu pîrghia chestiunii relaţiilor UE-Rusia. Ştiind că ea a contribuit considerabil la crearea problemei, fiindcă s-a folosit de Cipru pe post de placă turnantă pentru capitalurile sale externe şi de poartă de acces la zona euro.

Frumos rezultat, pentru o criză minoră şi după trei ani de zguduituri care credeam că ne-au permis să obţinem o anumită înţelepciune.

Eric Maurice  este jurnalist francez, redactor şef al presseurop.eu. După ce a făcut studii de istorie şi jurnalism, a început să lucreze, din anul 2000, la Courrier international, unde a fost responsabil pentru Franţa, a transmis actualitatea nord-americană şi a condus serviciul Europa de Vest.

Imagine featured jpg
Enola Holmes 2, noul film bazat pe seria autoarei Nancy Springer, se lansează spre finalul anului
Filmele ale căror scenarii sînt inspirate din cărți de succes rămîn o constantă și în lumea actuală a cinematografiei.
man plugging charger into electric    Copy jpg
5 motive să alegi o mașină electrică sau hibrid
În 2022, autoturismele electrice sau hibrid sînt o alegere tot mai populară în rîndul cumpărătorilor auto.
74907741 afc99f4360 k jpg
Scrisoare deschisă Ministrului Educației
Asociația Profesorilor de Limba și Literatura Română Ioana Em. Petrescu (ANPRO) vă solicită atenția cu privire la următoarele sesizări și propuneri referitoare la Proiectul Legii Învățămîntului Preuniversitar „România educată”, aflat în dezbatere publică:
20220726 185215 jpg
Bătrînii
Text de Diana Popescu, jurnalist cultural, realizatoarea celui mai ascultat podcast cultural – Cronicari Digitali
20220728 210201 jpg
Integrarea la scoala jpg
Cum poți facilita integrarea copilului în sistemul de învățămînt
Atunci cînd copiii merg la creșă, grădiniță sau școală, activitățile de orientare îi ajută să se familiarizeze cu mediul nou în care își vor petrece o mare parte a zilei.
Palama lui Dumnezeu jpg
Poiana Omului
Text de Toader Păun, jurnalist, căutător de oameni, locuri și experiențe de milioane
G0122246 JPG
Drumul transformării
Text de Toader Păun, jurnalist, căutător de oameni, locuri și experiențe de milioane
Imagine dilemaveche ro jpg
Ce înseamnă expresia „Toate drumurile duc la Roma” și care sînt originile sale
Roma a fost mereu o destinație populară pentru producătorii de filme și jocuri video.
20220724 174033 jpg
Balauri mici, balauri mari, cale ferată fără șină și povestea celor două țări
Text de Alexandra Bumbăcaru, căutătoare de povești alături de Cronicari Digitali
20220722 180510 jpg
20220721 180351 jpg
Prezent în propria-ți viață
Text de Diana Popescu, jurnalist cultural, realizatoarea celui mai ascultat podcast cultural – Cronicari Digitali
Resita vedere de sus jpg
Cea mai bună dilemă în gama RE
Text de Silvia Teodorescu, coordonator al campaniei Cronicari Digitali
20220719 160815 jpg
Piftii de iulie – jurnalul unui gurmand pe Via Transilvanica
Text de Cosmin Dragomir, jurnalist culinar și autor al cărții „Curatorul de Zacuscă”
20220720 185246 jpg
20220719 170725 jpg
„Rucsacul cu Povestiri de pe Via Transilvanica” concentrează cea mai complexă experiență turistică și culturală din România
Al doilea an de rezidență itinerantă de digital storytelling pune în valoare patrimoniul cultural de pe Via Transilvanica.
Aula magna cairoli jpg
Plagiatul la români: îngrijorări și propuneri
Scrisoare deschisă adresată universităților românești și Ministerului Educației
Rucsacul cu Povestiri de pe Via Transilvanica jpg
„Rucsacul cu Povestiri de pe Via Transilvanica” – Peste 1000 km din România autentică, parcurși în două săptămîni
„Rucsacul cu Povestiri de pe Via Transilvanica” scoate la lumină 50 de obiective de patrimoniu cultural, comunități etnice, antreprenoriate locale, gastronomie, natură, oameni-tezaur și localități uitate.
video poker sanse castig jpg
Are Video Pokerul cele mai bune şanse de cîştig?
În peisajul ofertelor de cazino îşi face apariţia un joc care cel mai adesea este trecut cu vederea de jucători, cel de Video Poker.
imagine (4) jpg
Teorii cu privire la serialul „Stranger Things”, ce ar putea fi confirmate în sezoanele viitoare
Sezonul cu numărul 4 a fost mult timp așteptat de fani, care deja se gîndesc acum la viitorul sezon.
chirilov cover jpg
Mihai Chirilov: „Un festival, dacă nu e construit în jurul comunității, e degeaba”
„Filmul de artă te forțează să devii inventiv în a găsi metode de expunere pentru a ajunge la cît mai mulți oameni.”
ILC jpg
Posteritatea Graziellei
În toți acești (mulți) ani în care l-am recitit, periodic, pe Caragiale, m-am întrebat nu o dată cum se face că opera sa a părut să accepte tot felul de interpretări, unele de-a dreptul stupide, reductive și, în fond, absurde.
jocuri noroc populare jpg
Care sînt cele mai populare jocuri de noroc din străinătate?
Oamenii din diferite țări de pe glob au preferințe specifice în materie de jocuri de noroc, modelate de culturi distincte.
boluri diversificare little prints jpg
Diversificarea, acum o joacă de copii – ce am învățat de la generațiile mai vechi de părinți
Din drag pentru copii, din nevoia de a oferi celor mici tot ce mai bun din tot ce mai bun, au apărut și branduri de lux, cu produse premium.

Adevarul.ro

image
De ce s-a oprit slujba oficiată de ÎPS Teodosie la Ziua Marinei. Explicaţiile Forţelor Navale Române
Statul major al Forţelor Navale a oferit primele explicaţii cu privire la incidentul petrecut în timpul oficierii slujbei religioase de către ÎPS Teodosie.
image
Cherofobia: teama de a fi fericit sau „după bine vine rău“. Cum se manifestă, care sunt semnele
Unele persoane simt aversiune faţă fericire, fără a avea un motiv raţional pentru acest lucru. În termeni de specialitate, această formă de anxietate se numeşte „cherofobie“, iar cei afectaţi fac tot posibilul să evite sentimentul de fericire.
image
Greşeala ce ar putea lăsa nepedepsită o bandă de tâlhari care a terorizat Ploieştiul
Trei hoţi din Prahova care au terorizat ploieştenii în perioada sărbătorilor de iarnă din anul 2020 sunt la un pas să rămână nepedepsiţi din cauza unei greşeli a instanţei.

HIstoria.ro

image
Predica de la Clermont: Chemarea la Prima Cruciadă
În ziua de 27 noiembrie 1095, pe câmpul din fața orașului Clermont, câteva sute de oameni așteptau să audă predica papei Urban al II-lea.
image
Frontul din Caucaz al Războiului ruso-turc din 1877-1878
Războiul din 1877-1878 este cunoscut mai ales pentru frontul din Balcani, la care au luat parte mari unități otomane, rusești și românești în principal, dar și trupe sârbești și muntenegrene.
image
Necunoscuta poveste a raclei în care s-au odihnit osemintele voievodului Mihai Viteazul
Cu ocazia comemorării recente a morții voievodului Mihai Viteazul, Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I” a publicat pe pagina de socializare a instituției povestea inedită a raclei în care, pentru un timp, s-au odihnit osemintele.