Ce se mai poartă la Paris în primăvara asta

4 aprilie 2013
Am întîlnit germani fericiţi (dar nu ştiu dacă toţi erau nemţi!) jpeg

Ce potriveală! Aceasta se întîmplă să fie cea de-a 600-a poveste ce vede foşnetul unei pagini din Dilema! Trecut-au anii, consumatu-s-au atîtea evenimente, oameni sau polemici, dar un lucru rămîne nesmintit: în prima poveste suprapusă pe care o publicam aici (pe la începutul verii lui 1998), era vorba despre gîlceava unor intelectuali cu lumea – iară acum, 15 ani şi 600 de poveşti mai tîrziu, dacă aş vrea, tot despre aşa ceva aş vorbi: despre gîlceava unor intelectuali! Pentru că, ce-ar fi Parisul fără românii care să se-mpungă pe-acolo?!

Dar uite că nu vreau! Prefer să vă scriu despre sentimentul cosmopolit al fiinţei flanînd pe marile bulevarde... Să vă povestesc despre vitrinele librăriilor... Şi despre un Salon du Livre a cărui invitată de onoare România fuse. Da, da, cunosc: vreo cîţiva cititori ai acestor rînduri (precum Matei Martin – veţi spune) aşteaptă să afle, din modestele mele cuvinte, cam ce mai poartă în primăvara asta franţuzoaicele – fie ele mai tinerele sau mai puţin studente. Doar că eu, oripilat de atîta frivolitate expectativă, nu-s tentat să dau curs acestor divagaţii. Nu, nu şi nu! Nici un cuvînt despre ce poartă anul acesta pariziencele!

Pentru că am observat, în rîndurile unor amici, o ispită de a împărţi activitatea ICR-ului în epoci distincte – un fel de „era noastră” vs „înaintea erei noastre” –, voi face precizarea că mi-a fost dat să ajung la acest Salon (şi, implicit, la ICR Paris) şi în l’ancien régime, şi sub noua conducere. Fiind în aceleaşi relaţii şi cu fostul director, ca şi cu actualul – decente, zic eu –, nu pot decît repeta o banalitate pe care toţi o spunem, dar n-o aplicăm: personalizarea instituţiilor noastre este semn de imaturitate. Da, uneori, „omul sfinţeşte locul”; sau un şef poate fi mai bun decît altul; sau unul are şansa unui buget mai mare etc. Dar locul/instituţia va fi zdravăn/ă abia atunci cînd va funcţiona mulţumitor, indiferent de cine o conduce. Şi, intersectîndu-mă eu cu ICR-ul încă de pe cînd era Fundaţie, am, mai curînd, motive de optimism.

...Nu, nu şi nu! V-am spus să nu mai insistaţi! Nu-l mai împingeţi în faţă pe Matei Martin, că degeaba: tot nu am de gînd să comentez despre ce poartă în primăvara asta pariziencele! Am zis!

Cum fu la Salonul de carte de la Paris (2)

Revin, aşadar: ca şi în alţi ani, am fost iar impresionat de strădania unor angajate/angajaţi ai ICR-ului de a face cît de cît ordine într-un nod de probleme – umane sau tehnice – pe care participarea la un astfel de bairam intelectual le presupune. Şi, pentru că tot avem farmecul de a fi latini şi levantini în ceea ce priveşte iasca supărărilor noastre interne, trebuia să se producă şi această întîlnire de gradul III între invitaţia de la Paris – cartea românească, oaspete de onoare – şi neliniştea de-acasă. Nu-mi permit să spun cine are dreptate şi cine nu. Ci doar voi spune că de mult n-am mai trăit asemenea bucurii: precum cea din clipa în care, lăsîndu-mă eu purtat de sunetul paşilor ce-mi mîngîiau asfaltul pe Blv. Saint Germain şi privind în jur la ce mai poartă anul ăsta franţuzoai... rectific... Şi privind în jur la ce rase de cîini mai sînt scoase la plimbare, numai ce văd în vitrina unei librării... Nu una... nu două... ci vreo 29 de titluri româneşti: de la compendii de istorie, pînă la romane, de la clasici, pînă la romancieri din generaţia Polirom. Mai fac şapte paşi, dau în Blv. Saint Michel... iar priveam la ce mai poartă în primăvara asta franţu... pardon!... Şi priveam în zare la coroana neînfrunzită a pomilor din Jardin de Luxembourg, cînd... Ce să vezi?... Altă librărie... Altă vitrină... Alte şi alte (şi parţial aceleaşi) cărţi de autori români.

Sau: în pavilionul românesc din Salon, doar ce vorbeam ceva cu distinsul Basarab Nicolaescu (voi reveni la persoana sa; imaginaţi-vă, mi-a prezentat-o pe Afrodita! – detalii săptămîna viitoare) şi numai ce văd apropiindu-se de noi un individ cam francez – după vorbă – şi cam abţiguit – după mirosul respiraţiei şi după vinişoarele mov din obraji. Şi ce zice acest din urmă domn: „Cumva autorul Teodorovici este pe-aici? I-am citit o carte şi mi-ar face plăcere să-l cunosc.” Cum Lucian Dan T. era pe-acolo, sper că s-au întîlnit. Sau: numărul mare de oameni veniţi şi dimineaţa – în sala mare a ICR-ului – şi seara, la Salon, la prezentarea pe care Principele Radu a făcut-o unor volume dedicate Regelui Mihai şi Reginei Ana.

Cum spuneam, iată ce s-a purtat în primăvara asta la Paris: ceva incidente de orgolii de Bucarest şi o mare curiozitate franţuzească la adresa literelor româneşti. Din punctul meu de vedere, a doua e mai importantă.

...Iar în privinţa pantalonilor negri sau gri, scurţi de pînă-n genunchi, pe care-i poartă pariziencele peste ciorapi în astă primăvară, nu mai daţi vina pe Matei Martin – a fost şi el la Salon, şi ştia deja! (va urma) 

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Parteneri

Cropat Radu Theodoru la o intalnire a gruparii Vlad Tepes in februarie 2025 FOTO Facebook jpg
Ce li se pregătea românilor prin proiectul „Geția”: „Se va confisca tot. Se va naționaliza tot. Va fi jihad” STENOGRAME
Robertin-Adrian Dinu, liderul Comandamentului Vlad Țepeș, organizație care funcționa ca un sistem paramilitar, paralel cu instituțiile statului român, ai cărei membrii sperau să schimbe constituția și numele țării cu ajutorul rușilor, explica ce va urma după demararea proiectului Geția.
Cheile Cibului  Foto Daniel Guță ADEVĂRUL (79) JPG
Fenomenele stranii petrecute în Cheile Cibului. Toți oamenii din sat și-au împodobit casele cu cruci și icoane
Cheile Cibului, un sat izolat din Munții Apuseni, a fost în trecut locul unor evenimente tulburătoare. Acum își întâmpină oaspeții într-o înfățișare pitorească, cu gospodării împodobite de cruci, icoane și monumente religioase.
image png
Puterea uimitoare a cojilor de ouă. Un îngrășământ natural care îți va transforma grădina într-un paradis
De câte ori ai aruncat coji de ouă la gunoi fără să te gândești cât de utile sunt pentru grădină? Acestea reprezintă un îngrășământ natural incredibil de eficient, care întărește plantele, îmbunătățește solul și respinge dăunătorii.
seminte chia jpg
De ce tot mai mulți oameni au ajuns să consume semințe de chia cu lămâie. Ce beneficii are acest amestec
Poate că deja mulți dintre noi am auzit despre cât de benefice pentru sănătate sunt semințele de chia. Iar de-a lungul lumii, tot mai mulți oameni combină aceste semințe cu lămâie, pentru a se bucura de efectele pozitive pe care acest amestec le poate avea asupra organismului.
Sealandafterfire2 jpg
Singura țară din Europa cu un singur locuitor. Are doar 550 metri pătrați
Sealand, cunoscută oficial ca Principatul Sealand, este considerată cea mai mică țară din lume, situată pe o platformă marină abandonată din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, la aproximativ 12 kilometri de coasta Suffolk din Marea Nordului.
Condimentele și ierburile sunt extrem de benefice pentru sănătate Colaj DMS
Șapte condimente care reduc inflamațiile și îmbunătățesc digestia. Alimentul cu cel mai ridicat conținut de fier în doze reduse
Nutriția devine un subiect din ce în ce mai important în societate, pe măsură ce crește conștientizarea impactului pe care îl pot avea anumite deficiențe alimentare asupra sănătății.
image png
Cum să îndepărtezi, fără prea mari bătăi de cap, etichetele de pe borcane
De multe ori, atunci când vrei să reutilizezi borcanele sau sticlele, te lovești de o problemă frustrantă: etichetele care nu vor să se desprindă. Fie că sunt etichete de la borcane de zacuscă, gemuri sau miere, reziduurile lipicioase rămân adesea pe sticlă sau pe metal, iar orice tentativă de îndep
image png
Cum să ascuți foarfecele cu ajutorul foliei de aluminiu? Un truc simplu care te ajută să economisești timp și bani!
Ați încercat vreodată să tăiați ceva cu foarfece contondente? Este frustrant, nu-i așa? E ca și cum ai încerca să feliezi o roșie cu un cuțit de jucărie – complet ineficient. În loc să te enervezi pentru alegerea nefericită a instrumentului sau să te grăbești să cumperi un set nou de foarfece
carmen constantin romanca austria foto arhiva personala jpeg
Româncă, despre sistemul de educație din Austria: „Profesorii n-au interesul ca tu să termini liceul”
Carmen Constantin, o jurnalistă din Piteşti stabilită de șapte ani cu familia în oraşul austriac Linz, are doi copii și a vorbit pentru „Adevărul” despre regulile stricte din sistemul de educație din Austria, total diferite față de România.