Les enfants terribles

Andra PETRESCU
12 martie 2013
Les enfants terribles jpeg

Filmul „Les enfants terribles” („Copiii teribili”, 1950), realizat de Jean-Pierre Melville, rulează joi 14 martie 2013 de la orele 19.00 (în versiunea originală cu subtitluri în limba engleză) în sala de cinema a UNATC, în cadrul Cineclubului Film Menu. Discuţia ulterioară proiecţiei va fi moderată de Andrei Luca şi de Anca Tăbleţ. Intrarea la proiecţie şi la dezbaterea ulterioară este liberă.

Jean-Pierre Melville, invocat ca influenţă de regizorii Noului Val Francez (are chiar şi o apariţie scurtă în „À bout de souffle” al lui Jean-Luc Godard), e cunoscut pentru filmele lui de gen, cu mafioţi cu figuri impersonale, al căror cod al onoarei îi conduce, aproape mereu, la moarte.
La Jean Cocteau e fascinant cum explorează, fără a judeca, oarecum admirativ, o decadenţă latentă firească şi maliţiozitatea gratuită pe care aceasta o generează, în timp ce Melville simplifică acţiunea din punct de vedere narativ, accordînd o atenţie deosebită spectacolului creat prin mizanscenă şi încadraturi. Stilurile celor doi autori francezi (unul spune că e poet şi pictor, altul spune că e un cinefil amator) sunt complet diferite: Jean Cocteau pare să aibă o preferinţă pentru sentimentalism şi iluzionism, în timpce Jean-Pierre Melville îşi structurează narativ filmele după o politică a austerităţii, a cărei sensibilitate reiese subtil şi sobru. Cei doi au lucrat în filmele lor cu tipuri diferite de spectacol. În filmele lui, Cocteau a experimentat cu iluzia (i)realităţii; jonglează cu mai multe efecte vizuale: un tînăr artist ale cărui creaţii sunt animate, un joc de oglinzi, o fetiţă care poate dansa fără a se supune forţei gravitaţionale („Le sang d'un poète”, 1932), reataşează petalele unei flori, efect obţinut prin derulare („Le testament d'Orphée”, 1960).


Carieralui Melville poate fi împărţită în două etape – un început cu interese poeticece se concretizează, în timp, într-o filmografie dedicată filmelor de gen hollywoodiene. Chiar dacă formal stilul lui se reorientează spre gen (filme cu mafioţi), tematica şi abordarea rămîn asemănătoare – drama de război din „Le silence de la mer” („Liniştea mării”, 1949) se regăseşte, mai tîrziu, în „Léon Morin, prêtre” („Léon Morin, preot”, 1961) şi în “L'armée des ombres” („Armata umbrelor”, 1969). Colin McArthur numeşte stilul lui Melville „cinema of process” pentru că, prin mizanscenă şi răbdarea acordată acţiunilor personajelor, conferă o anumită integritate timpului „real”; şi nu e vorba doar de durata timpului, ci de faptul că ea e folosită pentru a transforma acţiunea într-un fel de ritual. În „Un Flic” („Un poliţist”, 1972) există o secvenţă cu un jaf în tren: hoţul e coborît cu elicopterul pe tren, intră în vagon, ajunge în toaletă, şi aici – tacticos – se  spală pe faţă şi pe mâini de negreală, îşi scoate salopeta de muncă descoperind, astfel, halatul de seară (pentru a se confunda cu pasagerii vagonului de dormit), îşi schimbă pantofii, scoate o cheie, deschide dulapul de toaletă, îşi ascunde salopeta acolo, închide, iese pe hol, ajunge îndreptul cabinei pe care o caută, şi începe un alt ritual riguros prin care deschide uşa cabinei cu un magnet. Importanţa mişcărilor fizice din această secvenţă, care aminteşte de „Pickpocket” (r. Robert Bresson, 1959), este o metodă prin care Jean-Pierre Melville delimitează spectatorul de poveste şi personaj, punîndu-l în faţa unui act în care nu se poate implica emoţional, rămînînd în afara acţiunii.


În „Les enfants terribles” („Copiii teribili”) erotismul şi frumuseţea fizică generează conflictul dintre personaje, ajungînd să motiveze decizii absurde şi fatale. Ca regizor, Jean Cocteau privea trupurile cu mai admiraţie şi le reda senzualitatea, în timp ce Melville a filmat acţiunile adolescenţilor cu admiraţie faţă de mişcare (cadrul în care adolescenţii se bat cu bulgări de zăpadă, cel în care Elisabeth îi schimbă hainele fratelui bolnav, certurile dintre ei, momentul furtului din magazin, prezentările de modă la care participă sora). Cocteau invita la o complicitate cu personajele lui, în timp ce Melville impune distanţă. După o ceartă cu sora sa, Paul îşi recreează spaţiul dormitorului în holul vilei. Acţiunea e redată printr-o succesiune de cadre scurte care-l urmăresc pe băiat în procesul lui de recuperare a confortului (scoate draperiile întunecate, întinde covoare, îşi aduce patul, lampa, bustul de ipsos, sticla, scaunul etc.) şi se termină cu Elisabeth care îl aprobă: „Singura cameră funcţională.” În plus, Melville a adăugat pe toată durata acţiunii vocea naratorului (Jean Cocteau), care nu explică acţiunea, ci o povesteşte efectiv, fiind chiar redundantă uneori, şi contribuie la atmosfera de reverie specifică lui, dar care, de această dată, rămîne închisă.
„Copiii teribili” a lui Cocteau pare să fie un subiect nepotrivit pentru sobrietatea lui Melville, căci sentimentalitatea şi exuberanţa acestor adolescenţi nu se potriveşte cu eroii tăcuţi ai filmelor lui ulterioare. Şi totuşi, Paul şi Elisabeth, cu agresivitatea şi emoţiile lor adolescentine, rămîn pentru spectator la fel de impenetrabili precum ceilalţi eroi ai regizorului.
 

Les enfants terribles (Copiii teribili)
Franţa 1950
regieJean-Pierre Melville
scenariu Jean Cocteau, Jean-Pierre Melville
imagine Henri Decae
montaj Monique Bonnot
costume Christian Dior
cu Nicole Stephane, Edouard Dermithe, Jacques Bernard

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Parteneri

dentist istock jpg
Românii renunță la dentist din cauza scumpirilor. Avem doar 35 de cabinete stomatologice de stat în toată țara
La jumătatea anului, domeniul stomatologic din România resimte tot mai acut presiunea instabilității socio-economice. Traiul mai scump al vieții și incertitudinea generată de majorarea taxelor determină românii să renunțe sau să amâne pe termen lung intervențiile complexe.
Gara Burdujeni7 jpg
Care este, de fapt, cea mai frumoasă gară din România. Este monument istoric și a fost orfelinat
În nord-estul țării, ascunsă în orașul Suceava, se află o adevărată bijuterie arhitecturală și istorică: Gara Suceava – Burdujeni.
Plasture inteligent care vindecă răni cu ajutorul luminii solare fără antibiotice Foto Cell com dms jpg
Plasturele care vindecă rănile cu ajutorul soarelui – fără antibiotice
Plasture inteligent activat de lumina soarelui, care reduce bacteriile fără antibiotice. Invenție spaniolă ce promite tratamente eficiente și sigure pentru răni, prevenind infecțiile prin terapie fotocatalitică.
Vedere aeriană asupra plajei Cala d’Hort din Ibiza FOTO Shutterstock
Nou trend în turism - plata cu criptomonede: „De ce să nu cheltuiți ceea ce tocmai ați minat?”
Numărul extrem de mare al deținătorilor de criptomonede la nivel mondial, estimat la peste 560 de milioane de persoane, au determinat operatorii din turism și companiile aeriene să accepte plata sejururilor sau a zborurilor în monede virtuale.
olga jpg
Ucraina a luat foc, după ce Putin a trimis Armata la Mondialele de scrimă: „Decorate cu medalii ale Kremlinului, zâmbind în zilele în care copiii noștri mor”
Sportul mondial stă pe un butoi cu pulbere, după ce sportivele ruse au fost acceptate la Mondialele de scrimă ca „neutre”.
culori norocoase februarie zodii 1170x780 jpeg
Horoscop miercuri, 9 iulie. Trei zodii au noroc de bani sau oportunităţi de câştiguri
Lorina, astrolog Click, ştie ce le-au pregătit astrele tuturor celor 12 semne zodiacale pentru ziua de 9 iulie: relații sincere, liniște interioară, alegeri inspirate sau indecizi, în cazul unora.
Marioara Voiculescu
9 iulie: S-a născut Marioara Voiculescu, o „mareşală a teatrului românesc”. A fost prima femeie din țară care a fondat o companie de teatru
La 9 iulie 1943 s-a născut cântăreața Margareta Pâslaru, iar în anul 1956 actorul american Tom Hanks. În aceeași zi, dar în anul 1968, s-a născut artistul Daniel Iordăchioaie.
505481682 1155431663292845 4387332586419861958 n jpg
Cine a fost nobilul maghiar care s-a deghizat în cioban ca să culeagă informaţii din Transilvania: „Încetineala şi indecizia îi fac pe români să pară proşti”
Înainte de 1918, nobilul maghiar Franz Nopcsa (1877–1933), renumit ca savant în paleontologie, și-a asumat o dublă identitate: sub numele fals Petre Gorlopan, s-a infiltrat ca păstor în comunitățile românești ale munților Retezatului.
comisia europeana
România, apreciată în raportul Comisiei Europene: progrese semnificative în justiție și anticorupție
În noul Raport privind statul de drept, ediția 2025, Comisia Europeană evidențiază progresele României în sistemul judiciar, subliniind cooperarea transparentă cu autoritățile de la București, afirmă ministrul Justiţiei.