Vacanță la marginea frontului

Ileana MOROIANU
Publicat în Dilema Veche nr. 953 din 14 – 20 iulie 2022
image

Ultima cafea, dimineața, pe malul Dunării, în țipetele pescărușilor. O dimineață fără soare. Pe deasupra, adie un vînt neprietenos, de toamnă timpurie la început de iulie. Ca întotdeauna, e prezent golul în stomac dinaintea plecării. Tristețea fiecărui sfîrșit. Deși, de data asta, sfîrșitul meu are un început. Bucureștiul nu mai este doar locul angoaselor mele. Rămîne însă golul sfîrșitului de vacanță. Al unei vacanțe stranii, ușor altminteri. Adiată de tot felul de tristeți. De liniștite neliniști. Eu și adolescenta mea la capătul vacanțelor în această formulă, de 15 ani încoace. Noi două și timpul care ne transformă. Nimic spectaculos. Tristețea de o banalitate sfîșietoare. „Slipping through my fingers...” Și apoi, Sulina complet schimbată față de alți ani. Peste drum de Ucraina. Peste drum de oroarea absolută a ultimului an. Sîmbătă seara, după ce am ajuns, în urmă cu o săptămînă, cineva pe plajă mă întreba dacă am auzit bubuiturile de la prînz. Se pare că fuseseră toată săptămîna dinaintea sosirii noastre. Maria, de la pensiune, îmi spunea că vibrau geamurile de la explozie. Și ea, și soțul doamnei Clementina îmi povesteau cum au plecat grupuri întregi de turiști, la o zi după ce sosiseră, speriați de apropierea frontului.

Sulina arată mai bine ca în anii trecuți. Oamenii, motivați de boom-ul turistic din ultimii doi ani, au investit în ea. Pensiuni, restaurante, terase noi, terase extinse. Iar acum s-au trezit în situația de a nu reuși să își recupereze investițiile. Sulina e goală. Plaja, aproape pustie. Insula Șerpilor e la 45 km distanță. Suflul exploziilor se transmite fără nici o dificultate. Și totuși, de cînd am venit a fost liniște. Nu a fost nici măcar o urmă de gînd legat de bombardament, în ciuda iminenței lui la doi pași de noi. Ceva mai departe (dar nu foarte departe) decît Insula Șerpilor, de-a lungul coastei, este Cetatea Albă. Puțin mai sus e Odessa. Și s-ar părea că pînă și de acolo se pot auzi exploziile. Totuși, întreaga săptămînă a fost cufundată în liniște. Soare arzător, dar nu ucigător, albastru deplin, mare de cele mai multe ori calmă, numai bună de înotat în largul tighelit de vasele care așteaptă, aliniate, să intre în rada portului. Și ele, la rîndul lor, mai multe ca niciodată. Orizontul liniștii aparente. Largul neclintit în care înot și care nu lasă să se bănuiască oroarea de dincolo. În Sulina e liniște. O atmosferă de vacanță mai tihnită ca niciodată. Și totuși, peste drum e iadul. Pînă acum o săptămînă, scîntei din el s-au întrezărit din adormitul Porto Franco. Dar orașul rămîne în afara oricărui pericol. Pentru că sîntem în spațiul NATO. Poate măcar acum se înțelege importanța acestui tratat.

De pe plaja mea de tihnă aurie, privesc navele care așteaptă să intre în port și mă gîndesc la militanții pentru o pace pe care nu o înțeleg. I-aș fi invitat la Sulina cu o săptămînă în urmă, în ecoul păcii lui Putin. După ce a „cedat” cu generozitate Insula Șerpilor. Mi-e teamă doar că nici așa n-ar înțelege. Mi-e teamă că n-ar înțelege că, uneori, dincolo de nuanțe și artificii stilistice, singurul lucru cu adevărat important este diferența dintre viață și moarte. Și uneori distanța dintre ele e doar de o întindere de apă, de o după-amiază de sîmbătă, de o respirație. Astăzi plec din Sulina. Ucraina rămîne peste drumul de apă.

Foto: wikimedia commons

1025 21 Iamandi jpg
Business as usual
Poate că britanicii, spre deosebire de alte nații mai versatile, mai cameleonice, au exercițiul normalului.
VJ jpg
La aniversară. Valeriu Jereghi în spațiul filmului european
Creator a 19 filme ca regizor, 21 și ca scenarist, opt ca director de imagine și unul ca producător, a fost și actor în patru filme.
1014 23 jpg
„Probabil cel mai aşteptat album rap din ultimii zece ani” – G.P. VOLCEANOV în dialog cu PHUNK B –
Prima mea casetă de hip-hop românesc a fost Familiarizează-te de la La Familia, în 2001, septembrie, de ziua mea, la 7 ani.
p 21 WC jpg
Digital și analogic
Dincolo de sensul intrinsec al unui cuvînt sau al unei expresii, mai există unul, extrinsec, care rezultă din relația acestora cu contextul.
1013 23 Miru fotosoto jpg
„De ce iubim femeile MCs” (II) – G.P. VOLCEANOV în dialog cu MIRU
„Mi-ar plăcea măcar la Conservator, fiind de specialitate, să fie o materie legată de rap.”
image png
Trasul de șireturi
Dar nici cel din urmă nu se oprește vreodată din citit. Nu va declara niciodată că nu mai are nevoie de cărți.
1010 22 coperta jpg
image png
Hoțul de timp
Ei se fortifică în interiorul iluziei de a „avea în mînă accelerarea sau încetinirea călătoriilor la graniță, nu cea geografică, ci cea a veșniciei”
image png
Solidaritatea de aparență
Grație coincidenței onomastice, își însușise fără jenă „faptele de vitejie” ale acestui fotbalist sîrb; și-i mersese de minune pînă să fie descoperit.
image png
Iarna pe uliță
Psihic, însă... mi se pare că e invers.
image png
Privirea ca formă de gîndire în arta lui Marin Gherasim
Preocupările teoretice ale pictorului se manifestă de timpuriu.
p 21 Heinrich B”ll jpg
Dragostea tăiată la montaj. Heinrich Böll despre doliul Germaniei
Dar nu la asta se gîndea Heinrich acum: el se gîndea la speranța care luminase o clipă chipul mamei, numai o singură clipă, dar știa că o clipă înseamnă mult.
index jpeg 7 webp
Ce a căzut, de fapt, în 1989?
Ce nu știm este dacă această situație va dura. Experiența ne arată că omul nu poate trăi fără narative și că istoria la un moment dat se repetă.
pata umana jpg
Pata umană. Despre intoleranță și mizantropie
„Ignoranța nu este un vid, este un preaplin de scenarii și de certitudini.”
p 23 jpg
p 22 Dimitrie Cantemir WC jpg
Cantemir – confluenţe culturale şi aculturaţie
Cel care făcea această observaţie vorbea în bună cunoştință de cauză, sugerînd una din componentele procesului de aculturaţie.
p 22 jpg
Întotdeauna tu, niciodată eu sau despre violența invizibilă
Termenul de „violență psihologică” este intrat de puțini ani în vocabularul colectiv și conștientizat ca fenomen care se petrece și la care am fost și sîntem expuși fără a ne da seama.
987 23 Volceanov jpg
„De ce iubim femeile MCs” – G.P. VOLCEANOV în dialog cu GANI (partea I) –
Cel mai important e să fii true şi pasionat pînă la capăt.
982 22 Lepenies jpg
Muncă intelectuală
Munca intelectuală a lui Martus/Spoerhase e o carte foarte interesantă și plină de învățăminte.
p 23 jpg
În aerul firav al Globului
Ce lecție transfiguratoare despre puterea teatrului este acest spectacol! Și totuși, care Ioana? Ioana pitit/ă în fiecare din noi, care-și dorește să fie ascultat/ă, recunoscut/ă și acceptat/ă. Nimic mai simplu.
980 21 Badescu jpeg
Copel Moscu și jocul de-a realitatea
Filmele lui Moscu sînt documentare ale unei lumi ascunse, a unei alter-realități adevărate, care există, dar nu este într-un mod de la sine înțeles, adică prin însuși faptul de a fi, observată și băgată în seamă.
index jpeg 4 webp
Pe scurt, despre iluzia schimbării
Cădem de acord că aceste vremuri trecute erau frumoase atît pentru fete, cît și pentru băieți.
index jpeg 2 webp
Cu iubirea în minte, cu mintea în iubire
Cînd, la rîndul nostru, iubim o anumită persoană, această iubire se poate extinde la un obiect care i-a fost drag, poate deveni o colecție de obiecte iubite de acel om sau o pasiune pentru un anumit domeniu.
Robert Harron and Gertrude Norman in The Tender Hearted Boy (1913) (cropped) jpg
Iubire "all inclusive” sau prietenie?
Ceilalți, care își investesc energia în mai multe relații, în mai multe preocupări, au de-a face cu limitele, distanța, absența și iubirea neîmpărtășită toată viața.

Parteneri

a intrat cu mașina într un cap de pod Captură video Facebook jpg
Momentul în care un tânăr intră violent cu mașina într-un cap de pod. Șoferul a fost transportat la spital
Un șofer din județul Vaslui a ajuns la spital, sâmbătă, după ce a pierdut controlul mașinii și a intrat într-un cap de pod. Accidentul a fost surprins de camerele de supraveghere din zonă.
Banner Cornelia Catanga
Cine îi gătește lui Aurel Pădureanu, după decesul Corneliei Catanga? Nepoata e copia la indigo a solistei, te cutremuri când o vezi! FOTO
Aurel Pădureanu, ajutat de fosta soție, după decesul Corneliei Catanga: „Ea îmi gătește!”
AfD jpg
Frisoane suveraniste în Germania. Extrema dreaptă pune sub semnul întrebării apartenența la NATO. „Rusia a câștigat acest război”
Co-liderul partidului de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD), Tino Chrupalla, a declarat că Germania va trebui să-şi reconsidere apartenenţa la NATO dacă Alianţa, dominată de SUA.
grupare specializată în traficul de droguri, destructurată la Cluj Foto DIICOT jpg
Grupare specializată în traficul de droguri, destructurată în Cluj. Captura impresionantă făcută de oamenii legii
O grupare specializată în traficul de droguri a fost destructurată de polițiști și procurori. Șase persoane au fost arestate preventiv. În urma perchezițiilor efectuate pe raza județului Cluj a fost identificată o cantitate mare de droguri.
tinte ale rusiei jpg
Unde vor ataca rușii dacă va începe un nou război mondial: Zonele vulnerabile din Europa
Pe fondul războiului din Ucraina, liderii europeni și experții în securitate avertizează că ambițiile agresive ale Rusiei ar putea viza alte regiuni vulnerabile din Europa.
subteran netflix anna ularu florin piers ic photo vlad coplea jpeg
Netflix a lansat trailerul pentru „Subteran“, primul serial original românesc al platformei. Când va avea loc premiera
Netflix anunţă detalii despre primul serial românesc pe care platforma îl are în producţie. Serialul "Subteran" îi are în distribuţie pe Irina Artenii, Cosmin Teodor Pană şi Cezar Grumăzescu, alături de protagoniştii Ana Ularu şi Florin Piersic Jr.
gabriel liiceanu foto inquam photos bogdan ioan buda
Gabriel Liiceanu, despre Călin Georgescu: „Disprețul meu și stupefacția mea în fața acestui personaj sunt fără limită”
Filozoful și scriitorul Gabriel Liiceanu a spus că scorul neașteptat obținut de Călin Georgescu, fostul candidat independent la alegerile prezidențiale, se explică printr-o criză a clasei politice, fiind cauzat de disprețul alegătorilor față de politicieni.
profimedia 0944446880 jpg
Liderul rebelilor sirieni: Israelul „nu mai are scuze” să bombardeze Siria. Ce spune despre Rusia și Iran
Ahmad al-Sharaa, liderul grupului rebel islamist Hayat Tahrir al-Sham (HTS), care a condus ofensiva ce a dus la răsturnarea regimului Bashar al-Assad, a comentat pentru prima dată sâmbătă bombardamentele Israelul asupra siturilor militare siriene de la preluarea controlului asupra țării.
electric castle
Electric Castle a anunțat primul val de artiști pentru ediția din 2025. Justin Timberlake și Shaggy sunt cap de afiș
Cinci zile, sute de experiențe muzicale unice: Electric Castle anunță primul val de artiști confirmați pentru 2025. Justin Timberlake, Queens of The Stone Age, Justice, Bicep, Shaggy și Netsky b2b NGHTMRE deschid afișul festivalului.