Les enfants terribles

Andra PETRESCU
12 martie 2013
Les enfants terribles jpeg

Filmul „Les enfants terribles” („Copiii teribili”, 1950), realizat de Jean-Pierre Melville, rulează joi 14 martie 2013 de la orele 19.00 (în versiunea originală cu subtitluri în limba engleză) în sala de cinema a UNATC, în cadrul Cineclubului Film Menu. Discuţia ulterioară proiecţiei va fi moderată de Andrei Luca şi de Anca Tăbleţ. Intrarea la proiecţie şi la dezbaterea ulterioară este liberă.

Jean-Pierre Melville, invocat ca influenţă de regizorii Noului Val Francez (are chiar şi o apariţie scurtă în „À bout de souffle” al lui Jean-Luc Godard), e cunoscut pentru filmele lui de gen, cu mafioţi cu figuri impersonale, al căror cod al onoarei îi conduce, aproape mereu, la moarte.
La Jean Cocteau e fascinant cum explorează, fără a judeca, oarecum admirativ, o decadenţă latentă firească şi maliţiozitatea gratuită pe care aceasta o generează, în timp ce Melville simplifică acţiunea din punct de vedere narativ, accordînd o atenţie deosebită spectacolului creat prin mizanscenă şi încadraturi. Stilurile celor doi autori francezi (unul spune că e poet şi pictor, altul spune că e un cinefil amator) sunt complet diferite: Jean Cocteau pare să aibă o preferinţă pentru sentimentalism şi iluzionism, în timpce Jean-Pierre Melville îşi structurează narativ filmele după o politică a austerităţii, a cărei sensibilitate reiese subtil şi sobru. Cei doi au lucrat în filmele lor cu tipuri diferite de spectacol. În filmele lui, Cocteau a experimentat cu iluzia (i)realităţii; jonglează cu mai multe efecte vizuale: un tînăr artist ale cărui creaţii sunt animate, un joc de oglinzi, o fetiţă care poate dansa fără a se supune forţei gravitaţionale („Le sang d'un poète”, 1932), reataşează petalele unei flori, efect obţinut prin derulare („Le testament d'Orphée”, 1960).


Carieralui Melville poate fi împărţită în două etape – un început cu interese poeticece se concretizează, în timp, într-o filmografie dedicată filmelor de gen hollywoodiene. Chiar dacă formal stilul lui se reorientează spre gen (filme cu mafioţi), tematica şi abordarea rămîn asemănătoare – drama de război din „Le silence de la mer” („Liniştea mării”, 1949) se regăseşte, mai tîrziu, în „Léon Morin, prêtre” („Léon Morin, preot”, 1961) şi în “L'armée des ombres” („Armata umbrelor”, 1969). Colin McArthur numeşte stilul lui Melville „cinema of process” pentru că, prin mizanscenă şi răbdarea acordată acţiunilor personajelor, conferă o anumită integritate timpului „real”; şi nu e vorba doar de durata timpului, ci de faptul că ea e folosită pentru a transforma acţiunea într-un fel de ritual. În „Un Flic” („Un poliţist”, 1972) există o secvenţă cu un jaf în tren: hoţul e coborît cu elicopterul pe tren, intră în vagon, ajunge în toaletă, şi aici – tacticos – se  spală pe faţă şi pe mâini de negreală, îşi scoate salopeta de muncă descoperind, astfel, halatul de seară (pentru a se confunda cu pasagerii vagonului de dormit), îşi schimbă pantofii, scoate o cheie, deschide dulapul de toaletă, îşi ascunde salopeta acolo, închide, iese pe hol, ajunge îndreptul cabinei pe care o caută, şi începe un alt ritual riguros prin care deschide uşa cabinei cu un magnet. Importanţa mişcărilor fizice din această secvenţă, care aminteşte de „Pickpocket” (r. Robert Bresson, 1959), este o metodă prin care Jean-Pierre Melville delimitează spectatorul de poveste şi personaj, punîndu-l în faţa unui act în care nu se poate implica emoţional, rămînînd în afara acţiunii.


În „Les enfants terribles” („Copiii teribili”) erotismul şi frumuseţea fizică generează conflictul dintre personaje, ajungînd să motiveze decizii absurde şi fatale. Ca regizor, Jean Cocteau privea trupurile cu mai admiraţie şi le reda senzualitatea, în timp ce Melville a filmat acţiunile adolescenţilor cu admiraţie faţă de mişcare (cadrul în care adolescenţii se bat cu bulgări de zăpadă, cel în care Elisabeth îi schimbă hainele fratelui bolnav, certurile dintre ei, momentul furtului din magazin, prezentările de modă la care participă sora). Cocteau invita la o complicitate cu personajele lui, în timp ce Melville impune distanţă. După o ceartă cu sora sa, Paul îşi recreează spaţiul dormitorului în holul vilei. Acţiunea e redată printr-o succesiune de cadre scurte care-l urmăresc pe băiat în procesul lui de recuperare a confortului (scoate draperiile întunecate, întinde covoare, îşi aduce patul, lampa, bustul de ipsos, sticla, scaunul etc.) şi se termină cu Elisabeth care îl aprobă: „Singura cameră funcţională.” În plus, Melville a adăugat pe toată durata acţiunii vocea naratorului (Jean Cocteau), care nu explică acţiunea, ci o povesteşte efectiv, fiind chiar redundantă uneori, şi contribuie la atmosfera de reverie specifică lui, dar care, de această dată, rămîne închisă.
„Copiii teribili” a lui Cocteau pare să fie un subiect nepotrivit pentru sobrietatea lui Melville, căci sentimentalitatea şi exuberanţa acestor adolescenţi nu se potriveşte cu eroii tăcuţi ai filmelor lui ulterioare. Şi totuşi, Paul şi Elisabeth, cu agresivitatea şi emoţiile lor adolescentine, rămîn pentru spectator la fel de impenetrabili precum ceilalţi eroi ai regizorului.
 

Les enfants terribles (Copiii teribili)
Franţa 1950
regieJean-Pierre Melville
scenariu Jean Cocteau, Jean-Pierre Melville
imagine Henri Decae
montaj Monique Bonnot
costume Christian Dior
cu Nicole Stephane, Edouard Dermithe, Jacques Bernard

cum alegi cele mai confortabile treninguri de fete pentru fiecare sezon jpg
Cum alegi cele mai confortabile treninguri de fete pentru fiecare sezon?
La școală, prin parc și la locul de joacă, treningul de fete este ținuta preferată ușor de adaptat la fiecare sezon.
specializare sau servicii complete cum alegi abordarea pentru service ul tau auto jpg
Specializare sau servicii complete: cum alegi abordarea pentru service-ul tău auto
Alegerea unei abordări pentru service-ul tău auto poate face diferența între succesul și eșecul afacerii.
vrei sa i surprinzi pe cei dragi du i intr o calatorie in alta tara jpg
Vrei să-i surprinzi pe cei dragi? Du-i într-o călătorie în altă țară
Visezi vreodată să-i duci pe cei dragi într-o călătorie într-o altă țară? Ei bine, acum este șansa ta!
Maia Morgenstern  1200x1200 png
Serile Enayati Medical City continuă cu a IV-a ediție
Serile Enayati Medical City continuă cu a IV-a ediție care va avea loc în 16 martie 2023, începînd cu ora 19.00, în București, în Orașul Medical.
Dilemaveche ro regalfermierul ro jpg
Protejarea serelor de îngheț este preocuparea principală a producătorilor de legume și flori
Serele de legume sînt una dintre cele mai bune modalități de a crește legume proaspete și sănătoase și de a controla condițiile de creștere.
IQOS x RDW Parte din Arte jpg
RE-CONNECT, a celebration of togetherness: Romanian Design Week și IQOS susțin creativitatea în cel mai important eveniment multidisciplinar din România
Creativitatea deschide mintea și imaginația. Ne conectează cu noi înșine și ne hrănește sentimentul de unitate.
Art Safari Constantin Brâncuși jpg
Art Safari îi prezintă pe cei 10 urmași ai lui Constantin Brâncuși
Art Safari anunță prima expoziție temporară a sezonului, în perioada 16 februarie-5 martie, cu ocazia Zilei Naționale Constantin Brâncuși.
Ioan T Morar Foto Digi24 640x404 jpg
Autodafé
Să arzi o carte înseamnă să nu înțelegi de unde vine
RS jpg
Ascunzătoarea
o curățam cu spirt și o dădeam cu parfum așezam piesele ei pe un covoraș
pexels pixabay 270637 jpg
Vrei să îți promovezi afacerea în mediul online? Optimizarea SEO este un pas esențial!
Prin urmare, SEO are ca scop îmbunătățirea poziționării naturale a unui site web în SERP (Search Engine Result Page), făcîndu-l mai vizibil în rîndul utilizatorilor de internet.
woman having painful stomach    Copy jpg
Durerile de stomac: cele mai frecvente afecțiuni care provoacă disconfort gastric
Nu neglijați durerile de stomac, pentru că acestea vă pot perturba activitatea de zi cu zi sau pot ascunde afecțiuni grave.
vitamina c jpg
3 ingrediente miraculoase pentru sănătatea și frumusețea pielii. Și nu numai...
Hrănirea și hidratarea corectă a pielii sînt gesturi esențiale pentru ca aceasta să aibă mereu un aspect sănătos și strălucitor.
protectieficat (2) jpg
În ce fel își pun amprenta asupra sănătății tale ospățurile de sărbători și ce te-ar putea ajuta să-ți recapeți starea de bine
În fiecare an, mesele de sărbători duc la o creștere a numărului de cazuri de anumite afecțiuni, riscurile mai mari fiind mai ales pentru persoanele a căror stare de sănătate este deja fragilă.
Key visual Tur public larg 28 ian jpeg
Open Hearts for Ukraine
Primul tur ghidat al monumentelor create de 24 de tineri refugiați din Ucraina în patru muzee din București
bo popescu4 jpg
de fiecare dată vine iarna
pentru că de fiecare dată vine iarna  cînd avem nevoie de emoții
curs de programare (1) jpg
Cel mai bun curs de programare NU e un curs. Obții primul job în 8 luni, garantat!
O ofertă de nerefuzat, pe care nu o vei mai întîlni în cazul niciunui alt curs de programare.
poster Spoken Word Sessions 15 01 png
SWORDS: Ronin Terente și Lena Chilari în dialog cu Cosmin Perța
Seria de evenimente SWORDS - Spoken Word Sessions continuă la început de an cu doi perfomeri din Republica Moldova.
blonde woman blogger is showing how make up use cosmetics jpg
La ce să fii atentă atunci cînd îți alegi produsele pentru machiaj
Produsele cosmetice au rol foarte important, pe lîngă faptul că ele ajută la conturarea trăsăturilor feței, ele ajută și la regenerarea pielii.
hanorace dama(1) jpg
Hanorace cu glugă fără fermoar pentru femei la modă
Se pare că a decide ce hanorace pentru femei ar trebui să fie în garderoba noastră pare ușor.
IMG 8731 1 jpg
Coșurile cadou, darurile care nu se demodează, indiferent de ocazie!
În primul rînd, coșurile cadou aduc nu unul, ci mai multe bucurii laolaltă. Cînd alegi un coș cadou, nu optezi pentru simple obiecte, ci oferi, de fapt, experiențe memorabile!
infinitul intr o trestie png
vizual toni grecu jpg
Serile Enayati Medical City, ediția a III-a: Terapia rîsului, discuție cu Sever Voinescu și Toni Grecu
Serile Enayati Medical City continuă în 7 decembrie 2022, începînd cu ora 19.00 în cadrul Enayati Medical City!
poster Tess Parks 3 12 jpg
Recomandări de week-end
Artista canadiană Tess Parks concertează în premieră la București.
pre ul uniswap cand este cel mai bun moment sa cumperi uni  dilemaveche png
Prețul Uniswap: Cînd este cel mai bun moment să cumperi UNI?
Pur și simplu cumperi monede cînd prețul Uniswap este scăzut și le vinzi cînd prețul este ridicat.

Adevarul.ro

image
Destinul trist al Prinţesei Aiko a Japoniei, numită „Cea mai singură prinţesă din lume"
Fiica Împăratului Naruhito trăieşte izolată şi, deşi unii cred că are o existenţă privilegiată, viitorul nu sună bine, în niciuna dintre variantele acceptate de Palat.
image
Un șofer care a sărit la bătaie cu bâta, pus la respect de victimă VIDEO
În baza datelor strânse de polițiști, șoferul a fost reţinut, urmând a fi prezentat magistraţilor cu propunere legală.
image
Cele mai bune trei alimente pe care să le consumi dimineața. Sunt sățioase și nutritive
Micul dejun nu este o masă obligatorie, nu este necesară tuturor. De fapt, e chiar mai indicat să sari peste micul dejun decât să consumi ceva nesănătos. Ideal este să începi ziua cu ceva ușor, nutritiv și sățios.

HIstoria.ro

image
Apogeul și căderea lui Ernest Urdăreanu, favoritul regelui Carol al II-lea
Odată cu sfârșitul domniei Regelui Carol al II-lea, și-au pierdut pozițiile de la Curte și marii săi demnitari. Urdăreanu însă a fost singurul dintre aceștia ales de fostul suveran pentru a-l însoți într-un exil care s-a dovedit definitiv.
image
Prosecco și Macarons, două produse care au cucerit întreaga lume și altele din bucătarie
Radio România Cultural și Revista Historia, prin vocea Danielei Ivanov, vă aduc un proiect cultural inediat „Povești parfumate”.
image
Mândria națională – arma Ucrainei în război
Războiul declanșat de Vladimir Putin a arătat și o componentă importantă a relațiilor internaționale în secolul al XXI-lea, una a cărei vizibilitate a fost, până acum, scăzută, deoarece nimeni nu se mai aștepta la existența vreunui conflict armat pe teritoriul european.