Yundi şi David Garrett – două feţe diferite ale succesului în muzica clasică

26 martie 2013
Yundi şi David Garrett – două feţe diferite ale succesului în muzica clasică jpeg

De curînd au apărut la nivel internaţional, în aceeaşi zi, 22 martie 2013, două noi discuri ale unor superstaruri ale muzicii clasice de astăzi: pianistul chinez Yundi şi violonistul german David Garrett. Două discuri deosebite şi totuşi cu un punct comun: calitatea interpretării şi CV-ul extrem de bogat al interpreţilor care semnează aceste înregistrări.

De altfel, Yundi (care a renunţat să se recomande cu numele întreg, Yundi Li), dar şi David Garrett nu sînt nume necunoscute în România – ambii au putut fi ascultaţi în ediţia 2011 a Festivalului Internaţional „George Enescu”. Însă în avalanşa de nume mari pe care o întîlnim de obicei la Festivalul Enescu, recitalul cu lucrări de Chopin al lui Yundi şi concertul susţinut de David Garrett în compania Orchestrei Române de Tineret poate nu s-au bucurat de o atenţie deosebită.

Însă discurile care tocmai au apărut şi sînt disponibile şi în România ni-i pot pune mai bine în lumina reflectoarelor pe aceste două superstaruri – Yundi (30 ani) şi David Garrett (32 ani).

Yundi şi Sonatele lui Beethoven
După ce în 2000 chinezul Yundi a cucerit premiul I la vestitul Concurs Chopin de la Varşovia (la vîrsta de 18 ani era cel mai tînăr laureat din istoria concursului), a semnat în 2003 un contract de exclusivitate cu celebra casă Deutsche Grammophon şi rezultatul au fost 8 discuri apărute pînă în 2010, cînd pianistul a preferat să colaboreze cu casa EMI Classics. Însă de anul acesta, Yundi a revenit la colaborarea cu Deutsche Grammophon, iar discul cu sonate de Beethoven este primul apărut în cadrul noului contract.

Dacă pînă în prezent Yundi a abordat cu precădere repertoriul pianistic de virtuozitate (care i se potrivea atît de bine), iată-l că acum, la 30 ani, are curajul să abordeze un repertoriu mai profund şi totuşi atît de cunoscut publicului larg, pentru că cele 3 sonate beethoveniene alese sînt „Patetica”, „Sonata lunii” şi „Appassionata”.

Cum cîntă un chinez muzica lui Beethoven? Aici sînt multe discuţii de purtat, mai ales principiale, avînd în vedere prejudecăţile care încă ne mai fac să credem că asiaticii pot cînta doar repede şi fără simţire. Însă unii dintre aceşti asiatici sînt aplaudaţi în concerte cu casa închisă din întreaga lume, majoritatea concursurilor importante de interpretare sînt cîştigate de asiatici şi versiunile interpretative ale unor pianişti asiatici nu pot decît, pur şi simplu, să te emoţioneze. Aşa cum este şi interpretarea lui Yundi pentru sonatele lui Beethoven.

Discul lui Yundi a fost difuzat de Radio România Muzical în 25 martie 2013 şi poate fi reascultat pe pagina campaniei „Votează discul de muzică clasică al anului 2013” de pe site-ul www.romania-muzical.ro. De asemenea, discul poate fi achiziţionat din magazinele de specialitate (la Librăriile Humanitas, de exemplu) sau pe site-ul www.getmusic.ro.

 

David Garrett -14
Nu, David Garrett nu are 14 ani; dar avea 14 ani cînd a înregistrat primul său CD de recital pentru casa Deutsche Grammophon. David Garrett era atunci elevul unor nume legendare precum Isaac Stern şi Itzhak Perlman şi avea în faţă o carieră promiţătoare de violonist în muzica clasică: între timp a devenit unul dintre starurile europene ale muzicii pop-rock: în 21 martie 2013 a primit, de exemplu, premiul Echo pentru cel mai bun artist pop-rock. Însă la 14 ani, acest viitor era departe, iar David Garrett (născut dintr-o mamă americană, balerină şi un tată german, jurist) cred că nici nu-şi dădea seama ce onoare i s-a făcut cînd a primit oferta de înregistrare din partea uneia dintre casele de discuri cele mai prestigioase.

Însă înregistrările de atunci s-au pierdut în arhiva Deutsche Grammophon, dar de curînd au fost redescoperite – aşa s-a născut discul „David Garrett – 14” lansat în 22 martie 2013.

Nu trebuie să-l privim cu asprime pe David Garrett pentru că nu şi-a continuat cariera de muzician clasic – totuşi, el a studiat la Juilliard School şi pînă în urmă cu 4 ani a abordat exclusiv repertoriul clasic. Dar cînd presiunea pieţei este atît de mare, cînd ai fost şi model (ca să-şi suplimenteze veniturile, cînd studiat la New York, era şi manechin) şi cînd ai atît de multă priză la public, poate că această transformare este inevitabilă. Sau nu? Pentru că totuşi, în 2011, David Garrett a revenit la repertoriul strict clasic cu un disc înregistrat în compania dirijorului român Ion Marin, disc care s-a vîndut în sute de mii de exemplare în Europa, fiind cumpărat mai ales de publicul tînăr şi care i-a adus şi un premiu Echo Klassik în 2012.

David Garrett cred că este un exemplu al artistului versatil al zilelor noastre. Putem să-l iubim sau nu, dar cu siguranţă putem să-i admirăm minunatele înregistrări realizate pe cînd avea doar 14 ani: piese celebre din repertoriul clasicm imprimate în compania pianistului Alexander Markovitch.

Şi acest album este disponibil în România.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Parteneri

Matrioşka "Chivu", alături de coechipierii săi Milito, Sneijder şi Lucio
Papa Leon FOTO Profimedia
Papa Leon al XIV-lea va fi înscăunat într-o ceremonie solemnă în Piața Sfântul Petru. Liderii mondiali care și-au anunțat prezența
Papa Leon al XIV-lea, ales pe 8 mai drept succesor al Papei Francisc și primul papă originar din SUA, este înscăunat duminică în Piaţa Sfântul Petru ca lider spiritual al celor 1,4 miliarde de catolici din întreaga lume.
Cetatea Carcassonne (© cristoiublog.ro)
Cetatea catară, locul desprins dintr-un basm care a servit ca inspiraţie pentrul castelul „Frumoasei Adormite” de la Disney
Așezat în sudul Franței, pe malul râului Aube, orașul Carcassonne poartă cu sine o istorie impresionantă de peste două milenii. Inițial o fortăreață galo-romană, a fost transformată din secolul al XI-lea într-o cetate aproape de neînvins de către feudalii locali și regii Franței. Doar foamea și sete
George Simion şi Giorgia Meloni, foto Facebook George Simion jpg
„Fenomenul” George Simion, urmărit de la firul ierbii de o cercetătoare din Italia. Secretul din spatele ascensiunii liderului AUR
Politologul Sorina Soare este profesor și cercetător la Universitatea din Florența. Ca cercetător, studiile sale se axează pe diaspora, organizarea partidelor românești în străinătate și apariția și evoluția populismului.
visa waiver pexels jpg
Cum au compromis autoritățile șansa de a călători fără vize în SUA: „Ruinele minciunii și duplicității hrănesc populismul”
Politologul Radu Carp explică de ce România a fost scoasă din programul Visa Waiver, iar autoritățile române nu ar fi deloc nevinovate, așa cum încearcă să pozeze. Vina ar fi împărțită între actuala administrație de la București, administrația Trump și radicalii români populiști.
supermarket, foto shutterstock jpg
Ce produse nu ar cumpăra românii nici dacă ar fi la 1 leu? Energizantele, în topul listei
Prețul este cel mai important factor care-i determină pe români să cumpere un produs, conform studiilor. Cu toate acestea, o dezbatere pe o platformă online arată că această tendință se schimbă încet și sunt multe produse pe care românii nu le-ar cumpăra chiar dacă ar fi foarte ieftine.
Mancare de mazare cu pui  Sursa foto shutterstock 2197313045 jpg
Rețeta care te duce cu gândul la copilărie. Ce trebuie să pui în mâncarea de mazăre pentru un gust inconfundabil. VIDEO
Mâncarea de mazăre este un preparat clasic al bucătăriei românești, apreciat pentru savoarea sa și pentru simplitatea cu care poate fi pregătit. Fie că este servită ca fel principal sau ca garnitură, acest fel de mâncare evocă amintiri din copilărie și aduce un strop de tradiție în mesele zilnice.
Femeie in pat cu telefonul in mana FOTO Shutterstock
De la reflex la risc. Cum îți distrugi ziua în primele 5 secunde: greșeala banală de dimineață care îți sabotează creierul
Un simplu gest pe care îl faci imediat după ce te trezești îți afectează energia, concentrarea și starea mentală întreaga zi. Află ce să nu mai faci dimineața și cu ce să înlocuiești acest obicei nociv.
NYC Downtown Manhattan Skyline seen from Paulus Hook 2019 12 20 IMG 7347 FRD jpg
De la uliță la imperiu financiar: Cum a devenit Wall Street centrul economic al lumii
Wall Street este una dintre cele mai faimoase străzi din lume, casa bursei de valori din New York, locul unde visele pot deveni realitate, pentru cei care cunosc regulile jocului. Puțini știu, însă, că acest centru financiar mondial a fost inițial, o zonă mărginașă și un târg de sclavi.