Fallen Angel

27 martie 2013
Fallen Angel jpeg

Filmul "

ÔÇŁ (1945), realizat de

, rulează joi 28 martie 2013 de la orele 19.00 (în versiunea originală cu subtitluri în limba engleză) în sala de cinema a UNATC, în cadrul

. Discu┼úia ulterioar─â proiec┼úiei va fi moderat─â de Irina Trocan ┼či Mihai Kolcsar. Intrarea la proiec┼úie ┼či la dezbaterea ulterioar─â este liber─â.

"The creator of Laura does it again!ÔÇŁ, anun╚Ť─â trailer-ul pentru Fallen Angel ÔÇô un film noir regizat de Otto Preminger ├«n 1945 ÔÇô ╚Öi, ├«n contextul lans─ârii filmului, e o tehnic─â de promovare bun─â. Poate c─â de la un film de cineclub nu v-a╚Ťi a╚Ötepta s─â fie reiterarea unui succes de cas─â din anii preceden╚Ťi, dar studioul de film care l-a produs nu avea ambi╚Ťia s─â creeze un clasic. C├«t despre ambi╚Ťiile lui Otto Preminger, ei bine, aici e mai mult de discutat.

Fallen Angel a ap─ârut c├«nd noir-ul era deja un gen comercial (inaugurat, conform istoriei mainstream de film, de ┼×oimul maltez al lui John Huston) care avea avantaje clare. Ac┼úiunea noir-urilor avea, de obicei, ca decor mediul urban contemporan, deci costurile de produc┼úie erau mai mici ca ├«n cazul filmelor istorice, de exemplu; chiar mai mult, pentru c─â imaginea lor trebuia s─â sugereze o atmosfer─â tenebroas─â ┼či claustrofob─â, puteau fi filmate ├«n interioare ├«ntunecate ┼či mobilate s─âr─âc─âcios (umbrele de pe platou puteau ascunde col┼úurile pustii). Dup─â unele surse, Laura, primul film din cariera lui Preminger de care autorul e m├«ndru ┼či, de altfel, un reper incontestabil ├«n istoria genului, a fost pl─ânuit ca un film de serie B ÔÇô o produc┼úie mai ieftin─â ┼či de importan┼ú─â secundar─â, care urma s─â fie proiectat ├«n s─âlile de cinema ├«mpreun─â cu un film mai scump. Cu toate astea, sunt mai multe motive pentru care merit─â ┼úinut minte Laura (ca multe alte filme de serie B) dec─ât premierele r─âsf─â┼úate de studiouri din aceea┼či perioad─â ÔÇô atunci, la fel ca acum, investi┼úiile mai mari ├«nsemnau mai pu┼úin─â libertate artistic─â.

A┼čadar, Otto Preminger (unanim recunoscut drept autor de criticii de la Cahiers du Cin├ęma) avea ceva mai mult─â libertate, ├«n limita conven┼úiilor contemporane, s─â prelucreze ni┼čte elemente generice dup─â bunul plac, iar Laura deja anun┼ú─â un regizor plin de resurse. (Prefer s─â folosesc ├«n aceast─â prezentare Laura ├«n loc de Fallen Angel pentru a demonstra cum opereaz─â Preminger ca s─â evit s─â v─â dezv─âlui r─âsturn─ârile de situa┼úie din filmul pe care ├«l vom proiecta la cineclub). Laura ├«ncepe odat─â cu  investiga┼úia unui poli┼úist, McPherson (Dana Andrews), care caut─â vinovatul pentru uciderea personajului eponim (Gene Tierney ├«n rolul unei femei de carier─â cu calit─â┼úi personale deosebite, pe care ┼či-o disput─â doi b─ârba┼úi: un jurnalist excentric care i-a fost mentor ┼či un playboy care are nevoie de sprijinul ei financiar). ├Än loc s─â avanseze investiga╚Ťia prin descoperirea unor noi dovezi care ne indic─â vinovatul, ce se dezv─âluie e mai degrab─â rolul fiec─ârui suspect ├«n via╚Ťa ei; iar poli╚Ťistul, un tip dintr-o bucat─â ajuns ├«ntre oameni de societate perfizi, abandoneaz─â treptat procedura ╚Öi devine tot mai absorbit de fermec─âtoarea ╚Öi inocenta Laura. Nara╚Ťiunea ├«ncetine╚Öte p├«n─â c├«nd se descompune ├«ntr-un fel de torpoare oniric─â, iar imaginea pregnant─â devine cea a portretului Laurei tron├«nd deasupra ╚Öemineului din apartamentul ei, portret pe care McPherson ├«l admir─â ├«n timp ce zace d─âr├«mat ├«ntr-un fotoliu, izolat de ceilal╚Ťi; coloana sonor─â a filmului e creat─â special s─â accentueze onirismul. E deja evident ├«n acest punct al filmului c─â regia lui Preminger e mai important─â dec├«t intriga poli╚Ťist─â (prin mijloace pe care le voi explicita mai jos), ├«ns─â continuitatea narativ─â mai sufer─â o zdruncin─âtur─â puternic─â: Laura se ├«ntoarce; cadavrul ei era, de fapt, al unei alte femei. Imaginea ei str─âlucitoare se disipeaz─â ÔÇô ├«n realitate e mult mai simpl─â. Se disipeaz─â ╚Öi iluzia c─â scopul anchetei e r─âscump─ârarea r─âului care i-a fost f─âcut Laurei: imediat ce apare, din victim─â, se transform─â ├«n suspect─â de crim─â.

Fallen Angel are ├«n comun cu Laura instabilitatea intrigii ╚Öi a rela╚Ťiilor dintre protagoni╚Öti; ├«ntr-un sens, e chiar mai reu╚Öit, o dovad─â cert─â c─â Preminger ├«╚Öi rafineaz─â stilul. Or─â╚Öelul de pe l├«ng─â San Francisco ├«n care e plasat─â ac╚Ťiunea e mai spa╚Ťios dec├ót decorul cvasi-teatral din Laura ╚Öi ├«i permite camerei o mai mare fluiditate ├«n mi╚Öc─âri. Ca ├«n filmele de mai t├«rziu ale lui Preminger, ╚Öi ├«n Fallen Angel, personajele sunt urm─ârite echidistant, pe c├ónd, ├«n Laura, jurnalistul era demonizat, iar playboy-ul era ╚Ťinut cu pruden╚Ť─â la marginea intrigii, s─â nu strice echilibrul narativ. ├Än Fallen Angel, fiecare personaj evolueaz─â surprinz─âtor: aventurierul (Dana Andrews, din nou) are ╚Öansa de a-╚Öi judeca retrospectiv ac╚Ťiunile ╚Öi de a lua decizia corect─â pentru c─â e ghidat de circumstan╚Ťe; femeia fatal─â (Linda Darnell) e nea╚Öteptat de conven╚Ťional─â ├«n aspira╚Ťii ╚Öi neprev─âzut de benefic─â prin rolul pe care ├«l joac─â; fata cuminte e, de la un punct ├«ncolo, ├«nd─âr─âtnic─â ╚Öi complet ira╚Ťional─â.

Criticul Chris Fujiwara ├«ncearc─â s─â delimiteze precis m─ârcile stilistice ale regizorului, pornind de la o afirma╚Ťie f─âcut─â de Jacques Rivette ├«ntr-un articol ├«n care ├«l elogia. Dup─â Rivette, mizanscena e ÔÇ×crearea unui complex precis de decoruri ╚Öi personaje, o re╚Ťea de rela╚Ťii, o arhitectur─â de conexiuni, un complex animat care pare suspendat ├«n spa╚Ťiu.ÔÇŁ Fujiwara explic─â mai departe: ÔÇ×Preminger reprezint─â v├«rful acelui tip de cinema pe care ├«l define╚Öte aici Rivette (care poate fi numit ┬źclasic┬╗): unul ├«n care corpurile, mi╚Öc─ârile, spa╚Ťiile, gesturile ╚Öi dialogul s├«nt restr├«nse ├«n interiorul unei unit─â╚Ťi care fluctueaz─â constant, a c─ârei ├«n╚Ťelegere transcendental─â e totodat─â func┼úia operei ┼či o promisiune alunecoas─â postulat─â de mediu. Crucial─â ├«n aceast─â concep╚Ťie a cinemaului e puterea camerei de a lega personajele de loc. Cadre cu exteriorul cl─âdirilor, cu oameni intr├«nd ├«n camere, etc., nu sunt numai un ┬źplan general┬╗, preludii al c─âror con╚Ťinut e echivalent cu func╚Ťia; de fapt, aceste cadre sunt centrale unui scop principal al filmelor ÔÇô g─âsirea unui corespondent vizual pentru libertatea oamenilor de a-╚Öi determina propriile destine.ÔÇŁ Observa╚Ťiile lui Fujiwara se aplic─â ╚Öi pentru Fallen Angel: ├«n ciuda titlului, e foarte bine fixat pe p─âm├«nt. 

SUA 1945

regie Otto Preminger

scenariu Harry Kleiner

imagine Joseph LaShelle

muzic─â David Raksin

montaj Harry Raynolds

cu Alice Faye, Dana Andrews, Linda Darnell

Imagine featured jpg
Enola Holmes 2, noul film bazat pe seria autoarei Nancy Springer, se lanseaz─â spre finalul anului
Filmele ale c─âror scenarii s├«nt inspirate din c─âr╚Ťi de succes r─âm├«n o constant─â ╚Öi ├«n lumea actual─â a cinematografiei.
man plugging charger into electric    Copy jpg
5 motive să alegi o mașină electrică sau hibrid
În 2022, autoturismele electrice sau hibrid sînt o alegere tot mai populară în rîndul cumpărătorilor auto.
74907741 afc99f4360 k jpg
Scrisoare deschis─â Ministrului Educa╚Ťiei
Asocia╚Ťia Profesorilor de Limba ╚Öi Literatura Rom├ón─â Ioana Em. Petrescu (ANPRO) v─â solicit─â aten╚Ťia cu privire la urm─âtoarele sesiz─âri ╚Öi propuneri referitoare la Proiectul Legii ├Änv─â╚Ť─âm├«ntului Preuniversitar ÔÇ×Rom├ónia educat─âÔÇŁ, aflat ├«n dezbatere public─â:
20220726 185215 jpg
Bătrînii
Text de Diana Popescu, jurnalist cultural, realizatoarea celui mai ascultat podcast cultural ÔÇô Cronicari Digitali
20220728 210201 jpg
Integrarea la scoala jpg
Cum po╚Ťi facilita integrarea copilului ├«n sistemul de ├«nv─â╚Ť─âm├«nt
Atunci c├«nd copiii merg la cre╚Ö─â, gr─âdini╚Ť─â sau ╚Öcoal─â, activit─â╚Ťile de orientare ├«i ajut─â s─â se familiarizeze cu mediul nou ├«n care ├«╚Öi vor petrece o mare parte a zilei.
Palama lui Dumnezeu jpg
Poiana Omului
Text de Toader P─âun, jurnalist, c─âut─âtor de oameni, locuri ╚Öi experien╚Ťe de milioane
G0122246 JPG
Drumul transform─ârii
Text de Toader P─âun, jurnalist, c─âut─âtor de oameni, locuri ╚Öi experien╚Ťe de milioane
Imagine dilemaveche ro jpg
Ce ├«nseamn─â expresia ÔÇ×Toate drumurile duc la RomaÔÇŁ ╚Öi care s├«nt originile sale
Roma a fost mereu o destina╚Ťie popular─â pentru produc─âtorii de filme ╚Öi jocuri video.
20220724 174033 jpg
20220722 180510 jpg
20220721 180351 jpg
Prezent ├«n propria-╚Ťi via╚Ť─â
Text de Diana Popescu, jurnalist cultural, realizatoarea celui mai ascultat podcast cultural ÔÇô Cronicari Digitali
Resita vedere de sus jpg
Cea mai bună dilemă în gama RE
Text de Silvia Teodorescu, coordonator al campaniei Cronicari Digitali
20220719 160815 jpg
Piftii de iulie ÔÇô jurnalul unui gurmand pe Via Transilvanica
Text de Cosmin Dragomir, jurnalist culinar ╚Öi autor al c─âr╚Ťii ÔÇ×Curatorul de Zacusc─âÔÇŁ
20220720 185246 jpg
20220719 170725 jpg
ÔÇ×Rucsacul cu Povestiri de pe Via TransilvanicaÔÇŁ concentreaz─â cea mai complex─â experien╚Ť─â turistic─â ╚Öi cultural─â din Rom├ónia
Al doilea an de reziden╚Ť─â itinerant─â de digital storytelling pune ├«n valoare patrimoniul cultural de pe Via Transilvanica.
Aula magna cairoli jpg
Plagiatul la români: îngrijorări și propuneri
Scrisoare deschis─â adresat─â universit─â╚Ťilor rom├óne╚Öti ╚Öi Ministerului Educa╚Ťiei
Rucsacul cu Povestiri de pe Via Transilvanica jpg
ÔÇ×Rucsacul cu Povestiri de pe Via TransilvanicaÔÇŁ ÔÇô Peste 1000 km din Rom├ónia autentic─â, parcur╚Öi ├«n dou─â s─âpt─âm├«ni
ÔÇ×Rucsacul cu Povestiri de pe Via TransilvanicaÔÇŁ scoate la lumin─â 50 de obiective de patrimoniu cultural, comunit─â╚Ťi etnice, antreprenoriate locale, gastronomie, natur─â, oameni-tezaur ╚Öi localit─â╚Ťi uitate.
video poker sanse castig jpg
Are Video Pokerul cele mai bune ┼čanse de c├«┼čtig?
├Än peisajul ofertelor de cazino ├«┼či face apari┼úia un joc care cel mai adesea este trecut cu vederea de juc─âtori, cel de Video Poker.
imagine (4) jpg
Teorii cu privire la serialul ÔÇ×Stranger ThingsÔÇŁ, ce ar putea fi confirmate ├«n sezoanele viitoare
Sezonul cu numărul 4 a fost mult timp așteptat de fani, care deja se gîndesc acum la viitorul sezon.
chirilov cover jpg
Mihai Chirilov: ÔÇ×Un festival, dac─â nu e construit ├«n jurul comunit─â╚Ťii, e degeabaÔÇŁ
ÔÇ×Filmul de art─â te for╚Ťeaz─â s─â devii inventiv ├«n a g─âsi metode de expunere pentru a ajunge la c├«t mai mul╚Ťi oameni.ÔÇŁ
ILC jpg
Posteritatea Graziellei
├Än to╚Ťi ace╚Öti (mul╚Ťi) ani ├«n care l-am recitit, periodic, pe Caragiale, m-am ├«ntrebat nu o dat─â cum se face c─â opera sa a p─ârut s─â accepte tot felul de interpret─âri, unele de-a dreptul stupide, reductive ╚Öi, ├«n fond, absurde.
jocuri noroc populare jpg
Care sînt cele mai populare jocuri de noroc din străinătate?
Oamenii din diferite ╚Ť─âri de pe glob au preferin╚Ťe specifice ├«n materie de jocuri de noroc, modelate de culturi distincte.
boluri diversificare little prints jpg
Diversificarea, acum o joac─â de copii ÔÇô ce am ├«nv─â╚Ťat de la genera╚Ťiile mai vechi de p─ârin╚Ťi
Din drag pentru copii, din nevoia de a oferi celor mici tot ce mai bun din tot ce mai bun, au apărut și branduri de lux, cu produse premium.

Adevarul.ro

image
Paguba unor rom├óni care ┼či-au rezervat vacan┼úe ├«n Grecia. ÔÇ×O voce r─âstit─â a spus c─â doar turi┼čtii din Rom├ónia fac astaÔÇŁ
Mai mul┼úi rom├óni care voiau s─â-┼či rezerve vacan┼úa ├«n Grecia au fost victimele unor escroci. Acum, turi┼čtii au pierdut sute ┼či chiar mii de euro pe care e posibil s─â nu-i mai recupereze.
image
Disput─â ├«ntr-o gr─âdini┼ú─â f─âcut─â cu banii statului ungar: ÔÇ×Pot veni ┼či copii rom├óni, dar educa┼úia va fi ├«n maghiar─âÔÇŁ
Biserica Reformat─â a construit ├«n Huedin (jude┼úul Cluj) o gr─âdini┼ú─â cu predare ├«n limba maghiar─â. Un reprezentant al bisericii a precizat c─â gr─âdini┼úa a fost construit─â cu sprijin din partea┬á statului ungar, dar c─â va primi ┼či copii rom├óni.
image
Noi obligaţii pentru munca part-time: Angajaţii depun declaraţii în fiecare lună. Cât li se reţine din venit. Exemple de calcul
Ministerul Finanţelor a pus în dezbatere publică un proiect de ordin prin care aprobă normele de aplicare a taxării muncii part-time la fel ca pentru munca cu normă întreagă.

HIstoria.ro

image
Necunoscuta poveste a raclei în care s-au odihnit osemintele voievodului Mihai Viteazul
Cu ocazia comemor─ârii recente a mor╚Ťii voievodului Mihai Viteazul, Muzeului Militar Na╚Ťional ÔÇ×Regele Ferdinand IÔÇŁ a publicat pe pagina de socializare a institu╚Ťiei povestea inedit─â a raclei ├«n care, pentru un timp, s-au odihnit osemintele.
image
Armele dacilor: formidabile și letale
Dacii erau me╚Öte╚Öugari des─âv├ór╚Öi╚Ťi ├«n prelucrarea metalelor, armele f─âurite de fierarii daci fiind formidabile ╚Öi letale. Ateliere de fier─ârie erau ├«n toate a╚Öez─ârile, multe f─âc├ónd unelte agricole sau obiecte de uz casnic, dar un me╚Öter priceput putea foarte u╚Öor s─â fac─â ╚Öi arme.
image
Războiul Troian, între mit și realitate. A existat cu adevărat?
Conform legendei, Troia a fost asediat─â timp de zece ani ╚Öi apoi cucerit─â de grecii regelui Agamemnon. Motivul izbucnirii R─âzboiului Troiei ar fi fost, conform ÔÇ×IliadeiÔÇŁ, r─âpirea Elenei, cunoscut─â drept frumoasa Elena, Elena din Argos sau Elena a Spartei, fata lui Zeus ╚Öi a Ledei.