Autismul
Cu ocazia Zilei Mondiale de Conştientizare a Autismului, Dilema veche vă invită să citiţi un dosar dedicat situaţiei persoanelor cu autism din România. Un dosar despre neimplicarea statului, legislaţie, integrare, toleranţă. Printre altele, veţi putea citi povestea unei mame şi a fiului ei, diagnosticat cu autism infantil, care au schimbat vieţile oamenilor din jurul lor. „În Statele Unite, 1 copil din 88 e diagnosticat cu tulburări din spectrul autist (TSA). În România, nu se ştie exact, dar se crede că incidenţa ar fi cam aceeaşi peste tot. Desigur, ar fi mult mai bine dacă s-ar şti exact, pentru că, aşa cum spune Thomas Frieden, directorul CDC din SUA (Centers for Disease Control and Prevention), „Un lucru e sigur, şi anume că aceste cifre ne spun că sînt din ce în ce mai mulţi copii şi mai multe familii care au nevoie de ajutor.", scrie Luiza Vasiliu în Argumentul acestui dosar.
Andrei Pleşu ne oferă o scurtă colecţie de citate din antologiile profesorului Zaica, în urma unor chestionare adresate copiilor în primii ani de şcoală.
Vintilă Mihăilescu scrie despre „Maidanezi, vagabonzi şi alte gunoaie”.
Într-o nouă rubrică intitulată „Oameni de treabă”, Mircea Vasilescu stă de vorbă cu Dorin Bodea, specialist în resurse umane. Unul dintre scopurile rubricii este acela de a-i face cunoscuţi publicului pe spacialiştii din diverse domenii.
Radu Jude, al cărui film tocmai a cîştigat 6 Premii Gopo, răspunde la întrebările Anei Maria Sandu.
Andrei Gorzo propune o analiză a filmului lui Cristian Mungiu – „După dealuri”.
Adina Popescu lansează şi ea o rubrică nouă – „Portete din mers”, despre „eroii” din viaţa noastră de zi cu zi. În fiecare săptămînă, rubrica va prezenta cîte o schiţă de personaj. Acum, „surorile Florentina”.
Un sfat de primăvară de la Eugen Istodor: Înfloriţi