Yundi şi David Garrett – două feţe diferite ale succesului în muzica clasică

26 martie 2013
Yundi şi David Garrett – două feţe diferite ale succesului în muzica clasică jpeg

De curînd au apărut la nivel internaţional, în aceeaşi zi, 22 martie 2013, două noi discuri ale unor superstaruri ale muzicii clasice de astăzi: pianistul chinez Yundi şi violonistul german David Garrett. Două discuri deosebite şi totuşi cu un punct comun: calitatea interpretării şi CV-ul extrem de bogat al interpreţilor care semnează aceste înregistrări.

De altfel, Yundi (care a renunţat să se recomande cu numele întreg, Yundi Li), dar şi David Garrett nu sînt nume necunoscute în România – ambii au putut fi ascultaţi în ediţia 2011 a Festivalului Internaţional „George Enescu”. Însă în avalanşa de nume mari pe care o întîlnim de obicei la Festivalul Enescu, recitalul cu lucrări de Chopin al lui Yundi şi concertul susţinut de David Garrett în compania Orchestrei Române de Tineret poate nu s-au bucurat de o atenţie deosebită.

Însă discurile care tocmai au apărut şi sînt disponibile şi în România ni-i pot pune mai bine în lumina reflectoarelor pe aceste două superstaruri – Yundi (30 ani) şi David Garrett (32 ani).

Yundi şi Sonatele lui Beethoven
După ce în 2000 chinezul Yundi a cucerit premiul I la vestitul Concurs Chopin de la Varşovia (la vîrsta de 18 ani era cel mai tînăr laureat din istoria concursului), a semnat în 2003 un contract de exclusivitate cu celebra casă Deutsche Grammophon şi rezultatul au fost 8 discuri apărute pînă în 2010, cînd pianistul a preferat să colaboreze cu casa EMI Classics. Însă de anul acesta, Yundi a revenit la colaborarea cu Deutsche Grammophon, iar discul cu sonate de Beethoven este primul apărut în cadrul noului contract.

Dacă pînă în prezent Yundi a abordat cu precădere repertoriul pianistic de virtuozitate (care i se potrivea atît de bine), iată-l că acum, la 30 ani, are curajul să abordeze un repertoriu mai profund şi totuşi atît de cunoscut publicului larg, pentru că cele 3 sonate beethoveniene alese sînt „Patetica”, „Sonata lunii” şi „Appassionata”.

Cum cîntă un chinez muzica lui Beethoven? Aici sînt multe discuţii de purtat, mai ales principiale, avînd în vedere prejudecăţile care încă ne mai fac să credem că asiaticii pot cînta doar repede şi fără simţire. Însă unii dintre aceşti asiatici sînt aplaudaţi în concerte cu casa închisă din întreaga lume, majoritatea concursurilor importante de interpretare sînt cîştigate de asiatici şi versiunile interpretative ale unor pianişti asiatici nu pot decît, pur şi simplu, să te emoţioneze. Aşa cum este şi interpretarea lui Yundi pentru sonatele lui Beethoven.

Discul lui Yundi a fost difuzat de Radio România Muzical în 25 martie 2013 şi poate fi reascultat pe pagina campaniei „Votează discul de muzică clasică al anului 2013” de pe site-ul www.romania-muzical.ro. De asemenea, discul poate fi achiziţionat din magazinele de specialitate (la Librăriile Humanitas, de exemplu) sau pe site-ul www.getmusic.ro.

 

David Garrett -14
Nu, David Garrett nu are 14 ani; dar avea 14 ani cînd a înregistrat primul său CD de recital pentru casa Deutsche Grammophon. David Garrett era atunci elevul unor nume legendare precum Isaac Stern şi Itzhak Perlman şi avea în faţă o carieră promiţătoare de violonist în muzica clasică: între timp a devenit unul dintre starurile europene ale muzicii pop-rock: în 21 martie 2013 a primit, de exemplu, premiul Echo pentru cel mai bun artist pop-rock. Însă la 14 ani, acest viitor era departe, iar David Garrett (născut dintr-o mamă americană, balerină şi un tată german, jurist) cred că nici nu-şi dădea seama ce onoare i s-a făcut cînd a primit oferta de înregistrare din partea uneia dintre casele de discuri cele mai prestigioase.

Însă înregistrările de atunci s-au pierdut în arhiva Deutsche Grammophon, dar de curînd au fost redescoperite – aşa s-a născut discul „David Garrett – 14” lansat în 22 martie 2013.

Nu trebuie să-l privim cu asprime pe David Garrett pentru că nu şi-a continuat cariera de muzician clasic – totuşi, el a studiat la Juilliard School şi pînă în urmă cu 4 ani a abordat exclusiv repertoriul clasic. Dar cînd presiunea pieţei este atît de mare, cînd ai fost şi model (ca să-şi suplimenteze veniturile, cînd studiat la New York, era şi manechin) şi cînd ai atît de multă priză la public, poate că această transformare este inevitabilă. Sau nu? Pentru că totuşi, în 2011, David Garrett a revenit la repertoriul strict clasic cu un disc înregistrat în compania dirijorului român Ion Marin, disc care s-a vîndut în sute de mii de exemplare în Europa, fiind cumpărat mai ales de publicul tînăr şi care i-a adus şi un premiu Echo Klassik în 2012.

David Garrett cred că este un exemplu al artistului versatil al zilelor noastre. Putem să-l iubim sau nu, dar cu siguranţă putem să-i admirăm minunatele înregistrări realizate pe cînd avea doar 14 ani: piese celebre din repertoriul clasicm imprimate în compania pianistului Alexander Markovitch.

Şi acest album este disponibil în România.

catre mine 50x70 preview jpg
Control N: Ateliere de autocunoaștere prin scris pentru liceeni
În perioada martie – mai 2023 atelierele își propun să abordeze într-o manieră originală trei forme de scriere.
cum alegi cele mai confortabile treninguri de fete pentru fiecare sezon jpg
Cum alegi cele mai confortabile treninguri de fete pentru fiecare sezon?
La școală, prin parc și la locul de joacă, treningul de fete este ținuta preferată ușor de adaptat la fiecare sezon.
specializare sau servicii complete cum alegi abordarea pentru service ul tau auto jpg
Specializare sau servicii complete: cum alegi abordarea pentru service-ul tău auto
Alegerea unei abordări pentru service-ul tău auto poate face diferența între succesul și eșecul afacerii.
vrei sa i surprinzi pe cei dragi du i intr o calatorie in alta tara jpg
Vrei să-i surprinzi pe cei dragi? Du-i într-o călătorie în altă țară
Visezi vreodată să-i duci pe cei dragi într-o călătorie într-o altă țară? Ei bine, acum este șansa ta!
Maia Morgenstern  1200x1200 png
Serile Enayati Medical City continuă cu a IV-a ediție
Serile Enayati Medical City continuă cu a IV-a ediție care va avea loc în 16 martie 2023, începînd cu ora 19.00, în București, în Orașul Medical.
Dilemaveche ro regalfermierul ro jpg
Protejarea serelor de îngheț este preocuparea principală a producătorilor de legume și flori
Serele de legume sînt una dintre cele mai bune modalități de a crește legume proaspete și sănătoase și de a controla condițiile de creștere.
IQOS x RDW Parte din Arte jpg
RE-CONNECT, a celebration of togetherness: Romanian Design Week și IQOS susțin creativitatea în cel mai important eveniment multidisciplinar din România
Creativitatea deschide mintea și imaginația. Ne conectează cu noi înșine și ne hrănește sentimentul de unitate.
Art Safari Constantin Brâncuși jpg
Art Safari îi prezintă pe cei 10 urmași ai lui Constantin Brâncuși
Art Safari anunță prima expoziție temporară a sezonului, în perioada 16 februarie-5 martie, cu ocazia Zilei Naționale Constantin Brâncuși.
Ioan T Morar Foto Digi24 640x404 jpg
Autodafé
Să arzi o carte înseamnă să nu înțelegi de unde vine
RS jpg
Ascunzătoarea
o curățam cu spirt și o dădeam cu parfum așezam piesele ei pe un covoraș
pexels pixabay 270637 jpg
Vrei să îți promovezi afacerea în mediul online? Optimizarea SEO este un pas esențial!
Prin urmare, SEO are ca scop îmbunătățirea poziționării naturale a unui site web în SERP (Search Engine Result Page), făcîndu-l mai vizibil în rîndul utilizatorilor de internet.
woman having painful stomach    Copy jpg
Durerile de stomac: cele mai frecvente afecțiuni care provoacă disconfort gastric
Nu neglijați durerile de stomac, pentru că acestea vă pot perturba activitatea de zi cu zi sau pot ascunde afecțiuni grave.
vitamina c jpg
3 ingrediente miraculoase pentru sănătatea și frumusețea pielii. Și nu numai...
Hrănirea și hidratarea corectă a pielii sînt gesturi esențiale pentru ca aceasta să aibă mereu un aspect sănătos și strălucitor.
protectieficat (2) jpg
În ce fel își pun amprenta asupra sănătății tale ospățurile de sărbători și ce te-ar putea ajuta să-ți recapeți starea de bine
În fiecare an, mesele de sărbători duc la o creștere a numărului de cazuri de anumite afecțiuni, riscurile mai mari fiind mai ales pentru persoanele a căror stare de sănătate este deja fragilă.
Key visual Tur public larg 28 ian jpeg
Open Hearts for Ukraine
Primul tur ghidat al monumentelor create de 24 de tineri refugiați din Ucraina în patru muzee din București
bo popescu4 jpg
de fiecare dată vine iarna
pentru că de fiecare dată vine iarna  cînd avem nevoie de emoții
curs de programare (1) jpg
Cel mai bun curs de programare NU e un curs. Obții primul job în 8 luni, garantat!
O ofertă de nerefuzat, pe care nu o vei mai întîlni în cazul niciunui alt curs de programare.
poster Spoken Word Sessions 15 01 png
SWORDS: Ronin Terente și Lena Chilari în dialog cu Cosmin Perța
Seria de evenimente SWORDS - Spoken Word Sessions continuă la început de an cu doi perfomeri din Republica Moldova.
blonde woman blogger is showing how make up use cosmetics jpg
La ce să fii atentă atunci cînd îți alegi produsele pentru machiaj
Produsele cosmetice au rol foarte important, pe lîngă faptul că ele ajută la conturarea trăsăturilor feței, ele ajută și la regenerarea pielii.
hanorace dama(1) jpg
Hanorace cu glugă fără fermoar pentru femei la modă
Se pare că a decide ce hanorace pentru femei ar trebui să fie în garderoba noastră pare ușor.
IMG 8731 1 jpg
Coșurile cadou, darurile care nu se demodează, indiferent de ocazie!
În primul rînd, coșurile cadou aduc nu unul, ci mai multe bucurii laolaltă. Cînd alegi un coș cadou, nu optezi pentru simple obiecte, ci oferi, de fapt, experiențe memorabile!
infinitul intr o trestie png
vizual toni grecu jpg
Serile Enayati Medical City, ediția a III-a: Terapia rîsului, discuție cu Sever Voinescu și Toni Grecu
Serile Enayati Medical City continuă în 7 decembrie 2022, începînd cu ora 19.00 în cadrul Enayati Medical City!
poster Tess Parks 3 12 jpg
Recomandări de week-end
Artista canadiană Tess Parks concertează în premieră la București.

Adevarul.ro

image
Vietnamezii din Timișoara, filmați când prind popândăi pentru a-i mânca. Animalele sunt protejate de lege VIDEO FOTO
Mai mulți cetățeni vietnamezi, care locuiesc în căminul fabricii Smithfield de pe strada Polonă din Timișoara, au fost filmați în timp ce săpau pe un câmp și prindeau popândăi.
image
Revelațiile unor unguri în România. „Până la urmă, m-am înșelat în privința Transilvaniei și a lor”
Zsolt și Daniel sunt doi tineri din Ungaria care au vizitat pe rând România și au vorbit despre surprizele pe care le-au avut în momentul în care au ajuns să cunoască români și chiar să-și facă prieteni.
image
Care sunt cele 3 zodii care mint fără nicio remuşcare
Din punct de vedere al horoscopului există zodii care sunt mai mult sau mai puţin predispuse a se regăsi pe lista mincinoşilor.

HIstoria.ro

image
Irina Bossy-Ghica: „Îmi consacru toate eforturile pentru a reconstrui ceea ce înaintașii mei au clădit”
Stră-strănepoata lui Ion Ghica și a lui Gheorghe Grigore Cantacuzino a plecat din România în liceu, în 1973, și s-a reîntors prima oară 17 ani mai târziu, după „Revoluția” pe care ține s-o scrie cu ghilimele.
image
Basarabia în anul 1917. Atunci când Unirea nu se întrevedea
Colapsul economic cauzat de starea de război, criza alimentară care a debutat în toamna anului 1916 și tensiunea politică crescândă au creat o situație explozivă în Imperiul Rus, care a culminat cu răsturnarea autocrației țariste, în urma Revoluției ruse din februarie 1917.
image
Populația Bucovinei în perioada stăpânirii austriece
În perioada stăpânirii austriece s-au modificat substanțial atât structura etnică, cât și cea confesională a populației din Bucovina, iar efectul cel mai nefast a fost asupra populației românești.