Ivanciuk, „The Giants Killer”, face dreptate în lumea şahiştilor

2 aprilie 2013
Ivanciuk, „The Giants Killer”, face dreptate în lumea şahiştilor jpeg

Aparent, turneele de şah duc lipsă de spectatori. Dacă aţi fost vreodată la un astfel de turneu, fie el cît de mare şi de promovat, imposibil să nu fi observat că liniştea mormîntală din sala de joc provine nu doar din respectul pentru concentrarea jucătorilor, ci şi de la numărul considerabil de scaune goale din „tribune”.

Ce nu ştiţi, probabil, este că, în acelaşi timp, în mii, zeci de mii de birouri sau sufragerii, turneul este trăit la intensitate maximă de tot atîţia chibiţi pironiţi în faţa computerului. Transmisia online a turneelor de şah, în direct, este o mini-industrie, care a dus deja la controverse legate de „drepturile de transmisie”. 

Turneul de la Londra, încheiat luni, a fost o excepţie de la ambele situaţii descrise. În ultima rundă, nu au fost zeci de mii de useri online, ci sute de mii, aşa încît unul dintre cele mai mari site-uri de şah live pur şi simplu a căzut cînd tensiunea partidelor ajunsese la maxim şi numărul celor care au intrat pe el a depăşit 50.000 de accesări simultane. 

În acelaşi timp, sala era înţesată de lume. Fiecare spectator, pe timpul rundei, a avut dreptul la o tabletă pe care vedea partidele şi putea urmări analizele marilor maeştri invitaţi să comenteze live. Un spectacol total, care însă a fost susţinut, în primul rînd, de ceea ce s-a petrecut la mesele de joc.

Pentru că, într-adevar, şahistul care îl va înfrunta pe Viswanathan Anand în meciul din toamnă, pentru titlul de campion mondial la şah, nu s-a aflat decît după ultima secundă de joc a turneului. Povestea este dramatică, şi s-a desfăşurat de-a lungul a trei săptămîni de festin şahist. 

Incertitudine pînă în ultima clipă

S-a jucat tur-retur – adică fiecare dintre cei opt participanţi, cei mai buni şahişti la ora actuală, a jucat cîte două partide cu fiecare adversar; în total, 14 runde. Pînă în runda a 8-a, la conducere s-au aflat armeanul Levon Aronian (30 de ani) şi norvegianul Magnus Carlsen (22 de ani), favoritul turneului. Între rundele 9 şi 11, Carlsen a trecut singur în fruntea clasamentului, dar din runda a 12-a, filmul s-a rupt, şi ceea ce păreau a fi calcule sigure ale hîrtiei au fost cu totul răsturnate.

În runda respectivă, cel mai imprevizibil jucător al turneului, ucraineanul Vassily Ivanciuk (44 de ani), aflat la coada clasamentului, s-a trezit din corzi şi a cîştigat o partidă perfectă în faţa lui Carlsen. Pîna atunci, Ivanciuk cîştigase o singură întîlnire şi făcuse şase remize. Restul de cinci meciuri jucate, pur şi simplu, le-a pierdut la timp, în sensul că a depăşit timpul de gîndire acordat. La nivelul şahiştilor profesionişti, să pierzi la timp de cinci ori într-un turneu este ca şi cum ai face, ca tenismen, zeci de duble greşeli, într-o finală ATP. Dar lui Ivanciuk pur şi simplu nu părea să îi pese că pierdea partidă după partidă, pentru că, pe la mutarea a 15-a, de exemplu, stătea să se gîndească cîte o oră. 

În partida cu norvegianul Carlsen, Ivanciuk nu a intrat, însă, în criză de timp, a jucat egal şi calm, de la un cap la altul, şi l-a scos, pur şi simplu, de pe tablă – cum spun şahiştii – pe deţinătorul celui mai mare ELO din istorie. N-ar fi fost o problemă prea mare pentru Carlsen, care putea absorbi şocul înfrîngerii, dacă, în acelaşi timp, Vladimir Kramnik (37 de ani) nu ar fi cîştigat la armenianul Levon Aronian. Şi aşa, Kramnik a preluat conducerea turneului, iar Carlsen a trecut pe locul doi, la o jumătate de punct distanţă.

Kramnik a avut un parcurs interesant la Londra. Pînă în runda a zecea, făcuse doar remize, plus două victorii – ambele în faţa compatrioţilor săi ruşi, Svidler şi Grisciuk. Au urmat, însă, două victorii la rînd, care au fost suficiente pentru ceea ce a părut a fi o urmărire perfectă din umbră a liderului norvegian

Şi a venit şi cea de-a 13-a rundă, în care Carlsen a reuşit să cîştige, iar Kramnik nu a scos mai mult de o remiză. Totul era reportat pe ultima turnantă, a 14-a, în care Carlsen şi Kramnik intrau cu un număr egal de puncte – 8,5. Carlsen jucă cu Svidler, iar Kramnik cu... Ivanciuk.

Şi aici intervine atmosfera de care pomeneam la început. Carlsen obţine un atac promiţător, dar intră în criză de timp, pierde iniţiativa şi nu vede o mutare care l-ar fi putut salva. În cele din urmă, a pierdut partida, şi şansele sale atîrnau doar de rezultatul celuilalt meci. Lui Kramnik i-ar fi fost de ajuns o remiză, însă şi el a intrat pe mîinile lui Ivanciuk, care a sacrificat un pion, obţinănd în schimb o puternică presiune poziţională. În cele din urmă, Ivanciuk îşi face un pion liber şi într-un final fără speranţă, de turn şi nebun, Kramnik cedează. Kramnik şi Carlsen, cîştigătorii turneului, au fost înfrînţi de acelaşi Ivanciuk, care a mai cîştigat doar o singură partidă în tot concursul, în faţa „lanternei” Teimour Radjabov (Azerbaidjan). „Giants Killer” – cum a fost numit ucraineanul – a făcut, pînă la urmă, dreptate, şi nu l-a favorizat pe nici unul dintre lideri. 

Deznodămîntul? Pentru că a avut mai multe partide cîştigate în turneu, Magnus Carlsen a fost desemnat cîştigătorul turneului şi, implicit, şalangerul la titlul mondial deţinut de indianul Viswanathan Anand (43 de ani). Şi astfel, de la Kasparov încoace, Carlsen devine cel mai tînăr şalanger. Meciul se va desfăşura la toamnă, şi este de aşteptat ca norvegianul să reuşească să întrerupă „domnia” de şase ani a lui Anand. 

Ionuţ Iamandi este jurnalist la Radio România Actualităţi şi poate fi găsit pe Twitter la @IIamandi

Foto: L. Muntean

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Premieră pentru cercetători: un urangutan, observat folosind plante medicinale pe o rană deschisă
Nivelurile ridicate de inteligență ale urangutanilor au fost recunoscute de multă vreme, parțial datorită abilităților lor practice, cum ar fi folosirea instrumentelor pentru a sparge nuci și a căuta insecte.
image
Ilinca Tomoroveanu, amintiri din turnee: „Aveam impresia că, dacă aș fi trăit cu 100 de ani în urmă, ne-ar fi dus cu trăsura până la hotel“ VIDEO
Ilinca Tomoroveanu, o prezență distinsă a scenei românești, a murit în urmă cu cinci ani, la 2 mai 2019, dar moștenirea sa este neprețuită.
image
Caz revoltător în Parcul Natural Apuseni. Polonezi prinşi cu 22 de maşini într-un raliu off-road clandestin FOTO
Un grup de polonezi, îmbarcaţi în 22 de maşini de teren, au fost opriţi de rangerii Parcului Natural Apuseni. Polonezii veniseră pentru un raliu în munţi, dar au fost nevoiţi să renunţe, alegându-se şi cu amenzi de 50.000 lei

HIstoria.ro

image
Judecarea şi condamnarea lui Iisus - reevaluare judiciară
Una dintre cele mai mari religii ale lumii, cu vocaţie universală, Creştinismul, nu s-ar fi născut dacă nu ar fi avut loc procesul judiciar soldat cu condamnarea la moarte şi crucificarea fondatorului său, Iisus din Nazaret (cca 6 î.e.n. - cel mai probabil 30 e.n.). Pentru a i se înţelege pe deplin semnificaţiile şi a-i surprinde rolul biblic conferit, este nevoie de plasarea lui în ansamblul evenimentelor legate de existenţa Mântuitorului.
image
Carol I, fotografiat în timpul Războiului de Independență
Fotografia este interesantă din mai multe puncte de vedere: este una dintre rarele apariții ale domnitorului Carol I, într-o postură mai degajată.
image
Cuza, în umbra masoneriei?
După 1990, multe dintre subiectele considerate tabu în epoca anterioară au început să fie discutate în societatea românească și, foarte des, în registrul senzaționalului.