Ivanciuk, „The Giants Killer”, face dreptate în lumea şahiştilor

2 aprilie 2013
Ivanciuk, „The Giants Killer”, face dreptate în lumea şahiştilor jpeg

Aparent, turneele de şah duc lipsă de spectatori. Dacă aţi fost vreodată la un astfel de turneu, fie el cît de mare şi de promovat, imposibil să nu fi observat că liniştea mormîntală din sala de joc provine nu doar din respectul pentru concentrarea jucătorilor, ci şi de la numărul considerabil de scaune goale din „tribune”.

Ce nu ştiţi, probabil, este că, în acelaşi timp, în mii, zeci de mii de birouri sau sufragerii, turneul este trăit la intensitate maximă de tot atîţia chibiţi pironiţi în faţa computerului. Transmisia online a turneelor de şah, în direct, este o mini-industrie, care a dus deja la controverse legate de „drepturile de transmisie”. 

Turneul de la Londra, încheiat luni, a fost o excepţie de la ambele situaţii descrise. În ultima rundă, nu au fost zeci de mii de useri online, ci sute de mii, aşa încît unul dintre cele mai mari site-uri de şah live pur şi simplu a căzut cînd tensiunea partidelor ajunsese la maxim şi numărul celor care au intrat pe el a depăşit 50.000 de accesări simultane. 

În acelaşi timp, sala era înţesată de lume. Fiecare spectator, pe timpul rundei, a avut dreptul la o tabletă pe care vedea partidele şi putea urmări analizele marilor maeştri invitaţi să comenteze live. Un spectacol total, care însă a fost susţinut, în primul rînd, de ceea ce s-a petrecut la mesele de joc.

Pentru că, într-adevar, şahistul care îl va înfrunta pe Viswanathan Anand în meciul din toamnă, pentru titlul de campion mondial la şah, nu s-a aflat decît după ultima secundă de joc a turneului. Povestea este dramatică, şi s-a desfăşurat de-a lungul a trei săptămîni de festin şahist. 

Incertitudine pînă în ultima clipă

S-a jucat tur-retur – adică fiecare dintre cei opt participanţi, cei mai buni şahişti la ora actuală, a jucat cîte două partide cu fiecare adversar; în total, 14 runde. Pînă în runda a 8-a, la conducere s-au aflat armeanul Levon Aronian (30 de ani) şi norvegianul Magnus Carlsen (22 de ani), favoritul turneului. Între rundele 9 şi 11, Carlsen a trecut singur în fruntea clasamentului, dar din runda a 12-a, filmul s-a rupt, şi ceea ce păreau a fi calcule sigure ale hîrtiei au fost cu totul răsturnate.

În runda respectivă, cel mai imprevizibil jucător al turneului, ucraineanul Vassily Ivanciuk (44 de ani), aflat la coada clasamentului, s-a trezit din corzi şi a cîştigat o partidă perfectă în faţa lui Carlsen. Pîna atunci, Ivanciuk cîştigase o singură întîlnire şi făcuse şase remize. Restul de cinci meciuri jucate, pur şi simplu, le-a pierdut la timp, în sensul că a depăşit timpul de gîndire acordat. La nivelul şahiştilor profesionişti, să pierzi la timp de cinci ori într-un turneu este ca şi cum ai face, ca tenismen, zeci de duble greşeli, într-o finală ATP. Dar lui Ivanciuk pur şi simplu nu părea să îi pese că pierdea partidă după partidă, pentru că, pe la mutarea a 15-a, de exemplu, stătea să se gîndească cîte o oră. 

În partida cu norvegianul Carlsen, Ivanciuk nu a intrat, însă, în criză de timp, a jucat egal şi calm, de la un cap la altul, şi l-a scos, pur şi simplu, de pe tablă – cum spun şahiştii – pe deţinătorul celui mai mare ELO din istorie. N-ar fi fost o problemă prea mare pentru Carlsen, care putea absorbi şocul înfrîngerii, dacă, în acelaşi timp, Vladimir Kramnik (37 de ani) nu ar fi cîştigat la armenianul Levon Aronian. Şi aşa, Kramnik a preluat conducerea turneului, iar Carlsen a trecut pe locul doi, la o jumătate de punct distanţă.

Kramnik a avut un parcurs interesant la Londra. Pînă în runda a zecea, făcuse doar remize, plus două victorii – ambele în faţa compatrioţilor săi ruşi, Svidler şi Grisciuk. Au urmat, însă, două victorii la rînd, care au fost suficiente pentru ceea ce a părut a fi o urmărire perfectă din umbră a liderului norvegian

Şi a venit şi cea de-a 13-a rundă, în care Carlsen a reuşit să cîştige, iar Kramnik nu a scos mai mult de o remiză. Totul era reportat pe ultima turnantă, a 14-a, în care Carlsen şi Kramnik intrau cu un număr egal de puncte – 8,5. Carlsen jucă cu Svidler, iar Kramnik cu... Ivanciuk.

Şi aici intervine atmosfera de care pomeneam la început. Carlsen obţine un atac promiţător, dar intră în criză de timp, pierde iniţiativa şi nu vede o mutare care l-ar fi putut salva. În cele din urmă, a pierdut partida, şi şansele sale atîrnau doar de rezultatul celuilalt meci. Lui Kramnik i-ar fi fost de ajuns o remiză, însă şi el a intrat pe mîinile lui Ivanciuk, care a sacrificat un pion, obţinănd în schimb o puternică presiune poziţională. În cele din urmă, Ivanciuk îşi face un pion liber şi într-un final fără speranţă, de turn şi nebun, Kramnik cedează. Kramnik şi Carlsen, cîştigătorii turneului, au fost înfrînţi de acelaşi Ivanciuk, care a mai cîştigat doar o singură partidă în tot concursul, în faţa „lanternei” Teimour Radjabov (Azerbaidjan). „Giants Killer” – cum a fost numit ucraineanul – a făcut, pînă la urmă, dreptate, şi nu l-a favorizat pe nici unul dintre lideri. 

Deznodămîntul? Pentru că a avut mai multe partide cîştigate în turneu, Magnus Carlsen a fost desemnat cîştigătorul turneului şi, implicit, şalangerul la titlul mondial deţinut de indianul Viswanathan Anand (43 de ani). Şi astfel, de la Kasparov încoace, Carlsen devine cel mai tînăr şalanger. Meciul se va desfăşura la toamnă, şi este de aşteptat ca norvegianul să reuşească să întrerupă „domnia” de şase ani a lui Anand. 

Ionuţ Iamandi este jurnalist la Radio România Actualităţi şi poate fi găsit pe Twitter la @IIamandi

Foto: L. Muntean

cum alegi cele mai confortabile treninguri de fete pentru fiecare sezon jpg
Cum alegi cele mai confortabile treninguri de fete pentru fiecare sezon?
La școală, prin parc și la locul de joacă, treningul de fete este ținuta preferată ușor de adaptat la fiecare sezon.
specializare sau servicii complete cum alegi abordarea pentru service ul tau auto jpg
Specializare sau servicii complete: cum alegi abordarea pentru service-ul tău auto
Alegerea unei abordări pentru service-ul tău auto poate face diferența între succesul și eșecul afacerii.
vrei sa i surprinzi pe cei dragi du i intr o calatorie in alta tara jpg
Vrei să-i surprinzi pe cei dragi? Du-i într-o călătorie în altă țară
Visezi vreodată să-i duci pe cei dragi într-o călătorie într-o altă țară? Ei bine, acum este șansa ta!
Maia Morgenstern  1200x1200 png
Serile Enayati Medical City continuă cu a IV-a ediție
Serile Enayati Medical City continuă cu a IV-a ediție care va avea loc în 16 martie 2023, începînd cu ora 19.00, în București, în Orașul Medical.
Dilemaveche ro regalfermierul ro jpg
Protejarea serelor de îngheț este preocuparea principală a producătorilor de legume și flori
Serele de legume sînt una dintre cele mai bune modalități de a crește legume proaspete și sănătoase și de a controla condițiile de creștere.
IQOS x RDW Parte din Arte jpg
RE-CONNECT, a celebration of togetherness: Romanian Design Week și IQOS susțin creativitatea în cel mai important eveniment multidisciplinar din România
Creativitatea deschide mintea și imaginația. Ne conectează cu noi înșine și ne hrănește sentimentul de unitate.
Art Safari Constantin Brâncuși jpg
Art Safari îi prezintă pe cei 10 urmași ai lui Constantin Brâncuși
Art Safari anunță prima expoziție temporară a sezonului, în perioada 16 februarie-5 martie, cu ocazia Zilei Naționale Constantin Brâncuși.
Ioan T Morar Foto Digi24 640x404 jpg
Autodafé
Să arzi o carte înseamnă să nu înțelegi de unde vine
RS jpg
Ascunzătoarea
o curățam cu spirt și o dădeam cu parfum așezam piesele ei pe un covoraș
pexels pixabay 270637 jpg
Vrei să îți promovezi afacerea în mediul online? Optimizarea SEO este un pas esențial!
Prin urmare, SEO are ca scop îmbunătățirea poziționării naturale a unui site web în SERP (Search Engine Result Page), făcîndu-l mai vizibil în rîndul utilizatorilor de internet.
woman having painful stomach    Copy jpg
Durerile de stomac: cele mai frecvente afecțiuni care provoacă disconfort gastric
Nu neglijați durerile de stomac, pentru că acestea vă pot perturba activitatea de zi cu zi sau pot ascunde afecțiuni grave.
vitamina c jpg
3 ingrediente miraculoase pentru sănătatea și frumusețea pielii. Și nu numai...
Hrănirea și hidratarea corectă a pielii sînt gesturi esențiale pentru ca aceasta să aibă mereu un aspect sănătos și strălucitor.
protectieficat (2) jpg
În ce fel își pun amprenta asupra sănătății tale ospățurile de sărbători și ce te-ar putea ajuta să-ți recapeți starea de bine
În fiecare an, mesele de sărbători duc la o creștere a numărului de cazuri de anumite afecțiuni, riscurile mai mari fiind mai ales pentru persoanele a căror stare de sănătate este deja fragilă.
Key visual Tur public larg 28 ian jpeg
Open Hearts for Ukraine
Primul tur ghidat al monumentelor create de 24 de tineri refugiați din Ucraina în patru muzee din București
bo popescu4 jpg
de fiecare dată vine iarna
pentru că de fiecare dată vine iarna  cînd avem nevoie de emoții
curs de programare (1) jpg
Cel mai bun curs de programare NU e un curs. Obții primul job în 8 luni, garantat!
O ofertă de nerefuzat, pe care nu o vei mai întîlni în cazul niciunui alt curs de programare.
poster Spoken Word Sessions 15 01 png
SWORDS: Ronin Terente și Lena Chilari în dialog cu Cosmin Perța
Seria de evenimente SWORDS - Spoken Word Sessions continuă la început de an cu doi perfomeri din Republica Moldova.
blonde woman blogger is showing how make up use cosmetics jpg
La ce să fii atentă atunci cînd îți alegi produsele pentru machiaj
Produsele cosmetice au rol foarte important, pe lîngă faptul că ele ajută la conturarea trăsăturilor feței, ele ajută și la regenerarea pielii.
hanorace dama(1) jpg
Hanorace cu glugă fără fermoar pentru femei la modă
Se pare că a decide ce hanorace pentru femei ar trebui să fie în garderoba noastră pare ușor.
IMG 8731 1 jpg
Coșurile cadou, darurile care nu se demodează, indiferent de ocazie!
În primul rînd, coșurile cadou aduc nu unul, ci mai multe bucurii laolaltă. Cînd alegi un coș cadou, nu optezi pentru simple obiecte, ci oferi, de fapt, experiențe memorabile!
infinitul intr o trestie png
vizual toni grecu jpg
Serile Enayati Medical City, ediția a III-a: Terapia rîsului, discuție cu Sever Voinescu și Toni Grecu
Serile Enayati Medical City continuă în 7 decembrie 2022, începînd cu ora 19.00 în cadrul Enayati Medical City!
poster Tess Parks 3 12 jpg
Recomandări de week-end
Artista canadiană Tess Parks concertează în premieră la București.
pre ul uniswap cand este cel mai bun moment sa cumperi uni  dilemaveche png
Prețul Uniswap: Cînd este cel mai bun moment să cumperi UNI?
Pur și simplu cumperi monede cînd prețul Uniswap este scăzut și le vinzi cînd prețul este ridicat.

Adevarul.ro

image
Grecul care i-a scăpat pe români de iobăgie. A fost de șase ori domn al Țării Românești și de patru ori domn al Moldovei
Constantin Mavrocordat este unul dintre cei mai reformatori domnitori fanarioți din Țările Române. A desființat „rumânia” în Țara Românească și „vecinia” în Moldova și a reunit Oltenia cu Țara Românească în 1739.
image
Cele mai răzbunătoare trei zodii. Nu uită, nu iartă și îți vor plăti pentru tot ce le-ai greșit
Se spune că răzbunarea e cea mai dulce consolare, dar și că iertarea este un cadou pe care ni-l oferim nouă înşine. Nu toată lumea e însă capabilă să ierte și, cel puțin pentru trei zodii, răzbunarea va fi, cel mai adesea, prima opțiune.
image
Garsonieră minusculă cu toaleta în dulap, la Cluj. Prețul este exorbitant: 53.000 de euro FOTO
Piața imobiliară clujeană nu încetează să uimească: după garsoniera de 11 metri pătrați pentru care se cereau 37.000 de euro, a urmat garsoniera cu toaleta „în dulap”, de 16 metri pătrați, pentru care se cer 53.000 de euro.

HIstoria.ro

image
Mândria națională – arma Ucrainei în război
Războiul declanșat de Vladimir Putin a arătat și o componentă importantă a relațiilor internaționale în secolul al XXI-lea, una a cărei vizibilitate a fost, până acum, scăzută, deoarece nimeni nu se mai aștepta la existența vreunui conflict armat pe teritoriul european.
image
Elena Ceaușescu a dat ordin să se dărâme cârciuma în care mergea socrul ei
Femeie cu suflet mic și foarte răutăcioasă, Elenei Ceaușescu îi plăcea să pună limite. Cumnații și nora nu o puteau vizita decât invitați. Nu l-a iertat nici pe Andruță – tată lui Nicolae Ceaușescu – care mai vorbea cu oamenii, la un țoi, despre problemele cotidiene. Sunt întâmplări relatate de Mirela Petcu și Camil Roguski, în cartea „Ceaușescu: adevăruri din umbră”.
image
Întâlnirea dintre Carol al României și Elena a Greciei şi Danemarcei
După despărţirea de Ioana Zizi Lambrino, principele moştenitor Carol e trimis într-o călătorie în jurul lumii, însoţit de colonelul Nicolae Condeescu.