Nous ne vieillirons pas ensemble (Nu vom îmbătrîni împreună)

Anca BUJA
2 aprilie 2013
Nous ne vieillirons pas ensemble (Nu vom îmbătrîni împreună) jpeg

Filmul „Nous ne vieillirons pas ensemble” („Nu vom îmbătrîni împreună”), 1972, realizat de Maurice Pialat, rulează joi 4 aprilie 2013 de la orele 19.00 (în versiunea originală cu subtitluri în limba engleză) în sala de cinema a UNATC, în cadrul Cineclubului Film Menu. Discuţia ulterioară proiecţiei va fi moderată de Anca Buja şi de Tudor Jurgiu. Intrarea la proiecţie şi la dezbaterea ulterioară este liberă.

Maurice Pialat pare să-şi dorească să plătească pentru toate relele din viaţa sa prin cinema. Se expune cu frenezie de parcă asta ar fi singura cale prin care s-ar putea salva de propriul infern. „Nous vieillirons pas ensemble” („Nu vom îmbătrîni împreună”, 1972) este cel de-al doilea lungmetraj al lui Pialat, după „L’enfance nue” („Copilărie nudă”, 1968), şi este primul său film care are parte de succes – lucru care nu-i covine mai deloc autorului, pentru că i se pare că filmul a fost prost înţeles atît de public, cît şi de critică. 

„Nous ne vieillirons pas ensemble” surprinde o serie de momente care se leagă între ele într-o logică subiectivă, a amintirii. O serie de acum-uri pe care doar persistenţa autorului le face să devină semnificative şi care dau senzaţia unui prezent continuu, care devine la fel de frustrant pentru spectator ca pentru cele două personaje. Jean şi Catherine sunt împreună de şase ani. El e regizor, un bărbat bine, dar trecut demult de prima tinereţe, nu prea are bani niciodată, dar are acasă o soţie docilă şi resemnată, care acceptă orice de dragul lui. Ea e tînără şi nehotărîtă, dar conştientă că are timpul de partea ei, stă cu părinţii, care tolerează relaţia ei cu un om mai în vîrstă şi care-i produce multă suferinţă, doar datorită încăpăţînării ei. Nu au niciun viitor împreună, au un trecut la care avem acces doar prin certurile lor şi un prezent care-i strînge pe amîndoi ca o chingă. La prezentul ăsta suntem noi părtaşi. Pialat ne arată şi nouă, puţin cîte puţin, cum se dezintegrează o relaţie, dar nu pentru că ar fi mînat de vreo intenţie altruistă, ci pur şi simplu pentru că vrea să se elibereze. Fără patos, dar aproape cu cruzime, pescuieşte momente, mai mult sau mai puţin intense, dar care capătă semnificaţie tocmai pentru că stăruie maniacal asupra lor, vrînd parcă să pună degetul pe acel moment în care s-a produs ruptura - grea sarcină, pentru că, de fapt, toate momentele sunt unul şi acelaşi, care se tot repetă pînă la ridicol. 

Relaţia lor respiră doar prin certuri şi despărţiri, cei doi nu se pot desprinde unul de celălalt, orice moment de acalmie e precedat şi urmat de aceeaşi disperare, iar frica de abandon este la fel de mare pentru amîndoi. Timpul pare ignorat cu desăvîrşire de Pialat, deşi joacă un rol central în acest film. Cadrele lungi devin obositoare, datorită vorbelor pe care şi le aruncă cei doi de parcă ar fi ultimele pe care şi le-ar mai spune, dar care sînt, de fiecare dată, doar o eliberare temporară. Senzaţia de inutilitate în care băltesc personajele, care par să nu se prea sinchisească de faptul că au o singură viaţă, pe care şi-o irosesc într-o angoasă permanentă, e evidenţiată de fiecare dată cînd sunt în prezenţa altora. Lucrurile se întîmplă în jurul lor, timpul trece pentru ceilalţi, doar ei rămîn fixaţi în acelaşi punct mort. Tatăl lui Jean îmbătrîneşte, nu mai poate merge la cules de ciuperci, cum făcea pe vremuri. Soţia lui Jean călătoreşte şi se îndrăgosteşte. Părinţii Catherinei se bucură de lucrurile care li se întîmplă. Bunica Catherinei aşteaptă să o viziteze copiii. Pentru toţi ceilalţi timpul trece, doar pentru ei pare să se fi oprit ca o placă stricată. Doar ei doi se ceartă în maşina lui Jean, în apartamentul lui, în care trebuie să stea cu draperiile trase ca să nu-i vadă vecinii, în camerele de hotel, asta doar ca să se poată împăca apoi şi merge la mare, dansa şi face dragoste.

La baza scenariului „Nous ne vieillirons pas ensemble” stă romanul omonim scris de Pialat. Dincolo de faptul că povestirea urmează logica unui timp subiectiv în care întîmplările se amestecă precum în marea cu care se încheie filmul, impresia de subiectivitate, de mărturisire a lui Jean, e cîştigată de Pialat, paradoxal, tocmai prin faptul că se poziţionează la distanţă faţă de personajele sale, dar le fixează cu insistenţă, aceasta fiind probabil singura cale onestă prin care cinemaul poate vorbi cu adevărat la persoana întîi. Dacă Eustache spunea despre filmele sale că „sunt atît de autobiografice cât poate ficţiunea să fie”, Pialat pare să meargă cu acest film în direcţia opusă, să întindă coarda autobiografiei atât de tare încît aceasta devine de la sine ficţiune. E foarte greu de disociat între viaţa autorului şi filmele sale. Toate umorile, angoasele, tristeţile se transferă în cinema. Pialat merge atît de departe în această direcţie încît ajunge să filmeze chiar în apartamentul în care a trăit cu soţia sa şi exact în locurile în care i s-au întîmplat toate. 

Nous ne vieillirons pas ensemble (Nu vom îmbătrîni împreună)

Franţa 1972

regie, scenariu Maurice Pialat

imagine Luciano Tovoli

montaj Arlette Langmann, Corinne Lazare

cu  Marlène Jobert, Jean Yanne, Macha Méril

man plugging charger into electric    Copy jpg
5 motive să alegi o mașină electrică sau hibrid
În 2022, autoturismele electrice sau hibrid sînt o alegere tot mai populară în rîndul cumpărătorilor auto.
74907741 afc99f4360 k jpg
Scrisoare deschisă Ministrului Educației
Asociația Profesorilor de Limba și Literatura Română Ioana Em. Petrescu (ANPRO) vă solicită atenția cu privire la următoarele sesizări și propuneri referitoare la Proiectul Legii Învățămîntului Preuniversitar „România educată”, aflat în dezbatere publică:
20220726 185215 jpg
Bătrînii
Text de Diana Popescu, jurnalist cultural, realizatoarea celui mai ascultat podcast cultural – Cronicari Digitali
20220728 210201 jpg
Integrarea la scoala jpg
Cum poți facilita integrarea copilului în sistemul de învățămînt
Atunci cînd copiii merg la creșă, grădiniță sau școală, activitățile de orientare îi ajută să se familiarizeze cu mediul nou în care își vor petrece o mare parte a zilei.
Palama lui Dumnezeu jpg
Poiana Omului
Text de Toader Păun, jurnalist, căutător de oameni, locuri și experiențe de milioane
G0122246 JPG
Drumul transformării
Text de Toader Păun, jurnalist, căutător de oameni, locuri și experiențe de milioane
Imagine dilemaveche ro jpg
Ce înseamnă expresia „Toate drumurile duc la Roma” și care sînt originile sale
Roma a fost mereu o destinație populară pentru producătorii de filme și jocuri video.
20220724 174033 jpg
Balauri mici, balauri mari, cale ferată fără șină și povestea celor două țări
Text de Alexandra Bumbăcaru, căutătoare de povești alături de Cronicari Digitali
20220722 180510 jpg
20220721 180351 jpg
Prezent în propria-ți viață
Text de Diana Popescu, jurnalist cultural, realizatoarea celui mai ascultat podcast cultural – Cronicari Digitali
Resita vedere de sus jpg
Cea mai bună dilemă în gama RE
Text de Silvia Teodorescu, coordonator al campaniei Cronicari Digitali
20220719 160815 jpg
Piftii de iulie – jurnalul unui gurmand pe Via Transilvanica
Text de Cosmin Dragomir, jurnalist culinar și autor al cărții „Curatorul de Zacuscă”
20220720 185246 jpg
20220719 170725 jpg
„Rucsacul cu Povestiri de pe Via Transilvanica” concentrează cea mai complexă experiență turistică și culturală din România
Al doilea an de rezidență itinerantă de digital storytelling pune în valoare patrimoniul cultural de pe Via Transilvanica.
Aula magna cairoli jpg
Plagiatul la români: îngrijorări și propuneri
Scrisoare deschisă adresată universităților românești și Ministerului Educației
Rucsacul cu Povestiri de pe Via Transilvanica jpg
„Rucsacul cu Povestiri de pe Via Transilvanica” – Peste 1000 km din România autentică, parcurși în două săptămîni
„Rucsacul cu Povestiri de pe Via Transilvanica” scoate la lumină 50 de obiective de patrimoniu cultural, comunități etnice, antreprenoriate locale, gastronomie, natură, oameni-tezaur și localități uitate.
video poker sanse castig jpg
Are Video Pokerul cele mai bune şanse de cîştig?
În peisajul ofertelor de cazino îşi face apariţia un joc care cel mai adesea este trecut cu vederea de jucători, cel de Video Poker.
imagine (4) jpg
Teorii cu privire la serialul „Stranger Things”, ce ar putea fi confirmate în sezoanele viitoare
Sezonul cu numărul 4 a fost mult timp așteptat de fani, care deja se gîndesc acum la viitorul sezon.
chirilov cover jpg
Mihai Chirilov: „Un festival, dacă nu e construit în jurul comunității, e degeaba”
„Filmul de artă te forțează să devii inventiv în a găsi metode de expunere pentru a ajunge la cît mai mulți oameni.”
ILC jpg
Posteritatea Graziellei
În toți acești (mulți) ani în care l-am recitit, periodic, pe Caragiale, m-am întrebat nu o dată cum se face că opera sa a părut să accepte tot felul de interpretări, unele de-a dreptul stupide, reductive și, în fond, absurde.
jocuri noroc populare jpg
Care sînt cele mai populare jocuri de noroc din străinătate?
Oamenii din diferite țări de pe glob au preferințe specifice în materie de jocuri de noroc, modelate de culturi distincte.
boluri diversificare little prints jpg
Diversificarea, acum o joacă de copii – ce am învățat de la generațiile mai vechi de părinți
Din drag pentru copii, din nevoia de a oferi celor mici tot ce mai bun din tot ce mai bun, au apărut și branduri de lux, cu produse premium.
drujba jpg
Există modele de drujbă care să poată fi manevrate cu o singură mînă? Răspunsul specialiștilor!
Un model eficient de drujbă garantează o tăiere rapidă a elementelor de vegetație nedorite, precum și un confort sporit în utilizare.

Adevarul.ro

image
Vacanţe de coşmar pentru zeci de mii de turişti blocaţi într-o staţiune. O familie susţine că trebuie să dea 26.000 de dolari pentru o săptămână de cazare
Vacanţele în oraşul turistic Sanya de pe insula tropicală Hainan din China au devenit un coşmar în acest weekend pentru zeci de mii de turişti care au rămas blocaţi acolo brusc, după ce autorităţile chineze au impus lockdown din cauza a peste 1.200 de cazuri de Covid-19.
image
EXCLUSIV Bărbatul cu probleme psihice care şi-a măcelărit familia, în Argeş, nu mai fusese evaluat de o comisie din 2004
Bărbatul de 53 de ani din comuna argeşeană Bascov care a masacrat cinci membri ai familiei şi avea probleme psihice nu a mai fost evaluat de către o comisie de specialitate de acum 18 ani, legislaţia fiind una extrem de permisivă.
image
EXCLUSIV Autorul masacrului din Argeş suferă de schizofrenie. Psihiatrul său: „Avea relaţii strict cu familia“
Viorel L., bărbatul de 53 de ani din comuna argeşeană Bascov care şi-a masacrat familia, suferea de mai mult timp de schizofrenie şi urma un tratament medical. Bărbatul nu avea un loc de muncă şi stătea în majoritatea timpului în curtea casei, fiind o persoană izolată.

HIstoria.ro

image
Pacea de la București (10 august 1913): „Ne-am jucat de-a Congresul de la Viena”
O sursă interesantă despre evenimentele anilor 1912-1913 o reprezintă însemnările celor două personalități ale Partidului Conservator – Titu Maiorescu și Alexandru Marghiloman. Jurnalele celor doi sunt caracterizate de un veritabil sincron.
image
Armele dacilor: formidabile și letale
Dacii erau meșteșugari desăvârșiți în prelucrarea metalelor, armele făurite de fierarii daci fiind formidabile și letale. Ateliere de fierărie erau în toate așezările, multe făcând unelte agricole sau obiecte de uz casnic, dar un meșter priceput putea foarte ușor să facă și arme.
image
Războiul Troian, între mit și realitate. A existat cu adevărat?
Conform legendei, Troia a fost asediată timp de zece ani și apoi cucerită de grecii regelui Agamemnon. Motivul izbucnirii Războiului Troiei ar fi fost, conform „Iliadei”, răpirea Elenei, cunoscută drept frumoasa Elena, Elena din Argos sau Elena a Spartei, fata lui Zeus și a Ledei.